ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Almanya üniversiteye geçiş

Sayfa: [ 1 ] 2

akifmay 19.07.2012 23:56:38

Herkese selamlar. Konuyu doğru yere açtığımı umarak, bir şey kaç sormak istiyorum bilen arkadaşlara. Mersin Üniversitesi'nde Turizm işl. ve Otelcilik okuyorum. Bu sene 2. sınıfım. Bölümüm 4 senelik. Almanya'da bu bölüme geçiş yapıp kaldığım yerden devam etmem mümkün müdür? Hangi üni.lerde bu bölüm var henüz araştırmadım. Bunun olabilirliği hakkında bilgi alabilir miyim? Teşekkürler.

Pegasuss 20.07.2012 00:13:09

merhaba arkadasım bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalısayım bende evlenmeden önce eşimin yanına yani almanyaya üni yoluyla gitmek istemiştim bi çok araştırma yaptım bu konu hakkında. 4 yıllık üniversite örgün eğitime devam edenler geçiş yapabiliyo kesinlikle ama okullar hakkında bilgim yok

Baybars 20.07.2012 00:23:28

Alıntı yapılan: akifmay - Temmuz 19, 2012, 11:56:38 ÖS
Herkese selamlar. Konuyu doğru yere açtığımı umarak, bir şey kaç sormak istiyorum bilen arkadaşlara. Mersin Üniversitesi'nde Turizm işl. ve Otelcilik okuyorum. Bu sene 2. sınıfım. Bölümüm 4 senelik. Almanya'da bu bölüme geçiş yapıp kaldığım yerden devam etmem mümkün müdür? Hangi üni.lerde bu bölüm var henüz araştırmadım. Bunun olabilirliği hakkında bilgi alabilir miyim? Teşekkürler.

mrb.lar,

- son zamanlarda bu denklikle ilgili bazi seyleri degistireceklerdi, tabi uygulamada ne halde bilmiyorum..

ama suanki normal prosedüre göre, her hangi bir universiteden, Almanya'daki universiteye gecis diye birsey yok..  Türkiyede 4 senelik universitenin 2. sinifiini bitirmis biri, Almanya'da 1.siniftan universiteye baslama hakkina sahip oluyor, 4. sinifi yani komple universiteyi bitirmis biride, Vordiplom yani ön diploma sayilip, Almanya'da 5.Semester yani 3. siniftan uniye baslama hakki kazaniyor..

tabi bu hak DSH yada ayni degerde almanca sinavini verdikten sonra, basvurdugun universite seni kabul  ederse var..

- tabi herseyden önemli Almanya'da universite okumaak icin ViZE, vize icinde sartlar var, bunlar universiteninn kendisinden daha önemli oluyor ilk etapta.. yani Almanya'da universite okumak isteyen kisi 2 seyi kesinlikle yapacak, bir okumak istedigi uniden diyelim Hohenheim universitesinden ona ye verilecegine dair güvence, yada bir dil kursuna kayit yaptirdigina dair bir belge.. bunun yaninda gecimini saglayacak bir KEFiL yada bankada 8.000 euroydu sanirm bir güvencesi olacak.. ilk basta vizeyi alabilmesi icin..

- Tourismus bölümü belki diger univesitelerde de vardir ama, bizzat bildigim FH Kempten de Bayernde var..

not : nadir olarak bazi Master Programlari türkiyede universite bitirenleri kabul ediyorlar..

akifmay 20.07.2012 00:39:53

Çok teşekkürler. Peki bulunduğum üni.den kaydımı aldırsam/dondursam, herhangi bir Alman üni.sine kaydolamaz mıyım 1.sınıftan başlayarak? Bunun için mutlaka bu üni.de iki sene geçirmem gerekiyor mu?

Baybars 20.07.2012 00:45:03

Alıntı yapılan: akifmay - Temmuz 20, 2012, 12:39:53 ÖÖ
Çok teşekkürler. Peki bulunduğum üni.den kaydımı aldırsam/dondursam, herhangi bir Alman üni.sine kaydolamaz mıyım 1.sınıftan başlayarak? Bunun için mutlaka bu üni.de iki sene geçirmem gerekiyor mu?

- sart su, 2 sene gecirmek degil, 2 seneyi basarili gecirmek, yani kalmis yada öylesine kayitli olmak degil.. derslerden gectigine dair Transkript isteyecekler almanydaki unide..  diger bir sart eger 2 sene Türkiyede universite okumadiysan, Studienkolleg denilen 1 senelik Almanya'da Universiteye hazirlik okuyorsun, ki ben Almanya'da universite okumak isteyen herkese kesinlikle tavsiye ederim..

- yani sartlar su, ya 2 sene basarili bir egitim yada Studienkolleg.. tabi bu Studienkolleg Almanya'da her sehirde yok ..her eyalette belli bir veya iki sehirde var.. ayrica kayit olma meselesi tamamen Universitenin kendisine bagli.. yani universite isterse sadece 1 sene okumus birini bile ögrencisi olarak kabul eder ve yer acabilir.. bir örnegine sait olmustum.. tabi bindebir olacak birsey..

enigman 22.07.2012 03:46:57

madem konusu acilmis, ben de bir seyler sorayim:
ben viyana'da üniversite okudum. ancak 2001 yilinda österreichische sprach diplom vardi. onu gectim. almanyadaki uniler acaba bu dil sinavini kabul ederler mi ?
almanyaya geleli 1 hafta oluyor. aufenthalterlaubnis icin basvurumu yaparken dil kurslarinin listesi verildi. bunlara gitmeni tavsiye ederiz dediler. bu kurslar ücretli mi oluyor? ve burada C1 seviyesinde kurs görsem acaba universiteler kabul eder mi?  :-\

Baybars 22.07.2012 03:52:27

Alıntı yapılan: enigman - Temmuz 22, 2012, 03:46:57 ÖÖ
madem konusu acilmis, ben de bir seyler sorayim:
ben viyana'da üniversite okudum. ancak 2001 yilinda österreichische sprach diplom vardi. onu gectim. Almanya'daki uniler acaba bu dil sinavini kabul ederler mi ?
almanyaya geleli 1 hafta oluyor. aufenthalterlaubnis icin basvurumu yaparken dil kurslarinin listesi verildi. bunlara gitmeni tavsiye ederiz dediler. bu kurslar ücretli mi oluyor? ve burada C1 seviyesinde kurs görsem acaba universiteler kabul eder mi?  :-\

mrb.lar,

avusturyadaki sinav belgesinin gecerliligi sanirim universiteler icin olmayabilir, yani bu tip dil belgelerinin bir gecerlilik süresi vardir.. hatirladigim kadariyla 2 seneydi..

yabancilar dairesi ise kendi karar verir sormak lazim..kurslar ücretli.. ama ücreti yabancilar dairesi duruma göre karsiliyor olmali..

ckokler 25.07.2012 22:29:15

Alıntı yapılan: Baybars - Temmuz 20, 2012, 12:23:28 ÖÖ
mrb.lar,

- son zamanlarda bu denklikle ilgili bazi seyleri degistireceklerdi, tabi uygulamada ne halde bilmiyorum..

ama suanki normal prosedüre göre, her hangi bir universiteden, Almanya'daki universiteye gecis diye birsey yok..  Türkiyede 4 senelik universitenin 2. sinifiini bitirmis biri, Almanya'da 1.siniftan universiteye baslama hakkina sahip oluyor, 4. sinifi yani komple universiteyi bitirmis biride, Vordiplom yani ön diploma sayilip, Almanya'da 5.Semester yani 3. siniftan uniye baslama hakki kazaniyor..

tabi bu hak DSH yada ayni degerde almanca sinavini verdikten sonra, basvurdugun universite seni kabul  ederse var..

- tabi herseyden önemli Almanya'da universite okumaak icin ViZE, vize icinde sartlar var, bunlar universiteninn kendisinden daha önemli oluyor ilk etapta.. yani Almanya'da universite okumak isteyen kisi 2 seyi kesinlikle yapacak, bir okumak istedigi uniden diyelim Hohenheim universitesinden ona ye verilecegine dair güvence, yada bir dil kursuna kayit yaptirdigina dair bir belge.. bunun yaninda gecimini saglayacak bir KEFiL yada bankada 8.000 euroydu sanirm bir güvencesi olacak.. ilk basta vizeyi alabilmesi icin..

- Tourismus bölümü belki diger univesitelerde de vardir ama, bizzat bildigim FH Kempten de Bayernde var..

not : nadir olarak bazi Master Programlari Türkiyede universite bitirenleri kabul ediyorlar..

Merhaba Baybars,

Ben bir iki sey eklemek istiyorum, not kisminda ki aciklamana. Son 10 yilda Türkiye'de bir cok üniversite uluslararasi akreditasyon almaya basladi, özellik bu universitilerin daha dogrusu bölümlerin aldigi BSc yada BA diplomalari bildigim kadar ile sorunsuz herhangi bir ülkeler de taniniyor, Almanya'da dahil olmak üzere.

Bir de anlamakta zorlandigim konu, Türkiye'de bir cok universite Erasmus programi cercevesinde AB ülkeri ile ögrenci degisimi yapiyor. Bu universiteler AB tarafindan yeterli olarak taninirken, Almanya'nin "hayir kardesim bize göre bachelordegilsin" demesi, tutarsiz degil mi!? Hatta bence demiyorlar da, tamamen kendi görüsüm.

Ben lisansi dokuz eylülden bitirdim, y.lisans'ida isvecde bir devlet universitesine yaptim. Bir yandan Isvec'in tanidigi Lisans'im, diger AB ülkesi Almanya'da taninmamasi mümkün mü?
:)
Bu gibi kafam da bir cok celisen konu var, egitim konulari ile ilgili Almanya'da

Baybars 25.07.2012 23:02:08

Alıntı yapılan: ckokler - Temmuz 25, 2012, 10:29:15 ÖS

Merhaba Baybars,

Ben bir iki sey eklemek istiyorum, not kisminda ki aciklamana. Son 10 yilda Türkiye'de bir cok üniversite uluslararasi akreditasyon almaya basladi, özellik bu universitilerin daha dogrusu bölümlerin aldigi BSc yada BA diplomalari bildigim kadar ile sorunsuz herhangi bir ülkeler de taniniyor, Almanya'da dahil olmak üzere.

Bir de anlamakta zorlandigim konu, Türkiye'de bir cok universite Erasmus programi cercevesinde AB ülkeri ile ögrenci degisimi yapiyor. Bu universiteler AB tarafindan yeterli olarak taninirken, Almanya'nin "hayir kardesim bize göre bachelordegilsin" demesi, tutarsiz degil mi!? Hatta bence demiyorlar da, tamamen kendi görüsüm.

Ben lisansi dokuz eylülden bitirdim, y.lisans'ida isvecde bir devlet universitesine yaptim. Bir yandan Isvec'in tanidigi Lisans'im, diger AB ülkesi Almanya'da taninmamasi mümkün mü?
:)
Bu gibi kafam da bir cok celisen konu var, egitim konulari ile ilgili Almanya'da

kafana takilan sorulari örneklerle anlatmaya calisayim, yani bence ye yada sence ye göre konusmayalim..

- ben Universiteydeyken, yani sira türk akademisyenler birligi diye kendi aramizda ufak bir dernek bazinda birsey kurmustuk.. dolaysiyla Türkiyeden gelen bircok arkadasla hem kendi unimizde hemde cevredekiler de  tanisma imkanimiz olmustu..belki arkadaslar hala devam ettiriyorlardir.. fazla saymadan iki örnek vereyim..

Istanbul Universitesinde Alman Edebiyati okumus 2 arkadas, bizim universitede 3. siniftan baslayarak Uniye basladilar.. ki sanirim onlarda simdi bitirmistir.. bunun yaninda Bursa da Makine okumus bir arkadas Dusiburgtaydi yanilmiyorsam bir Master programina direk kabul edildi.. bu örnekler eger yanilmiyorsam 2004 ila 2007 seneleri arasindaydi...yani bu son 10 senede birseylerin degismesine ragmen bu cocuklar böyle okudularsa senden eksik bir taraflari olmali sanirim.. bahsettigin Bachelor sistemine almanya komple 2008 senesinde gecti yani fazlada olmadi.. eskiden magister art ve diplom seklindeydi FH lari saymazsak..

- simdi sana ne söylememi beklersin.. yukarda yazdiklarimda benim örneklerim..

bu arada tutarsizliktan bahsederken, hangi tutarsizliktan yada Adaletten bahsediyorsun bende bunu anlamis degilim, Almanya'da bircok alanda türk ögrencilere yada diger alanlarda türk vatandaslarina tutarsizliklar varken, tutarsizlik yokmu burda? diye cümleni güclendirmek istemeni de anlamak zor..

bu arada kafana takilmis gibi görünen sorularin, aslinda kendi icinde karisik, Erasmus yani Austauschstudent konusu tamamen farkli.. örnegin Ege Universitesinin gönderdigi birkac türk erasmus arkadasla tanismistim.. 6 ay ve 1 senelik degisim ögtencilerinin durumunu yazmanda benim kafami karistiran konulardan biri oldu simdi.. Erasmus ögrencileri uzun zamandan beri var ve bunun Diploma kabul etme ile ne alakasi olabilir.. mesele bazi dersleri görüp tekrar kendi  unine dönmekte hepsi bu..  ayrica Erasmus Programlari devam ederken.. diger okumaya gelen türk Ögrenciler Türkiyede uni bitirmesine ragmen Almanya'da 3. siniftan uni okudular.. buna örnek yukarda yazdiklarim.. bunlari universite okudugunu söyleyen biri olarak duymamanda gercekten ilginc..

buraya kadar yazdiklarim aslinda sadece benim söylediklerimmis gibi durabilir belki, alttaki linkte de kafani karistiriyormus gibi görünen sorulara umarim cevap bulursun, özellikle bu konularla ilgilenen bir sirket.. ben senin icin gerekli kismi kopyalayip yapistiriyorum istersen tüm sayfayida okursun..

Türk Üniversitelerindeki Öğrenimin Tanınması

Türk üniversitelerindeki başarılar Alman üniversiteleri tarafından dikkate alınmaktadır. Türkiye'deki lisans genellikle Alman ön lisansına denk sayılmaktadır.Yani Türkiye'de okunan dört senenin iki senesi Alman üniversitelerince kabul görmektedir. Bu nedenle Alman üniversitesine yatay geçiş yada yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin Almanca tercüme ettirilmiş not dökümlerine (transkript) bakarak fark derslerini vermeleri istenmekte yada öğrencileri daha alt bir sömestrden üniversiteye kabul etmektedir.

https://www.academix.com.tr/makaleler/Almanya'da-universite-Almanya'da-yuksek-lisans-Almanya'da-egitim-Almanya'da-master.aspx

Baybars 25.07.2012 23:52:37

bu arada bu denklik konulari daha yeni Almanya'da konusuluyor iken.. senin " Almanya'nin "hayir kardesim bize göre bachelordegilsin" demesi, tutarsiz degil mi!?" seklindeki yazini bu tip haberlerede yazmissindir sanirim..

https://www.hurriyet.de/haberler/yararli-bilgiler/1142344/diploma-denklik-dosyasibolum

haberde Almanya'daki sistemin daha yeni diplomalarin denkliklerini kabul etmeye baslayacagini yaziyor, sence senin bu yazin tutarsiz degil mi.. bunlar yeni konusulmaya baslamisken..  ;)

roye 26.07.2012 01:01:31

bende tam denklik icin basvuracaktimki cevirideki bir hatayi farkettim ve yeniden ceviri yaptirmam gerek...ben ilkögretim fen ve teknoloji ögretmeniydim yani brans ögretmeniydim ama ceviri Grundschule Lehrerin diye cevrilmis...yanlislik bu sanirim...benim sorum su...büyük ihtimalle 2 yil sayip 3.yildan baslamami isteyecekler...ama anlamadigim su...ben üniversiteye gitmek istemezsem eger benim diplomam burda neye karsilik gelecek...yani realscule mi Gymnasium mu???ne yani bunu anlayamiyorum...cünkü okumaya devam etmek istemiyorum meslek almancasi yapip baska sekilde devam etmek istiyorum...fikri olan varmi???

Baybars 26.07.2012 01:06:41

Alıntı yapılan: roye - Temmuz 26, 2012, 01:01:31 ÖÖ
bende tam denklik icin basvuracaktimki cevirideki bir hatayi farkettim ve yeniden ceviri yaptirmam gerek...ben ilkögretim fen ve teknoloji ögretmeniydim yani brans ögretmeniydim ama ceviri Grundschule Lehrerin diye cevrilmis...yanlislik bu sanirim...benim sorum su...büyük ihtimalle 2 yil sayip 3.yildan baslamami isteyecekler...ama anlamadigim su...ben üniversiteye gitmek istemezsem eger benim diplomam burda neye karsilik gelecek...yani realscule mi Gymnasium mu???ne yani bunu anlayamiyorum...cünkü okumaya devam etmek istemiyorum meslek almancasi yapip baska sekilde devam etmek istiyorum...fikri olan varmi???

mrb.lar,

- bu 1 Nisan da yürürlüge giren yasayla cok sey degisti sanirim.. yani tamda karisik bir dönem, en iyi bilgiiy sanirim ögretmenlik icin basvuracagin eyaletten alirsin.. ama tabi birde su almanca meselesi, yani ders verecek kadar almanca ögrenmek, tabi buda senin isin..

roye 26.07.2012 01:13:15

tesekkür ederim cevabin icin :) ama asil merak ettigim su hani bizim 4 yillik lisans diplomalarimiz 2 yila denk geliyor ya burada....yani ben okumaya devam etmek istemezsem eger benim diplomam Gymnasium a mi denk gelecek...bankada veya bir sigorta sirketinde calismak istersem diplomam neye denk gelir tam olarak...cok merak ediyorum ama bir türlü basvuramadim...ögretmenlik yerine bankada veya sigorta sirketinde calismak istiyorum ben...5 yil yaptim ögretmenlik yeter :))  mesela banka Real Schule istiyorlar basvuruda....herhalde kabul edilirim degilmi diploma denkligini yaptirirsam???

Baybars 26.07.2012 01:16:19

Alıntı yapılan: roye - Temmuz 26, 2012, 01:13:15 ÖÖ
tesekkür ederim cevabin icin :) ama asil merak ettigim su hani bizim 4 yillik lisans diplomalarimiz 2 yila denk geliyor ya burada....yani ben okumaya devam etmek istemezsem eger benim diplomam Gymnasium a mi denk gelecek...bankada veya bir sigorta sirketinde calismak istersem diplomam neye denk gelir tam olarak...cok merak ediyorum ama bir türlü basvuramadim...ögretmenlik yerine bankada veya sigorta sirketinde calismak istiyorum ben...5 yil yaptim ögretmenlik yeter :))  mesela banka Real Schule istiyorlar basvuruda....herhalde kabul edilirim degilmi diploma denkligini yaptirirsam???

bak eger denklikle ilgili bilgi edinmek istesen birkac link buldum.. internetteki translator programlariyla cevirirsin istersen.. uzun olmasa ben cakit ayirim dicem ama :)

https://netzwerk-iq.de/fileadmin/redaktion/Publikationen/01_Anerkennung/2010_Leifaden-Anerkennung-Lehrer.pdf

https://www.dradio.de/dlf/sendungen/campus/1099866/

Diplomanin denklik karsilgni görmek icn, yaptirdigin tercümeyi, bulundugun eyaletteki Anerkennenstelle ye gönder mektupla istersen bakalim ne cevap verecekler..

roye 26.07.2012 01:21:27

tesekkür ederimmm yarin  cevirip bilgi edinmeye calisicam :))  valla kafayi yemeden su denklik isini bir halletsem...ya ceviren adama özellikle ben Grundschule Lehrerin degilim dedigim halde yanlis cevirmis yaaa deli olmamak elde degil...neyse hayirlisi olsun artik bakalim ne olacak :)

Sayfa: [ 1 ] 2