Zecke -Keneler

Başlatan NalanW, Mayıs 23, 2006, 03:14:14 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

NalanW

Keneler daha çok hayvanlarda görülür ama örneğin ülkemizde de yaşayan Ixodes ricinus gibi türleri insanlar için de tehlikelidir. Kene ısırığı bazı durumlarda ölümcül hastalıklara neden olmakta. Geçtiğimiz haftalarda özellikle de Kastamonu, Tokat, Sivas ve Giresun’da yüz kişi kene ısırması yüzünden hastanelere kaldırıldı, kimi hastalar yaşamını yitirdi. Kenelerden nasıl korunabiliriz?

Dünya genelinde yaklaşık olarak 850 farklı kene türü bulunmakta. Kene türlerinin birçoğu sadece hayvanları ısırırlar ve insanlar için tehlikeli değildir. Ülkemizdeki en önemli iki kene türü İxodidae ve Argasidae ailesindedir. Rengarenk tropik kenelere karşın mesela Avrupa’da yaygın olan İxodes ricinus neredeyse görünmezdir. Bu özelliği kurbanına kolayca yaklaşabilmesi için gereklidir. Kene için üç öğün yemek ömür boyu yeterlidir.

İlk başta sadece yarım milimetre olan kene larvası önce küçük bir memeliye yapışır. Burada kan emerek kabuklanıyor ve kurtçuk olarak gelişiyor. Kene bundan sonra daha büyük bir kurban arar ve onun kanıyla nihayet yetişkin bir kene olarak büyür. Dişi kene en büyük ve en son yemeğini 2000 ila 3000 kadar yumurta üretebilmek için yer. Dişi kene yumurtladıktan sonra, erkek kene ise çiftleşmeden sonra ölür. Erkek keneler kurbanlarına sırf bir dişiye rastlamak için yapışırlar. Eş arayışı sırasında kurbanından kan emip emmedikleri bilinmiyor. Bir kenenin ömrü üç ila beş yıl kadar sürer.
Bu minik kan emicileri hastalık da yaydıkları için kene ısırığı çok tehlikeli olabiliyor. Çünkü keneler mümkün olduğu kadar çok besin alabilmek için emdikleri kanı yoğunlaştırıyorlar. Fazla sıvı tükürükle karıştırılarak yeniden kurbanın yarasına ‘pompalanır’. İşte bu şekilde kurbanın bedenine bakteriler ve diğer hastalık etkenleri de ulaşır. Kene hemen uzaklaştırıldığı taktirde enfeksiyon önlenebilmekte.

Yazi hürriyetim sayfasindan alinmistir..

Nazire

Kenelerden nefret ediyorum
Pazar günü kiz kardesim ve arkadaslarla Grill yaptik, eve geldikten sonra iki gün hala heryerimde kene aradim, okadar huylaniyorum ki, tabii bir de korku, igrenc bir sey Allah kahretsin su keneleri, alin size resimlerini gönderiyorum.

Nazire

Bild 1: Zecke im Nymphenstadium, Gesamtansicht (REM-Aufnahme

Quelle: Baxter

Nazire

Zecke im Nymphenstadium, Frontalansicht (REM-Aufnahme

Nazire

Nazire

Saugende Zecke auf der Haut

Nazire

Weibliche Zecke nach Blutmahlzeit

Nazire

Hastaliklar Keneden

Babesiose

Kurzinfo:  Babesiose
Symptome Nach 1 Woche allmählich zunehmendes Unwohlsein, Übelkeit, Appetitverlust und Müdigkeit. Später hohes Fieber, starke Schweißausbrüche, Muskelschmerzen und Kopfschmerzen. 
Wann zum Arzt? Bei Verdacht sofort.
Therapie Malariamitteln, Chinin und Clindamycin für 7 Tage
Vorbeugung Vermeidung von Zeckenstichen

Nazire

Kurzinfo:  Ehrlichiose

Symptome 1 bis 2 Wochen nach Zeckenstich: hohes Fieber, starke Kopfschmerzen, Unwohlsein, Muskelschmerzen, Gelenkbeschwerden, Frösteln, Übelkeit, Erbrechen.
Therapie Antibiotika, vornehmlich Doxycyclin, Tetracyclin und Makrolid.

Quelle:Medizininfo

Nazire

Rickettsiosen

Kurzinfo:  Rickettsiosen
Symptome punktförmige Hauteinblutungen, Lymphknotenentzündung, Enzephalitis, Nekrosen
Therapie Antibiotika
Vorbeugung Vor Zeckenbissen schützen. Läuse und Milben meiden. [/b]

Nazire

Rickettsiose:

Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF)
Inkubationszeit: 3-6 Tage
Symptome Punktförmigen Hauteinblutungen, Fieber, Kopfschmerzen, Übelkeit, Erbrechen, Myalgien. Im weiteren Verlauf systemischer Befall mit u.a. Lungenödem, Arrhythmien oder Enzephalitis, Hypovolämie.
Therapie Antibiotika. Doxycyclin
Vorbeugung Vor Zeckenbissen schützen. Zecke innerhalb von 6 Stunden entfernen.

Nazire

Kurzinfo: Zeckenlähmung

Symptome 5 bis 7 Tage nach dem Zeckenstich Ermüdung, Taubheit in den Beinen und Muskelschmerzen.
Therapie Entfernung der Zecke

Nazire

Borreliose

Die Borreliose ist eine besonders tückische Erkrankung, weil sie wegen der vielen unterschiedlichen Symptome oft erst sehr spät erkannt wird. Schon Zeckenlarven können Borrelien übertragen. Weil sie so klein sind, werden sie häufig nicht bemerkt.

NalanW

Bu sene inanilmaz cogaldilar bu hafta 3 ksiiyim ben yigenim chris ve arkadasim silvio da isirildi...Bu kadar cogalmalari ve agrassiv olmalari benide iyice korkuttu...Cünkü benim bir köpegim var ve hergün onunla gassiye gidiyoruz ve o cimlerin icinde oynuyor eve tasimasindan korkuyorum...Siyah oldugundan zaten hemen göremiyorsun...

NalanW

Yalniz simdi tekrar okudum zecke türkyiedede cok yayilmis ama daha cok kirsal kesimlerde....Türkyiede yasayanlarinda cok dikkatli olmasi ve bilgilendirilmesi gerekiyor...

zegroz

benden bu kenelerden nefret ediyorum... >:(

sEyTaN21

yaw bak bende huylandım simdi
ve git gide türkiyedede çoğalmakta nalet Zecke :s
valla piknik yapamaz olduk

bişey dicem benim bildiğim keneler böyle ineklerde veya baska bi hayvanda bulunur
yaw ormanlarda ne arıo bu Zecke ler :S
yazık yaw ölüyo hemencicik insanlar ısırldığı zaman :s
ama ateşten çok korkuolarmış aklınızda bulunsun böle çoklu kenelere rast geldiğiniz zaman ( Allah korusun ) elinizde bi çaktmak yakın uzaklasır sizlerden
ilk yardım eğitiminde görmüstüm Haa bide sey dediler bazı keneler derinizi kesip içine kaçıyorlarmıs ( küçük olanlar ) hemen çakmağınızı yakarak derinize yaklastırın hemencicik çıkıyorlarmıs ne kadar doğru bilmem