Arkadaslar oncelikle herkese selamlar,
Ben cocuk uzerinden aile birlesimi yapmayi dusundugum siralarda guncel cevaplara bi turlu denk gelemedigim icin yazmak istedim.
Basvuru oncesi epey bi umutsuzdum ama isin icine girince hersey gayet basit bi sekilde gerceklesti , ben isimi garantiye almak icin bi kac danisman firma aradim kimisi dil kursuna gitmem gerektigini soyledi kimisi illaki ankaraya gelmem gerektigini soyledi ve 200 300 eurolarda danismanlik ucreti istediler danismanlik olmassa vizenin uzayacagini soylediler ama itibar etmedim ve arastirmaya devam ettim, şanstan olsa gerek konsoloslugun cok yakinindaki bi tercume burosuna ulastim telefonda gorustum ve whatsapptan pasaportumun resmini gondermemi istedi gonderdikten 15 dakika sonra 15 gun sonraya konsolosluktan randevumu aldigini soyledi 2 sayfalik bi evrak var almanca olan ve doldurulmasi gereken onlar ve randevu icin 100 lira istedi gonderdim. Randevum 9 kasim saat 08:30 daydi kayseriden ciktim 1 gun once gittim sabah 7 de ordalardi zaten 50 mt bi mesafedeler konsolosluga evraklarin fotokopilerini cektiler dilekcemi doldurdular cayimi kahvemi ikram edip yanimada bi arkadas verip gonderdiler konsolosluga icerdeki gorevliye teslim etti ve beklemeye basladim disarda sistemdeki bi problemden dolayi saat 10 gibi iceri aldilar ups kargo var icerde gittim orda bi barkod ve kargo poseti verdiler 32 lira kargo ucreti odeyip iceri gectim bi personel evaklari kontrol etti ve sira numarasi verdi numaranin yandigi kabine girdim evraklarimi istediler teslim ettim hic bi sey sormadilar havadan sudan Turkce muhabbet ettik cocugum alman vatandasi oldugu icin herhangi bi para odemeyecegimi ve 6 ila 9 hafta arasinda gelir pasaportunuz dedi beni gonderdi.
Simdi kafada soru isareti olusturan konular hakkinda ben bilgi vereyim esim Türk cocugum alman vatandasi.
Dil kursuna gitmedim istemiyorlar da.
Almanyada esim ailesinin yaninda kaldigi icin ev problem olmadi ama metre karesi dusuk olsaydi bizden ev isteyebilirlerdi.
Cocugum 8 aylik oldugu icin esimden herhangi bi is yada gelir talebinde bulunmadilar sanirim 2 yasina kadarda istemiyorlar.
Almanyadan istenen evraklar dogum belgesi ve esinizin kaldigi yerin ikamet belgesi , Turkiyeden nufus mudurlugunden formul b adi altinda bizim bildigimiz nufus kayit orneginin yabanci dillerde tercumesi olan bi evrak ve ikamet belgesi aldim, pasaport fotokopileri ki basvuru sahibininki en az 1 yil gecerli olcak ve 2 adet biometrik fotograf bahsi gecen dilekce konsoloslugun icindede var isterseniz orda da doldurabilirsiniz. Ben şansa birakmak istemedim.
Sonuc olarak 21 aralikta upsden mesaj geldi pasaportumuz konsolosluga ulasti diye ve ertesi gun 15 mart 2016 ya kadar vizesi basilmis pasaportumu teslim ettiler bana.
28 aralikta buraya geldim (Almanyaya) ilk belediyeye gittim esimle ikametimi buraya aldim sonra yabancilar polisini aradim oturum icin 26 ocaga randevu verdiler yani bugune , bu zaman araliginda job center denilen bizim iskur olarak bildigimiz yere gittim bana , esime ve cocuguma ben bi ise baslayana kadar olmak uzere sosyal yardim baglandi ve dil kursuna gitmem gerektigi soylendi adresim dogrultusunda 10 kmlik bolge icinde 20 ye yakin dil kursu sundular ve benim secmemi soylediler bi zarf icinde evrak verip sectiginiz kursa verin dediler oranin masraflarinida ustlendiler. Kurs kaydimida bugun yaptim 600 saat kurs alicam hafta ici hergun gunde 5 saat ve 6 ay surcek.
Is konusundada ben Turkiyede meslek lisesi bilgisayar mezunuyum diplomami tercume ettirip bu meslegi burda yapabilecegimi ve bunun icinde bi kurs gerektigini soylediler dil kursundan sonrada oraya basliyorum. Tabi mesleginiz yoksa burda meslek yapmak icin size firsat sunuyolar ama oncelik dil.
Bir diger konuda ehliyet ,
Turk ehliyetimle hic bir islem yapmadan burasi onemli bakin ADAC diye bi yer demislerdi gittim ben oyle bi durum yok .. hic bisey yapmadan giris tarihinizden itibaren tek sefere mahsus 6 ay arac kullanabiliyosunuz. Buranin ehliyetini almak icin ehliyetinizi tercume ettirerek basvuru yapiyosunuz ehliyet kursuna mecbur surus egitimleri var onlari almadan ehliyetinizi alabiliyosunuz . Duruma gore sizden yazili sinav istiyolar (kendi dilinizde) ben telefonda sordurtdum Turkiye buyuk bi ulke oldugu icin sinavsiz degistirebilir ehliyetini dediler ama tamamiyle insiyatif durumu bu ben olaki sinav istenirse diye burda belirli zaman arac kullanip 6 ayi tamamlamadan ehliyete basvurcam.
Sormak istediginiz herhangi bi soru varsa cekinmeden sorabilirsiniz ben cok bekledim boyle bir yardim ama ulasamadim umarim sizlere yardimci olabilirim.