ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Çifte Vatandaşla Türkiye'de Evlilik ve Başımıza Gelenler (ACİL YARDIM!!)

Sayfa: [ 1 ]

dejavu1347 23.12.2010 16:21:49

Arkadaşlar internetten, nüfus müdürlüğünden her yerden araştırdım ama doğru ve net cevabı vermekte herkes zorlanıyor.. Bu yüzden acil yardımlarınızı bekliyorum...

Size kısaca eşim ve benim yaptığımız evlilik ve başımıza gelenleri anlatayım.

Temmuz 2010 'da Almanya'da doğup büyüyen ve yaşayan kuzenimle Türkiye'de resmi nikah yaptık.. Evliliğimiz Almanya'ya gitmek üzere yapılan formalite evliliklerden değil. Severek evlendik ve hatta benim mesleğim iyi olduğu için Türkiye'de kalmaya karar verdik.. Ve temmuzdan beri de Türkiye'de beraber yaşıyoruz. Buraya kadar herşey normal ve güzel gözüküyor.
    Ama esas sorun eşimin ailesinin yanlış bilgilerinden dolayı başladı. Eşimin annesi ve babası eşimin sadece alman vatandaşlığının olduğunu belirttiler. Bizde evlilik yaparken nikah dairesine vermemiz gereken evrakları Türkiye'de evlilik yapan bir Alman vatandaşı için ne evrak gerekiyorsa ona göre yaptık. Eşimin ailesi eşimin doğumla beraber Alman vatandaşı olduğunu belirtmişlerdi. Fakat işin aslı eşimin çifte vatandaş olarak görünmesi. Yani Türkiye'de de TC kimlik nosu falan herşeyi duruyor.
   Fakat biz bunu bilmediğimiz için Yabancı uyruklu bir kızla evlenir gibi işlem yaptık.. Sonuçta eşim ve ben nüfus müdürlüğünden aile tablosu çıkarttığımızda durum şöyle oluyor..
Eşim kendi ailesiyle beraber çıkıyor ve Bekar gözüküyor.  angry:)
Ben yabancı uyruklu .... ile evli gözüküyorum.  ???
Elimizde Evlilik cüzdanımız var ama Nufus Müdürlüğü de dahil bu işe bi cevap bulmakta zorlandılar.
Biz şimdilik şöyle bi çözümle hayatımıza devam ediyoruz..
Eşim türk vatandaşı olarak gözükmeye devam ettiği için nüfus cüzdanını kaybetmiş gibi işlem yaparak yeni bir nüfus cüzdanı çıkarttık. Tabi kayıtlarda olduğu gibi kimlikte de Bekar yazıyor.

Bütün bunların yanında esas sorun ettiğimiz şey şunlar..
*Birincisi eşim türk vatandaşı olarak bekar gözüktüğü için benim SSK 'mdan faydalanamıyor. Herhangi bir hastalık durumunda sigortamdan hiç bi şekilde faydalanamayacak. Buna çözüm bulmanın bir yolu yok mu?
*İkincisi de ülkeye Alman Pasaport'uyla giriş yaptı. Daha doğrusu artık Alman Vatandaşları direk kimlikleriyle giriş yapabildiği için kimlikle giriş yaptı (05.07.2010 tarihinde.) Bunla ilgili sitede bir çok konu var ve hepsinde de farklı farklı cevaplar gördüm. Eşimin burda uzun süre kalması Alman Vatandaşlığını kaybetmesi açısından bir sorun teşkil eder mi? 05 Temmuzda TR ye geldi 15 Temmuzda evlendik ve sonra hiç Almanya'ya Giriş Çıkış yapmadı.
*Üçüncüsü de Türkiye'ye Alman kimlik kartıyla giriş yaparak kalan Alman Vatandaşlarının belirlenen süreyi aşması durumunda Pasaport kontrolünde çıkış yaparken ceza ödediğine dair bilgiler okudum..
Fakat bu nasıl olacak eşimin artık Türk Kimliği de var burda istediği kadar yaşayabilir. Türkiye kendi vatandaşına (nüfus belgesi elinde olan vatandaşına) niye 6 aydan fazla kaldın diye ceza mı kesecek nasıl olacak bu durum anlayamadık.. Alman kimliğiyle giriş yaptığı için aynı zamanda Türk vatandaşlığı olsa dahi yine ceza ödeyip mi çıkış yapacak Türkiye'den...

Evet gördüğünüz gibi kafamız baya bi karışık... şuan için bizim için en önemli şey eşimin Alman Vatandaşlığının korunması.. Ve oraya giriş çıkışlarda hem Türkiye bakımından hem Almanya bakımından bir sorun yaşamaması. Sigortamdan falan faydalanamamasını geçtim..

Ortada bir kız var Türk olarak Bekar gözüküyor Alman olarak evli gözüküyor.
En kötü ihtimal baktık çözüm bulamıyoruz Alman vatandaşı olarak gözüken eşimden boşanıp Türk vatandaşı olarak gözüken Bekar eşimle yeniden evlilik yapmak. İkisi de aynı kişi zaten  ???

Tavsiyeleriniz nelerdir.. şimdiden teşekkürler...

camoline 23.12.2010 22:32:27

çok karmakarışık bir durum ama bu durumu burada çözüm aramak ne kadar doğru bilmiyorum şimdi herkez bildiği kadar yardımcı olacak ve dahada kafan karışacak sanırım... bunun en iyi yolu vize işlemleri ile ilğilenen bu konuda egitim almış ve bu işi yapan sağlam bir avukatla konuşmanız en köklü sonuç.. benim fikrime göre...Allah yardımcın olsun...eşin almanyada doğduğuna göre nüfus kagıdında o şekilde yazması gerekiyor ve bunu nikah memuru nasıl fark etmedi anlamadım sonuçta adres olarak her iki tarafında ikametgah göstermesi gerekiyor zaten ordan bu iş çıkardı inan ben hiç anlamadım bunu... büyük talihsizlik ama çözülmeyecek hiç bir konu yoktur bu konuda rahat ol içinide ferah tut..olumlu düşün olumlu sonuç olsun arkadaşım dediğim gibi bu işe bakan avukat sizin tek çözümünüz. okey:)

dejavu1347 24.12.2010 12:03:38

camoline tam olarak sormak istediğim şeyleri anlamadın sanırım.. Ben bu durumdan nasıl çıkabiliriz diye sormuyorum. Evet senin dediğin gibi avukata gidilebilir belki ama sırf Türk kimliğinde Evli yazsın ve Sigortamdan faydalansın diye avukatlara bi dünya para bayılıp ayrıca Alman vatandaşlığını da tehlikeye atmanın bi anlamı var mı sence? Benim esas sorularım şunlardı...

1- Türkiye'ye Alman kimlik kartıyla giriş yaparak kalan Alman Vatandaşlarının belirlenen süreyi aşması durumunda Pasaport kontrolünde çıkış yaparken ceza ödediğine dair bilgiler okudum..
Fakat bu nasıl olacak eşimin artık Türk Kimliği de var burda istediği kadar yaşayabilir. Türkiye kendi vatandaşına (nüfus belgesi elinde olan vatandaşına) niye 6 aydan fazla kaldın diye ceza mı kesecek nasıl olacak bu durum anlayamadık.. Alman kimliğiyle giriş yaptığı için aynı zamanda Türk vatandaşlığı olsa dahi yine ceza ödeyip mi çıkış yapacak Türkiye'den...

2-Eşimin burda uzun süre kalması Alman Vatandaşlığını kaybetmesi açısından bir sorun teşkil eder mi? 05 Temmuzda TR ye geldi 15 Temmuzda evlendik ve sonra hiç Almanya'ya Giriş Çıkış yapmadı.

yasemink 24.12.2010 12:07:02

arkadasım ben bı bölumune yardmcı olmak ısterım esın alman ve ya turk heryese almanya da sureklı oturuma sahıp ıse ve turkıye de yasamak ıstıyorsa kesın dönus yanı oturumunun ıptal olmaması ıcın her 6 ayda bır almanyaya gırıs cıkıs yapmak zorunda ımış...

ZeynepCahit 24.12.2010 21:49:10

Yardimci olabilirmiyim bilmiyorum ama.. Bende Alman vatandasiyim, ama ben sadece alman vatandasiyim yani türk vatandasligindan cikali oldu bayagi. Bende 16 ay türkiyede Esimin yaninda yasadim. Ben türkiyeye gelmeden Mavi Kart aldim Almanyadaki Türk Konsoloslugundan, nüfus cüzdanina benziyor sadece rengi Mavi. Bu kimligin üzerindede TC Kimlik No su yaziyor. Alman kimligimle beraber bu kimligide gösterince Havalimaninda hic sorun cikmiyor. Ama eger böyle bir Kimligim olmasaydi bende ceza ödemek zorunda kalirdim. Havalimanindaki Polis Memuru öyle söyledi. Tr. deki Nüfus kayit örneginde bende Bekar görünüyorum bunu ordaki Memurada sordum. O da dediki Alman vatandasi oldugum icin öyleymis. Türkiyede evli olarak görünmek icin Almanyadaki Türk Konsolosluguna gidip bunu bildirmem gerekmis. Bende sasirmistim cünkü bizde esimle Türkiyede evlendik. Otomatik olarak kayitlara gecer sanmistim. Ve Türk Vatandasida olsan dahi Türkiyede sadece 6 ay kalabiliyorsun malesef. Kendi ailemdede Tr. ye 6 ay da bir Giris Cikis yapanlar var.

dejavu1347 02.01.2011 12:37:05

Alıntı yapılan: yasemink - Aralık 24, 2010, 12:07:02 ÖS
arkadasım ben bı bölumune yardmcı olmak ısterım esın alman ve ya turk heryese almanya da sureklı oturuma sahıp ıse ve turkıye de yasamak ıstıyorsa kesın dönus yanı oturumunun ıptal olmaması ıcın her 6 ayda bır almanyaya gırıs cıkıs yapmak zorunda ımış...

Yasemin hanım söylediğiniz şey türk vatandaşı olup da süresiz oturuma sahip olanlar için geçerli. Benim eşimin türk vatandaşlığının yanı sıra Alman kimliği de var. Yani direk Alman vatandaşlığı var. Oturum alma ve ya kaybetme gibi i durumu yok.

Alıntı yapılan: ZeynepCahit - Aralık 24, 2010, 09:49:10 ÖS
Yardimci olabilirmiyim bilmiyorum ama.. Bende Alman vatandasiyim, ama ben sadece alman vatandasiyim yani türk vatandasligindan cikali oldu bayagi. Bende 16 ay Türkiyede Esimin yaninda yasadim. Ben Türkiyeye gelmeden Mavi Kart aldim Almanya'daki Türk Konsoloslugundan, nüfus cüzdanina benziyor sadece rengi Mavi. Bu kimligin üzerindede TC Kimlik No su yaziyor. Alman kimligimle beraber bu kimligide gösterince Havalimaninda hic sorun cikmiyor. Ama eger böyle bir Kimligim olmasaydi bende ceza ödemek zorunda kalirdim. Havalimanindaki Polis Memuru öyle söyledi. Tr. deki Nüfus kayit örneginde bende Bekar görünüyorum bunu ordaki Memurada sordum. O da dediki Alman vatandasi oldugum icin öyleymis. Türkiyede evli olarak görünmek icin Almanya'daki Türk Konsolosluguna gidip bunu bildirmem gerekmis. Bende sasirmistim cünkü bizde esimle Türkiyede evlendik. Otomatik olarak kayitlara gecer sanmistim. Ve Türk Vatandasida olsan dahi Türkiyede sadece 6 ay kalabiliyorsun malesef. Kendi ailemdede Tr. ye 6 ay da bir Giris Cikis yapanlar var.

Zeynep hanım durumunuz bizimkine baya benziyor. Fakat tek fark sizin türk vatandaşlığınızın olmaması. Yani direk Alman vatandaşı olmanız. Mavi Kart olayını ve pasaport kontrolünde gösterilmesiyle ilgili olarak anlattıklarını biliyorum. Aslında bizde onun için başvurmuştuk ama türk vatandaşlığının hala durduğu gibi farklı durumlar ortaya çıktı. Sadece Alman vatandaşı olan türk asıllılar başvurabiliyor çifte vatandaşlar başvuramıyor malesef. Ama senin dediğin mantığa göre eğer pasaport polisine mavi kart gösterdiğinde senden ceza talep etmiyorsa o zaman türk kimliğini görünce de talep etmemeli. Sonuçta kendi ülkende kaldığın için.
Sanırım Pasaport polisine sorunca bu durum ancak öyle çözülecek. Benim istediğin sadece Almanya'ya giriş çıkışta sorun yaşamasın. Onun dışındaki durumların bi zararı yok

dejavu1347 29.11.2013 20:31:04

Evet arkadaşlar evliliğimizden yaklaşık 1 buçuk yıl kadar sonra bu saçma evrak işlerini hallettim.
Benden sonra başına bu tür bi sorun gelebilecekler için tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle konuyla ilgili bayağı bir araştırma yaptıktan sonra İç İşleri bakanlığının bu konuyla ilgili bir alt kanun çıkardığı bilgisine ulaştım. (Çifte vatandaşların Türkiyedeki haklarıyla ilgili bir mevzuat)
Yani kısacası evliliğinizi Alman kimliğiyle yapsanız bile Türkiye'deki nüfus dairesi türk kimliğinize de bunu işlemek zorunda. İşin kötü yanı nüfusta çalışan bir çok memur bile bu kanuni hakkınızı bilmiyorlar. Ben her gittiğimde beni muhatap bile almayıp olur mu kardeşim öyle şey deyip sallamadılar. Sonunda o kanun maddesini kağıda yazdırıp nüfusa gidip, - Durumumla ilgili iç işlerine mail attım onlarda bana bu kanunu mail olarak gönderdi diye yalan söylemek zorunda kaldım. O zaman şöyle bir okuyup Allah Allah böyle bir yasamı varmış deyip 5-6 memur işi gücü bırakıp birbirine fikir danışarak işimi hallettiler. Eşim türk kimliğinde de soyadımı aldı çok şükür.

Bu tip bir olay yaşayıp halledemeyen olursa özelden yazsın kanun numaralarını yazarım nüfus memurlarında şu kanunun şu bendine göre yasal hakkım var araştırın isterse derseniz onlarda bu kanunu öğrenir. şahsen ben bu konuyu çözmek için o kadar bilgi öğrendim ki nüfus memuruna çocuğumuzuda sisteme taşı şunu da yap bunu da yap dedikçe önceki gelişlerimde beni muhatap almayan adam çay söyledi bir hürmet falan :) Allah yardımcımız olsun bu kadar cahil adamlar devlete sırtını vermiş birşey bildikleri yok

yuva kurcam 03.10.2014 18:23:32

MERHABA,
BEN DE CIFTE VATANDAşIM, FAKAT TÜRKIYEDE ALMAN KIMLIGIMLE EVLENMEM GEREKIYOR,CÜNKÜ BURDA BANA ALMAN OLARAK ESIMI GETIRMEMDE ZORLUK CIKARMASINLAR DIYE. GELIRIM YETERLI DEGIL CÜNKÜ...BANA O KANUNUN ADINI VE NUMARASINI VEREBILIRMISINIZ...COK TEşEKKÜR EDERIM SIMDIDEN...
SELAMLAR

dejavu1347 04.10.2014 00:24:22

Alıntı yapılan: yuva kurcam - Ekim 03, 2014, 06:23:32 ÖS
MERHABA,
BEN DE CIFTE VATANDAşIM, FAKAT TÜRKIYEDE ALMAN KIMLIGIMLE EVLENMEM GEREKIYOR,CÜNKÜ BURDA BANA ALMAN OLARAK ESIMI GETIRMEMDE ZORLUK CIKARMASINLAR DIYE. GELIRIM YETERLI DEGIL CÜNKÜ...BANA O KANUNUN ADINI VE NUMARASINI VEREBILIRMISINIZ...COK TEşEKKÜR EDERIM SIMDIDEN...
SELAMLAR

Nikah İşlemlerinizi yaparken çifte vatandaş olduğunuzu söyleyin yeterli. Biz söylemediğimiz için işlemler sadece Alman kimliğiyle yürüdü ve daha sonra  eşimin Türk kimliğinde medeni hali bölümünde hala bekar yazdı. Bu nedenle çok uğraştık.

Sayfa: [ 1 ]