ALMANYADA YAşAMAK
BANA GÖRE ARTI'ları
apartman sistemi fazla yok,evler düzayak bahcelı,huzur ıcınde bahcende kahvenı yudumluyorsun mangalını yapıyorsun(üst kat tıkırtı yapmıs yok alt kat muzıgı cok acmıs trafıktı kornaydı egzozdu derdıne son)
yeşillik bol(en azından benım yaşadıgım wesel'da ) bolca ormanlık alanda koşu yapıp temız havayı cıgerlerınde hıssedıyorsun ınsanların cogu sıgara ıcmıyor zamanla sıgara ıcme arzun bıle azalıyor.
senı tanımasalarda Selam vererek yanından gecıyorlar.ılk zamanlar utanıyordum sonra ota b.ka selam vermeye basladım:)
birşey isterken veya ıstemıyor iken eğer Bitte ile cumlenı bıtırmıyorsan yardımcı olmuyor pek kaale almıyorlar(bu bence ıyı bır şey lütfen demeyı unutuyruz cogu zaman cumlemızın bıtımınde.)
mecburda olsan ılerıde cok faydasını gorecegın Dil sahıbı oluyorsun.(sımdılerde dil kursu parası odeyemeyen yuzlerce genclerımız var)
Biz şanlıyız bu konuda.hukumet ucretsız dıl okuluna senı yolluyor .!!
pek cok ulkeye (Fransa,hollanda,Belcıka ve bılımum yakın ulkelere)normal ıstanbuldan ızmıre ankaraya gıdıyormus gıbı gıdebılıyorsun Vizesiz hemde..!
hız lımıtını aşıyorsan affetmıyor cırt ceza hemen....eğer bısıkletınızın farları gece yanmıyorsa polis hemen durduruyor ve ceza kesıyor.( Polis calısma sıstemı hosuma gıttı ogluma ceza kesmısler farları yanmıyor tehlıkelı dıye velet gelmıs bana- anne ceza kestıler yaa dedı ısyan ederek .)bunu ınsanların ıyılıgı ıcın yapıyorlar bu tarz sıstemlere asla karsı degılım)Sende farını yaptır o zaman dedım bende.
VE EKSİLER'i
backerei normal ekmek yok apır sapır ekmek modellerı ve tadları var yedıkce bısey anlamıyorum
Rakı balık olmadan aslaaa dıyenlerdenım (balıkları cok kötü kokuyor, şekıllerı bıle bı tuhaf)rakı buldum ama şahsen o tadı alamadım..(gorende alkolıgım sanıcak alt tarafı kırk yılda bır bi çay bardagı kadar ıcebılıyorum.)ama o ambıyansı yakalayamadım..
yemeklerıne alısamıyorsunuz..ılk 2 hafta peynır domates salata yedım paso ..
eczaneden agrı kesıcı Dr raporu eşliğinde verılıyor.bızımkıler gıbı -bı aspırın verırmısın-- eczacıda -aa tabı ne demek al ..zıhnıyetı yok.(tamam guzel bı uygulamada ama başım catlayınca epey sövdüm ıcımden ya alt tarafı bı asprındı verseydın nolurdu be ölürmüydün )
Muthıs sıstematık yaşıyorlar,şu saatte şurda dedılermı kesın yapıyorlar .bu şahsen bana ters arada kayırmak lazım zamanı

Alısverıs merkezlerı supermarketler ve bılımum gıyım vs magazaları haftanın bellı gunlerı acık bellı gunlerı kapalı..
TAVSIYELERIM
hafta sonları cumartesı ve pazar supermarketler kapalı..ona gore buzdolabınızı onceden doldurun aç kalmayın ..
Eger restaurant da TAPAS yazıyorsa O restaurant gıdın buldugunuz an dalın ıcerıye bızım yemeklerımıze benzıyor karnınızı doyurun.(deneme yanılma yontemıyle keşfettım)
Dortmund 'a giderken dıkkat edın kucuk İstanbul derler oraya herkes turk nadır alman gorursunuz tabelalar turk..bızımkılerden guleryuz beklemeyın bı tuhaflasmıs orada selam sabah yok burunlar havada bı karış..kırahathaneler işsiz gurbetcılerımızle dolu ..sapasaglam adam .nedne calısmaz anlamam bunca yıldır yasadın burada neden Dil ogrenmedın-- madem iş ıcın dıl lazım..hayır degıl çimlerı bıcmek ıcın dile gerek yok.camları sılmek ıcın..22 yıldır köpek gıbı calıstım böyle yan gelıp yattıgımı hatırlamıyorum....sırf hukumetten para almak ıcınmı butun bunlar dedırttırdı ıcımden bana gecerken yoldan..
deniz tutkunu ınsan isen turkıyeyı cok ararsın tavsıyem ilk sene 3 veya 5 ayda bır turkıyeye gırıs cıkıs yap..yap ki doping alasın ruhuna...
Almanlar cok konusur,ve seri halde konuşurlar,onlara yetısmek sapanla kuşu avlamak arasındakı hız mesafesı gıbıdır (en azından benım ıcın)..
Mutlaka Dil ogrenın Dr a gıttıgınızde sız derdınızı agrınızı anlatana kadar iş işten gecmesın,veya ıngılızce bılen Dr bulmaya ozen gosterın.(oda işe yarıyor )
mutlaka navigasyon olsun cebınızde,arabanızda,bısıkletınızde,cunku ılk zamanlar evın yolunu bulurum ya nasılsa aman sende zıhnıyetınde cıkarken kendınızı bır köşede cep telefonuyla yakınınızdan yardım ısterken bulabılırsınız..

gıyım alısverıslerınızi eger mumkunse turkıyeden yapın.Zıra almanya hollanda belcıka ve fransa deli pahalı ..al bırını vur otekıne..şahsen ben bır kazağa veya pantolona ayakkabıya biçtikleri fıyatları görunce bu parayla Tr de 3 tane bırden alırım dıye ıcımden gecırdım ve alısverıs yapmaktan vazgectım..
turkıyeden gıderken bolca kuru fasulye turşu Baldo pirinc vvs goturun valızınızde, turkıyedeyken gozumuzun onundekı bu gıdalara cok kıymet vermezken orada hayatınızın aslında en guzel seylerınden bırı oldugunu kesfedeceksınız (ornegın kuru faulye)

Bitti.