ß nedir biliyor muyuz?

Başlatan khoLpa$aLı, Ocak 15, 2008, 08:51:47 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

khoLpa$aLı

ß Almanca'da kullanılan bir harftir. Sık sık Yunan alfabesinin bir harfi olan ß ile karıştırılır.

Ancak ß lâtin kökenli bir harftir. Almanca'da çoğu zaman ş ya da Z olarak okunan S harfini kesin ve keskin bir şekilde kendi sesi ile okutur.

Großmutter, Straßenbahn gibi... Bu harfin kullanımı 2000 yılında resmi olarak kaldırılmış yerine çift ss harfi kullanılması zorunlu kılınmıştır.

Türkçe klâvyelerde tuş vuruşu alt+0223'tür.

plejaden

ellerine sağlık
yani diğer bir değişle kelimeyi okurken sanki çift ss varmış gibi okuyoruz.
Straße = Strasse gibi

khoLpa$aLı

plejaden

bu şekilde akılda kalıcılığı sanırım daha kolay oluyor, birde şu var artık ß harfi eskisi kadar sık kullanılmıyor.

khoLpa$aLı

zaten bana göre çok uyuz bir harf ;D

plejaden

nachtigall

bence cok güzel bir harf ( arapcadaki sad harfine benziyor)

197

Bildigim kadariyla takrar bir kural cikti ve "ß" tekrar kullanimda!....

197

Alıntı yapılan: 197 - Eylül 01, 2007, 05:07:12 ÖS
ß ve ss yazim kurali -> burada: https://de.wikipedia.org/wiki/Neue_deutsche_Rechtschreibung#Laute_und_Buchstaben  bulabilirsiniz.

- Neue deutsche Rechtschreibung
     4 Übersicht über die Neuregelungen in der Fassung von 2004
         4.1 Laute und Buchstaben
             Schreibung von ss und ß

Bu Almanca cok karisik sey buyurun kendiniz okuyun. Ya ben yanlis anliyorum, ya da yanlis anlasiliyorum.
Iyi günler, ayrica herkese kolay gelsin.

Ben bunu daha önce bu sekilde belirtmistim.... :)

plejaden

evet ß harfi hala kullanımda fakat çok uzun bir süre önce almanca 'da bazı değişiklikler yapılmıştı ve ß harfi önemini sanki yitirmişti. Ancak kullanımdan hiçbir zaman kaldırılmadı.

Nedeni ise; ß harfinin büyük B harfi ile olan benzerliği yüzünden kelimelerin okunuşunda ya da yazımında sorunlar yaşanmasıydı.

nachtigall

bir de almanlar bizim "ş"  "ç" haarflerini ögretsek iyi olcak

zavallilar bir  "ş"  icin "sch" yani üc harf yaziyorlar.

hele bir "ç" icin tam dört harf "tsch" yaziyorlar.

Ne dersiniz iyi fikir degil mi?  :D :D :D

gütig

Almanlar kendileri bile kavrayamadi, bu ß i nerelerde kullanacaklarini...Biz nasil emin olacagiz yahu   ::) >:(

plejaden

:) :)

selam gütig

valla doğru söze ne denir

197

Haklisiniz ya, yabancilar bile Almanlardan daha iyi biliyor Almanca'yi! :D :D :D

egee

kodlanırken es zet diye kodlanır

Arzt

Alıntı yapılan: khoLpa$aLı - Ocak 15, 2008, 08:51:47 ÖS
ß Almanca'da kullanılan bir harftir. Sık sık Yunan alfabesinin bir harfi olan ß ile karıştırılır.

Ancak ß lâtin kökenli bir harftir. Almanca'da çoğu zaman ş ya da Z olarak okunan S harfini kesin ve keskin bir şekilde kendi sesi ile okutur.

Großmutter, Straßenbahn gibi... Bu harfin kullanımı 2000 yılında resmi olarak kaldırılmış yerine çift ss harfi kullanılması zorunlu kılınmıştır.

Türkçe klâvyelerde tuş vuruşu alt+0223'tür.
almanca öğretemenimiz bahsetmişti bence ss daha iyi karışıklığa lüzum yok :)