Almanya'ya Yerleşim İle İlgili Sorularım Var.

Başlatan Ciancarlo, Kasım 05, 2014, 01:26:49 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ciancarlo

Herkese merhabalar! Öncelikle bu siteyi kurandan ve işlerini güçlerini bırakıp destek olan herkesten Allah razı olsun. İsmim Cihan 24 yaşındayım ve İzmir'de yaşıyorum. Geçtiğimiz Haziran ayında Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Rahmetli babam küçüklüğümden beri hemen hemen her sene Almanya'ya götürdü. Özellikle Münih ve Augsburg. Haliyle bende Almanya'ya olan ilgi küçüklüğümden beri geliyor. Fakat Almancam yok denecek kadar az yani sadece ortaokulda 1 sene kadar gördüm o kadar. Yakın gelecekten (1-2 yıl) Almanya'ya göç etmeyi planlıyorum. Bunu istememim sebebi ömrüm geri kalanında daha kaliteli bir hayat yaşamak istiyorum. Kaliteden kastım çok para kazanıp altıma güzel arabalar çekmek değil, sokağa çıktığımda yeşilin kokusunu içime çekeceğim ve kendimi özgür hissedebileceğim bir yaşam tarzı. Forumu elimden geldiğince takip etmeye çalıştım fakat aklıma takılan bir takım sorular var. Öncelikle sizlere planımı anlatmak istiyorum. Almanya'da işveren pozisyonunda bir aile dostumuz var. Bu kişinin aracılığıyla entegrasyon kurslarını tamamlayana kadar ve kendi mesleğim alanında dilimi yeteceği kadar geliştirmek için geçici bir işte çalışıp, kursları tamamladıktan sonra kendi mesleğim ile ilgili işler bakmaya başlayacağım. Azimli bir insan olduğumu düşünüyorum bu yüzden Geçici İş+Dil Kursu süresini max 2 yıl olarak görüyorum. JobBörse sitesi üzerinden çeşitli ilanlara baktım ve Makine Mühendisliği anlamında ciddi bir talep olduğunu gördüm. Sanırım az çok ne yapmak istediğimi hedeflerimi size aktardım şimdi soracağım sorulara yanıtlar verebilirseniz çok sevinirim.

1) Diploma saydrımaya ihtiyacım var mı ? Üniversiteden hem Türkçe hem de ingilizce diploma verildi ve ingilizce diplomamın üzerine avrupa birliği sembolü var. Bu birşey ifade eder mi ?
2) Ev kira ücretlerine baktım 3 Oda (Salon dahil) evlerin kirası 750-1300 € arasında değişiyor. Fakat evin ısınma, elektrik, su, internet vb. giderleri ortalama aylık ne kadar ?
3) İş ilanlarında Makine Mühendislerine ortalama net olarak 1750-2500 € arası maaş veriliyor. Bu rakamlar doğru mu ?
4) Oturma ve çalışma izniyle orada kredi kullanmak mümkün mü ? Ziraat Bankasının şubeleri var fakat faiz oranları yerel bankalara göre biraz yüksek. Sonuçta ev için mobilya vb. ihtiyaçlar için ilk etapta bir miktar kredi çekmek gerekebilir.
5) Almanya'ya yerleştiğim zaman Türkiye'den aylık yaklaşık 1000 € gibi bir gelirim olacak. Bu para her ay hesabıma yatacak fakat swift ücretleri çok yüksek. Başka bir yöntem var mı ?
6) Son olarak ilk etapta 0 km ayağımı yerden kesecek bir araba almak istiyorum. Örnek olarak Polo'ya baktım ve 19.000 € gibi bir fiyatı var. Finanzeirug kısmını inceledim ve 5.000 € peşinat/Yıllık 30.000 km/36 Ay olarak girdiğimde aylık 180 € çıkıyor. Ben bu finansal hizmetten oturma ve çalışma izni ile yararlanabiliyor muyum ? (Arabaya pek para bağlamak istemiyorum fakat 0 km takıntım var.)

şimdilik aklıma gelenler bunlar beni aydınlatabilirseniz sevinirim. Tanıdıklarım olmasına rağmen bu konulara bir cevap alamıyorum. Bana tek söylenen söz Almanya eskisi gibi değil ve ben bu klişe cümlelerden sıkıldım :)

fuk_18

sana nediyeyim disardan bakinca ne kadar toz pempe goruyorsun genc yasinda almanyayi hayallerini neyse hevesini kiramdan ilk sorundan baslayayim,

akraban yada her kimse seni getirtmesi zaten zor oyle herkez getirtir kolay birsey olsa senin o kisiye sorulacak soru neden turkiye almanyada yokmu avrupa birligi ulkelerde yokmu digcekler yani tanidigin istiyor ha dur vize verelim olmuyor anlican,dil konusuna hic girmiyorum

1.diploma denklik sartin var 400 meslek tanitma hakkin var ama sanirim makine muhendisligi bunlarin icinde degil veya sansini denersin,
2.ev kiralari soguk sicak olarak yer aliyor her icinde baktigin yere gore degisir warmmiete ye bakacaksin nebenkosten yan gider demek elektrik haric isinma su icinde oluyor nebenkostenin,
3.is ilanlarina bakiyorsan kesinlikle leihfirmadir onlar ve ilk etapda o kadar bile alamayabilirsin
4.ve daha is bulmadan kredi derdine dusme 3 ay calismisligin lazim arti bazi bankalar suresiz oturumda isteyebilirler fest is veya kredi isi zor senin icin
5.türkiyedeki hesabinda birikir paran arada gidip cekip götürürsun
6.uzakdan davulun sesi iyi gelirmis derler ilk yazdigin yazida para falan degil derdim dedin daha gitmeden sifir arac derdine dustun once yerles karnini doyur ondan sonra ayagini yerden kesecek bir arac alirsin daha hic bir sey bilmeden hic birseyin farkina varmadan hangi mantikla bu araci alacaksin arrti sana niye versinler taksitle araci guvenirligin yok.

sana son söylücem derin illa yurt disi ise evlenerek sansini dene yada illegal yollardan cikarsin ama gozunde buyutme o sana eskisi gibi degil diyenleri bos yere söylemiyorlar unutma

Ciancarlo

Cevabınız için teşekkürler. şuan gözümde herşey toz pembe değil öncelikle bunu ifade edeyim. Burada rahatım yerinde, geçim sıkıntım da yok oraya gittiğimde ilk yıllarda karşılacağım zorluklarında farkındayım. şuan için ben gitmesem bile etrafımda çeşitli ülkere giden birçok arkadaşım var. Zaman zaman görüşüyoruz ve yaşadıkları zorlukları anlatıyorlar. Ben bu konuda herşeyi göze aldım. Ayrıca orada başım sıkıştığında yardımcı olacak birçok insan da mevcut. Bu yüzden bu konuda korkum yok. Dediğimi anlamamışsınız benim orada tanıdığım var ve işveren pozisyonunda dedim. İlk etapta bulacağım iş ya onun iş yerinde yada onun bulacağı bir iş yerinde olacak. Yani benim orada tanıdığım var bana vize verin demiyorum. Zaten bu şekilde turist vizesi bile alınmaz. Ayrıca ben illegal vb. gibi yollara başvurmak da istemiyorum. Herşey kanuna-hukuka uygun olsun istiyorum. Yani ben oturma ve çalışma iznine başvurduğum zaman zaten bir iş sözleşmem olacak. Son olarak "Daha gitmeden sıfır araç derdine düştün" sözüne katılmıyorum. Benim bulunduğum imkana göre benim alacağım araç bana göre normal gelirken bir başkasına lüks gelebilir. Bu tamamen gelir düzeyiyle alakalı bir durum. Zaten farkederseniz gidip de Mercedes alacağım demedim. VW Polo baktım ve eğer bu şekilde taksitle alabiliyorsam 0 km almak isterim çünkü 0 km takıntım var dedim. Neyse mizacınızı böyle kabul ederek bir kaç soru daha sormak istiyorum.

1) Bu 400 meslek tanıtma hakkını biraz daha açabilir misiniz ?
2) Leih firmadan kastınız nedir ?
3) AB Mavi Kart hakkında bilginiz var mı ?

Cevaplarsanız sevinirim.

fuk_18

1.almanya ab disindan gelmis 400 e yakin meslegi taniyor yani tanitma imkani var 400 500 euroya tutuyor maliyetleri bir yazida okudugumu söyledim bazi meslek bunlarin arasinda degil,

2,leih firma kiralik isci firmasi seni is yerlerine kiraliyorlar ustunden para kazaniyorlar,is yeri seni begenirse leih firmadan aliyor fest basliyorsun,yani almanya direk leihfirmasiz ise baslamak cok cok zor heleki 3.dunya ulkesinden gitmeden yada giderken basvurmussan,

3.ab mavi karti da sartlari var en az universite mezunu olunmasi ve is verenden is sozlesmesi gerekli ama siz buna basvurmadan is aramak amaciyla verilen vizeye basvurabilirsiniz

diger yazdiklariniza gelirken simdi sen daha ortada hic birsey yok iken sifir araba alcam dersen burdaki bir cok yanlis anlar seni cunku bu aile birlesiminde yasanilan zorluklarin yine sebebi biziz turkler yani bu yuzden ya para ile iligli konulari hic karistirmadan yazacaksin kisa ve iz yada sadece is aramak icin gitmek istiyorum ne yapabilirim digceksin sunu söyleyim herkeze dedigim gibi mutlaka sansinizi deneyin turistik vizede olsun yada diger vize turlerinde sansinizi deneyin red gelirse red geldi dersin sonra kesk basvursaydim dememek icin

Ciancarlo

Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yanlış anlaşıldım sanırım amacım sadece Finanzeirug konusunda yardım almaktı :) Önceden Almanya'dan 6-7 kere turistik vize aldım aslında zannedersem oturma ve çalışma vizesi konusunda bunlar bana avantaj sağlar. Zaten araştırdığım kadarıyla en büyük avantajı iş sözleşmesi sağlıyor. Vizeyi bir şekilde alacağımı düşünüyorum. Son olarak sormak istiyorum 2 kişi olarak gittiğimizde haneye girecek parayı ortalama olarak 4.000 € olarak hesaplıyorum. Siz iyi bilirsiniz diye soruyorum sizce bu para bir ailenin Almanya'da yaşaması için yeterli midir ? Numbeo diye bir site var orayı baz alarak aylık hesap yaptığımda yeterli gözüküyor fakat iş reel de değişebiliyor. Kafanızı ağrıttım kusurabakmayın fakat bu siteden başka inanın yardım alabileceğim başka site yok.

fuk_18

4000 euro cok yuksek bir para iki kisi degil o parayi 3 kisi anca kazaniyor,normal bir ilk baslangic herhangibi bir is icin 1000 1200 arasi net bu tutar ilanlardaki saat ucretleri hep brüttür yani siz simdi 2000 euro brüt aldiginizda elinize gececek net tutar vergi sinifiniz 1 oldugu icin 1374 Euro dur yani 2000 net almaniz icin 3200 bürüto almaniz gerekli buda saatlik 20 euro yapar 160 saatte 3200 yani yeni gelen biri icin cok yuksek tutar bunlar