ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: Kızımın Pasaportu için çifte vatandaşlığım yeniden sorgulanıyor!

Sayfa: [ 1 ]

Sailor77 11.09.2015 11:58:23

Merhabalar

Bu siteye rastlayınca hemen üye oldum ve bazı şeyler hakkında fikrinizi almak isterim.

1997 yılında alman vatandaşlığına geçtim, aynı zamanda çifte vatandaşlığı elde ettim. 2001 tarihinde Türkiyeye döndüm ve hala Türkiyede ikamet etmekteyim.

Türkiyede dünyaya gelen kızıma alman vatandaşlığını kazandırmak için izmir başkonsolosluğuna başvurduğumda, çifte vatandaşlığım sorgulandı. Vatandaşlığa geçiş tarihi olan 1997 de almanyada ikamet ettiğimi ispat etmem istendi. (Bunu neden istediklerini hala anlamış değilim) Bunun için Türk emniyet müdürlüğünden Türkiyeye girme ve çıkma tarihleri istendi. Bunları ibraz ettiğimde, yeterli görülmedi. Sonra Rentenversicherungsanstalt'ten (Türkiyede SSK için almış olduğum belge tüm çalıştığım ve işsiz kaldığım tarihleri içeriyor) aldığım bir belgeyi kabul ettiler ve çocuğuma pasaport çıkartıldı.

Aradan 7 yıl geçmişti çocuğun pasaportunun geçerliliği yalnız 6 yıl olduğundan, yeniden uzatmak, ya da yeni pasaport çıkartmak için, bu sefer ikamet değişikliğinden dolayı istanbula müracaat ettik. İzmirde çocuğumuza pasaport verildiğinden, burada kolayca alırız diye düşünmüştük, ancak çifte vatandaşlık burada yeniden sorgulanmaya başlandı ve izmir de ibraz ettiğim Rentenver. belgesi yeterli görülmedi. şimdi yine emniyet müdürlüğünden İzmir konsolosluğunun yetersiz bulduğu, yurda giriş çıkışlar taleb ediliyor. 

Aklıma takılan soru; İzmir konsolosunda çocuğuma verilen pasaport, 6 yıl sonrasında İstanbul konsolosu tarafından normal uzatılması gerekmez mi? Yani geçmişte hak edilmiş bir hak, kalıcı olmaz mı? Neden istanbul konsolosluğunda çifte vatandaşlığım yeniden sorgulanıyor diye sorduğumda, konsoloslar bilgileri kendi aralarında paylaşmaz, bu nedenle her konsolos proseduru yeniden başlatabilir denildi.

Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar

fuk_18 11.09.2015 16:20:16

durumun garip gercektende vatandasligin gayet resmi kurallara kanunlara uygun 2000 yilindan sonra olsa haksizsin derdim,ama 2000 den önce oldugu icin cifte vatandaslik hakkindan dolayi cocugunda alman vatandasi olabilir,

ama konsolosluklarin birbirleriyle bilgi almadiklarina inanmiyorum, sistemde hersey cikiyor cunku,

Sailor77 11.09.2015 21:06:21

Alıntı yapılan: fuk_18 - Eylül 11, 2015, 04:20:16 ÖS
****sistemde hersey cikiyor cunku,****

Sistemde herşey çıkıyor derken neyi kastediyorsunuz?

tugce_doerjer 11.09.2015 22:07:14

konsolosluklarin hepsi birlikte calisiyor. izmirde sisteme islenen bir bilgi direk ana birime iletiliyor buda su demek oluyor, izmirde sizin hakkinizda sisteme ne islendiyse almanya da dahil olmak üzere bütün konsolosluklarda görülür cünkü sizin adiniza sizin id numaranizla bir dosyaniz var o sistemde ve o dosyaya ne islenirse hepsini konsolosluklarda görmeleri lazimdir. Nasil ki istanbuldan alinan vize ve oturum izni gibi seyler almanyaya gittiginiz zaman sistemde görülüyorsa sizin bilgilerinizi de görmeleri lazim. Size yapilan sadece isi yokusa sürme baska birsey degil. Kazanilmis bir hakkiniz var ve bu 2000 senesinden önce ufugun dedigi gibi, normalde nasil ki vize uzatmaya gidiyoruz yada pasaport yenilemeye sizde de ayni islem yapilip yeni pasaport cikartilmasi lazimdi. Normaldir bu günlerde almanya yine cildirmis durumda. mülteci akini yüzünden kime saracaklarini sasirmislar sanirim.

yeniceri57 11.09.2015 22:52:01

Yazdıklarınızdan haklısın sailor. Cünkü kazanılmıs bir hakkınvar. Tugce nin dedigi gibi işi yokuşa sürüyolar. Hiç merak etme senin kazanılmıs hakedilmiş bu hakkını sana vermek zorundalar. Ama vize bölümü de dedikleri gibi memur istedigi zaman malesef prosedürü bastan alabiliyor.

Selametle

Sailor77 12.09.2015 11:51:53

Alıntı yapılan: tugce_doerjer - Eylül 11, 2015, 10:07:14 ÖS
***Size yapilan sadece isi yokusa sürme baska birsey degil. ****

Sayın Tuğçe

Konsoloslukların nasıl çalıştıklarını tam olarak bilmesem de, sizin yazdıklarınız çok mantık geldi. Ben de kafamda hemen hemen böyle bir sistem altında çalışılması gerektiği düşünüyordum. Almanyada uzun yıllar ikamet ettim ve almanların insan haklarına ne kadar saygılı davrandıklarını biliyorum. İşte bu nedenle Alman konsolosluklarının bu tutumuna hiç bir anlam veremiyorum. Yani çifte vatandaşlığı elde etmiş bir kişi'ye karşı, bu davranışın altında yatan ana düşünce ne olabilir ki?

Acaba şu olabilirmi?

2000 yılından önce alman vatandaşlığına geçmiş olanlar, Türk vatandaşlığından çıkıp, Türk hükümetinin  getirdiği bir kolaylıkla, tekrar türk vatandaşlığına alınıyorlardı, ki benim durumum da aynen böyle oldu. Burada 1917 den kalma alman yasalarındaki bir boşluktan yararlanılıyordu. 2000 yılında çıkan yasa ile, bu boşluk kapatıldı.

Yani acaba Alman konsolosluklarının ve bu konsolosluklara hirerşiyal olarak daha üst makamda oturanların kafalarında şu mantık mı işliyor; sen 2000 yılı öncesi bizim irademiz dışında bu boşluktan yararlandın ve şimdi biz de seni zor duruma düşürerek tatmin oluyoruz, intikam alıyoruz, oh olsun gibi bir mantık. Tabi bu biraz da kendimi tatmin etmek gibi yorumlanabilir ama, olay ortada  :-)

tugce_doerjer 12.09.2015 14:34:44

Almanyanin insan haklarina saygisi kapsina gidip vize istedigin zaman bitiyor ne yazikki. Neler gördük bu forumda hic yok yere insanlari ugrastirdilar ret verdiler neler neler. Dediginiz gibi olabilir yada bu bosluk yüzünden ayni evraklari 2 kere 5 kere arastirmak istiyorlar da olabilir. Akillarindan ne geciyor kimse anlayamiyor ne yazikki ama size pasaportu vermeme gibi bir haklari yok.kazanilmis bir hakkiniz var seneler öncesinden kanundaki boslukta onlarin sucu siz kanunlara aykiri bir islem yapmadiniz sahte evrak düzenlemediniz sonucta. su anda mülteciler yüzünden iyice gerildi almanya her seyi incik cincik arastiriyorlar. biraz zaman alicak belki ama sonuca ulasacaksinizdir. sabir baska care yok...

Sailor77 12.09.2015 16:09:50

Alıntı yapılan: tugce_doerjer - Eylül 12, 2015, 02:34:44 ÖS
*** ama size pasaportu vermeme gibi bir haklari yok.kazanilmis bir hakkiniz var****

Sayın Tuğçe

Aslında ben kendi pasaportum için endişeli değilim, kolay kolay iptal edemeyeceklerini biliyorum. Çocuğu bu yıl sonu amcası Almanyaya evine davet etmişti. (Weichnachtsferien) Orada kuzenleri ile tatilini geçirecekti. Tabi pasaportu alamazsak, gidemiyecek. Daha önce 6 yıl pasaportu hiç kullanmadı, şimdi lazım oldu, ama malesef geçerli pasaportu yok. Ha.. bu arada, biryerlerde okumuştum, pasaport veya kimliğin geçerliliği 1 yılı geçmemişse, hala almanyaya girişler mümkün diye okumuştum. Ama bu herhalde Türkiye için geçerli değildir.

Slm

Sayfa: [ 1 ]