Verwirrbeispiele

Başlatan Bilge, Mart 25, 2007, 04:10:32 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bilge

Wie heißen die Sätze auf Türkisch? Und - kann man sie auf Türkisch logischer formulieren?

1. Katzen fressen Mäuse.
2. Mäuse fressen Katzen.
3. Große Hunde jagen kleine Katzen.
4. Kleine Katzen jagen großen Hunde.

yücel

Alıntı yapılan: Bilge - Mart 25, 2007, 04:10:32 ÖS
Wie heißen die Sätze auf Türkisch? Und - kann man sie auf Türkisch logischer formulieren?

1. Katzen fressen Mäuse.
2. Mäuse fressen Katzen.
3. Große Hunde jagen kleine Katzen.
4. Kleine Katzen jagen großen Hunde.

Selam Bilge,

Belkide Türkceye tam tercüme edilmiyorlar. ama ben bu cümlelerden bu manalari cikariyorum.

1. Katzen fressen Mäuse.  - Kediler fareleri yer.
2. Mäuse fressen Katzen.  - Fareler kedileri yer.
3. Große Hunde jagen kleine Katzen. - Büyük köpekler kücük kedileri avlarlar.
4. Kleine Katzen jagen großen Hunde.  - Kücük kediler büyük köpekleri avlarlar.

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 04:20:51 ÖS

Belkide Türkceye tam tercüme edilmiyorlar. ama ben bu cümlelerden bu manalari cikariyorum.

4. Kleine Katzen jagen großen Hunde.  - Kücük kediler büyük köpekleri avlarlar.[/b][/color]

Wenn ich mir die türkischen Sätze ansehe, so hätte im Deutschen folgendes stehen müssen:

1. Katzen fressen die Mäuse. 
2. Mäuse fressen die Katzen. 
3. Große Hunde jagen die kleinen Katzen.
4. Kleine Katzen jagen die großen Hunde.

Bitte, noch einmal genau überlegen und probieren. Danke! 

yücel

Selam Bilge,

Tabiki artikellerin eksik oldugunu anladim. Ama siz tercümesini sorunca, ben de böyle tercüme yaptim.

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 04:44:27 ÖS
Selam Bilge,

Tabiki artikellerin eksik oldugunu anladim. Ama siz tercümesini sorunca, ben de böyle tercüme yaptim.

Tamam da, ben tam tercümesini sordum. Çünkü bu cümlelerde bir zorluk var. Onlari bile bile yazdim.

yücel

Alıntı yapılan: Bilge - Mart 25, 2007, 04:35:26 ÖS
Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 04:20:51 ÖS

4. Kleine Katzen jagen großen Hunde.  - Kücük kediler büyük köpekleri avlarlar.[/b][/color]

Wenn ich mir die türkischen Sätze ansehe, so hätte im Deutschen folgendes stehen müssen:

1. Katzen fressen die Mäuse.
2. Mäuse fressen die Katzen.
3. Große Hunde jagen die kleinen Katzen.
4. Kleine Katzen jagen die großen Hunde.

Bitte, noch einmal genau überlegen und probieren. Danke!

Ben böyle manalar cikarabildim. Oder...

1. Katzen fressen die Mäuse. - Kediler fareleri yerler.
2. Mäuse fressen die Katzen. - Fareler kedileri yerler.
3. Große Hunde jagen die kleinen Katzen. -  Büyük köpekler kücük kedileri avlarlar.
4. Kleine Katzen jagen die großen Hunde. - Kücük kediler büyük köpekleri avlarlar.

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 05:11:54 ÖS

Ben böyle manalar cikarabildim. Oder...

1. Katzen fressen die Mäuse. - Kediler fareleri yerler.
2. Mäuse fressen die Katzen. - Fareler kedileri yerler.
3. Große Hunde jagen die kleinen Katzen. -  Büyük köpekler kücük kedileri avlarlar.
4. Kleine Katzen jagen die großen Hunde. - Kücük kediler büyük köpekleri avlarlar.[/b][/color]

Bunlar tamam. Ama ben
die Mäuse, die Katzen filan diye yazmamistim. Bunda bir kasit vardi.

yücel

Bildigim kadariyala Nominativde ismler artikelsizde olabilir. yoksa yaniliyormuyum?

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 05:25:17 ÖS
Bildigim kadariyala Nominativde ismler artikelsizde olabilir. yoksa yaniliyormuyum?

Evet.

Bir ip ucu vereyeim.

Kediler fare yer

cümlesini Almancaya çevirin.

yücel

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 05:38:19 ÖS
Katzen frisst die Maus.

Nein, dass müsste auf Türkisch heißen

Kediler fareyi yer.

Ich sehe, wo das Problem liegt. Offensichtlich muss ich auf die Funktion deutscher und türkischer Substantive eingehen. Die ist nicht identisch.

Bilge

Alıntı yapılan: yücel - Mart 25, 2007, 05:38:19 ÖS
Katzen frisst die Maus.

Merhaba Yücel,

ich sehe, dass meine Aufgabe zu schwierig war. Offensichtlich müssen Deutschlerner genau dasselbe lernen wie Türkischlerner ganz zu Anfang.

Wenn ich Eigennamen außer Acht lasse, liegt das Problem bei den Substantiven, die im Deutschen und Türkischen ganz unterschiedlich funktionieren.

Türkische Substantive im Singular können die Einzahl bezeichnen, aber auch keine Mengenangabe enthalten. In diesem Falle beziehen sie sich auf die ganze Klasse.

Solcherart Substantive gibt es im Deutschen auch, aber nur begrenzt (z. B. Brot, Wasser, Bier, Mehl). Normalerweise müssen wir zwischen Singular und Plural unterscheiden.

Wenn ich auf Deutsch sagen

Katzen fressen Mäuse, meine ich mit Mäuse alles das, was man als Maus bezeichnen kann. Dafür reicht im Türkisch "fare".

Das war das Problem. Vielleicht versuchst du es jetzt noch einmal????

gece

Bu konu mesaj yazmaya kapatılmıştır.
Olası nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir.

1) Mesajınıza verdiğiniz başlık (konu başlığınız) mesajınız hakkında bir bilgi ya da ipucu içermiyor.
Foruma yeni bir konu açarken konu başlığınızın mesajınız hakkında bir ipucu içermesine dikkat ediniz.
Lütfen mesajınızın 4 - 5 kelimelik özetini konu başlığı olarak kullanınız, konu başlığınızın mesajınızın özü olmasına dikkat ediniz.

2) Bu konuda yer alan bazı mesajların içeriği konu içeriği ile uyuşmamaktadır.
Lütfen konulara mesaj yazarken konu başlığını göz önünde bulundurunuz ve hangi konuya hangi mesajı yazdığınıza dikkat ediniz.
Mesajınız konu başlığından bağımsız ise lütfen mesajınızı yeni bir konu açarak ve uygun bir başlık yazarak gönderiniz.
Konunun daha fazla dağıtılmaması için bu tür konular kapatılmaktadır.

3) Konu amacına ulaşmış veya güncelliğini yitirmiş olabilir.Konunun dağıtılmaması için bu tür konular kapatılmaktadır.

Dilerseniz kurallara uygun yeni bir konu açabilirsiniz.
Anlayışla karşılayacağınızı umar, ilginiz için teşekkür ederiz.