Kelime haznemi geliştirmek istiyorum

Başlatan AcHıRurA, Haziran 15, 2006, 03:47:32 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

NalanW

Almanca ögrenmek icin cd ve kitap olmak üzere özel setler var,bilmiyorum ne kadar yardimci oluyordur fakat böyle bir set bulabilirsiniz..

sEyTaN21

Alıntı yapılan: aybastili ekrem - Temmuz 07, 2006, 10:14:13 ÖS
Würden Sie mir einen Gefallen tun?
Bana bir iyilikte bulunabilir misiniz?
ekrem arkadasımız
https://www.almancax.com/index.php?topic=489.new#quickreply

bu topicte örenkler vermis ellerine sağlık
benim aklıma takılan su
cümleyi soru olarak sorarken
eine ni sonuna " n "takısımı getiriyoruz
çok merak ettim

Teşekkürler

yazyagmuru001

ugur gefallenin artikeli das akkussativde das den olur dativde dem olur eine yazilmaz einen yazilir eger dativ bolumunu calisirsan anlarsin

sEyTaN21

evet haklısın biraz göz gezdirince
sorduğum soru saçma geldi
;D

ama herkezin basına gelebilir
ister silsinler ister silmesinler editörler ;)

İyi çalışmalar

NalanW

Sorunuz sacma degil cünkü unbestimm (ein,ein) artikeller yeni ögrennen arkadaslar icin gecekten büyük problem....

Eger bestimmt artikellerin(der,die,das) dativ akkusativ ve genitiv hallerini iyi ögrenirseniz unbestimmt artikellerde hic bir sorun cekmezsiniz...Sevgiler

sEyTaN21

aybastili ekrem

Ugur arkadasim sana ein ve eine nin semasini veriyorum belki daha faydali olur.

Maskulinum                   Femininum               Neutrum

Nominativ                     ein guter Mann              eine gute Frau         ein gutes Kind
Yalin hal                       iyi bir adam                    iyi bir kadin               iyi bir cocuk

Akkusativ                     einen guten Mann         eine gute Frau          ein gutes Kind
-i hali                            iyi bir adami                  iyi bir kadini               iyi bir cocugu

Dativ                            einem guten Mann        einer guten Frau       einem guten Kind
-e hali                          iyi bir adama                  iyi bir kadina             iyi bir cocuga

Genitiv                         eines guten Mannes      einer guten Frau      eines guten Kindes
-in hali                         iyi bir adamin                  iyi bir kadinin           iyi bir cocugun

sEyTaN21

aaaa inan bu çok iyi oldu
ellerine kollarına sağlık ekrem
danke schön

sEyTaN21

sanırım bayaa bi alıstırma yapmak gerekiyo bol bol örneklerle
sonra kendiliğinden alısıyosun sanırım

aybastili ekrem

Bir de normal cekimi vermek istiyorum.

TEKIL HAL

Maskulinum              Femininum                   Neutrum

Nominativ           der gute Mann          die gute Frau              das gute Kind
yalin hal             iyi adam                     iyi kadin                      iyi cocuk

Akkusativ           den guten Mann        die gute Frau              das gute Kind
-i hali                 iyi adami                     iyi kadini                     iyi cocugu

Dativ                 dem guten Mann         der guten Frau           dem guten Kind
-e hali               iyi adama                     iyi kadina                   iyi cocuga

Genitiv              des guten Mannes       der guten Frau          des guten Kindes
-in hali              iyi adamin                     iyi kadinin                  iyi cocugun

COGUL HAL

Nominativ           die guten Männer        die guten Frauen      die guten Kinder
yalin hal             iyi adamlar                   iyi kadinlar                 iyi cocuklar

Akkusativ           die guten Männer        die guten Frauen       die guten Kinder
-i hali                  iyi adamlari                  iyi kadinlari                iyi cocuklari

Dativ                   den guten Männern     den guten Frauen     den guten Kindern
-e hali                 iyi adamlara                 iyi kadinlara               iyi cocuklara

Genitiv                der guten Männer        der guten Frauen      der guten Kinder
-in hali                iyi adamlarin                 iyi kadinlarin              iyi cocuklarin

Bunlari ezberlerseniz bir daha zorlanmazsiniz. Bunlar diger sayfalarda da var ama ben  bulamayanlara belki yararli olur diye tekrar yazdim.                         

sEyTaN21

aybastili ekrem

sEyTaN21

arkadaslar kusura bakmayın biraz fazla oldum devamlı soru soruyom
idare edin beni :( Öğrenme çabası içindeyim

bu kelimeleri çoğullaştırma aklıma bayaa takıldı
sanırım bu çoğullastırmada bayaa zorluk çekicem ve çuvallıyacam
simdi gramerde ders 16 da

Alıntı YapSon harfleri, -sel, -tel, -ler, -le, -ner, -en, -chen, -erl, -lein, olan kelimelerin tekili ile çoğulu
aynıdır.Bu kelimeleri çoğul yaparken kelimede hiçbir değişiklik yapılmaz.Aynı kelime hem tekil
hem de çoğul için kullanılır.Bu kural sadece artikeli der veya das olan tüm kelimeler için geçerlidir.
-Son harfleri -ich, -rich, -icht, -ig, -bold, -ing, -ing, -ing, -nis, -sal olan kelimelerin çoğulu,
tekil halinin sonuna -e herfi getirilerek yapılır.
-Son harfleri -er ve -el olup da artikeli "die" olan kelimeler sonlarına -en ya da -n harfleri
getirilerek çoğul yapılır.Bu kurala sadece "Tochter" ve "Mutter" kelimeleri uymaz.
-Son harfleri -schaft, -lei, -heit, -keit, -rei, -in, -ung olan kelimeler, sonlarına -en veya -n
harfleri getirilerek çoğul yapılır.
-Artikeli der veya das olup da "tum" takısı ile biten isimleri çoğul yapmak için sonuna
-er takısı getirilir ve kelimedeki sesli harfler de üzerlerine nokta alarak incelir.

var..

der Apfel = Elma

Diyelim ki Elma Kelimesini çoğaltıcaz bunun sonuna -en veya -n getiricez
ama bu sadece die artikeli olan kelimeler için geçerli
ama bunda der artikeli var bunu nasıl çoğul yapıcam

bide bazı kelimelerin sonları burdaki heceler arasında  yok
yani  ders 16 daki hecelerin arasında
Yani diyelimki
das Buch = Kitap
ama o hecelerin içinde uch veya ch yok
bunu nasıl çoğul yapıcam

Biraz açıklaya bilirmisiniz bu nasıl olacak yaw :( aklıma bayaa takıldı

yazyagmuru001

ugur bazi kelimelerde die artikeli ismi cogul yapar mesela die äpfeln dikkat ettiysen apfelin ilk harfi nokta alarak inceldi ve okunusu epfil oldu ok ugur eminim yardimci olmusumdur

sEyTaN21

yani die lerde böyle sonuna takı getirmedenmi çoğaltma yapıyoruz _?

yani bu katagoride olmayan kelimelerin sonuna takı getirmedenmi çoğaldıyoruz
yani a ya nokta koyuyoruz o ya nnoktta koyuyoruz
bitiyo

der
das
die

hepsinde böylemi yani :s

sEyTaN21

peki Bücher ne olyo

sonuna er takısı getirilmis

ama kotogoride yok :s

yazyagmuru001

ugur en veya n takisindan uygun olan getiriliyor ben az once apfelda yazmamisim duzelttim simdi bak