ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: A1 sertifikası ısrarı hakkında düşüncelerim.

Sayfa: [ 1 ]

kaanK 21.12.2014 14:08:19

Türklere A1 işe ilgili  ısrarın nedeni konusunda bazı düşüncelerim var.
İsteseniz ben size bu konuda bazı gözlemlerimi aktarayım.

şuan Almanya'da integrationskurs'a devam ediyorum. Yaklaşık 3 ay oldu kursa başlayalı. Sınıfta 14 kişiyiz. 5 Türk, 2 Rus, 2 Polonyalı, 2 Yunan, 1 Ganalı, 2 tanede Bulgar var.
İçlerinde Almanya'ya gelmiş en yeni kişi benim. 5 aydır buradayım. Diğerleri 2 ile 5 Yıl aradı Almanya'dalar.
şimdi en önemli sorun şu, bizim Türkler'den kimse Almanca bilmiyor desem yalan olmaz, geçekten bilmiyorlar. Tr'den gelmeden önce kendi imkanlarımla aldığım A1 ve kurstaki 3 aylık gördüklerimle Türk olmayanlarla az çok iletişim kuruyorum, ama malesef geri kalan 4 Türk sadece kendi aralarında geyik ve dedi kodu, çünkü konuşamıyolar, iletişim kuramıyorlar, 2-3 yıldır buradalar en basit cümleleri dahi kuramıyorlar. Bunun yanında diğer Polon olsun Rus olsun onlar gayet anlaşılır bir şekilde aralarında Almanca iletişim kuruyorlar. Sadece gramer konusunda bilgileri yok onlarıda orda öğreniyorlar.

Söylemek istediğim şey şu, biz Türk milleti olarak gerçekten çok tembeliz, öğrenmiyoruz, zorlamıyoruz kendimizi. Sınıf öğretmeni Arnavut, geçen hafta dilim döndüğü kadarıyla teneffüste sordum, bu güne kadar genel olarak Türkler le diğerlerinin arasında öğrenme farkı var mı diye. Kadının söylediği tek şey, siz öğrenmek istemiyorsunuz, girdiğim bütün sınıflarda Türkler her zaman böyle dedi, Malesef utandım.

Bu öğrenme isteksizliğin Almanya'daki Türkler arasında birtek nedeni var.  Herkes bir birine yardım ediyor, örneğin devlet dairesine gidecek, doktora gidecek, herhangi bir yerden bir mektup geldi, tutuyor bilen birinin kolunda götürüyor, tabi ki o kişide gidiyor, işi çözüp geliyorlar. Bunun iyi yanı yardımlaşma iyi bişey Türkler arasında, kötü yanı işini yaptırabileceği sürekli birileri olduğu için Almanca öğrenmeye ihtiyacını ortada kaldırıyor.

İnce bir ayrıntı daha var. Burda ilk defa aile birleşimiyle gelenler devlet tarafından kursa gönderiliyor. Gelir durumu düşük olanların kurs ücretlerinin tamamını devlet ödüyor, eşinin geliri yüksek olanlar kendisi ödüyor. Aylık 120€. Fakat kurs sonunda B1 i alırsan ödediğin paranın yarısını devlet sana geri ödüyor.

Birde devletten işsizlik parası alıp çalışmayanlar var, devlet onlarıda evde oturma git Almanca öğren diye gönderiyor, parasınıda devlet veriyor.

şimdi, bizim Türklerden ister parasını ister kendisi versin ister devlet ödesin, kursa gelmemek için bir bir bahaneler, rapor almalar, derslerde aşırı isteksizlikler, sanki ilkokul çocukları gibiler. Arkadaşım para veriyorsun yada vermeden geliyorsun. İşte sana fırsat, öğrensene. Daha öğretmeni sen zorlayacaksın, sonuna kadar faydalanacaksın immkandan. Ama yok öyle birşey.

Kısacası benim size söyleyeeceğim tek şey bırakın A1 tartışmalarını,  milliyet ayrımı yapılarak bize zorlama yapıldığını. Böyle bir durum varsa bunun tek sebebi yine biziz. Buraya gelmeden önce ister zorla A1 için olsun isterse kendi isteğinizle olsun tek bir kelimenin bile size zararı yok, faydası var.

Birde şu var, evet hakılsınız eşiniz burda, sevdiğiniz burda, çocuğunuz burda bir an önce kavuşmak istiyorsunuz, bende bu durumdaydım. Ama bu içinde bulunduğum sıkındı beni motive diyordu, en küçük fırsatta dahi kendimi kitabın, internetin  önünde almanca öğrenirken  buluyordum, bu zorlu süreci bu şekilde atlatıyordum, çok ta faydasını gördüm o günlerim.

Burdaki sevdiklerinize kavuştuğunuzda özleminiz 2-3 haftada geçecek, asıl sıkıntı ve maraton ondan sonraki günlerde başlıyor, bence o günler için yatırım yapın biraz.

21.12.2014 14:42:56

merhaba kaan
durumu güzel anlatmışsın. bizim sorunumuz tembellik.adamın biri bir icat yapar bizde bu icatın sahtesini yapmaya kafa yorarız.
her ne konu olursa olsun bu iş böyle. ben vize bekleyenlerdenim.a1 tamam a2 için hergün ders çalışıyorum ki orada gittiğim zaman
mecbur kursa gidecem zamanımızı iyi değerlendirmek gerek.
benim felsefem şu:
bir kurs öğretmeni bize eğitim verecek kapasiteye nasıl geliyor? nasıl öğreniyor? empati kurarak başarıyorum,
araştırım. bırakın internetteki boş işleri facebook twitter bunlar boş sen orda zaman geçirirken
borsa da hissesi olanlar parayı götürüyor.

Giland 22.12.2014 00:13:54

Kesinlikle katılıyorum Kaan. Bende geleli 7 ay olmak üzere kurstaki 4. ayımız. Sınıfta 18 kişiyiz ve 2 Türküz. Diğer ablam gelmiş 20 sene önce buraya almancası da gayet iyi devlet dairesinde,hastanede ve banka da işlemlerini rahatlıkla yapabliyor. 2 tane yavrusu var üni ye gidecekler seneye ve kadın sırf gramer öğrenmek için geliyor. Para vererek geliyor özellikle. Örnek oldu bana açıkcası. Sınıfta bir çok faslı ve hindisdanlı var Job Center dan geçinen tipler kursa bir gün gelip bir gün gelmiyorlar. Job Center paralarını kesmesinler diye geliyorlarmış. Açık açıkda söylüyorlar.
Mantıkda bu mantık. şahsen ben yanlış anlamayın hiç bir Türkle takılmıyorum, Türk yerlerinden alış veriş yapmıyorum  sırf gidebildiğim de konuşabileyim diye.
Alman arkadaşlarım var daha önce eşimin doğumu için geldiğim de edinmiştim benim için büyük fırsat. ingilizce anlaşıyorduk şimdi Almanca ve Türkçe çünkü bende o arkadaşa Türkçe öğretiyorum.

Buraya gelecek arkadaşlara tavsiyem aileniz ile hasretinizi giderdikten sonra ve evraklar işlerinizin bir kısmını halletikden sonra hemen bir kursa yazılmanız. Boş zamanlarınız da evde oturmayın. Dışarı çıkın otobüsde tramvayda konuşanları dinleyin kelimeleri aradan çıkartın Türkçe tv izlemeyin. Ben eve uydu almadım Alman kanalı izliyorum sürekli. Arkadaş edinmeye çalışın, kurstaki arkadaşlarınızla kurs haricide görüşün. Alman arkadaş edinmeye bakın. Yadırgamazlar merak etmeyin öğrenmeye çabalamanız hoşlarına gidiyor. Yani benim çevremdekiler öyle.
Çekingen olmayın bilmediğinizi sorun. Yanınız da ufak bir sözlük taşıyın. Yolda gördüğünüz bir yazıyı bir gazeteyi okuyun anlamadığınız cümlenin tercümesine sözlüktn bakın.

Almanca gramer olarak çok zor bir dil bizim için özellikle belli bir yaştan sonra(Artikeller öldürüyor beni :P ) ama insan öğrenirken hoşunada gidiyor. Cümle kurunca mutlu oluyorum.

şimdilik bu kadar söyliyeceklerim.

Herkese iyi forumlar.

Sayfa: [ 1 ]