devam ediyor....
Aile Birleşim Vize Başvurusu: Tecil işlememizi yaptık, 3 hafta bekledik ve sonunda nüfus müdürlüğü kayıtlarında evli olduğumu öğrendim. Böylece aile birleşimi başvurusu içinde
start vermiş olduk. Ankara için IKS aranıp gün istendi, ve gerekli olan belgeler hem telefonda söylendi hem de mail olarak atıldı. Kredi kartınız var ise, 23 TL karşılığı Istanbul ve Ankara konsoloslukları için gün alabiliyorsunuz. 12 Kasım'da aradım ve 17 Kasıma gün verebileceklerini söylediler, ki benim vaktim uygun olmadığı için 21'ine kaldı görüşmem. İstenilen belgeler için atılan maili bir sonraki iletiye birebir kopyalıyor olacağım.
Benden talep edilen belgeler;
• A1 Sertifikası ve 2 fotokopisi
• En az 12 ay geçerli olan bir pasaport
• 3 adet biometrik 45X35mm vesikalık
• 2 adet elle doldurlumuş ikametgah başvuru belgesi – (
konsolosluk websitesinde ücretsiz)
• Tam vukatlı nüfus kayıt örneği, düşünceler bölümü doldurulmuş
• Eşimin kimlik fotokopisi (
yeni soyismine göre düzenlenmiş olmalı)
• Evlilik cüzdanımız
• Formul B
• Pasaport fotokopisi
• İş kontratı (
aşağıda açıklayacağım)
Baştan başlayalım evrakları toparlamaya; evlilik süreçlerinden çok önce Goethe Enstütüye devam ettiğimden dolayı A2 sertifikam mevcuttu ve halihazır da B1'e devam ediyordum. Kafama takılan tek soru işareti sertifikamın 6 aydan eski olmasıydı, başvuru sırasında herhangi bir sorun teşkil etmedi. Pasaportumuzda mevcut önceden mevcuttu, biyometrik pasaport olduğu için ve soyismim değişmediği için pasaportu yenilemeye gerek kalmadı. Ancak eski (mavi pasaport) taşıyanlarda medeni hal yazdığı için maalesefki tekrar çıkarmaları gerekmektedir. Fotoğrafları artık her fotoğrafçı biliyor (8ad. 25TL bence pahalı). İkametgah başvuru formunu da
https://www.ankara.diplo.de/Vertretung/ankara/tr/07__Visa/Merkblaetter__Antragsformulare__Seite adresinden indiriyoruz. Formda bir iki arkadaşımız resimli olarak çok güzel anlatmış nasıl dolduracağınızı, onlardan yararlanabilirsiniz. Tabii unutmuyoruz form Almanca doldurulacak. Eşim de evliliğimizin ardından kimliğini değiştirmek için başvuru yaptı, ancak Almanya da bu iş en az 2 hafta sürmekte. Eline ulaşınca bilgisayarda taratıp mail olarak attı, bunuda eklemiş olduk dosyamıza.
Tam vukuatlı nüfüs kayıt örneğini yine herhangi bir nüfus müdürlüğünden temin ediyoruz, yanlız dikkat medeni haliniz
evli olmalı. Ayrıca kimliğide değiştiriyoruz aynı yerde,
eski kimlik ve
1 ad. vesikalık foto ile. Nüfus müdürlüğüne her gittiğimde işim çok hızlı ve zahmetsiz bitti (yer:Ankara/Çankaya).
Formul B ve
evlilik cüzdanımız ise nikahımız sırasında Standesamt bize 2'şer adet vermişti, biri eşim diğeri benim için. Bunlar içinde ekstra bir zahmet yada ücret ödememiş oldum.
Pasaport fotokopisinde çekiyoruz, burada eski vizeleriniz var ise onlarında kopyası.
İş konusunda gelince, şu an uluslarası bir firmada yönetici olarak çalışıyorum. Mayıs 2011 de eşim ile evlenmeye karar verdiğimizde, Almanya'da oluşabilecek fırsatlar için kendileri ile görüşmüştüm. Ağustos da el sıkıştıktan sonra evlilik kararımızıda düşünceden eyleme dönüştürebildik. Uzun lafın kısası bu süreç biraz planlanmıştı.
Almanya Konsolosluğu – Başvuru Günü (21.11.2011): Evraklar toparlandı 07:45 randevusu için 07:30 da kapıda olundu. Başka bir arkadaşın konu ile ilgili uzun bir iletisinde görmüştüm. Giyime biraz dikkat edilmeli diye düşünüyorum. Benim de ilk izlenimim başvuran arkadaşların yarısı hem giyimine hem konuşmasına dikkat etmiyor. "Eşim Alman bana A1 soramazlar yaa" diyen bir arkadaş bile gördüm, ki kendisini sepetlediler görüşmede hemen.
Neyse ardından UPS'e yönlendiriliyorsunuz 25TL karşılığında, ancak benim gelecek hafta iş için yurtdışına çıkacağımdan, kendilerine pasaportumun benimle kalması gerektiğini söyledim. Gayet anlayışla karşıladılar. Ardından içeriye giriyorsunuz ve evraklarını bir ön-kontrol geçiriyor. Burada IKS'nin 2 hatasını belirteyim. İstenilen belgelerde nüfus cüzdanı fotokopsi söylenmemişti, bir de pasaport fotokopsine gerek yok dedi, talep ederlerse verirsiniz dendi. Ayrıca IKS iş kontratına başta gerek yok dedi, ardından ben ısrar edince yanınızda bulundurun diye değiştrdi. Görüşmedeki bayan ise 2 adet fotokopsini istedi, çünkü Almanya'ya bunu göndereceğini ve geçimimi nasıl sağlayacağım sorusunu kantı olarak baya işe yaracağını söyledi. Ama tabiki sizden IKS ne istiyorsa eksiksiz yerine getirmeniz gerekir.
Görüşmem ise yaklaşık 5-10 dk sürdü. Klasik sorulara beni de buldu doğal olarak
"İlk evlilikleriniz mi?" "Eşiniz ile nerede tanıştınız?, Hangi sıklık ile görüşüyorsunuz? Almanya da geçiminizi nasıl sağlayacaksını?(bu noktada iş bulmak işe yaradı)" Ardından Türkçe
"kendinizi Almanca tanıtır mısınız?" diye sordu ve bu sorularada cevap verdikten sonra teşekkür etti. Eşim Alman vatandaşı olduğu için herhangi bir ücret vermedim. Sadece görüşmenin sonunda bayan
"neden UPS'e gitmediniz?" diye sordu, aynı durumu onada aktardım. Kendiside tamam sorun değil diyerek görüşmeyi bitirdi. Ardından bir makbuz benzeri bir evrak vererek dışarıda beklmemi söyledi. 10dk. Ardından ise A2 sertfikamı ve pasaportumu geri vererek,"
biz size email yada telefon ile ulaşacağız" dedi.
Bu konuda bir iki gözlememim ve önerim olacak. Eğer evliliğinizi severek yaptıysanız ve evraklarınız tam ise; görüşme sırasında kendinize güven duyarak ve kararlılık göstererek yapmakta yarar var, tabii burada ukalalık ile kendine güvenme duygularını karıştırmadan

. Verdiğiniz cevaplarda terredüt duyarlarsa bu sefer üzerinize gelmeye başlıyorlar o andan itibaren de kontrolu iyice kaybediyorsunuz. Aynı bayan ile benden sonra görüşen bir başka kişiye baya bağırıp çağırdı ve görüşmeden sonra kişinin suratı baya kötü bir durumdaydı. Tek nedeni ise, kişinin o heycan ile kocası ile nerede tanıştığını unutması ve cevapları baya sessiz çekingen vermesiydi.
şimdilik anlatabileceklerim bu kadar, vizem çıkarsa sizle kaç hafta sürdüğünüde paylaşıyor olacağım. Sormak istediklerinize de varsa lütfen çekinmeden sorunuz.