Merhabalar Herkese,
şubat başında Almanya'ya girişimi yaptım. Yaklaşık 1 haftalık süreçte yaptıklarım:
*geldiğim günün ertesi , eşimle birlikte stadhausa giderek adresimize Anmeldung'u yaptık ve hem Anmeldebestätigungumu hemm de 3 senelik Aufenthaltstitel'ı aldım, Aufenthaltstitel kartım 1 ay sonra gelecek(goethe B1 sertifikam olduğu için, stadhausdaki beyfendi 3 sene verdiğini söyledi. Integration kursu yapma gerekliliğim olmadığını ve kendi isteğimle üst seviye Almanca kursuna devam edebileceğimi söyledi. Sadece yaklaşık 2-3 hafta(60saat) süren orientierung kursunu uygun bir Zaman'da yapmamı söyledi.ayrıca yaklaşık 1-2 hafta içinde finanzamttan steuer(vergi no) numaramı içeren mektubun yollanacağı konusunu bilgilendirdi.
**Eşim üzerinden sigortalanacğım için gerekli evrakları doldurarak sigorta şirketine yolladık.
***daha önce burada B1 seviyesini bitirdiğim Almanca kursuna giderek bu ay sonu başlayacak B2 seviyesi için kaydımı yaptırdım.Aynı kursa orientirungkursunun tarihlerini de sordum. Bana uygun olan ve B2 kursumun tarihleriyle çakışmayacak şekilde Nisan ortası da o kursu yapacağım.
****kurs yanında çalışabileceğim minijob arayışlarına başladım. Almanya'daki ilk Vorstellunggespräch'imi geldikten 6 gün sonra yaptım. İşe kabul edildim. Önümüzdeki pazartesi ona başlıyorum. Kursun yanında maddi gelir anlamında güzel oldu bu gelişme.
şu anda yapmak istediğim Türk konsolosluğuna adres beyan başvurumu yapmak. Tecrübeli ve konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlara sorularım şunlar: Dortmundta yaşıyorum.
-Dortmund Essen Türk Konsolosluğuna mı yoksa Düsseldorf'a mı bağlı acaba?
--Konsolosluğu arıyorum ama maalesef henüz telefonla ulaşmak mümkün olmadı. Bir diğer sorum adres beyan başvurusunu posta yolu ile yapmak mümkün mü? Daha önce posta yoluyla yapan arkadaşlar var mı?
--- GSS konusu ile ilgi durum bende de var. şubat ayına kadar düzenli olarak ödedim ancak artık Almanya'da sigortalı olacağım ve ikametim burda olduğu için şubat itibariyle gss ödemek istemiyorum. Baybars arkadaşımız yukarıda çok güzel özetlemiş ancak bu işlemleri yaptıktan sonra açıkcası ben SSK'ya posta yoluyla evrak yollamak istemiyorum. Malum bu noter evrakları için belli bir miktar harç ödenecek ve bu evrakları sonra postaya verdiğimde o postanın ilgili yere ulaşmama ihtimali var ki bu ihtimal maalesef Türkiye'de çok yüksek.

şubat itibariyle ödemeyeceğim gss borcum birikse ve ben bir dahaki sefere Türkiye'ye gittiğimde( ne Zaman giderim onu bilmiyorum) gerekli evraklarla SSK'ya başvursam geri dönük tüm borcu silerler mi?
----son sorum ise, ben Almanya'da Türk konsolosluğu aracılığıyla adres beyanı yaptığımda, bu bilgi Türkiye'deki nüfus müdürlüğüne direk aktarılarak Türkiye'deki son ikamet adresim otomatik silinir mi? Yoksa onun için de Türkiye'ye gittiğimde kendim mi sildirmem gerekir?
Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse memnun olurum. Herkese hayırlı Cumalar ve tüm vize bekleyen arkadaşlara da bir an önce vizelerini almalarını dilerim...