Германска реченица за градење реченици Видео лекција

8.673
A+
A-Цитати

Во оваа лекција ќе ја гледаме германската видео-лекција за практиките за градење германски реченици.

Германскиот казна изградба студии, бидејќи во него има основа за градење на силен реченици се наоѓаат во добра форма, а најмалку на логиката на тема треба да биде прифатено.
Ќе ви биде лесно да одредите реченица кога ќе го разберете редоследот на кодираните предмети, прилозите, глаголот, помошниот глагол.

Дури и ако не го знаете германскиот цело време (минатото време, идното време, итн.), Треба добро да ја знаете и да ја знаете основната шема за изградба на реченици.
Сега да дадеме некои примери од основните реченски структури на германски.
Следниве се најосновните структури што ги дадовме и треба да се научат темелно.
Das ist ein Haus (ова е куќа)
Das Haus ist grün (дома е зелена)
Das Haus ist weiss (куќата е бела)
Das Haus ist neu (дом е нов)
Das Haus ist alt (стар дом)
Како што можете да видите тука, овој "das" не се користи, но предметот на кој се покажува зборот "das" се користи како предмет. Може да биде овој предмет, односно да може да биде "das" и да не се меша со другиот das.

Das ist ein Auto (ова е автомобил)
Das Auto ist neu (автомобил е нов)
Das Auto ist grün (автомобили се претвори зелено)
Das Auto ist gelb (автомобилот е жолт)
Die Blume ist germinate (цветот е црвен)
Die Blume ist weiss (цветот е бел)
Die Blume ist schön (цветот е убав)
Der Stuhl ist alt (столче е стар)
Der Tisch ist gross (голема маса)
Der Mann ist jung (човекот е млад)
Студентот е фаул (студентот е во искушение)
Ние ќе можеме да ги користиме овие примери многу погодно со повеќе реченици.
примери;

Der Stuhl ist grün (столче расте зелено)
Die Stühle си зелена (столовите се претвораат во зелена боја)
Die Blume ist schön (цветот е убав)
Die Blumen sind schön (цвеќиња се убави)

Сега да правиме негативни реченици;
Во минатото, "Das ist ein Stuhl" реченица како "Das ist kein Stuhl" во форма на негативни yapıyorduk. Игра "Die Blumen синд гниење" како главна казна ein / eine / kein / Keine нема статија како членови и ова дело на друг постои начин;

Die Г-ѓа ist Јунг реченица значи gelir.cüml млада жена е негативно на овие калапи се направени.
Die Frau ist jung (женски е млад)
Die Frau ist nicht jung (женски не е млад)
Die Blume ist germinate (цветот е црвен)
Die Blume ist nicht rot (цветот не е црвен)
Die Blumen sind schön (цвеќиња се убави)
Die Blumen sind nicht schön (цвеќиња не се убави)

Како што можете да видите, ние воведуваме "nicht" збор пред придавката со цел да го направиме Cümeler негативен, без еднина - множинска реченица разлика.
Нивниот збор не додава ништо на реченицата, нема негативност и никакво значење.

der Stuhl ist neu (столче е ново)
der Stuhl ist nicht neu (столчето не е ново)
умре смутете си нео (столчиња нови)
die Stühle sind nicht neu (столици не се нови)

Сега, да ги користиме личните заменки во нашите знаци за постојано менување на предметот и извлекување на различни реченици.

ich bin Студент (јас сум студент)
Ир Лерер (го научи)
учениците (тие се студенти)
du bist nicht Студент (не сте ученик)
du bist nicht Arzt (не сте доктор)
bist du Arzt? Дали сте лекар?
Неин, ich bin nicht Arzt (не, јас не сум доктор)
Да, јас бин Арцт (да, јас сум доктор)
Zeynep ist Lehrerin (Tuğba teachmendir)
Истиот Зејнеп Лерерин (Дали сте наставник во Тугба?)
Да, Zeynep ist lehrerin (да, учат Тугба)
Неј, Zeynep ist nicht lehrerin (не, tuğba не е учител)

сега Вежби за градење германска реченица Би сакал да го гледам вашето видео, но ако работите со пенкала и моливи додека ги снимате вашите видеа и забележувате, тоа ќе биде многу подобро за вас.КОМЕНТАРИ НА ПОСЕТАТА - КОМЕНТАЦИЈА НА 0

Сеуште нема коментари.