Almanca Gelecek zaman

Başlatan Bastian Schweinsteiger, Aralık 31, 2012, 12:17:02 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bastian Schweinsteiger

Arkadaşlar sitede Almanca geniş zaman şimdiki zaman ve geçmiş zamanla ilgili konulara baktım ancak Almanca gelecek zamanı bulamadım birisi anlatabilir mi yada konuyu paylaşabilir mi ?  cofe:)

Reyya

almancada gelecek zaman FUTUR 1(gelecek zaman)  ve FUTUR 2 (gelecekte geçmiş zaman) olmak üzere ikiye ayrılıyor. aslında futur 2 çok kullanılmamakla birlikte yinede öğrenmekte fayda var.

FUTUR 1: türkçedeki karşılığı ECEK, ACAK.
cümle yapısına gelince: WERDEN, ASIL YÜKLEM EN SONDA VE MASTAR HALİNDE..
1- werden yardımcı fiili kullanılır. herzaman cümlenin ikinci sırasında bulunur ve kişilere göre çekimlenir. (ich werde- du wirst- er wird- wir werden- ihr werdet- sie werden)
2- cümlenin asıl yüklemi herzaman için cümlenin en sonunda mastar halinde yer alır.
ÖRNEK: ER WİRD DEUTSCH LERNEN.(o almanca öğrenecek) cümleyi incelersen werden yardımcı fiili 2. sırada ve cümlenin asıl verbi yani yüklemi ensonda mastar halinde yer almış.
İCH WERDE GEHEN (gideceğim)

FUTUR 2: bir işin ve olayın , gelecekte belli bir zaman zarfında gerçekleştiğini belirtiyor. bunun cümle yapısı ise şöyle
1- WERDEN yardımcı fiili(verbi)
2- ASIL YÜKLEMİN 3. HALİ
3- ASIL YÜKLEMİN GEÇMİş ZAMANDAKİ YARDIMCI FİİLLERİNİN MASTAR HALİNDE BULUNMASI (haben veya sein)
ÖRNEK: ER WİRD DEUTSCH GELERNT HABEN (dikkat edersen werden yine 2. sırada. asıl yüklem olan LERNEN geçmiş zamanlardaki gibi 3. halde yer alıyor.  vee haben ve sein geçmiş zamanlarda kullanılıyordu biliyorsun. hareketli fiillerde SEİN, durgun fiillerde HABEN kullanılırdı. burdada aynı ama farkı cümlenin asıl yükleminden sonra yer alıyor herzaman.
lernen ın geçmiş zaman yardımcı fiili haben olduğu için en sona haben gelmiş.
İCH WERDE GEKOMMEN SEİN (burdada kommen ın geçmiş zaman yardımcı fiili sein olduğu için en sona sein gelmiş.
SEİN İLE KULLANILAN yüklemler. biryerden biryere yer değişikliği veya hareket gösteren yüklemler..kommen-gehen-laufen-fligen-aufstehen--fahren...gibi hareket içeren yüklemlerle kullanılıyor geçmiş zamanlarda
HABEN İLE KULLANILAN yüklemler ise, hareketsiz eylemlerde kullanılıyor. lernen-schlafen-einladen-machen-schreiben-sprechen..gibi

FUTUR 2:

shamata

Bana bu cümlelerin Türkçesini yaza bilir misiniz?

Präsens:                         Das Fenster ist geöffnet.
Präteritum:                    Das Fenster war geöffnet.
Perfekt:                          Das Fenster ist geöffnet gewesen.
Plusquamperfekt:         Das Fenster war geöffnet gewesen.
Futur I:                          Das Fenster wird geöffnet sein.
Futur II:                        Das Fenster wird geöffnet gewesen sein.

.............. şimdiden teşekkür ederim.

Bastian Schweinsteiger

Fatur 1 i anladım 2 yi anlamadım

shamata

Alıntı yapılan: Bastian Schweinsteiger - Ocak 02, 2013, 12:27:54 ÖÖ
Fatur 1 i anladım 2 yi anlamadım

Benim bildiğim kadarıyla Futur 1 -> Präsens  kabul edersek Futur 2 de ->Perfekt oluyor

Futur 1 konuşmadan sonra gerçekleşen olan olaydır
Futur 2  (gelecekte bitmiş zamandır. zum Beispiel: Sie wird den Brief bis morgen abend geschrieben haben. auf Turkisch -> Yarın akşama kadar o mektubu yazmış olacacak.) 

Reyya

FUTUR 1: bir işin veya olayın, gelecek zaman içinde yapılacağını belirtiyor.
ich werde am Mai nach Ankara fahren  (mayısta ankaraya gideceğim)
FUTUR 2: gelecekte geçmiş zamandır. yani bir işin veya olayın gelecekte belli bir zaman zarfında gerçekleşeceğini belirtiyor. mesela
ich werde am Mai nach Ankara  gefahren sein (mayısta Ankaraya  gitmiş olacağım. )

Reyya

senin yazdığım bu cümleler passiv cümleler diye biliyorum. yani seninki ZUSTANDSPASSİV diye adlandırılıyor. birde VORGANGSPASSİV cümleleri var. her ikiside aynı anlamlar içeriyor.

ZUSTANDSPASSİV:
Präsens:                         Das Fenster ist geöffnet.: PENCERE AÇILIYOR
Präteritum:                    Das Fenster war geöffnet.: PENCERE AÇILDI
Perfekt:                          Das Fenster ist geöffnet gewesen.:PENCERE AÇILDI
Plusquamperfekt:         Das Fenster war geöffnet gewesen.: PENCERE AÇILMIşTI
Futur I:                          Das Fenster wird geöffnet sein.: PENCERE AÇILACAK
Futur II:                        Das Fenster wird geöffnet gewesen sein.: PENCERE AÇILMIş OLACAK.

birde  VORGANGSPASSİV olarak yapıyorum. ikisininde anlamları aynı.
Präsens:                         Das Fenster wird geöffnet.: PENCERE AÇILIYOR
Präteritum:                    Das Fenster wurde geöffnet.: PENCERE AÇILDI
Perfekt:                          Das Fenster ist  geöffnet worden.:PENCERE AÇILDI
Plusquamperfekt:         Das Fenster war geöffnet worden.: PENCERE AÇILMIşTI
Futur I:                          Das Fenster wird geöffnet werden.: PENCERE AÇILACAK
Futur II:                        Das Fenster wird geöffnet werden sein.: PENCERE AÇILMIş OLACAK.
cümlenin öznesi (das Fenster) passiv durumda. yani iş özne tarafından değilde,başkası tarafından yapılmış. mesela: das Fenster wird von mir geöffnet (pencere benim tarafından açılıyor. )

(birde başka türlü passiv var. SEİN+ZU+MASTAR yapı ile:
birşeyin yapılabilmesi KÖNNEN . örnek: Das Fenster ist zu öffnen: PENCERE AÇILABİLİR.
Dieses Problem ist zu lösen: problem çözülebilir. Diseser Roman ist zu lesen: bu roman okunabilir.) Almanca seviyeniz ne bilmiyorum. ileri düzeyde isen bu mastar yapı ile verdiğim örneği anlarsın. şayet başlarda isen sein+zu+mastar yapı ile kafanı karıştırmayayım  :)

shamata

zu + infinitiv (z. B. : İch hoffe, ihn zu sehen) biliyorum ama sein ile olanı senden gördüm. Senin örnek verdiğin kalıpta  zu dan sonra gelen verb*e -bilmek anlamı katıyor .. doğru mu anlamışım?

Reyya

Alıntı yapılan: shamata - Ocak 05, 2013, 11:23:09 ÖÖ
zu + infinitiv (z. B. : İch hoffe, ihn zu sehen) biliyorum ama sein ile olanı senden gördüm. Senin örnek verdiğin kalıpta  zu dan sonra gelen verb*e -bilmek anlamı katıyor .. doğru mu anlamışım?
doğru, yapılabilmesi, gerekli olması anlamını katıyor. können gibi..
( senin söylediğin , zu+infinitiv kalıbı farklı. )  ZU+İNFİNİTİV: aktiv cümledir.ve -DIĞINI,MESİNİ-MASINI anlamında.  yani cümlenin öznesi cümlede söz konusu olan işi kendisi yapmakta. mesela: ich habe meine Hausaufgabe zu machen: ev ödevimi yapmalıyım.veya ich fange an zu arbeiten:ben çalışmaya başlıyorum veya senin cümlen ich hoffe ihn zu sehen: onu görmeyi umuyorum. bu cümlelerde sözkonusu olan işi özne yapıyor. yani ben.
benim söylediğim SEİN+ZU kalıbı passiv cümle kalıbının bir başka türü.  benim söylediğim kalıpta cümlenin öznesi passiv durumda yani söz konusu olan iş cümlenin öznesi tarafından yapılmıyor. örn:Dieser Roman ist zu lesen: bu roman okunabilir. okuma işi roman tarafından yapılmıyor. onu bizler okuyabilir. kısaca şöyle özetleyim (daha iyi açıklamak için kitaptanda destek alıyorum)
SEİN+ZU: 1- birşeyin yapılabilmesi KÖNNEN
               2- birşeyin yapılmasının zorunlu ve gerekli olması MELİ-MALI gibi

Diseser Roman ist zu lesen:bu roman okunabilir. kimin tarafından bizim tarafımızdan gibi. böyle olunca da bu cümle passiv SEİN+ZU kalıbı oluyor.

shamata

Alıntı yapılan: Reyya - Ocak 05, 2013, 01:30:49 ÖS
doğru, yapılabilmesi, gerekli olması anlamını katıyor. können gibi..
( senin söylediğin , zu+infinitiv kalıbı farklı. )  ZU+İNFİNİTİV: aktiv cümledir. yani cümlenin öznesi cümlede söz konusu olan işi kendisi yapmakta. mesela: ich habe meine Hausaufgabe zu machen: ev ödevimi yapmalıyım.
benim söylediğim SEİN+ZU kalıbı passiv cümle kalıbının bir başka türü.  benim söylediğim kalıpta cümlenin öznesi passiv durumda yani söz konusu olan iş cümlenin öznesi tarafından yapılmıyor. örn:Dieser Roman ist zu lesen: bu roman okunabilir. okuma işi roman tarafından yapılmıyor. onu bizler okuyabilir. kısaca şöyle özetleyim (daha iyi açıklamak için kitaptanda destek alıyorum)
SEİN+ZU: 1- birşeyin yapılabilmesi KÖNNEN
               2- birşeyin yapılmasının zorunlu ve gerekli olması MELİ-MALI gibi

Diseser Roman ist zu lesen:bu roman okunabilir. kimin tarafından bizim tarafımızdan gibi. böyle olunca da bu cümle passiv SEİN+ZU kalıbı oluyor.

Detaylı anlatım için çok teşekkür ederim @Reyya

..... yalnız son bir sorum olacak: sein + zu kalıbının zu dan sonra gelen verbe iki anlam yüklediğini yazmışsın yanlış anlamadıysam.

1- birşeyin yapılabilmesi KÖNNEN    örnek olarak da: Diseser Roman ist zu lesen:bu roman okunabilir               ... bunu anladım
2- birşeyin yapılmasının zorunlu ve gerekli olması MELİ-MALI gibi                    ..... mesela bu ikinci anlamı ilk verdiğin örnekte: Diseser Roman ist zu lesen:bu roman okunmalı    anlamı mı verir?    eğer doğruysa bu iki farklı anlamı konuşmanın gidişatına göre mi anlamalıyız? 

Reyya

evet doğru. konuşmanın gidişatına göre anlayabiliriz. bir şeyin olabilirliği-yapılabilirliği veya olması gerekliliği. mesela: diese Handschrift is zu lesen: bu yazı okunmalı (gereklilik içeriyor,müssen gibi) veya bu yazı okunabilir. (yapılabilirliliği içeriyor, können gibi)
dieses Problem ist zu lösen: bu problem çözülebilir veya çözümlenmeli.

shamata

mbilal25tr

aslında ich werde gemacht haben.  demek yerine ich wurde machen diyebilriz
wurden werden ın prateritum halidir. Çünkü ben hep böyle gördüm future 2 yi de ilk kez görüyorum