ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Türkçe C1 Sertifikası İle Almanya'da Öğretmenlik

Sayfa: [ 1 ]

ridethesky 02.02.2013 16:51:22

Arkadaşlar öncelikle merhaba, umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Bana yardımcı olabileceğinizi düşündüğümden birkaç soru soracaktım:

Ben Türkiye'de yaşıyorum ve İngilizce Öğretmenliği okuyorum, şu anda 1. sınıfım, henüz mezun olmadım tabii ki ama yaz okuluna kalarak okulumu 3 yılda bitirme gibi bir planım var, okurken de bir Almanca kursuna katılarak Goethe Institut'un yaptığı Almanca sınavlarından B1 seviyesinde olana girip Almanca sertifikası almayı düşünüyorum, çünkü Almanya'da çalışmak istiyorum ve Almanya'da çalışmak için B1 sertifikasının gerekli olduğunu öğrendim. Ama Almanya'da İngilizce Öğretmeni olarak iş bulabilme şansımın çok düşük olduğunun farkındayım, iş ilanlarına baktığımda genellikle anadili İngilizce olan kişilerle ilgilendiklerini görüyorum. İnternetten biraz araştırdım, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki okullarda anadil olarak Türkçe öğretmek isteyen her türlü öğretmen (Türkçe öğretmeni olmasalar dahi) Tömer'in Almanya ile anlaşmalı UTS, yani Uzaktan Türkçe Sınavı'na girip Türkçe C1 sertifikası aldıkları takdirde Almanya'da Türkçe öğretmenliği yapabiliyormuş. Yani söz konusu eyalette (ileride bunun tüm Almanya'ya yayılması bekleniyormuş ama şu an sadece 1 eyalet söz konusu) bulunan şehirlerde Türkçe öğretmeni açığının bu şekilde kapatılması planlanıyormuş. Peki diyelim ki ben İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldum ve geçici mezuniyet belgemi aldım, Türkçe C1 sertifikasını da aldım, benim Almanya'da işim hazır mı yoksa herhangi bir şehirde kontenjan açılmasını bekleyecek miyim? Ve Almanya'da anadilimi öğretmek için Türkiye'de KPSS'yi geçmem gibi bir şart aranıyor mu? Bu sorularıma dair hiçbir cevap bulamadım, yardımcı olursanız çok sevineceğim. :)

fuk_18 02.02.2013 17:42:00

oncelikle dediginiz gibi birsey duymadim yeni olabilir ve normal ogretmen yani turkce ogretmeni olarak gelmek isteyenler almanca sinavina giriyorlar kazandiklari taktirde geliyor genelde almanca bölümü mezun olanlar tercih ediliyor ve 5 sene kalabiliyorla sadece yani ömür boyu kalma gibi bir durum yok

ridethesky 02.02.2013 18:08:42

Evet, bu 2 senedir uygulanan birşey, pek bilinmiyor, bu yüzden internette de pek fazla bilgi yok. Ulaştığım bilgilerde Türkçe C1 sertifikası alındığı takdirde burda ne öğretmeni olursanız olun Türkçe öğretebileceğiniz bilgisi var. Türkçe öğretmeniyseniz tabii ki bu Türkçe C1 sertifikasına gerek yok ama şayet değilseniz bunu almak zorundasınız ve B1 almanca sertifikası da şart. Ama sonuç olarak vergi ödüyorsunuz, ben 5 yıl vergi ödendiği takdirde sınırsız oturma izni veriliyor diye biliyorum, yanlış mıdır bu yoksa? Ben sizin dediğiniz 5 yıl şartını MEB kanalıyla gelenler için geçerli diye biliyorum, yani Türkiye'de KPSS'yi geçip Türkiye'deki devlet okullarında belli bir müddet öğretmenlik yaptıktan sonra yurtdışında çalışma imkanınız oluyor, o da sizin dediğiniz gibi sadece 5 yıl. Ama benim dediğim tamamen farklı birşey.

roye 02.02.2013 21:54:10

valla ben türkiyede 5 yil ögretmenlik yaptim istifa edip geldim almanyaya aile birlesimi yoluyla...B1 sertifikami aldim mart basinda devam kursuna basliyorum ama ögretmen oldugumuz bile taninmiyor burada...durumu görüyorsun iste...ki bende Nordrhein-Westfalen eyaletindeyim...kimsenin bize ögretmenlik yaptirmak gibi bir niyeti yok arkadasim iyi arastirmani tavsiye ederim...

ridethesky 02.02.2013 22:38:36

Alıntı yapılan: roye - Şubat 02, 2013, 09:54:10 ÖS
valla ben Türkiyede 5 yil ögretmenlik yaptim istifa edip geldim almanyaya aile birlesimi yoluyla...B1 sertifikami aldim mart basinda devam kursuna basliyorum ama ögretmen oldugumuz bile taninmiyor burada...durumu görüyorsun iste...ki bende Nordrhein-Westfalen eyaletindeyim...kimsenin bize ögretmenlik yaptirmak gibi bir niyeti yok arkadasim iyi arastirmani tavsiye ederim...

Üzüldüm açıkçası, Allah kolaylık versin sizlere...
Siz yine biraz devlette çalışmışsınız sanırım. Bir de benim aile birleşimiyle filan gelme gibi bir durumum olamaz, kendi başıma birşeyler yapmaya çalışıyorum... Bu da zaten çok yeni birşey, pek kimse bilmiyor, haberin linki burda: https://www.haberler.com/turkiye-de-ogretmenlik-mezunu-olanlar-almanya-da-2869082-haberi/

Ben de bu haberi okuduktan sonra böyle birşeyin varlığını araştırmaya başladım. Haberde yazmıyor ama B1 şartı aranıyor Almanca'da tabii ki.

roye 03.02.2013 00:29:38

inan bana B1 hicbirseye yaramiyor almis birisi olarak söyleyeyim :)   bende yasa kanun pesinde kosuyorum birseyler yapabilmek icin umarim hepimiz icin en iyisi olur...ki ingilizce ögretmeni olarak kolayca atanip gayet rahat yasayabilirsin türkiye de bir daha düsün istersen :)   avrupa da hayat yok :D

ridethesky 03.02.2013 04:15:23

Alıntı yapılan: roye - Şubat 03, 2013, 12:29:38 ÖÖ
inan bana B1 hicbirseye yaramiyor almis birisi olarak söyleyeyim :)   bende yasa kanun pesinde kosuyorum birseyler yapabilmek icin umarim hepimiz icin en iyisi olur...ki ingilizce ögretmeni olarak kolayca atanip gayet rahat yasayabilirsin Türkiye de bir daha düsün istersen :)   avrupa da hayat yok :D

B1'den ziyade Türkçe C1 sertifikasını soruyordum ben aslında, yani Almanca bir şekilde halledilebilir ama öğretmenlik vasfını kazanabilmenin yolu bu Türkçe sertifikasından geçiyormuş... Açıkçası KPSS'yi geçebileceğim konusunda derin şüphelerim var, ondan dolayı yurtdışı istiyorum biraz da... KPSS'de sürekli şaibe çıkıyor, kazananın da hakkı yeniyor.

Reyya 03.02.2013 10:45:52

Alıntı yapılan: ridethesky - Şubat 03, 2013, 04:15:23 ÖÖ
B1'den ziyade Türkçe C1 sertifikasını soruyordum ben aslında, yani Almanca bir şekilde halledilebilir ama öğretmenlik vasfını kazanabilmenin yolu bu Türkçe sertifikasından geçiyormuş... Açıkçası KPSS'yi geçebileceğim konusunda derin şüphelerim var, ondan dolayı yurtdışı istiyorum biraz da... KPSS'de sürekli şaibe çıkıyor, kazananın da hakkı yeniyor.

çok haklısınız. KPSS deki şaibelere bende inanıyorum ne yazıkki!! Türkiyede üniversite mezunu olupta çok işsiz var. bunu hepimiz biliyoruz. böyle oluncada insanlar yurtdışında çare aramaya başlıyor. arkadaşım keşke dediğiniz gibi olsa ama burada herşey öyle kolay görünmüyor. linki okudum, inandım inanamadım ama yinede bu konuyu bende araştıracağım. dilerim yazılanlar doğrudur. şansınız bol olsun ve tabiki hepimizin :)

roye 03.02.2013 18:31:00

sistemli calisildigi sürece kpss den korkmamali...ben hem fen ve teknoloji ögretmenligini bitirdim hemde 7bin kisi icinden alinan 300 kisiden biriydim...93 puanla ilk yilimda atandim...yani gözün korkmasin cünkü torpil illaki yapiyorlar ama yine de hakeden ataniyor :)   tabi senin kararin hakkinda hayirlisi ne ise o olsun...bende en kisa zamanda türk danisa gidip bu konuyu soracagim cünkü bana direk hak doguyor eger böyle birsey olursa :) 

ridethesky 05.02.2013 23:58:11

Alıntı yapılan: Reyya - Şubat 03, 2013, 10:45:52 ÖÖ
çok haklısınız. KPSS deki şaibelere bende inanıyorum ne yazıkki!! Türkiyede üniversite mezunu olupta çok işsiz var. bunu hepimiz biliyoruz. böyle oluncada insanlar yurtdışında çare aramaya başlıyor. arkadaşım keşke dediğiniz gibi olsa ama burada herşey öyle kolay görünmüyor. linki okudum, inandım inanamadım ama yinede bu konuyu bende araştıracağım. dilerim yazılanlar doğrudur. şansınız bol olsun ve tabiki hepimizin :)

Yanlış anlamayın, Almanca bir şekilde halledilir derken "hani zaten çok kolay dil de halledilir" anlamında söylemedim, tam tersine hiç Almancam yok. Birkaç yere daha sordum, Almanca için de C1 sertifikası istiyorlarmış. Anlaşılan o ki 3 yıl sonra ben de diplomalı işsiz öğretmenler ordusuna katılacağım.

Alıntı yapılan: roye - Şubat 03, 2013, 06:31:00 ÖS
sistemli calisildigi sürece kpss den korkmamali...ben hem fen ve teknoloji ögretmenligini bitirdim hemde 7bin kisi icinden alinan 300 kisiden biriydim...93 puanla ilk yilimda atandim...yani gözün korkmasin cünkü torpil illaki yapiyorlar ama yine de hakeden ataniyor :)   tabi senin kararin hakkinda hayirlisi ne ise o olsun...bende en kisa zamanda türk danisa gidip bu konuyu soracagim cünkü bana direk hak doguyor eger böyle birsey olursa :)

Eğer birşeyler öğrenebilirseniz buraya mesajınızı bekliyor olacağım  :)

roye 06.02.2013 00:55:14

ridethesky  öyle düsünerek kaybedersin :)  neden diplomali issiz olasin...bak ben olmadim diyorum...sende yapabilirsin ki ben neredeyse hic atama olmayan bir alandan atandim...almanca C1 seviyesi inan hic kolay degil hadi türkceyi hallederiz bir sekilde de...zaten buradaki 11 yas seviyesi cocuklari görsen gelmekten vazgecersin :)   dil kursunda türk bir hocamiz var bana yapabilirsen anaokulu ögretmenligi icin sansini dene dedi ben o cocuklarla ugrasmak yerine geldim göcmenlere almanca ögretmeye calisiyorum baksana dedi :)   ama yine de bir sey ögrendigimde sana haber verecegimden emin olabilirsin :)

EL-TURCO 06.02.2013 11:50:55

dil kursundaki hocanin dediklerini yabana atmayin bence..tecrübe konusuyor...%1000 hakli

roye 06.02.2013 18:12:33

zaten bende öyle düsünüyorum EL-TURCO...buradaki cocuklar bizim cocuklarimiza benzemiyor...kücük cocuklarla ugrasmak daha akillica geliyor :)  su diploma tanima islemleri bir yapilsin geregini yapacagim insAllah :)

Sayfa: [ 1 ]