Sigara ve Zararları Dinimizeki Yeri

Başlatan khoLpa$aLı, Ocak 12, 2008, 05:32:59 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gütig

Ilk yillarda esim evimizde sigaranin birini yakip digerini söndürürdü. O derce asiri icerdi...Ama ben de onu konusa konusa ikna etmeyi basardim ve en azindan artik evimizde sigara icmiyor. Dolayisiyla sigarayi bayagi bi azaltti...Yani istenildiginde lafla da bi seyleri basarabiliyor insan...Inatlastirmadan ikna etmesini bilmek önemli olan...

jentzsch

Alıntı yapılan: esma 41 - Ocak 29, 2008, 03:10:49 ÖÖ
Alıntı yapılan: jentzsch - Ocak 29, 2008, 03:09:11 ÖÖ
Ben 10 sene gunde 1 paket sigara ictim ve 4,5 ay önce sigarayi biraktim..Sanirim cimrilikten biraktim ise baslayip kendi parami sigaraya vermem gerektigini farkedince ilk deneyisimde biraktim ;D insAllah bir daha baslamam...

Sana basarilar diliyorum jentzsch.
InsAllah baslamazsin.
Bak Sparta arkadasimiz bu konu hakkinda ne güzel seyler yazmis. ;D
Amin insAllah..Artik bende evime giderken sigara yerine 1 kilo dondurma alcam ;D

Sparta

Bu dünya nefsine hakim olamayanların dünyası... Nefsine hakim olan kazanır.. ( her konuda)...

Sigarayı bırakmak kolay değil cümlesinin arkasına saklanmak , bırakamam demek ,çevresindekileri zehirlemek?  Ben bir kişi bu zıkkımı içiyor diye onun kokusunu koklamak zorunda değilim.. Kendi nefsine sahip çıkamayanlar ,başkalarının temiz hava soluma hakkına sahip çıksınlar..

Olmaz diye bişey yok..Bırakan bırakıyor..Bak Jentzsch kardeşimiz bırakmış... isteyen bırakır. Benim son sözüm bu.. Nefsi zayıf olanlar içsinler...
   Hem dinimizcede yasak... İçin için ...Ve lütfen Esma hanım böyle çok kişinin okudugu forumlarda içen kişilere " sigarayı bırakmak kolay değil veya işte bırakmak kolay olsa kimse içmezdi "gibi cesaret verici sözler yerine daha yapıcı cümleler kurarak bu kötü huyu olan arkadaşlara moral veriniz...

Bu konuda JENTZSCH arkadaşımızın örnek davranışınıda kutluyorum...

esma 41

Alıntı yapılan: gütig - Ocak 29, 2008, 03:14:19 ÖÖ
Ilk yillarda esim evimizde sigaranin birini yakip digerini söndürürdü. O derce asiri icerdi...Ama ben de onu konusa konusa ikna etmeyi basardim ve en azindan artik evimizde sigara icmiyor. Dolayisiyla sigarayi bayagi bi azaltti...Yani istenildiginde lafla da bi seyleri basarabiliyor insan...Inatlastirmadan ikna etmesini bilmek önemli olan...

Gütig haklisin bu konuda.
Ama sonucta  esin yine kendi istegi üzerine azaltti sen vesile olmus olabilirsin.
Ama kendinde yazmis oldugun gibi  sigarayi azaltmis esin ama maalesef birakamamis.
Benim burada demek istedigim bir insan kendi kafasinda o "isi" bitirmeli.
Azaltmak ile birakmanin arasinda fark var.
Siz ona ne kadar yardmici olmaya calisdiysaniz da yine de  birakamamis.
InsAllah bir gün birakir ama bu anca kendi istegi ile olur.
Bu benim fikrim.

Sparta

Esma hanıma örnek olsun bu yazı... Lafla herşey olur... Yeter ki isteyin...

esma 41

Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 03:19:47 ÖÖ

Bu dünya nefsine hakim olamayanların dünyası... Nefsine hakim olan kazanır.. ( her konuda)...

Sigarayı bırakmak kolay değil cümlesinin arkasına saklanmak , bırakamam demek ,çevresindekileri zehirlemek?  Ben bir kişi bu zıkkımı içiyor diye onun kokusunu koklamak zorunda değilim.. Kendi nefsine sahip çıkamayanlar ,başkalarının temiz hava soluma hakkına sahip çıksınlar..

Olmaz diye bişey yok..Bırakan bırakıyor..Bak Jentzsch kardeşimiz bırakmış... isteyen bırakır. Benim son sözüm bu.. Nefsi zayıf olanlar içsinler...
   Hem dinimizcede yasak... İçin için ...Ve lütfen Esma hanım böyle çok kişinin okudugu forumlarda içen kişilere " sigarayı bırakmak kolay değil veya işte bırakmak kolay olsa kimse içmezdi "gibi cesaret verici sözler yerine daha yapıcı cümleler kurarak bu kötü huyu olan arkadaşlara moral veriniz...

Bu konuda JENTZSCH arkadaşımızın örnek davranışınıda kutluyorum...

Sparta bey siz benim yazdiklarimi tekrar okuyun .
Ondan sora benim insanlara cesaret verici sözler yazmadigimi anliyacaksiniz.
Tekrar deneyin ...

Saygilar...

Sparta arkadasimiz bu konuda cok hassas... sakin olun lütfen. ;D

Bak jentzsch arkadasimizin avatarindaki arkadasimiz ne kadar sakin. ;D

Sizde öyle sakin olmaya calisin. 8)

Sparta

Sadece ben değil herkes okuyor. Ben böyle anladım. Sigarayı savunan cümleleriniz bariz şekilde ortada.. Ne diyim ki size..

" Allah kurtarsın"

gütig

Alıntı yapılan: esma 41 - Ocak 29, 2008, 03:21:14 ÖÖ

Ama sonucta  esin yine kendi istegi üzerine azaltti sen vesile olmus olabilirsin.
Ama kendinde yazmis oldugun gibi  sigarayi azaltmis esin ama maalesef birakamamis.
Bu benim fikrim.

Tabi benim onu lafla ikna etmeye calistigim kadar, onun da gercekten birakmayi istemesi lazim. Ben bunun tersi bisey söylemedim. Ama ikna yöntemiyle en azindan biraz yol aldik. Bunu paylasmak istemistim...Ben onu hep güzellikle ikna etmeye calisiyorum. Belki bebislerimiz olursa tamamiyle birakabilir. Su an onu bu noktaya getirdim...Yani birakmayi tabi önce kendi isteyecek ama birakmasi icin de bi seylerin onu motive etmesi lazim...Bence insanlar bu tür motivasyonlarla biseylerin üstesinden daha cabuk gelir...

esma 41

Alıntı yapılan: gütig - Ocak 29, 2008, 03:32:01 ÖÖ
Alıntı yapılan: esma 41 - Ocak 29, 2008, 03:21:14 ÖÖ

Bu benim fikrim.

Tabi benim onu lafla ikna etmeye calistigim kadar, onun da gercekten birakmayi istemesi lazim. Ben bunun tersi bisey söylemedim. Ama ikna yöntemiyle en azindan biraz yol aldik. Bunu paylasmak istemistim...Ben onu hep güzellikle ikna etmeye calisiyorum. Belki bebislerimiz olursa tamamiyle birakabilir. Su an onu bu noktaya getirdim...Yani birakmayi tabi önce kendi isteyecek ama birakmasi icin de bi seylerin onu motive etmesi lazim...Bence insanlar bu tür motivasyonlarla biseylerin üstesinden daha cabuk gelir...

Bencede.
Umarim istediginiz gibi olur.

esma 41

Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 03:29:36 ÖÖ

Sadece ben değil herkes okuyor. Ben böyle anladım. Sigarayı savunan cümleleriniz bariz şekilde ortada.. Ne diyim ki size..

" Allah kurtarsın"

Bu cümlemi bi zahmet buraya kopya edebilirmisiniz,zahmet olmazsa.
(Sigarayı savunan cümleleriniz bariz şekilde ortada).
Yazmis oldugum hangi cümle ile sigarayi savunmusum ben?

jentzsch

Sparta

Sigara içiyormusunuz?   Samimi olarak cevap verirmisiniz?

esma 41

Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 03:38:16 ÖÖ
Sigara içiyormusunuz?   Samimi olarak cevap verirmisiniz?

Lütfen konuyu saptirmiyalim benim size bir sorum vardi .
Aynen söyle :
Bu cümlemi bi zahmet buraya kopya edebilirmisiniz,zahmet olmazsa.
(Sigarayı savunan cümleleriniz bariz şekilde ortada).
Yazmis oldugum hangi cümle ile sigarayi savunmusum ben?

Cevabinizi hala bekliyorum.

Sparta

Alıntı yapılan: esma 41 - Ocak 29, 2008, 02:56:07 ÖÖ
Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 02:44:42 ÖÖ

Maalesef kendisi ne desem tam tersini yapmaya bayılır. o yüzden üstüne düşmeyeceğim. Herkes kendi yaşamından mesul .Ben görevimi yapıp doğru yolu gösterdim o ise hala bildiği yanlış yolda yürümeye devam ediyor.
  Bir şeyi ne kadar üstelersek insan tam tersini yapar derler ya... Bence doğru bir söz...

Evet bencede.
Herekesin kendi akli var.
Siz elinizden geldigi kadar yardmici olmussunuz.
(((((Sigarayi birakmak öyle laflarla degil de ,kendi istegi ile anca birakilabilir.  ))))

şimdi siz sigara içip içmediğinizi söylermisiniz?

esma 41

Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 03:43:29 ÖÖ
Alıntı yapılan: esma 41 - Ocak 29, 2008, 02:56:07 ÖÖ
Alıntı yapılan: Sparta - Ocak 29, 2008, 02:44:42 ÖÖ

Maalesef kendisi ne desem tam tersini yapmaya bayılır. o yüzden üstüne düşmeyeceğim. Herkes kendi yaşamından mesul .Ben görevimi yapıp doğru yolu gösterdim o ise hala bildiği yanlış yolda yürümeye devam ediyor.
  Bir şeyi ne kadar üstelersek insan tam tersini yapar derler ya... Bence doğru bir söz...

Evet bencede.
Herekesin kendi akli var.
Siz elinizden geldigi kadar yardmici olmussunuz.
(((((Sigarayi birakmak öyle laflarla degil de ,kendi istegi ile anca birakilabilir.  ))))

şimdi siz sigara içip içmediğinizi söylermisiniz?

Cahilligime siginarak soruyorum.
Bu yazmis oldugum cümlenin neresinde  sigarayi savunuyormusum?
Bence siz bazi seyleri istediginiz gibi anlamak istediginiz icin  böyle yaziyorsunuz.
Konudan saptirmak icinde (hatali oldugunuzu bildiginiz halde) ,
bana Forumda özel sorular soruyorsunuz.
Ben bu sorunun sizin isteginiz üzerinde degilde
benim istegim üzerine ... istedigim zaman yanit veririm.
Bence Konulari saptirmadan ve baskalarinin adina düsünmeden
devam etseniz daha mantikli olur.Ama siz bilirsiniz tabiki.

Saygilar...

jentzsch

Sparta arkadas,sanirim sen bu konuda baya bir hassassin ve yanlis anliyorsun sanirim.Ben esma41'in yazdiklarini en basindan mera edip okdum ve böyle bir anlam iceren cümle falan yok.Ama bende sunu cok iyi biliyorum,bagimlilik yasamamis insanlar bunun nasil bir sey oldugunu bilmedikleri icin cok kolaymis gibi geliyor.Cünkü böyle bir duygu yasamamislar.Ben espriyle karisik cimrilikten biraktim dedim ama tabiki böyle degil ve birakmam hic kolay olmadi..Ben inandim,istedim ve 1 kere de oldu.Eger gercekten istemezsen ki ben buna cok sahit oldum birkman cok zor.Insanin nefsiyle mücadele etmesi gerekiyor ve bu hic kolay degil...malesef senin düsündügün gibi degil arkadasim.
Sen ''birakmasi cok zor'' cümlesine insanlari tesvik ediyorsunuz diyorsan eger,ben de senin;

''biramasi cok kolay'' cümlenle insanlari nasilsa kolay birakilir diyerek sigaradan korkmamalarini dusundurdugunu soylerim...Ama iki düsüncede tabiki yanlis...

Sparta

Yazdıgınız yazılardan sigara içtiğinizi tahmin ettim.Ve içiyormusunuz diye sordum.. Bunu  kırmızı yazılarla yazacak kadar büyüttünüz. Özel soru değildi zaten.. Yanıtlamak istemiyorum yazabilirdiniz..

Ben sizi sizinle başbaşa bırakıyorum. Bir sigara yakıp düşünün, belki çok mu tepki verdim diye...

Ayrıca insanlara sert bir şekilde hitap edip sonuna saygılar diye yazılmaz...Bunuda öğrenin.

Cahilliğinize sıgınarak yazdıgınız yazıyı çok abarttığınızın farkına varırsınız inşAllah...