yücel
04.09.2007 15:01:03
Almanya’DA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YÜKSEKÖĞRETİM YAPMAK İSTEYEN ADAYLARDA ARANAN TEMEL şARTLAR
Yabancı bir ülkede yüksek öğrenim görmek için iyi bir planlama gerekir. Bu planlama her şeyden önce sahip olduğumuz bireysel şartlarla yakından ilgilidir. Dil yeterliğiniz, orta öğrenim başarı durumunuz, öğrenim görmeyi planladığınız alanın Almanya’da merkezi yerleştirmeye tabi olup olmaması, hangi sömestrde öğrenime başlayacağınız, eğitim ve yaşam giderlerini dikkate alarak bir plan yapmanız gerekir. Bu durumları düşünerek en az bir yıl önceden eğitiminizi planlamanız önerilir.
Kayıt Kabul şartları
Almanya’da ön lisans ve lisans düzeyinde yükseköğrenimin iki temel şartı vardır. Bunlar;
A: Türkiye’de lise mezunu olup, üniversite giriş sınavında 185 ve üstü bir puan alarak dört yıllık bir yüksek Öğretim programına yerleştirilmiş olmak;
B: En az orta düzeyde Almanca bilmektir.
C: Almanya’daki yüksek öğretim kurumları Türkiye’den öğrenci kabulünde, üniversite giriş sınavında (ÖSYM) 185 ve üstü puan alarak dört yıllık bir yüksek öğretim programına yerleştirilmiş olma. (ÖSS sınav sonuçlarının geçerliliği 1 yıldır)
Türkiye’deki üniversite sınavında hangi branş kazanılmış ise Almanya’da da ancak o branşta ya da benzer bir branşta eğitim alınabilir. Benzer dalda okumak için şartları öğrenim yapmayı düşündüğünüz üniversite ile görüşmeniz gerekmektedir.
Almanya’daki üniversitelerin Almanca dilbilgisi konusunda aradıkları şartlar değişiklik göstermekle beraber, esas olarak orta düzeyde Almanca dilbilgisi aranmaktadır. Bu durumu tespit için temel düzey (Grundstufe-III), 500 saat Almanca kursuna devam edildiğinin belgelenmesi, orta düzey (Mittelstufe II veya M- III) belgelerinden biri istenmektedir. Hangi belgenin istendiğini kayıt yaptıracağınız üniversiteden öğrenebilirsiniz.
Türkiye’de alınan lise diploması Almanya’da üniversite eğitimi için yeterli midir?
Genel ve Meslek Liseler
Türkiye’de genel lise ve meslek lisesi gibi 11 yıllık ortaöğretim mezunları üniversite sınavında 185 ve üzeri puan alıp bir yüksek öğretim programına yerleştirilme şartını karşılasalar dahi üniversite eğitimine başlayabilmeleri için hazırlık eğitimine (studienkolleg) devam etmek zorundadırlar. Bir yıllık eğitimin sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar üniversite eğitimine devam hakkı kazanırlar. Studienkolleg konusunda hazırlık okulu başladığı altındaki ilave bilgilere bakınız.
Almanca Eğitim Yapan Anadolu Liseleri ve Özel Alman, Avusturya Liseleri
Türkiye’de Almanca eğitim yapan (Alman, Avusturya, Anadolu ve 12 yıllık eğitim veren diğer özel liseler) liselerden mezun olanlar okullardan Almanca bildiklerine dair alacakları yazı genellikle Alman üniversitelerince yeterli görülmektedir. Ayrıca Türkiye’de Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan Alman Kültür Merkezleri’nin dil seviye sınavından alınacak dil seviyesi belgeleri de kabul edilmektedir.
İstisnai bir durum olarak, Alman ve Avusturya Liseleri mezunları ile, lise mezuniyeti sonrası Almanya’da 13 yıllık lise bitirme sonunda alınan “Abitur” belgesini alanlar, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (minimum 2 dersten), Uluslar arası Bakalorya (IB), SAT 1 (minimum 1000 puan) ve ACT (minimum 21 puan), alanlar Türkiye’de üniversite giriş sınavına katılmadan da Almanya’da üniversiteye kabul edilebilmektedirler. Bu durum Eğitim Ataşeliğimizce de öğrenciliğin tanınmasında kabul edilmekte ve ÖSYM sınav belgesi aranmaktadır.
İngiltere, Amerika, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, Danimarka, İsviçre, Avustralya ve Almanya’da denklikleri Yükseköğretim Kurulunca tanınan yükseköğretim kurumlarının şartlarını yerine getirecek esas öğrenime kayıt yaptıran ve bir dönem başarılı olduklarını belgelendirenlerin öğrencilikleri de tanınmaktadır.
Sikca Sorulan Sorular...
Tecil / tehir ne demek?
Tecil: Lise ögrenimini bitiren veya üniversite ögrenimine baslamış
olan yükümlülerin son yoklamalarinin ertesi yila birakilmasi.
Tehir: Askerligine karar alinmis yükümlülerin (Ör: yedek subay aday
adayları) yasal nedenlerle yasal süreler kadar askere celplerinin
ertelenmesidir.
Master / Doktora yapiyorum. Askerligimi nasil tehir ettirebilirim?
Özel ögrenciligi tanitma islemi yaptirarak. Ayrintilar Özel ögrencilik
sayfamizda verilmistir.
Lisans / önlisans yapiyorum. Askerligimi nasil tecil ettirebilirim?
Özel ögrenciligi tanitma islemi yaptirarak. Ayrintilar Özel ögrencilik
sayfamizda verilmistir.
Ne zaman belge göndermeliyim?
Her dönem basinda. Ama mutlaka sonbahar dönemi basinda Eylül
ayi içerisinde okul kayit belgesi göndermeyi ihmal etmeyiniz.
Ataselikte dosyam açildi. Neden belge göndereyim?
Belgeleriniz zamaninda Ataseligimize ulasmaz ise dosyaniz kapatilir,
askerlik tecil/tehiri iptal edilir. Ögreniminizin yönetmeliğe uygun
olarak sürdügünü kanitlamalisiniz.
Ilk basvurumu Ataselige yapmistim. Dosyam acik degil mi?
Hayir. Özel Ögrenciligi Tanima Fisi elinize geçtikten sonra 6 ay
içerisinde Ataseligimize basvurarak dosyanizi actirmalisiniz. Aksi
halde fisiniz Bakanliga iade edilir ve askerlik tecil veya tehiriniz
iptal edilir.
Basvurumu Ataselik araciligi ile yaptim. Islemler ne kadar sürer?
En az 1 ay. Belgeleriniz Türkiye'ye gönderilecek, MEB ilgili kurumlarla
yazisacak, sonunda size bilgi verecek. Bu sürenin bir aydan daha fazla
sürmesi dogaldir.
Bütün bu islemlere ne gerek var?
Herhangi bir ülkenin herhangi bir vatandasinin baska bir ülkeye
herhangi bir nedenle gidebilmesi için uymasi gereken kurallar vardir.
Türk ögrencilerin yabanci ülkelerde ögrenim görebilmeleri için de
uymalari gereken kurallar Türk Ögrencilerin Yabanci Ülkelerde
Ögrenimleri Hakkinda Yönetmelik'le belirlenmistir.
Herkes benim ögrenci oldugumu bilmiyor mu?
Ilgili makamlara uygun yöntemlerle gerekli belgelerin gönderilmesi
gerekir. Örnegin lisans/önlisans ögrencilerinin askerlik subelerine gerekli
belgeyi sadece ve sadece bagli oldugunuz Egitim Ataseligi gönderebilir.
Bunun için de özel ögrenciliginizin Milli Egitim Bakanliginca taninmis
olmasi zorunludur.
Tehir sürem sona erdi. Nasil uzatabilirim?
En son öğrenim belgeniz ile birlikte tehir sürenizin bitiminden en az iki
ay öce ataşeliğimize gelerek dilekçe vermeniz gerekir.
Pasaportumun süresi sona erdi. Nasil uzatabilirim?
En son öğrenim belgeniz ile birlikte ataşeliğimize gelerek dilekçe
vermeniz gerekir.
Türkiye'de master/doktora eğitimine baslamistim. Ne yapmam gerek?
Önce eski okulunuzdan ilisiginizi kestiriniz, askerlik subenizden tehirinizin
iptal edildigine dair belge aliniz ve hemen Özel Ögrenciligi tanitma islemi
yaptiriniz. Ayrintilar Özel Ögrencilik sayfamizda verilmistir.
Bakanlikca özel ögrenciligim tanindi. Ne yapmam gerek?
Hemen Ataseligimizde dosyanizi actiriniz. Ayrintilar Özel Ögrencilik
sayfamizda verilmistir.
Eğitim sürem ne kadardır ?
Dil Önlisans Lisans Master Doktora
Normal Süre 1 yıl 2 yıl 4 yıl 2 yıl 3 yıl
Azami Süre 18 ay 3 yıl 6 yıl 3 yıl 5 yıl
T.C. Essen Baskonsoloslugu
Bu konu mesaj yazmaya kapatılmıştır.
Olası nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir.
1) Mesajınıza verdiğiniz başlık (konu başlığınız) mesajınız hakkında bir bilgi ya da ipucu içermiyor.
Foruma yeni bir konu açarken konu başlığınızın mesajınız hakkında bir ipucu içermesine dikkat ediniz.
Lütfen mesajınızın 4 - 5 kelimelik özetini konu başlığı olarak kullanınız, konu başlığınızın mesajınızın özü olmasına dikkat ediniz.
2) Bu konuda yer alan bazı mesajların içeriği konu içeriği ile uyuşmamaktadır.
Lütfen konulara mesaj yazarken konu başlığını göz önünde bulundurunuz ve hangi konuya hangi mesajı yazdığınıza dikkat ediniz.
Mesajınız konu başlığından bağımsız ise lütfen mesajınızı yeni bir konu açarak ve uygun bir başlık yazarak gönderiniz.
Konunun daha fazla dağıtılmaması için bu tür konular kapatılmaktadır.
3) Konu amacına ulaşmış veya güncelliğini yitirmiş olabilir.Konunun dağıtılmaması için bu tür konular kapatılmaktadır.
Dilerseniz kurallara uygun yeni bir konu açabilirsiniz.
Anlayışla karşılayacağınızı umar, ilginiz için teşekkür ederiz.