Ders 17: Almanca'da İsmin Halleri

Başlatan Lara, Ocak 09, 2006, 02:54:55 ÖÖ

0 Üyeler ve 22 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

blueandsky5

suan icin deginilmedigini goruyorum. Sadece belirttigim tablo ve birkac kelime verip benden bunları cekimlememi istemisti, bende acaba kelimeyi neye gore, nasıl cekimlemeliyim ikileminde kalmistim, ondan kaynaklanan bir durumdu bu fikir karısıklıgım.. Ama konu ustundeki ilgili yardımların ıcınde cok tesekkur ederim..

Bilge

Alıntı yapılan: blueandsky5 - Mart 31, 2007, 11:38:53 ÖS
suan icin deginilmedigini goruyorum. Sadece belirttigim tablo ve birkac kelime verip benden bunları cekimlememi istemisti, bende acaba kelimeyi neye gore, nasıl cekimlemeliyim ikileminde kalmistim, ondan kaynaklanan bir durumdu bu fikir karısıklıgım.. Ama konu ustundeki ilgili yardımların ıcınde cok tesekkur ederim..

Ben elimdeki Almanca dilbilgisi kitaplarina bakarim, saglikli ve özellikle isi kolaylastirici bir kural bulabilirsem, yazarim.

Bilge

Önce kullandigim kitabin adini vereyim:

Helbig, G. & J. Buscha, 1991. Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht. Berlin, München, Leipzig, Wien, Zürich, New York. Sayfa 236-239.

Problem, DER ve DAS Artikel´li  isimlerde.

Genitiv´de -es mi, yoksa sadece -s mi takildigi, Almancanin SES YAPISI ile ilgili deniliyor.

1. -es gerekli olan durumlar

a) Sözcük -s, -ß, -x, -tsch, -z ile biterse, genellikle -scht ya da -st ile bitenler (bu sesler birbirine yakin)
b) Sözcük tek heceli olup Konsonant ile bitiyorsa çogu zaman. Verilen örneklerden anlasiliyor ki, bu gibi kelimelerin ekserisi -d, -g, -n, -t ya da -mpf ile bitiyor.

2. -s takilan durumlar

a) Sözcük tek heceli olup Vokal ya da -h ile ile bitiyorsa (kelime sonundaki ha harfini telaffuz etmeyiz)
b) Sözcük birden fazla heceli olup sonuncu hece vurgusuzsa.

3.   Bunun disinda konusana göre degisebilen bazi kullanimlar sayiliyor. Ayrica yabanci dillerden alinan bir takim sözcüklerin örnekleri de gösteriliyor.

Bir de Genitiv´de -en ya da -n takisi var. Gerekirse, onu ayrica ele alirim.

melike 23

Ya ben bunlarda bya bir zorluk cektim ve cekmeyede devam ediyorum.der tisch mesela masa
masanin derken des tisches oluyo sanirim yada yaniliyomuyum bilmiyorum :)

asi_ve_mavi

aynı sorunu bende yasıyorum ama benım zorlandıgım sey daha farklı bence bu kelımelerın önune gelen der   dıe    ve   das  en cok bunlarda sorun yasıyorum

centil

erenrecep

KoLPaLeVeNT

ßen NasıL Bi İşşe Her oLaYı aNLıyorum.. Bu ArtikeL oLayını Bi aNLaMaDıM Gitti ..
NasıL Daha Kolay aNLaşılır Bu oLay .. şimdiden Tşk edrim

zencefil

selam arkadaslar ben yeni katildim ögretmenim ayni zamanda almanyada yasiyorum elimin altinda böyle bi sitenin olmasi cok güzel almancayi ögrenmek zorundayim su an kursa gitiyorum ama turkce karsilastirmali bi kaynagim yoktu  bu siteye katkisi olan herkese sonsuz tesekkurler..

nağme

der das ve die artikellerinin okunuşu yazıldıgı gibi mi? die yi tahmin etmek mümkün ama diğerlerini merak ediyorum

jancohtland

SEVGI-40

Alıntı yapılan: jancohtland - Şubat 12, 2009, 09:29:39 ÖSARTİKEL NEDİR_? ARKADASLAR
https://almancax.com/forum/index.php?action=search2

buyur arkadasim bu link de soruna cvp bulabilirsin