Yöresel yemekler

Başlatan lengur, Haziran 07, 2008, 11:20:21 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esma 41

Alıntı yapılan: gece - Haziran 08, 2008, 02:50:42 ÖÖ
Esma gecen hafta karadenizli bir arkadasimdaydim ve mihlama ,lahana sarma birde fasulye tava yedim lezzeti okadar güzeldiki düsününce aciktim.Birde sizde fasulye tursusu var ya bayildim ben ona yaaaa ;) :)

Evet bizim yemeklerimiz cok lezzetli olur .

Hele tursu kavurmasi bir harikaaa....  :)

Tursu kavurmasini misir ekmegi ile yiyecen ... ellerin ile ... catala , kasiga gerek yok.  :)

gece

Bence misir unlu patlican ve fasulye tavayi dene Karadenizin en güzel yemeklerindendir ;)

gece

gece

Hacen yanunda pirde misur ekmegiiii hmmmmmm  :D

jentzsch

Ben Balikesirdeyken okul arkadaslarim ayda bir Makrube partisi yaparlardi.Bende davetli olurdum tabiiki. ;D Yemek sanirim Ege yöresine ait.Yapan arkadaslar Fethiye,Balikesir,Manisali arkadaslardi..Aynen böyle tepside,yerde 10 kisi yerdik.Cala kasik saldiiiirrrr... ;D

gece

ha punlarun nasul edilduguni bilmeyrum daaa hacen arkadaslarin etmis idi oni bende yemis isin oni :D ;)

gece

Jentzsch Makrube bilirim yedim ve severekte yaparim Izmirde bir arkadasdan ögrenmistim :D

lengur

Valla turşu kavurmasını en kral aşçı yapsa da yine  yemem.Keza mısır ekmeğini de hiç sevemedim gitti.

jentzsch,yemeğin görüntüsü harika ama o kaşıkların hali ne öyle?Bu güzel yemek çay kaşığıyla mı yenir? Daldırcaksın kepçe gibi kaşığı ki yediğinden bir şey anlayasın. :)

esma 41

Alıntı yapılan: lengur - Haziran 08, 2008, 03:07:12 ÖÖ
Valla turşu kavurmasını en kral aşçı yapsa da yine  yemem.Keza mısır ekmeğini de hiç sevemedim gitti.

jentzsch,yemeğin görüntüsü harika ama o kaşıkların hali ne öyle?Bu güzel yemek çay kaşığıyla mı yenir? Daldırcaksın kepçe gibi kaşığı ki yediğinden bir şey anlayasın. :)

Bence birisi saka yapiyor .
Bilmiyorum ama 6. hismidir nedir ... bence sen bu yemekleri seviyorsun.  :)
(zorlada bizim yemekleri sevdirecem lengure)  :)

Helede hamsiye bayiliyorsundur ...  :)

lengur

Valla da ne mısır ekmeğini ne de turşu kavurmasını severim.Ağzıma koymam bir daha.

Yav hamsiye kim bayılmaz ki? Balığın daha doğrusu deniz ürünlerinin hepsine bayılırım.

Aşağıdaki resimleri Nisan/2008'de Ankara/Kızılay/Sakarya caddesinde çektim.Yani çalıntı değildir. :)

Ahan da size hamsi.Tabii mevsimi geçtiği için şimdilerde bulamazsınız.

Çeşit çeşit balıklar ve onları taze göstermek amacıyla ıslatmak hilesine başvuran balıkçı ;D

Ünlü Turşucu Hüsmen Ağa.

Turşu suları.Ben genellikle şalgam suyuna acılı turşu suyu karıştırarak içmeyi severim.

Çeşit çeşit turşular.Yav turşuyu bu halde yemek varken niye kavurmasını yaparlar da tadını kaçırırlar bir türlü anlamam.

gece

Allah tursularda cok lezzetli görünüyor .Derken Tursunun tarihi geldi aklima  ;)

Türklerin Anadolu'ya gelişi ile birlikte mutfak anlayışlarında önemli değişiklikler olduğu bir çok uzman tarafından kabul edilmekte. Bazı kaynaklarda Türklerin Orta Asya'da birkaç çeşit sebze ile yetindiği belirtilirken, yeni yurt Anadolu özellikle bu açıdan son derece zengindir. Klasik bir menü olarak pilav, yahni ve ekmeklerden oluşan bir sofra kurulur, hatırlı konuklar olduğunda da sofra zerde ve turşu ile zenginleştirilirdi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yeme-içme açısından belli bir olgunluğu kazanması, İstanbul'un fethi ile başlar. Özellikle İmparatorluk zamanında turşu sofraların vazgeçilmez lezzeti olur. Kilerlerde turşu küpleri mevcuttur. Hatta bu işler için özellikle tutulan mutfak personeli bile vardır. Turşu padişah sofralarından yerel halkın sofralarına kadar her daim yemekleri süsler. :D

Geleneksel Türk mutfağında yapılan yemek çeşitleri ilk kez 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından Melceü't-tabbâhin adıyla basılan yemek kitabında bir arada görülmektedir. Sayfa kenarlarında turşu, salata ve tarator tarifleri yer almaktadır.

Türkiye'de turşunun ilk defa nerede ve nasıl yapıldığı pek fazla bilinmemesine rağmen, daha çok bizlere özgü olan bu lezzetin geçmişten beri sofralarımızı süslediği malumdur....

gece

Hakkatten Tursunun ilk kimler tarafindan nerede yapildigini bilen varmi acep merak ettim? :)
Yukarida cokta net bir bilgi yok :-\

lengur

TURşU'NUN TARİHİ

Turşu üretiminin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Ancak turşu üretimine ne zaman başlandığı hakkında elimizde bir belge yoktur. İnsanların sirke veya tuzu tanımalarından sonra turşu üretimine başlamış olmaları kabul edilebilir.

Sebze ve meyvelerin dayanıklı hale gelmeleri için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Gıdaların fermentasyon yöntemiyle dayanıklı hale getirilmesi oldukça karmaşık ve belli birikimi gerektirmesine, eldeki bulgulara göre milattan 7000 yıl öncelerine kadar giden bira, şarap ve sirke gibi fermente ürünlerin üretildiklerine ait bulgulara rastlanmaktadır. Sirke üretimini gerçekleştiren insanın sirkeli turşuyu da üretmemesi için bir neden olmaması gerekir.

Kaynak: https://cubuktursusu.blogcu.com/11901021/

Turşuyla ilgili hemen herşeyin bulunduğu güzel bir site.
https://cubuktursusu.blogcu.com/Tursu+Hakkinda+Hersey/

gece

Hamsili Pilav

Tarifte normalde 1 kg. hamsi kullanılıyor ama Bedia Abla tarifi 2 katına çıkararak 2 kg. hamsiden yapmış.

Malzemeler

2 kg. hamsi (temizlenmiş, kılçıkları ayıklanmış, kafası ve kuyruğu koparılmış)
2 su bardağı pirinç
3 - 4 adet soğan
3 - 4 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm (tepeleme)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (tepeleme)
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı nane
2 - 2,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yapılışı

Pirinci ayıklayıp 15 - 20 dk. önceden sıcak suyla ıslayın.
Öncelikle iç pilavı hazırlayın. Yemeklik doğranmış ya da blendırdan geçirilmiş soğanları ve dolmalık fıstığı sıvıyağda kavurun. Pirinci ekleyin ve pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.
Pirinçler saydamlaşınca tuzu ve kaynar suyu ekleyin, altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin.
Pilav suyunu çekip demlenince dolmalık üzümü, ince kıyılmış maydanozu ve diğer baharatları ekleyin, karıştırın.
Ayıklanıp temizlenmiş hamsileri, dış tarafı alta gelecek şekilde yağlanmış bir borcama ya da teflon tepsiye dizin. (Bir abla Abla taze hamsinin kılçıklarının ayıklanmasının zor olduğunu, 1 ya da 2 gün sonra ayıklamanın daha kolay olduğunu söyledi). Yan taraflarına dizmeyi de unutmayın. Biz gittiğimizde Hamsili Pilav'ı sadece fırına vermesi kaldığı için görüntüleme imkanım olamadı.
Hazırladığınız iç pilavı dizdiğiniz hamsilerin üzerine dökün, kenardaki hamsileri pilavın üzerine kıvırın pilavın üstüne kalan hamsileri dizmeye devam edin.

Hamsili Pilav fırına vermek için hazır! 250 derecede yaklaşık 30 - 35 dk. üzeri kızarana kadar pişirin. Hamsiler aralıksız dizilmesine rağmen pişince küçüldüğü için fırından çıkınca üstünde bir miktar boşluk kalıyor. Ama hiç birşey bu pilavın mükemmel olmasını engelleyemiyor...

Afiyet olsun :D

lengur

Hamsili pilav da güzeldir,severek yerim ama hamsinin ızgarasını hiç bir çeşitine değişmem.

Eee artık kendi yöremizden de bir şeyler ekleyeyim.Kars bölgesinde Kaz'dan yapılan yemek çeşitleri bayağı yaygındır.Özellikle kışın kar yağdıktan sonra yağlandıklarına inanılan Kaz etinden türlü türlü yemekler yapılmaktadır.

TANDIRDA KAZ ÇEKMESİ

Yapılışı:

Tandır yöremizde hemen hemen her evde bulunur. Bir buçuk metre derinliğinde kesik huni şeklinde kırmızı toprakta yapılmış bir ocaktır. İçinde odun veya tezek yakılarak kızdırılır.  ;D Ekmek ve yemek yapımında kullanılır. Kaz kesildikten sonra 4-5 saat güneşe doğru asılarak kurutulur. Bu sırada bulgur tuzlu suda haşlanır. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alınır. Suyunu çekip göz göz olmaya başlayınca tavada kızdırılmış tereyağı üzerine dökülür, tandırın dibine oturtturulur. Tam üstüne gelecek şekilde kaz ayaklarından aşağıya doğru asılır. Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üzerine damlar. Pilavda tandırın sıcaklığında demlenir. Kaz piştikten sonra çıkarılır. Etleri pilavın üstüne konularak sıcak sıcak yenilir. Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı ayrı yapılır. Kaz fırında ayrı kızartılır. Her ikisi de sıcakken kazın fırın tepsisinde biriken yağı pilavın üzerine dökülerek birlikte sıcak sıcak yenilir.

Kaynak: https://www.karskulturturizm.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF1D2BBDFC4052639B8F9873A8E009DA42

gece

Kazan Dibi`ne  ne dersiniz :D

Malzemeler:

1 su bardağı un
1.5 su bardağı şeker
1 lt süt
1 paket vanilya
50 gr margann
100 gr ince kıyılmış findık içi
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı :

Bir tencereye bir bardak un eleyin. 1,5 bardak şeker koyun. Üzerine 1 lt soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirip ateşten alın. Vanilya ve yağı koyup mikserde 5 dakika çırpın.
Büyük fırın tepsisine 2 kaşık kakaoyu her tarafını kaplayacak şekilde eleyin. Üzerine pudra şekeri eleyin. Üzerine de kıyılmış fındıkları serpin. Muhallebiyi bu tepsiye yayarak dökün. İyice soğuduktan sonra rulo şeklinde sarın.
Tek kişilik servis yapılacak şekilde kesin. 1 tepsi 4-5 kez sarılabilir. Her ruloyu arzuya göre 3 veya dört parçaya keserek servise sunun.

Afiyet olsun

gece

Hayatimda hic  Kaz yemedim yemegide  düsünmüyorum  :-\