YURTDIşINDA YAşAYANLAR FAKAT İKAMETİ TÜRKİYE'DE GÖRÜNENLER İÇİN GSS BORCU

Başlatan MuhaяяeM, Ocak 19, 2012, 09:26:41 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MuhaяяeM

Bilindiği gibi 2012 yılından itibaren ülkemizde GSS (Genel Sağlık Sigortası) devreye girdi.Dolayısıyla herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve ailesinden de yararlanmayan vatandaşlar gelir testi yaptırmak zorunda.Gelir testi yaptırmayanlar her ay en üst seviyeden GSS primi ödemek zorunda kalacaklar.

Peki diyelim ki yurtdışında yaşıyorsunuz ve resmi ikamet adresiniz Türkiye'de görünüyor, o halde siz de yukarıda yazılanları harfiyen uygulamak zorundasınız.Eğer böyle bir durumdaysanız ve herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmanız gerek.Gelir testi ilçelerde Kaymakamlık, illerde ise Valilik bünyesinde yapılıyor.
Peki gelir testi yaptırmak için Türkiye'ye mi gelmeliyim?
Gelir testi yaptırmak istemiyorsanız 31 Ocak 2012 tarihine kadar resmi ikamet adresinizi düzelttirin.Resmi ikamet adresiniz Türkiye'de görünüyorsa SGK sizin yurtdışında yaşadığınızı bilmez, dolayısıyla ikamet adresinizi yurtdışında yaşadığınız yer olarak güncellemeniz gerek.Aksi halde Türkiye'de yaşayan bir Türk vatandaşı olduğunuz varsayılacak ve gelir testi yaptırmadığınız için her ay en yüksek seviyeden GSS primi hanenize borç olarak kaydedilecek.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları kendileri giderek ya da yakınları vasıtasıyla Nüfus sistemindeki adreslerini güncelleyebilirler.

xmcraex

Pegasuss

ben gittim adres kayt bürosuna eşim almanyada olduğu için bana dedikleri şu eşiniz ordan konsolosluktan kendisi güncelletecek dediler sonra sizde buraya gelip güncelleyebilirsiniz dediler bişi anlamadım

Reyya

Alıntı yapılan: Quarhan - Haziran 14, 2012, 06:03:02 ÖS
ben gittim adres kayt bürosuna eşim Almanya'da olduğu için bana dedikleri şu eşiniz ordan konsolosluktan kendisi güncelletecek dediler sonra sizde buraya gelip güncelleyebilirsiniz dediler bişi anlamadım

siz TR demisiniz şu an. bende anlamadım sizi. şayet almanyada yaşıyorsanız, almanyada bağlı bulunduğunuz konsolosluğa gidip ikamet adresinizi güncellettiyorsunuz. yanınıza belediyeden kayıtlı olduğunuz ikamet belgesini almayı unutmayın. ben almanyadayım. buradan konsolosluk uzak olduğu için ben iadeli taahhütlü ikamet belgemi, pasaport fotokopimi, kimlik fotokopimi.. mektup yoluyla gönderdim. önce mektup yoluyla yapmıyoruz dediler ama ben telefon açıp buna mecbur olduğumu söyledim. çünki bağlı bulunduğum konsolosluk 4-5 saatlik başka bir şehirde idi. kabul ettiler. bana posta yoluyla kayıt olduğumu belirten bir kağıt gönderdi konsolosluk. yani yeni ikamet adresimi kayıt ettiklerine dair bir belge. sonra türkiyeye tatile gittiğimde, bu gelen kağıdı yanımda götürüp, nüfus dairesine gittim. konsoloslukta yaptırdım lütfen sizde burdan düzeltin dedim. düzelttiler. aslında sadece konsolosluktan güncelleştirdiğinizde yetiyor işlem. tekrar türkiyede adres değişimi için gitmenize gerek yokki. ben türkiyeye gittiğim için, tekrar nüfusa güncelleştirdim. umarım anlatabilmişimdir . biraz karışık anlattım herhalde. byby:)