ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Yurt dışı emeklilik

Sayfa: [ 1 ]

Herakles1000 22.07.2011 15:05:26

Bu mektubu 2010 senesinde yazdım ve danışmana gönderdim fakat cevap alamadım,belki durumu açıklayıcı bulursunuz umuduyla size gönderiyorum.

Sayin Ekrem bey,
Ögrenmek istedigim konunun dogru cevabinin sizde olduguna inaniyorum.
Ben 1973 yilinda Türkiyede sigorta baslangici yaptim.Askerligim bitince 4 sene sonra Hollanda ya gittim.Orada müzik ögretmeni oldum ve okullarda ders vermeye basladim.Bu arada Hollanda pasaportum oldu ama türk vatandasligindan hiç çikmadim.1996 yilinda Istanbula geldim ve 2002 yilina kadar serbest meslek olan müzisyenlik yaptim.2002 yilinda kendi is yerimi kurdum ve bateri zilleri imalatina basladim.4 sene 96 gün bagkur ödemesi yaptim.2008 yilinda hollanda ya döndüm ve 2009 aralik Hollanda vatandasligindan çikarak Türkiyeye kesin dönüs yaptim.Geçmis yillarda Hollanda da çalistigim is günlerini Deventer çalisma atesesine belgelerle sundum.Oradan tasdiklenmis evragimi aldim ve Türkiyeye döndükten hemen sonra is teklifi aldim ve ise basladim. ssk primleri ödenmeye basladi.Bir süre sonra isten ayrildim ve emekli olmak için kalan primlerimi ödemek amaciyla sgk ye basvurdum.Form doldurarak ankaraya müracaatta bulundum.4 ay bekledikten sonra evraklar geldi ve eksik belgelerin oldugu beyan edildi.Sonrasinda belgeler tamamlandi ve islemler basladi, fakat daha önce bana sgk ya geçmek için bir gün bile yeterli diyen unkapani sgk müdiresi hanim evraklari düzenledikten sonra son asamada tekrar kontrol edelim dedi ve sizin enson kurumunuz bagkur ve ssk ya geçis yaptiginiz için 3600 gün beklemeniz lazim dedi.Benim size tavsiyem yurt disini karistirmadan 2 sene çalisin ve 500 gün askerliginizi saydirarak emekli olun dedi.Benim ögrenmek istedigim sey sudur.Yurt disindan geldigim için bir ayricalik yapiliyormu?yani geri kalan günleri pesin ödeyerek ve 2 sene beklemeden emekli olma imkanim varmi?Yoksa daha 1.5 sene sigortali kalip 500 gün askerligi saydirip emekli olmamimi tavsiye edersiniz.Bu konuda beni aydinlatirsaniz size minnettar olacagim
Saygilarimla

MuhaяяeM 22.07.2011 17:28:43

Merhaba, hiçbirşey yapmayıp da beklemeyi tercih ederseniz 58 yaşını doldurduğunuz gün Bağ-Kur dan Kısmi emeklilik hakkı kazanırsınız.
Maaşınız 450-500 TL civarı olur.
Fakat 889 gün daha SSK lı olarak çalışmaya devam ederseniz 889 gün sonra SSK dan normal olarak emekliliğe hak kazanırsınız.Maaşınız ise birinci seçeneğe göre daha yüksek olur.
Önerimiz SSK lı olarak çalışmaya devam ediniz.
Askerlik borçlanmasına her iki seçenekte de gerek yok, süre yönünden faydası da olmayacaktır.Çünkü askerliğiniz SSK girişinden sonra olmuş.
Daha detaylı bilgiyi özel mesaj olarak gönderdim.Konuya eklediğiniz belgeleri inceledim ve konudan kaldırdım.

Herakles1000 23.07.2011 10:41:26

Merhaba,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Yalnız aklıma takılan şey,yurtdışı çalışmalarımdan istediğim kadar gün alarak ödeme yaparsam,diğer bağkur ve ssk günlerinide ekleyerek hemen emekli olacağım söylenmişti.Benim anlayamadığım konu,ben 3600 günden sorumluysam yurt dışı çalışmalarımıda ekleyerek neden emekli olamıyorum?Yurt dışı çalışmalarım Türk ateşesi tarafından onaylandı ve 3000 günden fazla çalışmam var.Acaba yurt dışı borçlanması yaparsam türkiyedeki günlerimi ekleyerek hemen emekli olabilirmiyim?
Saygılarımla
Behnan Göçmez

MuhaяяeM 23.07.2011 11:05:30

Yurtdışı çalışmalarınızı zaten borçlanmışsınız, eklediğiniz belgeden anlaşılıyor.Ödemeyi yaptıysanız yurtdışı süreleriniz de sayılacak.
Sizin emekliliğinizi engelleyen şey yaş şartıdır, yani ne kadar gününüz olursa olsun 58 yaşını doldurmadan Bağ-Kur dan emekli olamazsınız.
1973 yılında işe başladığınız için SSK da yaş şartı size yok fakat SSK dan emekli olabilmek için emeklilik müracaat tarihinden itibaren son 7 yıl içinde en az 1260 gün SSK olması gerekiyor.şu anda sizi engelleyen işte bu 1260 gün şartıdır.

Kısaca; Bağkur dan emeklilik için yaş şartına takılıyorsunuz.SSK dan emeklilik için 1260 gün şartına takılıyorsunuz.

Aslında çok daha erken yaşlarda emekli olabilme hakkınız vardı fakat biraz geç davranmışsınız.

Sayfa: [ 1 ]