Konjuktiv 2 Anlatabilecek Var Mı???

Başlatan mbilal25tr, Temmuz 09, 2014, 06:18:25 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mbilal25tr

Arkadaşlar Ben Almanca kitabında yeni bir konuya geldim
Adı Konjuktiv II
kullanımını anlatıyor ama nerde ve ne anlamda kullanıldığını anlatmayor
ware hatte falan var  a sın noklalı olandan
örneklerle anlatırsanız mutlu olurum
teşekkürler   :) :) :)

mbilal25tr

Entschuldigen Sie
Adı tam olarak şöyle yazıyor:
Konjuktiv II (Wünsche)
şimdiden Teşekkür Ederim   ya:) ya:) ya:)

tugce_doerjer

ben yarin size ornekleri hazirlayip yazicam size.aciklamali olarak simdi o kadar vaktim yok.yarin hazirlarim.zor bir konu degil

mbilal25tr

tugce_doerjer

KONJUNKTIV II

Irreale Sätze = gercek olmayan cümle
Irreale wunschsätze = gercek olmayan istek yada dilek cümleleri

önce konjunktiv präteritum ögrenmeniz lazim.cekimleri bilmezseniz cümleyi kuramazsiniz. konjunktiv 2 icin iki fiilin cekimi lazim bize haben ve werden.

ich hätte - wäre
du hättest - wärest
er hätte - wäre
wir hätten - wären
ihr hättet - wäret
sie hätten - wären

ich würde
du würdest
er würde
wir würden
ihr würdet
sie würden

konjunktiv 2 daha cok o an icin olmasi mumkun olmayan ama olmasini istedigimiz olaylari anlatmak icin kullanilir. cumle yapisi cok kolaydir. unutmamaniz gereken ayni perfekt gibi hangi fiili kullanmaniz gerektigini bilmeniz lazim. nasil ki perfekt cumle kurarken dogum,olum,bir yerden gitmek,gelmek gibi durum degisikligi olan cumlelerde sein fiilinin cekimi, diger butun durumlarda da haben fiilinin cekimi yapilip cumle kuruluyorsa buradada ayni sey gecerli. sadece fark sein fiilinin konjunktiv cekimi ile cumleyi kurmaniz  gerekir.  örneklerle aciklayalim simdi.

Wenn ich Zeit hätte,würde ich ins Kino gehen.
Eger vaktim olsaydi sinemaya giderdim.

Wenn ich Geld hätte,würde ich ein Auto kaufen.
eger param olsaydi,bir araba satin alirdim.

Wenn ich Arzt wäre,würde ich den Armen helfen.
Eger doktor olsaydim,fakirlere yardim ederdim.

Wenn du jetzt hier wärest,würden wir Fussball spielen.
eger simdi burada olsaydin,futbol oynardik.

Was würden Sie tun,wenn Sie Bürgermeister wären?
eger belediye baskani olsaydiniz ne yapardiniz?

Wenn ich Zeit hätte,käme ich zu dir.
eger vaktim olsaydi sana gelirdim.

Wenn ich das vorher gewußt hätte, wäre ich früher gekommen.
bunu daha önceden bilmis olsaydim,daha önceden gelirdim.

Wenn wir gut gearbeitet hätten,könnten wir das Exam schaffen.
eger biz iyi calismis olsaydik,sinavi basarabilirdik.

Wenn mein Vater heute früh käme,würde ich dich besuchen.
eger babam erken gelirse seni ziyarete gelirim.

Wenn wir reich wären,würden wir nach Amerika reisen.
eger zengin olsaydik,amerikaya gezmeye giderdik.

gördügünüz gibi würden fiili kullanildigi zaman ikinci fiil cekim almadan aynen cumlenin sonuna aliniyor. ama sein veya haben fiilini kullanirsak fiil partizip perfekt cekimi aliyor ve yine cumlenin sonunda bulunuyor.

ayrica fiillerin konjunktiv präteritum cekimleri de vardir.ve normal präteritum cekimden farklidir.
konjunktiv präteritum cekimlerini yaparken kelimenin yapisina göre degisikliklerde vardir. präteritum kökunde sesli harfler konjunktiv yapilirken uzerlerine iki nokta alirlar ve incelirler.

yani a,o,u harfleri ä,ö,ü olur.

kommen , waren
ich käme - wäre
du kämest - wärest
er käme - wäre
wir kämen - wären
ihr kämet wäret
sie kämen - wären

önemli olan hem gelecek zamanda hem de gecmis zamanda cümleler kurduk.unutmamaniz gereken nokta; gecmis zamanda würden fiili kullanilamayacagidir. ayrica würden bir tercih sebebidir.

verdigim ornek cumleleri incelerseniz cumle kurmanin kurallarini kendinizde cozersiniz.herkesin ogrenme sekli farklidir. o yuzden orneklerden kendiniz ornek cikararak cumleyi kurmayi ogrenebilirsiniz. tabi fiillerin cekimleri de cok onemli.

tugce_doerjer

Irreale Wunschsätze = gercek olmayan bir dilegi bildiren cumle

Wenn Doch = keske

Wenn ich doch ein Auto hätte
keske bir arabam olsaydi

Wenn ich doch in Frankfurt wäre
keske frankfurtta olsaydim

Wenn ich doch Zeit hätte
keske vaktim olsaydi

Wenn ich doch Lehrer wäre
keske ögretmen olsaydim

wenn wir doch in Deutschland lebten
keske almanyada yasasaydik.

burda cumle kurmak cok kolay.aslinda olmasini istediginiz ama gerceklesmesi o an icin imkansiz olan istek cumleleri icin kullanilir. kural yine ayni. wären ve hätten fiilleri ikinci fiile gore kullanilir.

tugce_doerjer

elimden geldigince anlatmaya calistim.biraz karisik olabilir. hatam varsa da artik simdiden kusura bakmayin. ben bu konuyu ogrenirken cok zorlanmistim.daha dogrusu konjunktiv I ve II cok karistirmistim.ama sonradan kullandikca oturdu cumleler kafamda. insAllah isinize yarar verdigim bilgiler

mbilal25tr

Yara ne demek okadar yardımcı oldunuz ki kafam içi boşaldı her yerini şarmıştı merak çok teşekkür ederim  halayy:) halayy:) halayy:) halayy:) halayy:) halayy:) halayy:) halayy:) halayy:)

Reyya

arkadaşımız güzel anlatmış birde ben kısaca yorumlayım istedim.

KONJUKTİV II: gerçek olmayan ve gerçekleşmesi şuan olanak dışı olan olaylar anlatılıyor. yani DİLEK, İSTEK,GEREKLİLİK,EMİR,TAHMİN vesaire durumlar ifade ediliyor.
Konjuktiv II    * WÜRDEN +MASTAR YAPI ilede oluşturulmaktadır. WERDEN in konjuktiv II biçimi WÜRDEN olur.Yine bunu cümlelerde açıklayayım

normal cümle(ındikativ)                                             KONJUKTİV II

Präsens: ich komme                                                 ich käme/ ich würde kommen (ikiside aynı anlam)
futur:   ich werde kommen                                          ich käme/ ich würde kommen

Ben genelde würden ile daha çok yapıyorum cümleyi.daha kolay geliyor bana

präteritum: er gab                                                 ich  hätte gegeben
perfekt: er hat gegeben                                        ich  hätte gegeben
ben geliyorum                                                       ben (olsam) geç gelmem

şİMDİKİ ZAMAN ile
İCH KÄME NİCHT ZU SPÄT (ben olsam geç gelmem)
İCH WÜRDE NİCHT ZU SPÄT KOMMEN (ben olsam geç gelmem.. BU İKİ CÜMLEDEDE ANLAM AYNIDIR. birinde würden ile yapılmış..esas fiilde en sona geçmiş.. 

GEÇMİş ZAMAN ile
İCH WÄRE NİCHT ZU SPAT GEKOMMEN (ben olsaydım geç gelmezdim)

konjuktiv de

HABEN               SEİN              WERDEN
HÄTTEN             WÄREN          WÜRDEN   olmaktadır.