ALMANCAX => Almanya Aile Birleşimi, Pasaport, Almanya Vize, Almanya Oturma ve Çalışma İzinleri, Sigorta, Almanya'da Ehliyet Kullanımı Gibi Konular

Konu: askerligi tecilli olan ve almanyaya gelen arkadaslar baksin

Sayfa: [ 1 ]

cetince 24.06.2009 23:04:04

slm arkadaslar ben türkiyeden tecilliyim almanyaya geldim bir ay oldu tecilim türkiyede 12.ayda doluyo burda oturumumu aldim simdi burda askerligimi nasil uzattircam ne yapmam gerekiyo yazarsaniz sevinirim

KasperSky 24.06.2009 23:36:50

Yurtdışında süreli veya süresiz oturma ve çalışma izinlerine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek çalışan ve gelir kazanan vatandaşlarımızın her türlü askerlik işlemleri, yurtdşında çalışma statülerini sürdürmeleri halinde bulundukları ülkeye göre 6 ay, 1 yıl veya 2 yıllık erteleme süreleriyle 38 yaşlarının sonuna kadar ertelenebilmektedir.

Yüksek lisans ve doktora öğrenimi yapmak üzere yabancı ülkeye gidenlerden, (resmi öğrenciler hariç) öğrenciliğinden bağımsız olarak oturma ve/veya çalışma izni alarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatını kazananlar ile oturma ve/veya çalışma izinleri öğrenciliklerine bağlı olarak verilmiş olsa bile, üniversite veya diğer yüksek öğrenim kurumlarında gelir vergisine tabi ücret veya maaş karşılığı öğretim ve araştırma görevlisi olarak bulunanlar da yükümlülüklerini işçi olarak erteletebilirler. Bu durumda olan yükümlülerin üniversitelerden alacakları iş belgesine pozisyon ve haftada kaç saat çalıştıklarını da yazdırmaları gerekmektedir.

Resmi burslu öğrenciler hakkında burs aldıkları sürece işçi erteleme işlemi yapılmamakta, ancak, burs kesildikten sonra, aşağıda belirtilen belgelere ilaveten, burs kesilme tarihini gösteren bir belge de ibraz etmeleri halinde erteleme işlemi yapılabilmektedir.

Oturma ve/veya çalışma izinleri devam ettiği sürece geçici olarak işsiz kalanlar, meslek veya sanatlarını icra edemeyenler ile işsizlik sigortasından yararlananlar, maluliyet veya hastalık yardımı alanlar ile eşlerinin çalışması nedeniyle bu yardımları almaları mümkün olmayanların da başvuruları halinde yükümlülükleri ertelenebilir. Ancak fiilen iş sahibi olunmayan ve çalışılmayan bu süreler dövizle askerlik için gerekli olan 3 yıllık çalışma süresi içinde sayılmaz.

Yabancı bir ülke vatandaşı olan veya yabancı bir ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olan bir bayanla evlenerek başlangıçta sadece oturma izni alan, ancak çalışma izni verilmediği için işçi statüsü kazanamayanlar da potansiyel işçi olarak kabul edilmektedir. Evlilik belgesi ve eşin yurt dışındaki oturma veya çalışma müsaadesinin (yabancı ülke vatandaşıysa çok dilli doğum belgesi ve pasaportu) noter onaylı fotokopisi ve erkeğin oturma/çalışma izni için başvuru yaptığına dair belge ibraz edilmesi halinde, askerlik ertelemeleri, çalışma müsaadesi alınmamış olsa dahi yapılabilmektedir. Ancak, bu süre dövizle askerlik başvurusu için gerekli olan 3 yıllık çalışma süresi içinde sayılmaz. Dövizle askerlik başvurusunda çalışma izni alındıktan ve gelir vergisine tabi olarak maaş veya ücret getirici bir işte çalışılmaya başlandıktan sonraki süreler dikkate alınmaktaıdır

Askerlik ertelemesinin iptalini gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir.

Yurda kesin dönüş yapılması (2 yıllık ertelemelerde bir takvim yılı içinde 6 aydan fazla bir sürenin, diğer ertelemelerde erteleme süresinin yarısından fazlasının yurtiçinde geçirilmesi halinde kesin dönüş yapılmış sayılır)

Yabancı ülkedeki oturma statüsünün sona ermesi,

38 yaşının doldurulmuş olması,

Ertelemeye esas teşkil eden bilgilerin ve belgelerin gerçek dışı olduğunun anlaşılması hallerinde yapılan ertelemeler iptal edilir

KasperSky 24.06.2009 23:37:56

Doldurulacak Formlar 

İşçi - İşveren Statüsünde Bulunan Yükümlüler İçin İlk Erteleme Başvuru Dilekçesi 

Tebliğ Belgesi ve Taahhütname - İşçi Ertelemeleri İçin (2 adet) 

Yabancı Ülkelerde Bulunan Yükümlülerin Erteleme Belgesi (5 adet) 

Başvuru İçin Gerekli Belgeler 
Nüfus cüzdanınızın aslı,

Pasaportunuzun aslı ve işlem yapılmış tüm sayfalarının ikişer fotokopisi (tamamen boş olan sayfaların fotokopisinin çekilmesine gerek yoktur. Ancak, tüm vize, mühür ve giriş-çıkış sayfalarının tamamının fotokopisinin çekilmesi gerekmektedir.) Konsolosluk.Net'e dahil temsilciliklerimize pasaportun resimli sayfası, düzenlenme sayfası ve en son sayfasının fotokopileri (3 sayfa) gönderilmesi yeterli olmaktadır.

Başkonsolosluğumuzca, pasaportun resimli sayfası, düzenleme sayfası ve en son sayfasının fotokopileri (3 sayfa) gönderilmesi yeterli olmaktadır.

Oturma ve çalışma izin belgelerinin asılları ve ikişer adet fotokopileri ayrıca bu belgelerin ikişer adet tercümeleri (tercümelerin yeminli tercümanlarca yapılması gerekmektedir) (oturma ve çalışma izin belgesi tanımları aşağıda ülkeyle ilgili özel notta yer almaktadır.),

İşçilik statüsünü kanıtlamak amacıyla, işveren tarafından antetli kağıda yazılmış ve imzalanmış belgenin aslı, bir adet fotokopisi ve ikişer adet tercümesi (tercümelerin yeminli tercümanlarca yapılması gerekmektedir) (İş teklif mektubu göndermeyiniz lütfen). Bu belgede, çalıştığınız yerdeki pozisyonunuzun, işe başlama tarihinizin ve ödenen ücretin veya maaşın miktarının da belirtilmesi gerekmektedir. İşsiz olanlar için iş ve işçi bulma kurumundan işsizlik belgesi ve Türkçe tercümesi, İşçi olarak çalışmayıp da işveren statüsünde olan yükümlülerin sahip oldukları işyerinin yerel Ticaret Odasında kayıtlı olduğunu ve halen işlevini sürdürdüğünü belirten bir belge ve ikişer adet tercümesi (tercümelerin yeminli tercümanlarca yapılması gerekmektedir) ve işyeri açma müsaadesi (Almanya için. Gewerbeanmeldung) göndermeleri gerekmektedir,

Maaş bordrosunun ve vergi ödendiğine ilişkin belgenin (vergi belgesi tanımı aşağıda ülkeyle ilgili özel notta yer almaktadır.) aslı ve birer adet fotokopisi

Son 6 ay içinde çekilmiş 5 adet renkli vesikalık fotoğrafınız. (Hepsinin aynı ve önden çekilmiş olması gerekmektedir. Bilgisayarla çoğaltılmış fotoğraflar kabul edilmemektedir.),

Temsilciliklerimiz gerekli gördükleri takdirde ilave bilgi ve belge isteyebilirler.

(Doldurulacak formlar bölümünde belirtilen formlar Konsolosluk.Net sistemine dahil olmayan temsilciliklerimizde yapılacak işlemlerde vatandaşlarımıza zaman kazandırmaya yöneliktir.)

Ülkeye Özel Notlar 
Alman oturumunuz süreli (Befristete Aufenhaltserlaubnis) ise çalışma müsaadenizin de (Arbeitserlaubnis) fotokopisini getiriniz. Alman oturumunuz oturma hakkı (Aufenhaltsberechtiging) veya süresiz (Unbefristet) ise çalışma müsaadesine ihtiyaç yoktur. 

KasperSky 24.06.2009 23:38:57

Sanırım bu bilgiler yeterince seni aydınlatmıştır :)

Kaynak: https://www.e-konsolosluk.net/ConsularServices/CS_ServiceDetail.aspx?Type=6&ID=165

cetince 25.06.2009 02:24:45

kardes ben daha yeni geldim calisamiyorum kursa gitmem gerekiyo simdi ben askerligi uzaltamazmiyim türkiyeden tecilim 12.ayda doluyo almancam yok calisamiyorum daha yeni geldim kursa gitcem ben nasil uzatabilirim bu askerligi

KasperSky 25.06.2009 02:27:32

Kardeş aslında yukarıda yazıo ama sana kısa özetliyim senden istenen belgelerle Türk konsolosluğa gidiyorsun ve aile birleşimi ile geldiğin için sende potansiyel işci olarak abul edilirsin yani geçimini nasıl sağladığına dair belgeler bunlar eşinin maaş kağıtları gibi veya işsizlik maaşı alıyorsan onlar falan falan evraklar istiyorlar yukarıyı dikkatli oku orda çok net anlatıyor

KasperSky 25.06.2009 02:30:07

Yabancı bir ülke vatandaşı olan veya yabancı bir ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olan bir bayanla evlenerek başlangıçta sadece oturma izni alan, ancak çalışma izni verilmediği için işçi statüsü kazanamayanlar da potansiyel işçi olarak kabul edilmektedir. Evlilik belgesi ve eşin yurt dışındaki oturma veya çalışma müsaadesinin (yabancı ülke vatandaşıysa çok dilli doğum belgesi ve pasaportu) noter onaylı fotokopisi ve erkeğin oturma/çalışma izni için başvuru yaptığına dair belge ibraz edilmesi halinde, askerlik ertelemeleri, çalışma müsaadesi alınmamış olsa dahi yapılabilmektedir. Ancak, bu süre dövizle askerlik başvurusu için gerekli olan 3 yıllık çalışma süresi içinde sayılmaz. Dövizle askerlik başvurusunda çalışma izni alındıktan ve gelir vergisine tabi olarak maaş veya ücret getirici bir işte çalışılmaya başlandıktan sonraki süreler dikkate alınmaktaıdır

Sen burayı okumadın galiba  okey:)   ya:)

Sayfa: [ 1 ]