ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Almanya da Evlilik/Tecil/Aile Birleşim Başvurusu - Kendi Deneyimim

Sayfa: [ 1 ]

ckokler 21.11.2011 16:09:25

Merhabalar,

Sonunda bugün(21.11.11) itibari ile Ankara'dan aile birleşimi için başvurumu yaptım, süreç boyunca öğrendiklerimi ve gözlemlerimi sizler ile paylaşmak isterim.

Önce belirtmekte yarar var her başvuru kişiseldir ve kişiden kişiye değişir. Öncelikle kendi durumum ve koşullardan bahsedeyim. Eşim Alman (doğuştan), ve kendisi ile evlenmeden önce 3 sene boyunca ilişkimiz vardı. Başvurduğum eyalet ise Berlin, ancak bulduğum iş ise Hessen eyaletinde bulunuyor. Eşim ise Berlin de hem yüksek lisansını yapıyor aynı zamanda yarı-zamanlı sosyal pedagog olarak çalışıyor. Yaşlarımız ise 26,25 ve ikimizinde ilk evliliği.

Evlilik: Eşim ile Berlin de evlenmeye karar verdikten sonra evrak toplama ve gün alma telaşımızda başlamış oldu. İlk önce Berlin de beraber, bağlı olduğu belediye'ye(standesamt) gittik ve gerekli evraklar listesini birinci ağızdan öğrenmiş olduk.  Benden istenen evraklar;
•   Passaport fotokopisi (noter onaylı),
•   Formul A*
•   İkametgah belgesi*
•   Evlenme ehliyet belgesi* (Ehefähigkeitszeugnis)
•   Tam vukatlı nüfus kayıt örneği – (Yeminli Tercümesi yapılmalı)

Başına (*) koyduğum belgeleri aynı zamanda kaymakamlıktan "Apostil" denilen uluslararası tanıma sağlayan bir mühür vurdurmanız gerekecek. Sandestamt'daki bayan pasaportum yanımda olduğu için kendi fotokopisini çekti ve mühürledi orjinaldir diye, böylece en azından bu işlem için noter parası vermemiş oldum. Ardından sırasıyla; Formul A, ikametgah, evlenme ehliyeti ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini nüfüs müdürlüğünden kısa sürede temin ettim. Hemen yanında bulunan kaymakamlıkta da onaylattım (apostil vurdurdum). Bu işlemler için cebimden herhangi bir para çıkmadı. Tahmin edeceğiniz gibi burada tek harcama kalemi Almanca tercüme  masrafıydı oda yaklaşık 45 TL tuttu bende. Ayrıca bunları Almanya'ya DHL ile yolladım onun masrafı ise 80 TL, burada ayrı bir parantez açayım DHL biraz pahalı ancak Ankara'dan verdiğim kargo ertesi gün Berlin de eşimdeydi.

Unutmadan ekleyeyim, Almanya da eşimin benim adıma nikah işlemlerini başlatabilmesi için Standesamt'daki çalışan bayan, vekalet kağıdı imzalattı. Böylece eşim benim belgelerim ile ben olmadan gün alabilme ve evlilik ile ilgili diğer işlemleri yapabilme yetkisi kazanmış oldu.

Evlilik Tecili: Gün alındı hazırlıklar yapıldı ve yaklaşık 3 ay sonra Berlin de nikamız oldu. Süreçte bizim için tekrar hızlanmaya başladı.

Nikahımızın ardından, ertesi gün hemen Türkiye Berlin Büyükelçiliğine gidip, evlilik tecil işlemini yaptım. Bu işlem Almanya'daki evliliğinizin Türk makamlarınca tanınması için yapmanız gereken süreç olarak adlandırabiliriz. Bu işlem önemli, çünkü yurtdışında evlendiyseniz sadece orada bulunan Türkiye dış temsilciliklerinde yaptırabilirsiniz. Diğer bir deyişle Türkiye'ye gelip evlilik cüzdanınızı göstererek evliliğinizi Türk makamlarına tanıtmanız pek mümkün olmuyor.

Yanınızda TC kimliğiniz, evlilik sertifikanız ve eşinizin doğum kayıt belgesi (Anne Baba adını gösteren) olduğu takdirde, 5 € posta ücreti vererek zahmetsizce yaptırabiliyorsunuz. İşlem ortalama 3 hafta sürüyor, ardından Türkiye de herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek bekar kimliğinizi evli olan ile değiştirebilirsiniz.

Buradaki önemli notum ise, bu işlemi yapmadan Aile birleşim vizesine başvurmanız mümkün değil. Çünkü Türkiye'de tecil işlemi tamamlanana kadar bekar gözüküyorsunuz.

Nikah işlemlerini nerede yapacağınıza karar vermek tamamen sizin elinizde. Eğer kolay bir şekilde Schengen vizesi alabilirseniz yurtdışında da evlilik yapmakta gayet kolay oluyor. Nikah sırasında ve bütün bu süreçte bende turistik Fransa vizesi vardı. Schengen olduğu için herhangi bir engel ile karşılaşmadım.

ckokler 21.11.2011 16:18:35

devam ediyor....

Aile Birleşim Vize Başvurusu: Tecil işlememizi yaptık, 3 hafta bekledik ve sonunda nüfus müdürlüğü kayıtlarında evli olduğumu öğrendim. Böylece aile birleşimi başvurusu içinde start vermiş olduk. Ankara için IKS aranıp gün istendi, ve gerekli olan belgeler hem telefonda söylendi hem de mail olarak atıldı. Kredi kartınız var ise, 23 TL karşılığı Istanbul ve Ankara konsoloslukları için gün alabiliyorsunuz. 12 Kasım'da aradım ve 17 Kasıma gün verebileceklerini söylediler, ki benim vaktim uygun olmadığı için 21'ine kaldı görüşmem. İstenilen belgeler için atılan maili bir sonraki iletiye birebir kopyalıyor olacağım.

Benden talep edilen belgeler;
•   A1 Sertifikası ve 2 fotokopisi
•   En az 12 ay geçerli olan bir pasaport
•   3 adet biometrik 45X35mm vesikalık
•   2 adet elle doldurlumuş ikametgah başvuru belgesi – (konsolosluk websitesinde ücretsiz)
•   Tam vukatlı nüfus kayıt örneği, düşünceler bölümü doldurulmuş
•   Eşimin kimlik fotokopisi (yeni soyismine göre düzenlenmiş olmalı)
•   Evlilik cüzdanımız
•   Formul B
•   Pasaport fotokopisi
•   İş kontratı (aşağıda açıklayacağım)

Baştan başlayalım evrakları toparlamaya; evlilik süreçlerinden çok önce Goethe Enstütüye devam ettiğimden dolayı A2 sertifikam mevcuttu ve halihazır da B1'e devam ediyordum. Kafama takılan tek soru işareti sertifikamın 6 aydan eski olmasıydı, başvuru sırasında herhangi bir sorun teşkil etmedi. Pasaportumuzda mevcut önceden mevcuttu, biyometrik pasaport olduğu için ve soyismim değişmediği için pasaportu yenilemeye gerek kalmadı. Ancak eski (mavi pasaport) taşıyanlarda medeni hal yazdığı için maalesefki tekrar çıkarmaları gerekmektedir. Fotoğrafları artık her fotoğrafçı biliyor (8ad. 25TL bence pahalı).  İkametgah başvuru formunu da https://www.ankara.diplo.de/Vertretung/ankara/tr/07__Visa/Merkblaetter__Antragsformulare__Seite adresinden indiriyoruz. Formda bir iki arkadaşımız resimli olarak çok güzel anlatmış nasıl dolduracağınızı, onlardan yararlanabilirsiniz. Tabii unutmuyoruz form Almanca doldurulacak. Eşim de evliliğimizin ardından kimliğini değiştirmek için başvuru yaptı, ancak Almanya da bu iş en az 2 hafta sürmekte. Eline ulaşınca bilgisayarda taratıp mail olarak attı, bunuda eklemiş olduk dosyamıza.  Tam vukuatlı nüfüs kayıt örneğini yine herhangi bir nüfus müdürlüğünden temin ediyoruz, yanlız dikkat medeni haliniz evli olmalı. Ayrıca kimliğide değiştiriyoruz aynı yerde, eski kimlik ve 1 ad. vesikalık foto ile. Nüfus müdürlüğüne her gittiğimde işim çok hızlı ve zahmetsiz bitti (yer:Ankara/Çankaya). Formul B ve evlilik cüzdanımız ise nikahımız sırasında Standesamt bize 2'şer adet vermişti, biri eşim diğeri benim için. Bunlar içinde ekstra bir zahmet yada ücret ödememiş oldum. Pasaport fotokopisinde çekiyoruz, burada eski vizeleriniz var ise onlarında kopyası.

İş konusunda gelince, şu an uluslarası bir firmada yönetici olarak çalışıyorum. Mayıs 2011 de eşim ile evlenmeye karar verdiğimizde, Almanya'da oluşabilecek fırsatlar için kendileri ile görüşmüştüm. Ağustos da el sıkıştıktan sonra evlilik kararımızıda düşünceden eyleme dönüştürebildik. Uzun lafın kısası bu süreç biraz planlanmıştı.

Almanya Konsolosluğu – Başvuru Günü (21.11.2011):  Evraklar toparlandı 07:45 randevusu için 07:30 da kapıda olundu. Başka bir arkadaşın konu ile ilgili uzun bir iletisinde görmüştüm. Giyime biraz dikkat edilmeli diye düşünüyorum. Benim de ilk izlenimim başvuran arkadaşların yarısı hem giyimine hem konuşmasına dikkat etmiyor. "Eşim Alman bana A1 soramazlar yaa" diyen bir arkadaş bile gördüm, ki kendisini sepetlediler görüşmede hemen.

Neyse ardından UPS'e yönlendiriliyorsunuz 25TL karşılığında, ancak benim gelecek hafta iş için yurtdışına çıkacağımdan, kendilerine pasaportumun benimle kalması gerektiğini söyledim. Gayet anlayışla karşıladılar. Ardından içeriye giriyorsunuz ve evraklarını bir ön-kontrol geçiriyor. Burada IKS'nin 2 hatasını belirteyim. İstenilen belgelerde nüfus cüzdanı fotokopsi söylenmemişti, bir de pasaport fotokopsine gerek yok dedi, talep ederlerse verirsiniz dendi. Ayrıca IKS iş kontratına başta gerek yok dedi, ardından ben ısrar edince yanınızda bulundurun diye değiştrdi. Görüşmedeki bayan ise 2 adet fotokopsini istedi, çünkü Almanya'ya bunu göndereceğini ve geçimimi nasıl sağlayacağım sorusunu kantı olarak baya işe yaracağını söyledi. Ama tabiki sizden IKS ne istiyorsa eksiksiz yerine getirmeniz gerekir.

Görüşmem ise yaklaşık 5-10 dk sürdü. Klasik sorulara beni de buldu doğal olarak "İlk evlilikleriniz mi?" "Eşiniz ile nerede tanıştınız?, Hangi sıklık ile görüşüyorsunuz? Almanya da geçiminizi nasıl sağlayacaksını?(bu noktada iş bulmak işe yaradı)" Ardından Türkçe "kendinizi Almanca tanıtır mısınız?" diye sordu ve bu sorularada cevap verdikten sonra teşekkür etti. Eşim Alman vatandaşı olduğu için herhangi bir ücret vermedim. Sadece görüşmenin sonunda bayan "neden UPS'e gitmediniz?" diye sordu, aynı durumu onada aktardım. Kendiside tamam sorun değil diyerek görüşmeyi bitirdi. Ardından bir makbuz benzeri bir evrak vererek dışarıda beklmemi söyledi. 10dk. Ardından ise A2 sertfikamı ve pasaportumu geri vererek," biz size email yada telefon ile ulaşacağız" dedi.

Bu konuda bir iki gözlememim ve önerim olacak. Eğer evliliğinizi severek yaptıysanız ve evraklarınız tam ise; görüşme sırasında kendinize güven duyarak ve kararlılık göstererek yapmakta yarar var, tabii burada ukalalık ile kendine güvenme duygularını karıştırmadan  ;) . Verdiğiniz cevaplarda terredüt duyarlarsa bu sefer üzerinize gelmeye başlıyorlar o andan itibaren de kontrolu iyice kaybediyorsunuz. Aynı bayan ile benden sonra görüşen bir başka kişiye baya bağırıp çağırdı ve görüşmeden sonra kişinin suratı baya kötü bir durumdaydı. Tek nedeni ise, kişinin o heycan ile kocası ile nerede tanıştığını unutması ve cevapları baya sessiz çekingen vermesiydi.

şimdilik anlatabileceklerim bu kadar, vizem çıkarsa sizle kaç hafta sürdüğünüde paylaşıyor olacağım. Sormak istediklerinize de varsa lütfen çekinmeden sorunuz.

ckokler 21.11.2011 16:20:43

IKS'nin mail'i, istediği belgelerin birebir kopyası:

Sn. Başvuru Sahibi,

Aşağıda Çağrı Merkezimiz aracılığı ile yaptığınız Almanya Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu vize başvurusu ile ilgili randevu detayları ve randevu esnasında yanınızda götürmeniz gereken evraklar bulunmaktadır.

Ad               :   XXXXX               
Soyad            :   XXXXX                     
Pasaport No      :   UXXXXXXX     
Başvuru Yeri     :   ANKARA
Vize Tipi        :   Aile Birlesimi
Randevu Tarihi   :   21.11.2011 07:45
Pin No           :   XXXXXXXXX

1.   [  ]  Başvuru sahibi en az 18 yaşında olmalı
2.   [  ]  Müracaat şahsen yapılmak zorunda
3.   [  ]  Goethe - Enstitütden alınan Temel Dil bilgisi Sınav Sonuç belgesi aslı ve 2 fotokopisi
(Dil sınav Randevusu için 212 340 49 43). (Goethe Enstitüsü,TELC, ÖSD veya TestDaF dan alınan sertifkalarda kabul edilmektedir)

4.   [  ]  2 adet İkamet Müsadesi Başvuru Formu
Başvuru formlarını başvurudan önce vize bölümünün girişinden ücretsiz veya www.ankara.diplo.de  internet adresinden temin edilebilirsiniz.
Almanca olarak, eksiksiz okunaklı bir biçimde doldurulmuş ve başvuru sahibinin kendi el yazısıyla imzalanmış olmalıdır

5.   [  ]  Vize müracaatından itibaren en az 12 ay geçerli olan, imzalanmış Pasaport.
Pasaportta vize basılması için VİZELER sayfalarından önlü arkalı en az 2 sayfanın boş olması gerekmektedir

6.   [  ]  Pasaport son medeni hali taşımalı ve yeni soyisme göre düzenlenmiş olmalıdır
7.   [  ]  3 adet Biometrik vesikalık resim
Resimler mutlak BİOMETRİK özellikli olmalı.Normal çekilen vesikalık resimler Elçilik tarafından kabul edilmemekte.Resimler ;
* Son 6 ayda çekilip en son görünüşü yansıtmalı
* 45 X 35 mm ebatlarında olmalı.
* Yüzü önden yansıtmalı, başınız açık ve gözlerin tümü gözükmeli

8.   [  ]  Alman Evlenme Kayıt Örneği, (Formül B) aslı ve fotokopisi
(Uluslararası Evlenme Kayıt Örneğini, Nüfus Müdürlüğünden temin edebilirsiniz)

9.   [  ]  Almanyada yaşayan Eşin pasaport fotokopisi ve Oturum Müsaadesini gösteren sayfasının fotokopisi
Eş Alman vatandaşı ise pasaportunun veya kimliğinin fotokopisi ibraz edilmelidir

10.   [  ]  Başvurana ve Eşine ait ayrı ayrı Tam Tekmil Vukuatli Toplu Nüfus Kayıt Örneği aslı ve fotokopisi
Kayıt içerisinde yer alan DÜşÜNCELER bölümünün eksiksiz olarak doldurulmuş olması gerekiyor.
(Tam Tekmil Vukuatli Toplu Nüfus Kayıt Örneğini, Nüfus Müdürlüğünden temin edebilirsiniz)

11.   [  ]  AB vatandaşı kişiye yakınlık derecesini gösterir belgenin fotokopisi
Eş için: Evlilik cüzdanı,  Çocuklar için: Doğum Kayıt Örneği

12.   [  ]  AB vatandaşı kişinin kimlik veya pasaport fotokopisi
13.   [  ]  Vize işlem süresi birkaç ay sürebilir
14.   [  ]  Pasaport fotokopisi
Pasaportun resimli sayfasının, geçerlilik süresini gösteren sayfasının ve Nüfus bilgilerinin bulunduğu son sayfasının fotokopisi.
E-pasaportlarda kimlik bilgilerinin olduğu sayfa ve varsa vizelerin olduğu sayfaların fotokopileri.

15.   [  ]  Varsa eski Pasaportlar sunulmalı
16.   [  ]  Başvuru için Elçilikte 4 numaralı kapıdan giriş yapılmalı

Uyarı :
Lütfen randevu saatinizden 20 dakika önce vize bölümünün kapısında olunuz, sadece başvuran kişinin kendisi içeri alınacaktır.Size söylenen evrakları eksiksiz ve düzenlenmiş olarak randevu saatinden önce yanınızda getiriniz.  Evraklarda eksik var ise, vize başvurusunda bulunamazsınız , randevunuz iptal olur ve ücret ödeyerek yeni bir randevu almak zorunda kalırsınız. Aynı durum,  Ankara Büyükelçiliğinin kapsamındaki şehirlerden birinde ikamet etmediğiniz görülürse sözkonusu olur. Gişe görevlisi başvurunuza istinaden ek evrak isteyebilir.
Başvuru formuna başvurunuzdan önce vize bölümünün girişinden ücretsiz veya www.ankara.diplo.de veya www.iks.com sayfasından ulaşabilirsiniz. Randevudan önce form mutlaka doldurulmuş ve imzalanmış olmalı.
Cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve büyük çantalar vize bölümüne alınmamaktadır ve girişte emanet edilme imkanı da yoktur.
Randevunuzdan önce vize gişesine başvurmadan vize bölümü içerisindeki UPS Hizmetlerine başvurunuz ve pasaportunuzun iadesi ile ilgili tüm bilgileri oradan edininiz. UPS hizmet bedeli 13 ile 18 YTL arasındadır. 

Not: Yukarıdaki bilgileri www.iks.com adresinden teyit edebilirsiniz.

Saygılarımızla,
Almanya Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu Vize Bilgi ve Randevu Servisi

adaizmir 28.11.2011 20:02:39

iyi sen en azından evlenebilmişsin.benım nısamlım alman vatandaşı saf Alman göya hatırı sayılır i,ş adamı bırde ama hala Evlenme ehlıyet belgesını 1 aydır alamadı gıttı.her gun kavga edıyoruz artık msn de ben telefonları acmıyorum kızgın sessızlıge burunuyorum o delırıyor ısrarla arıyor anlatmaya calısıyor falan.
a1 sertıfıkası aldım butun evrakları apostıl ettırdım yolladım.daha ne sorun anlamıyorum.
her gun gıdıyormuş soruyormus goya cevap geldımı dıye memur kadın bekle bekle bır hafta bır hafta daha dıye dıye atıyormus.
nısanlım durust ınsan bılıyorum ama sorun nedır işte onu bılmıyorum.ızmırde el kol baglı duruyorum.
sınırlerım bozuldu oglum 15 yasında martda 16 gırıcek o zamana kadar evlenıp vıze alamazsak yandık cunku oglumdan C1 e kadar butun sertıfıkaları ıstıycekler mecbur 1 sene burada kursa gıdıcek sınavlara gırmedsı gerekecek.boylede olursa ben ayrılırım zaten
nefret ettım almanya hukumetınden.

ckokler 30.11.2011 14:30:06

Eğer Almanya'da evlenecekseniz "evlenme ehliyetini" istememeleri gerekiyor. En azından bizim başvurumuz sırasında sadece benden istemişlerdi. Zaten Alman vatandaşı olan eş, Almanya da evleneceği için kendileri evli/bekar olduklarını herhangi bir belge olmadan da görebiliyor. Tabii dediğim gibi bu kendi deneyimim, farklılık gösterebilir.

ckokler 09.12.2011 21:52:40

Tekrar merhaba,

konuyu artik bir sekilde sonlandirabilirim. 21 Kasim da basvurdugum vizem 9 Aralik/bugün itibari ile Ankara Alman konsoloslugu tarafindan onaylanmis oldu. Bu sürecte esimden herhangi bir belge istemediler, ayrica yukarda okuyacaginiz gibi pasaportum bende kaldigi icin, beni konsolosluga cagirdilar. En kisa zaman da gidip onuda umarim pasaportuma sorunsuz bastiracagim.

Herkese kolay gelsin,

emrecanks 10.12.2011 03:04:40

Alıntı yapılan: ckokler - Aralık 09, 2011, 09:52:40 ÖS
Tekrar merhaba,

konuyu artik bir sekilde sonlandirabilirim. 21 Kasim da basvurdugum vizem 9 Aralik/bugün itibari ile Ankara Alman konsoloslugu tarafindan onaylanmis oldu. Bu sürecte esimden herhangi bir belge istemediler, ayrica yukarda okuyacaginiz gibi pasaportum bende kaldigi icin, beni konsolosluga cagirdilar. En kisa zaman da gidip onuda umarim pasaportuma sorunsuz bastiracagim.

Herkese kolay gelsin,

Bu nekadar gerçekçi olabilir yani 3 hafta olmadan vize aldım diyorsun eşini çağırmadıkları halde..

Benimde eşimi hala çağırmadılar ve 4 hafta oldu benim salı itibariyle olacak? :((  stres yapmaya başladım..

ckokler 10.12.2011 12:03:38

Yukarida acikladigim gibi, hali hazir da Almanya da is bulmustum ve sözlememi kendilerine ilettim. Esim Alman vatandasi, ancak gecimimizi kendi maasim ile yapacagim icin "maas bordrosu" veya ev gibi bilgileri istemediler.

Yani size neden yalan söyleyeyim bir de :)

emrecanks 10.12.2011 13:28:36

Alıntı yapılan: ckokler - Aralık 10, 2011, 12:03:38 ÖS
Yukarida acikladigim gibi, hali hazir da Almanya da is bulmustum ve sözlememi kendilerine ilettim. Esim Alman vatandasi, ancak gecimimizi kendi maasim ile yapacagim icin "maas bordrosu" veya ev gibi bilgileri istemediler.

Yani size neden yalan söyleyeyim bir de :)

:)) şimdi Daha inandırıcı oldu.. yani kendi açımdan :) evet.. ondan değil senden istemişler gibi bir durum oldu yani..

Sayfa: [ 1 ]