ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Hamburgda ilk 30 Gün

Sayfa: [ 1 ]

Bthnkdgn 12.08.2011 15:31:55

hamburga geleli bir ay oldu. istanbuldan geldim. cok beklentim yoktu zaten gelenler buyuk beklenti ile gelmesin hatta  istanbul izmir gibi kentlerden universite bitirmis meslegi olanlarin gelmesine sasiriyorum neyse

1- ulasim inanilmaz gelismis burda heryere metro gidiyor 5 dk dan fazla beklemezsiniz ama cok pahali  hamburgda 5 duraklik bir yere gitmek 3 euro

2-  onun disinda onceden duydugumuy tipik almanya kurallari  trafik kurallarina uyma vs vs turkiyenin cok ilerisinde

3- hayat cok cok pahali 60metrakare eve 750 euro kira veriyoz yalniz su ucreti icinde 

4- su ve elektrik olayi farkli burda sabit ucret ama asiriya kacarsan yil sonu fazla istiyolarmis

5- geleli 35 gun oldu en fazla 7-8 gun gunesi gorebildik onun disinda hep yagmur. kazak giyip montunuzu aldiginiz gunler oluyor agustosta bile

6- wilhemsburg da yasiyorum alman yok denicek kadar az hep yabanci

7- marketlerin cogu türk. ayrica burdaki turkler  cok farkli  asimile olan fazla goremedim.  cok geri kafali türk oldugunu soylemek mumkun  burdaki almanlar burdaki turklerden iyi  turkiyedeki türkler butun avrupadan iyi demek en dogrusu

8- yasli  yada hamile olmaniz fark etmez otobusde metroda kimse kalkmiyor

9. hamburgda  bir aile 2000 eurodan asagi kazaniyosa problem oluyor. almanyada iyi yasamak icin evlenmiyiceksin aile kurmayacaksin  oda kiraliyicaksin oyle rahat yasanilir

10- burokrasi türkiyenin kat kat ustu  ozellikle yabancilar polisinde isiniz varsa yandiniz sabah gidip ogleden sonra ancak isinizi bitirebiliyosunuz.

hamburga ilk geldiginizde ilk once anmelgung yani ikametkaydi  yaptiriyosunuz.
sonra yabancilar polisine giderek oturum aliyorsunuz bana 18 aylik verdiler

sonra size verdikleri kurs listesinden kurs seciyosunuz

kurs 645 saat haftada 30 saat kursa giderseniz full time isbulmaniz imkansiz

kursa kayit olduktan sonra esiniz kimligini degistirebilir 38 euro ya patliyo yani almanyada devlet isleri bile cok pahali

kimlik degistirdikten sonra esinizin maasinin yukselmesi icin vergi dairesine gidiyosunuz evlendiginizi bildirip daha az vergi odeyip daha yuksek maas almaniz mumkun

devletten sosyal yardim alirsaniz kurs ucretsiz

suan aklima gelenler bunlar

zamanla alisiyor insan fakat  hava sartlari cok kotu

ayrica almanlarin turklere bakis acilari cok iyi deil  sevmiyolar acikcasi neden diye sorsaniz hep ayni cevap  egitimsizler sanki cok eski cagda yasiyolar gibi cevaplar

almanlarin kulturu cok farkli yabancilarinda kendileri gibi olmasini istiyolar

benjaminhaven 13.08.2011 03:47:01

wowww sevgili dostum harika analizlerin olmus bu kisa sure icinde.suana kadar forumda ilk defa boyle profesyonel analiz yapanla karsilasiyorum.
umud ediyorumki ileriki donemlerde bu analizlerin ordaki yasamini kisa sure icinde guzellestirecek.su vergi dairesi olayi aklima takildi.oraya evlilik bildirimi yapilinca devletin maaslardan kestigi pirimlermi azaliyor?bir diger sorum ise sosyal yardim dedikleri olay.esin calisiyorsa sen dilkursuna gidiyorsan sen sosyal yardim alabiliyormusun?aliniyorsan nasil?

EL-TURCO 13.08.2011 09:46:51

cok güzel bir izlenim tbr ederim tesekkürler iznin olursa bi kac tanimlama ben ekleyeyim.müsadenle...

hamburga geleli bir ay oldu. istanbuldan geldim. cok beklentim yoktu zaten gelenler buyuk beklenti ile gelmesin hatta  istanbul izmir gibi kentlerden universite bitirmis meslegi olanlarin gelmesine sasiriyorum neyse

1- ulasim inanilmaz gelismis burda heryere metro gidiyor 5 dk dan fazla beklemezsiniz ama cok pahali  hamburgda 5 duraklik bir yere gitmek 3 euro
--6 tl yapar.eh burdada kazanc € ile:-)

2-  onun disinda onceden duydugumuz tipik almanya kurallari  trafik kurallarina uyma vs vs turkiyenin cok ilerisinde
---avrupada sürat yapmakta serbest olan tek otoban almanyadadir.180-200 basabilirsin uygun yerlerde ama kuralada uymadinmi ehliyetini 1 ayligina alirlar hatta bazan aptallik testi denilen kursa gönderirler...
3- hayat cok cok pahali 60metrakare eve 750 euro kira veriyoz yalniz su ucreti icinde 

-yine ucuz orasi gel BW ye (stuttgart)daha pahali -) sükür et.

4- su ve elektrik olayi farkli burda sabit ucret ama asiriya kacarsan yil sonu fazla istiyolarmis

-tam türkcesi:her ay neben kosten (yan giderler)adiyla belli bir miktarda ödeme yaparsin.yil sonunda hesaplama yapilir.eger misal su icin ödedidigin miktardan fazla kullanmissan extra ödeme yaparsin ve önümüzdeki sene neben kosten ona göre biraz yükseltilir.yada az kullanmissan düsürülür.cok güzel sistem clap:)

5- geleli 35 gun oldu en fazla 7-8 gun gunesi gorebildik onun disinda hep yagmur. kazak giyip montunuzu aldiginiz gunler oluyor agustosta bile
--almanyaya hosgeldin....burda kazak ev mont hicbirzaman sandiga koyup kaldirilmaz :-(
6- wilhemsburg da yasiyorum alman yok denicek kadar az hep yabanci
----iyi yönüde var kötüsüde....

7- marketlerin cogu türk. ayrica burdaki turkler  cok farkli  asimile olan fazla goremedim.  cok geri kafali türk oldugunu soylemek mumkun  burdaki almanlar burdaki turklerden iyi  turkiyedeki türkler butun avrupadan iyi demek en dogrusu
--maalesef kaybettigimiz nokta bu zaten.ya 30seneki türkiye gibi yasaniyor yada asimile olan var...

8- yasli  yada hamile olmaniz fark etmez otobusde metroda kimse kalkmiyor

-en arka taraflardada bol bol ayaklarini uzatip icki icerler .....

9. hamburgda  bir aile 2000 eurodan asagi kazaniyosa problem oluyor. Almanya'da iyi yasamak icin evlenmiyiceksin aile kurmayacaksin  oda kiraliyicaksin oyle rahat yasanilir

---burda sana katilmiyorum.almanyada kimse ac kalmaz.ben vollzeit calisiyorum ama benden cok kazanan issizler oldugunu biliyorum.ev yardimi,cocuk yardimi,tv vergisinden muaf,kres parasindan muaf vs.vs. daha cok uzatabilirim.calistigin zaman bunlari alamiyorsun(cocuk parasi haric)

10- burokrasi Türkiyenin kat kat ustu  ozellikle yabancilar polisinde isiniz varsa yandiniz sabah gidip ogleden sonra ancak isinizi bitirebiliyosunuz.

---oldugunuz bölgeye bagli,aksine burdada ben ne zaman gitsem en fazla yarim saatte islerim bitiyor.randevu ile gitmek en iyisi.bürokrasi evet fazla ama herkes isine sadik. clap:) tipik alman calisma stili...

musti1011 13.08.2011 10:15:36

Öncelikle bu denli geniş açıklama için teşekkürler.

Alıntı Yapgelmesin hatta  istanbul izmir gibi kentlerden universite bitirmis meslegi olanlarin gelmesine sasiriyorum neyse

Bu kısım benim dikkatimi çekti.Çünkü İstanbul'da yaşıyorum,üni okudum,işim var ve şuan firmaya ait araba altımda 24 saat bende kalmakta. :)

şuan bu konuyu fazla deşmek istemiyorum ama kendime şunu soruyorum Almanya'dan nefret eden bir insandım 2.5 - 3 sene öncesine kadar.şuan orda yeni bir yaşama ,yeni bir hayat bu kadar köklü değişiklik neden?

Cevap basit tüm bunlardan daha önemli olan çok SEVDİĞİM EşİM :) Bu kadar güzellikler içerisinde bir yaşam söz konusuyken  ben bu güzellikler içinde boğulup bir zamanlar nefret ettiğim Ülkeye gitmek için çabalayıp,stres yapıp,uykularım kaçıyorsa;ne ordaki havanın durumu nede şartları  artık hiçbir şeyin bir önemi kalmıyor.Tek istediğim bu hasretin,bu özlemin bir an önce bitmesi,ister 12 ay kar yağsın ,isterse nefes alamıyacak zor şartlar olsun inanın bir önemi yok şahsım adına.

Neyse kunadan uzaklaştım sanırım :) Değerli arkadaşım çok güzel analiz yapmışsın gerçekten ben bu kadar bilgiyi orda yaşayan birisinden değilde gidip görüp anlatan birisinden okumam çok daha önemli.Verdiğin tüm bilgiler için tekrar teşekkürler.

Allah herkesin gönlüne göre versin,Allah yar ve yardımcımız olsun.

EL-TURCO 13.08.2011 10:28:19

almanyada vergilendirme sistemi söyledir kisaca

--bekarsaniz vergi sinifiniz 1 dir.
-evli iseniz maasi cok olan 3 az olan 5 en mantiklisidir,5de kesinti cok fazla olur.nerdeyse 2000 € maasta 1100 eline  zor gecer...
-evli ve maas durumunuz esinle hemen hemen ayni o zaman ikinizde 4 olursunuz.kesintiler esit derecede olur.

---sosyal yardim icin belli bir maasin altinda kazanciniz olmasi gerekir.oturumu 3 yildan az olanlarin sosyal yardim yada issizlik parasi almasini tavsiye etmem.sizi hicbir güc almanydan kovamaz amaaaa oturumunuzu 1er yillik verip ve eve zirt pirt calismaniz icin kagit gelir.hep bas agrisi.
en iyisi isi kendiniz bulun arbeitsamta hic gitmeyin.oraya gideceginize oturun internete bewerbung(is basvurunuz) gönderin..

fuk_18 13.08.2011 13:40:52

batucum analiz süper arkadaslarin dedigi gibi ama el turko ya katiliyorum her yer ayni degil ben 2 gün önce geldim biliyorsun..gecen senede almanyada yasadim 3 ay ve devletyerlerinde hic bir sikintimiz olmadi isimizi 5 dk da hallettiler ayni zamanda ev kiralari soguk sicak olarak degisiyor..bölgeye göre kiralarda farklilasma olabiliyor ama ortalama 500 600 euroya ev buluna bilir..ayni zamanda türklerle ilgili söledigine cok katiliyorum hepsi sanki 70 lerde yasiyorlar hala cok geri kafalilar ve bilgisiz cahiller iclerinde uyum saglayanda var ama o yuzden türklern olmadigi yerde oturmak daha mantiklisi yeni gelenler icin...daha sonrada analizlerini bekliyoruz görusmek uzere

EL-TURCO 13.08.2011 14:10:01

Türklere yani kendimize tabii genelleme yapmak ----cahil-geri kafali-bilgisiz lafi biraz agir kacmis.sonucta ilk göc 50 sene önce basladi ve artik isciden cok Türkler yani BIZ Isveren statüsündeyiz.sadece oyunsalonu,döner,market degil hertürlü sektörde artik söz sahibiyiz.

fuk_18 13.08.2011 14:35:44

yok tabiki ama turko gercekten hak edenler var burda gorunce öyle insanlari bazen ben bile sinir oluyorum seninde basina gelmistir illa turk diye bizden diye korucacak halimiz yok gercekten o laflari hak edenler var,,olarin yuzunden dogru kültürlü entegre olanlarida kötü biliyorlar

benjaminhaven 13.08.2011 14:37:56

wowww arkadaslar gecenlerde bir sunum izledim almanyadaki 2.5 milyar euro luk pazari olan döner sektorune turkler hakimmis.hepsi patron olmuslar.döner patronu cok nadir olarakda farkli alanlarda istigal edenler mevcut.barlar kahveler kaffeler vb gibi yerler genelde tum avrupada turklerin elinde.hamburgdaki dollhaus dedikleri
yerlerde turklerin elinde.bizim millet pratik zekalidir okuyup vakit kaybetmez.hemen kisa yoldan hayata atilir.bundan 20 sene onceki gurbetcilerimizin cocuklarinin sac traslari nasilsa hala suandada ayni.nesil degisiyor fakat tipler hep ayni kaliyor.akedemik kariyer yapan koskoca sulalemde 1 kisi cikti.ve suanda en buyuk sikintiyi yasiyor.cunku iletisim frekansi ailesi ve cevresiyle uyusmuyor.o yuzden birakalim daginik kalsin belki ilerde duzelir :))))))))))))) utanan:)

Bthnkdgn 13.08.2011 16:35:21

ben hamburg icin analizi yaptim  ayrica  bizde türküz ama  ozellikle farkli bir bolgede yasiyor iseniz ülkenizin itibarinida dusunuceksiniz.  kendimizi elestirel bakmaliyiz benim esim alman arkadaslari hep alman  hep turkleri kotulemeye bende savunmaya calisiyorum fakat bazi türklerin davranisi utandiriyor insani

sonuca 1 türkün yanlis bir davranisi bütün türkler böylemi acaba önyargisina neden olur.

- yardimlasma olayi yok almanlarda evimizi tasidik esimin erkek kardesi bile yardim etmeye gelmedi  gelen bir kac arkadasida basit seyler yapip kacti  almanlar icin arkadaslik gezmek ve icki partileri icin gecerli.  istanbulda olsak bütün mahalle yardima gelirdi arkadaslari saymiyorum bile   Türkün yardimseverligi eksik bu almanlarda

- alman gencleri hic umut vermiyor. yaslilara saygi yok gibi. ortalik yasli kayniyor hepsi yalniz. gencleri  ya sanatci olmak yada artist sarkici olma derdinde. basariya ac genc pek yok gibi esimde öyle diyor yeni nesil genclik asiri rahat hayatta buyumekten gelecege dair cok plan yapmiyor. turkiyenin ilerlemesi avrupanin gerilemesinin nedenlerinden birisi bence  genclerde kitaplarda okudugumuz caliskan azimli alman profilini bulamadim. tabi hepsi oyle degil.

- alman mutfagi berbat sevemedim henuz alismaya calisiyorum  esimin babasina gittiginde babasi  hawai tost yapmisti  ananasüstüne peynir koyup firinda yapiyolar. kusmamak icin kendimi zor tuttum :) turk yemegi cok cok guzel. ayrica birkac asya yemegi denedim guzeldi. zaten  eger bir lokanta gorduyseniz  ya asya mutfagi yada turk mutfagindandir

- ben esimin hamile olmasi nedeniyle burda yasamayi sectim.  almanyanin sosyal sistemi turkiyeden iyi hamile oldugunda turkiyede is vermezler ama burda esim 17 ay calismadan maas alicak :)   insan yasadigi ortama uyum saglamak zorundadir geneldede zaman ile alisir.  fakat ben ileride dönmeyi planliyorum  zaten almanyadaki turklerin kalma ortalamasi 19 yilmis.

wilhemsburgda benim girdigim butun marketler firinlar cogu dukkan türktü.  almanlarinda soyledigi birsey bizler ticareti iyi biliyoruz. ama sadece ticaret yaparak para kazanmayi dusunmek  sosyal hayata katilmamakda türklerin burdaki problemlerinden.

- hamburgda cok pahali olanlar : kiralar - giyecek - bisiklet - ulasim -   ucuz seyler _ icki cok cok ucuz - araba cok ucuz - muz cok ucuz ( hastasiyimdir )

- suan internet kahvedeyim  birkac türk var hepsi romen türkü sanirim. cok romen türkü var sanirim hamburgda  burda en sevmedigim sey afrikali ve türklerin  kapali alanlar olsun, metroda olsun yüksek sesle konusmalari resmen bagirarak konusuyolar :)

- uyum kursundaki ögretmenim türk pazartesi basliyicam    eger arbeitzamt dan yardim aldigima dair belge getirirsem kursun ücretsiz olacagini söyledi. ayrica neden dedi sormadim ama almanca ögrenmek istiyorsan sakin bir türkün yanina oturma dedi.

- kurs 645 saat  600 dil 45 saat uyum ve vatandaslik

Eger A1 sertifikaniz var ise ve  yapilan testen sonra yeterli gorurlerse ilkmodule girmiyosunuz o zaman 545 saat  haftada 30 saat sabah 10 öglen 3 e kadar.

Bthnkdgn 13.08.2011 16:40:12

Alıntı yapılan: musti1011 - Ağustos 13, 2011, 10:15:36 ÖÖ
Öncelikle bu denli geniş açıklama için teşekkürler.

Bu kısım benim dikkatimi çekti.Çünkü İstanbul'da yaşıyorum,üni okudum,işim var ve şuan firmaya ait araba altımda 24 saat bende kalmakta. :)

şuan bu konuyu fazla deşmek istemiyorum ama kendime şunu soruyorum Almanya'dan nefret eden bir insandım 2.5 - 3 sene öncesine kadar.şuan orda yeni bir yaşama ,yeni bir hayat bu kadar köklü değişiklik neden?

Cevap basit tüm bunlardan daha önemli olan çok SEVDİĞİM EşİM :) Bu kadar güzellikler içerisinde bir yaşam söz konusuyken  ben bu güzellikler içinde boğulup bir zamanlar nefret ettiğim Ülkeye gitmek için çabalayıp,stres yapıp,uykularım kaçıyorsa;ne ordaki havanın durumu nede şartları  artık hiçbir şeyin bir önemi kalmıyor.Tek istediğim bu hasretin,bu özlemin bir an önce bitmesi,ister 12 ay kar yağsın ,isterse nefes alamıyacak zor şartlar olsun inanın bir önemi yok şahsım adına.

Neyse kunadan uzaklaştım sanırım :) Değerli arkadaşım çok güzel analiz yapmışsın gerçekten ben bu kadar bilgiyi orda yaşayan birisinden değilde gidip görüp anlatan birisinden okumam çok daha önemli.Verdiğin tüm bilgiler için tekrar teşekkürler.

Allah herkesin gönlüne göre versin,Allah yar ve yardımcımız olsun.

Benimde Yeni Dogucak Bebeg Icin :)

Sayfa: [ 1 ]