selamlar arkadaslar hepinize, bu foruma ilk defa yaziyorum siz saygideger dostlarimin fikirlerine ve tecrubelerine duydugum saygidan oturu..
ben elektrik muhendisligi mezunuyun universiteyi turkiyede bitirdim 4 yil once ve romanyadaki turk sirketlerinden teklif aldim ve romanyada calismaya basladim burda ikinci yilimda bir evlilik yaptim bir romen vatandasiyla evliyim ve su anda bir yasindada bir kizim var oda romen vatandasi benimde 5 yillik evlilikten dolayi romanya oturumum var ben daha iyi imkanlar bulabilmek icin almanyada is aramaktayim size sorum bu kosullarda olan birisi ne yapmalidir? almancam orta seviyede sayilir kendi cabalarimla ogrendim neler yapablirim yada neler yapamam hic bir fikrim yok yasal konumumla ilgili bilgide verirseniz sevinirim nasil bir calisma hakkim vardir ve orda muhendis yada tekniker olarak calisabilirmiyim cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim saygilar
BARTTT
03.09.2011 00:58:37
Merhaba;
Aynı bölümü bitirmişiz.Yalnız almanya tanımıyor diplomayı.2 SENE okula devam etmen gerekir.Meslek diploman veya alacağın bir yazı ile burda hemen hemen aynı statüde bir iş bulma olanağın var.Oda bir işverenın senın gibi kalıfiye birine ihtiyacı varsa.İş verenler diplomanın tanınıp tanınmadığına bakmıyorlar.Burda sen mutlaka iş bulursun.
Romanya zaten AB ülkesi buraya gelebilirsin.Sorun olmaz.Eşinden dolayı oturumun var.3. ÜLKEYE GÖÇ ETME HAKKIN VAR.
selam cevabin gercekten cok aydinlatti beni ama galiba ozel sektorde is bulursam yani su an icin biryerden teklif gelirse yada kabul 2 sene daha okumaya gerek kalmiyor dogrumudur ve calisma iznini nasil alabilirim tekrar tesekkurler
BARTTT
03.09.2011 01:27:35
Merhaba;
2 sene okursan diploman tanınır.Fakat mühendislik öğretmenlik konularaında işler burda karışık.Ben burda mühendis olamadım.Bu konuda çalışmlar var Almanyada doğrudur.Fakat bir sonuç henüz yok.Sadece üni mevzunu olarak geçersin.
Benim sana tavsiyem ağır sanayinin bulunduğu (Nordrhein-Westfalen) eyaleti en iyi çözüm yolu.Bu eyaletın baş kenti Düsseldorf.Bence iş ilanlarını göz gezdir.Almanyada şu an kalıfıye personel açığı var ciddi bir oranda.Döne döne senin benim gibi adamlar arıyorlar.Tahmını 2000 euro cıvarı alınıyor.Düsseldorf kiralar 800-1000 euro arası.Geri klan 1000 euro para ile rahat rahat eşinede çocuklarına da bakarsın.Sen işi bul onlar zaten sana gerekli izinleri alırlar.
Ben bu diploma olaylarından sıkıldığım için Türkiyeye ihracaat yapıyorum üç yıldır.İyikide bu iş yerini kurmuşum.Sana tavsiyem bence iş görüşmeleri yapıp mail veya fax yolu ile.Burda sana soracakları sertifika.Eski elinde ne kadar sertifika,eğitim,diploma var is yanında getir.
Buraya yerleş.Sonra arbeitsamzt var.Oraya baş vur.Onlar sana 2 günde iş bulur mesleğine göre.Türkiyedeki gibi yürümüyor işler.Hemen şip şak sonuç odaklı.Burda insanlar işsiz diyorlar ya meslekleri olmadıkları için.Otobus şöförlüğü bile meslek.O meslek için bile okul var burda.Sanırım ne anlatmak istediğimi anladın.Bu fırsatı kaçırma derim.
fuk_18
03.09.2011 02:31:00
abi otobus söförleri bile 2000 euro aliyor 3 sene egtimin ardindan burda her meslegin diplomasi var copculuk bile boyacilik bile okula gidip diplomani almadan yapamiyorsun.
Emin Ümit Sandikci
01.11.2013 22:56:41
kamil yılmaz
24.09.2014 00:33:15
Selamlar bende romen vatandaşıyla evliyim elektrik teknisyeniyim
ve eşimle beraber almanyaya gelmek istiyorum ben iş buldum ama acaba orda çalışmama izin verirlermi eşim çalışmassada olurmu zorluk çıkarırlarmı