wurde,würde hakkinda kim yardimci olabilir

Başlatan derinsuirem, Ekim 05, 2008, 09:38:35 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

derinsuirem

Arkadaslar bu kelimelerin  ikiside gecmis zamanmi ?Bunlarla ilgili cümleler kurarak vede türkce  anlamlarini yazarak yardimci olursaniz  sevinirim.Tesekkürler

Canbey

WÜRDE und WURDE

Gerçekten çok takıldığım bir konuyu tabi sebebi gramatiği karmakarışık öğrenmek istememden ileri geliyordu, oysa herşeyin zamanı var. Neyse siz o zamana geldiniz sanırım açıklayayım..

Wurde ve Würde "werden" fiilinden geliyor

"werden" iki anlama sahiptir. Birincisi "ecek acak" eki gelecek zaman için. İkincisi de olmak fiilidir ("sein" ile aynı mana gibi görünür ama farklı yerlerde kullanılır)

bu iki anlama örnek verecek olursak anlaşılır olması için:

ich werde am Montag in die Türkei fliegen. Pazartesi türkiyeye uçakla gideceğim
ich will Journalist werden. Ben gazeteci olmak istiyorum..

şimdi bu werden Präteritum olunca wurde oluyor(ama olmak manasında kullanılacak)

ıch wurde krank geboren( ben hasta doğuruldum gibi bişi) passiv in preateritum hali) ama bunu ich bin krank geboren dersek ben hasta doğdum oluyo.

yani wurde her fiil nasıl ki preateritum olunca değişiyorya buda öyle değişiyor

gehen     ging         gegangen
sehen     sah          gesehen
werden   wurde      geworden

gelelim würde ye...

Bu da konjınktivII yani gerçekleşmemiş olan istek kipi gibi bişi

würdest du mich heiraten(benimle evlenirmisin, evlenmek istermiydin gibi bir anlamı var) yani eğer ortada würde varsa gerçekleşmemiş bir olay bir istek var

bide worden vardır kii bu da pasivin perfekt durumunda kullanılır.. karıştırmıyım kafanı fazla..

umarım faydalı olmuştur

Canbey

"KonjunktivII" olmalı arkadaşım orayı   yanlış yazmışım, düzeltmek için seçenekte yok ki :(

derinsuirem

Tam anliyamasam da cevap  verdigin icin tesekkür ederim canbey arkadas saolasin.

Canbey

anlamadığın noktayı sor kardeşim. tabi önce bu seviyeye geldin mi onu sorman lazım kendine, bu yüksek seviyede bir gramatik temel bilgilerin sağlam olması lazım yoksa kafa yatmaz. bende düştüm bu duruma çünkü

derinsuirem

Iste sorun sende degil  bende zaten  demekki daha cok ögrenmem lazim önceki konulari.wurde gecmis würde gelecek zaman mi oluyo.Bir kac örnek cümle daha yazabilirmisin

Canbey

wurde gecmis zaman olur, yani üc tane gecmis zaman var ya bak örnekn veriyorumm

kommen fiilini ele alalim kommen fiili präterumda kam olur

präteritum(yazmadilinde kullanilir)                                 perfekt                           Plusquamperfekt

ich kam                                                             ich bin gekommen                 ich war gekommen
ben geldim                                                           ben geldim                          ben gelmistim  

iste aynen bunun gibi yani... werden fiilini de o sekilde ayirirsan

präteritum(yazmadilinde kullanilir)                                 perfekt                           Plusquamperfekt

ich wurde  krank                                                  ich bin  krank geworden                      ich war krank geworden
hasta oldum                                                        hasta oldum                                      hasta olmustum

würden ise farkli yani mutlaka yaninda baska tam bir fiille kullanilir yani ölesi mantikli
istek kipidir cünkü

würdest du mir helfen(bana yardim edermisiniz) gibiii  

derinsuirem

Cok tesekkür ederim daha iyi anladim. Ellerine emegine saglik.