Herkese merhabalar,
almanyaya ögrenci olarak gelenlerin ortak sorunlarindan birisi, hatta bazen en önemlisi"oturum ve calisma izni". Benim de böyle bir sorunum vardi ve aylik 260 euro kazandigim is dolayisiyla isci oturum aldim. Bu konuda basima gelenler, yaptigim arastirmalar ve avukatimdan ögrendigim bilgileri biraraya topladim, istedim ki baskalari da bu haktan faydalansin.
isci oturumunun avantajlari nelerdiralmanyadaki avantajlari:
ögrenci oturumunun calisma izni kisitlidir, isci oturumunda böyle bir kisitlama yoktur.
ögrenci oturumunda birkac dönem okuduktan sonra bölüm degistirmeniz mümkün degildir, isci oturumuyla calistiginiz müddetce kimse sizin bölüm degistirmenize karismaz.
ögrenci oturumunda her yil gectiginiz dersleri belgelemeniz gerekir, yabancilar dairesi sizin performansinizi begenmezse oturum uzatma isteginizi reddedebilir, isci oturumu ile okul basarinizdan bagimsiz olarak oturum alirsiniz.
Ögrenci oturumuna sahip oldugunuz müddetce bir finansöre ihtiyac duyarsiniz, sosyal yardima ihtiyac duydugunuzda da finansörünüz oldugundan dolayi reddedilirsiniz, isci oturumuna sahip oldugunuzda daha fazla sosyal haktan yararlanabilirsiniz.
türkiyedeki avantajlari (askerlik konusunda):Lisans ögrencisi olarak askerliginizi 29 yasina kadar tecil ettirebilirsiniz, isci statüsünü aldiginizda 38 yasina kadar askerliginizi tecil ettirebilirsiniz.
Ögrenci oturumu ile dövizli askerlige basvuramazsiniz, isci oturumu ile dövizli askerlige basvurabilirsiniz.
Gereken sartlar
Türkiye cumhuriyeti vatandasi olmak (baska ülkelerden gelenler bu hakka sahip degiller)
almanya da bir yüksek ögrenim kurumunda ögrenci olmak
en az 1 sene resmi ve kesintisiz olarak ayni is yerinde calisiyor olmak
yanlis bilinenlerAslinda pek cok kisi bu yasayi su yada bu sekilde duymus, kulaktan dolma bilgiye sahipler. Bir cok ögrenci ve hatta bazi hukukcular dahi bu haktan yararlanabilmek icin "400 euro nun üzerinde" gelir olmasi gerektigini zannediyor. Oysa durum böyle degil, aylik 200 euro kazandiginiz bir is ile dahi bu yasalardan faydalanabilirsiniz.
Ben aylik 260 euro kazandigim is dolayisiyla bu haktan faydalandim.yasalar 1 - calisma izniAlman is kanunu'nun 9. maddesinin 9. bendi (9 Nr.9 Arbeitsgenehmigunggsverordnung ArGV) uyarinca, Almanyada üniversite ve yüksekokul ögrenimi gören yabanci ögrencilar yilda üc ay süreyle calisabilir. Calisma izni almadan calisabilecekleri süre 90 tam gün veya 180 yarim gün olarak belirlenmis.
https://www.aufenthaltstitel.de/argvYani Avrupa Birligi disindaki ülkelerden gelen yabanci ögrenciler senelik 90 gün calisma hakkina sahiptir. Bu oturma izni statüsünde yer alan bir kuraldir, Normal sartlar altinda ausländerbehördenin bunu pasaportta ilaveten belirtmesi mümkündür fakat bazi sehirlerde yapmiyorlarmis. Her halükarda bu sartlari tamamliyorsaniz
yabancilar dairesinden ilave bir izin almaniza gerek yokturyasalar 2 - isci statüsü almakBahsettigimi "ögrencinin calisma izni" istendiginde "haftada 10 saatlik" calisma planiyla tüm yila yayilabilir. Bu durumda türkiye ve avrupa arasinda yapilan bir ortaklik konseyi karari devreye giriyor:
Türkiye ile Avrupa Birligi Ortaklik Konseyi nin 1/80 sayili kararinin 6. maddesine (Art 6 Abs. 1 Spiegelstriche 1 ARB 1 /80) göre, bir yil boyunca ayni is yerinde calisan kisi, calismaya bagli olarak calisma izni alir. Kisi ayni is yerinde üc yil calisirsa, ayni is kolunda is akdini uzatma hakkina sahiptir, yani baska bir is yerinde calisarak ta oturumunu uzatabilir.
https://www.aufenthaltstitel.de/stichwort/arb180Bahsi gecen madde sadece "türkiye cumhuriyeti yurttaslari" icin gecerlidir.
dikkat edilmesi gereken hususlarBahsettigim yasalar yüksek okul ögrencilerinin faydalanabilecegi yasalardir. özel dil kursuna yahut studienkolleg e gidenlerin, bir yüksek ögrenim kurumunda staj yapanlarin, ögrenci degisim programi ile gelenlerin, ögretim görevlilerinin, yüksekokul veya arastirma kurumlarinda görevli bilim calisanlarinin, asistanlarin calisma izinleri farkli yasalarla belirlenmis olabilir, burada paylasilan deneyimlerle kimlerin bu hakka sahip oldugunu daha net ortaya koymayi ümit ediyorum.
bu sartlari sagliyorum, ne yapmam gerekiyor?Avukat araciligiya yahut bizzat basvurarak ilgili yasalari ve mahkeme sonuclarini belirten bir dilekce yazmaniz gerekiyor. Is sözlesmesi ve lohnsteuerabrechnung lar ile birlikte bir dilekce göndermeniz yerinde olur, böylece cok yüksek ihtimalle hizli ve masrafsiz sonuc alirsiniz, zira yasadan yararlanma hakkina sahipseniz zaten yabancilar dairesi bosuna mahkeme masrafi ödememek icin oturum verecektir. Yabancilar dairesi sartlari sagladiginiz halde isteginizi reddedediyorsa bu reddi "gerekceleriyle birlikte yazili olarak" isteyin ve avukat araciligi dava acin.
dilekce örnegiAltina imza atacaginiz bir dilekce oldugu icin yazinin tamamini anladiginizdan emin olun ve sizin durumunuza göre düzeltmeler yapin.
--------
Sehr geehrte Damen und Herren,
Ich möchte eine Aufenthaltserlaubnis nach Maßgabe des § 4 Abs. 5 AufenthG auszustellen, weil mir nach Art 6 Abs. 1 Spiegelstriche 1 ARB 1 /80 ein Aufenthaltsrecht zusteht.
Gemäß Art 6 Abs. 1 ARB 1/80 hat ein türkischer Arbeitnehmer, der dem regulären Arbeitsmarkt eines Mitgliedstaates angehört, in diesem Mietgliedstaat nach einen Jahr ordnungsgemäßer Beschäftigung Anspruch auf Erneuerung seiner Arbeitserlaubnis bei dem gleichen Arbeitgeber, wenn er über einen Arbeitsplatz verfügt.
Nachweislich anliegender Arbeitsverträge arbeite ich durchgehend seit dem (ise baslama tarihi) als (meslek) in der Dienststelle: (isletme adi) mit einer wöchentlichen Stundenzahl von (haftalik caslima süresi) Stunden.
In diesem Arbeitsverhältniss bin ich verpflichtet unselbständige Dienstleistungen auf freiwilliger, vertraglicher Basis im Rahmen der von einem Dritten bestimmten Arbeitsorganisation zu erbringen und habe dabei den Weisungen seines Vertragspartners hinsichtlich Zeit, Dauer und Ort der Ausführungen Folge zu leisten hat. Dadurch erfüllt er die Eigenschaften eines Arbeitnehmers im Sinne des Assoziierungsabkommens. (vgl. OVG Schleswig Holstein, Urteil vom 09.03.1993 – 4 L 175/92- , InfAuslR. 1993, 164ff.). Diese Vorschriften –wie Art. 39 EGV- verlangen weder eine bestimmte Mindestdauer der Arbeitszeit noch ein Mindesteinkommen, so dass Teilzeittätigkeiten und Nebenbeschäftigungen ausreichen. Ebenso ist eine sozialversicherungsfreie geringfügige Beschäftigung geeignet, die Arbeitnehmereigenschaft im Sinne des Gemeinschaftsrechts zu vermitteln (vgl. dazu OVG NRW Beschluss vom 21.08.1998 – 18 B 2762/97 –InfAuslR. 1999, 101).
Ich bin mithin bereits länger als ein Jahr bei einem Arbeitgeber beschäftig, so dass die Voraussetzungen des Art. 6 Abs. 1 ARB 1/80 erfüllt sind und mir daher aus diesem beschäftigungsrechtlichen Anspruch die aufenthaltsrechtlichen Ansprüche zustehen, ( vgl. EUGH, Urteil vom 16.12.1992 C -237-91; InfAuslR. 9/2009 S.325ff., VGH Urteil vom 84.04.2009 – 11 A 2264/08; OVG NRW Beschluss vom 21.08.1998 – 18 B 2762/97 –InfAuslR. 1999, 101).
Die Beschäftigung von mir steht zudem im Einklag mit den aufenthalts- und arbeitserlaubnisrechtlichen Vorschriften des jeweiligen Mitgliedstaats. (Vgl. BVerwG, Urteil vom 24. Januar 1995 - 1 C 2.94 -, InfAuslR 1995, 223.).
Die vorgenannten Gründe genügen daher zum Erwerb der Rechtsposition nach Art. 6 Abs. 1 ARB 1/80, so dass höchst hilfsweise die entsprechende Aufenthaltserlaubnis nach Maßgabe des § 4 Abs. 5 AufenthG auszustellen ist.
Damit ich mein Studium ordnungsgemäß fortführen kann und aufgrund der besonderen Arbeitssituation möchte ich daher um zeitnahe Bescheidung bitten.
Sofern Sie noch weitergehenden Sach- und Rechtsvortrag für erforderlich halten, möchte ich sie höflich um eine entsprechende Mitteilung ersuchen, für die ich mich im Voraus bedanke und verbleibe
mit freundlichen Grüßen
(imza)
------------------
süresiz oturma izni ve vatandaslikbir yillik bir calismanin ardindan alinan oturma izni, calisma sürdügü sürece uzatilir, 60 ay boyunca calismis olan kisiler süresiz oturma iznine ve alman vatandasligina basvurmaya hak kazanirlar.
TesekkürBu yaziyi hazirlarken Sayin Ali Gülen in 29 Eylül 2004 tarihinden itibaren yayinlanan "Ögrenci Nasil Oturum Alir?" adli yazisindan cok faydalandim, Ali Bey den izin almak ve tesekkür etmek istedim fakat gazetede gecen e-posta adresi aktif olmadigi icin kendisine ulasamadim.
Ayrica oturum problemimi cözen avukatima da tesekkür ediyorum, reklam olarak kabul edilebilecegi icin ismini vermeyecegim.
son sözyabanci bir ülkede ögrenim görmek tek basina zor bir is, bir de farkli kurumlarin bunu daha güc hale getirmesini engellememiz gerekiyor. Ayni durumda olanlara elimden geldigince yardimci olmaya calisacagim.
Sevgiler, Saygilar...
Erhan Lale