Ders 11: Almanca Belirli Artikeller

Başlatan Lara, Ocak 09, 2006, 02:21:06 ÖÖ

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gülseminnn

papa wollen wir fur mein zimmer ein tisch kaufen----belirsiz artikel

papa wollen wir fur mein zimmer diesen tisch kaufen ---------belirli artikel
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

schatzi wollen wir fur mich diesen (ODER DEN mii bilemedim arkadaslar)pulluver kaufen--------belirli artikel

schatzi wollen wir fur mich ein pulluver kaufen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
schatzi gehen wir heute zum artzt----belirsiz artikel (bundanda emin degilim arkadaslar)
schatzi gehen wir heute zum frauen artzt-----belirli artikel

Gülseminnn

bidenem bence ikinci ornek oyle degilde soyle mi olmali acaba

der---------diesen
die---------diese
das---------dieses

ich will rote Bluse kaufen.belirli artikel---------------------ich will disese rote bluse kaufen

Gülseminnn

schatzi gehen wir heute zum artzt----belirsiz artikel (bundanda emin degilim arkadaslar)
schatzi gehen wir heute zum frauen artzt-----belirli artikel

yine kendimce duzelttim ama yine emin degilim

schatzi gehen wir heute zu ein arzt

schatzi gehen wir heute zu frauen arztin yada arzt bilemiyorum  offoff:) offoff:)

mekin2000

arkadaşlar ben de yeni başladım bu almancaya, tamam belirli belirsiz artikelleri anladım sayılır, ama şu yazdığınız cümleleri anlamıyorum,

habe, will hangi fiiller, bir de şu cümlenin sonunda kaufen ya da gekaufen olanlar var, nedir onlar yaw? :(
kıvıramıcaz galiba biz bu işi

mekin2000

Alıntı yapılan: baylaz - Kasım 12, 2006, 08:24:47 ÖS
Ich möchte ein Auto  kaufen.(belirsiz)bir araba almak istiyorum.herhangi bir tane.Ne olduguna sonra karar verilecek.cisim renk sekil model vs.
Ich möchte  diese Auto kaufen.(belirli)Bu arabayi almak istiyorum.kendisi hangi arabayi almasi gerektigini biliyor,secilen bir cisim var ortada..

hatta bu örnekte   Ich möchte  diese Auto kaufen demiş ya arkadaşımız ben de sevindim anladım diye kendi kendime "hehh! anladım cinsini belirtiyo dizel olan otoyu alacak!" dedim heyecanla, diesse demiş ya olsa olsa dizel motorlu arabadır dedim :)  ama sonra da tercümesini okuyunca yuh dedim yuh yani kendi kendime :( :(

SELİN_24

belirli artikeller die das ve der dır belirsizler iise ein ve eine dır.der ve das ein belirsiz artikelini alır die ise eine belirsiz artikelini alır

das buch=kitap
ein buch=bir kitap

die frau=kadın
eine faru=bir kadın

haben =yardımcı fiildir
will istemek

SELİN_24

ein Auto dediğiniz zaman  herhangi bir arabadan bahsederken diese Auto da ise bu arabadan bahsetmiş oluyorsunuz ok

mekin2000

çok teşekkürler anladım şimdi :)

SELİN_24

Basedow

arkadaşlar selam,

ben foruma yeni girdim. şimdi soracağım sorunun hangi başlığa yazılacağını bilmiyorum. o yüzden beni yönlendirirseniz çok sevinirim.

ben bir yere gitme ve bir yerden gelmeyi vurgulayan cümleleri bilmiyorum. mesela bir postaneye gidiyorsak, yani postanenin içine girip işimizi halletmek için gidiyorsak indie post diyeceğiz. ama çıkarken ne dememiz lazım. Yani içinden çıkarken. acaba bu sorunun cevabı aus den Post mu? yani aus u mu kullancağım. Bir de tabi postaneye doğru gitmek var. onun için hangi kelime kullanılacak acaba? Ve en son olarak da postaneden buraya dogru gelmek var ki burada postanenin içinden değil de postanenin civarından geliyoruz... bilmek istediğim kelimeler; aus auf von vom zu dur.

şimdiden teşekkürler.

nilgünbulutc

selin_24 verdiğin örnek gerçekten harika sayende anladım danke schön

Schenn

Örnekler çok öğretici.
Teşekkürler.

quuen085

hani artikellerin belirtildiği harfler varya onlar cümlenin sonundamı var neye göre anlıcaz bu kelimelerin bulunup bulunmadığını ? ???

netafim

Selin süper anlatmıssın teşekkürler,

bu adımı da atlattık çok şükür,  halayy:) yavaş yavaş zorlaşmaya başladı..

netalmanca

İlgilenen arkadaşlar var mı hala bilmiyorum ama izninizle bir de ben anlatmaya çalışayım arkadaşlar. Çünkü bir karmaşa ve karışık kafalar var gibi geldi.

1- Artikeller bestimmte (belirli) ve unbestimmte (belirsiz) diye ikiye ayrılırlar.
belirli artikel demek kelimenin artikelinin neyse açıkça önünde bulunması belli olması
demektir. Ve ismin cinsiyetini, halini ve tekil ya da çoğul olup olmadığını gösterir.

Bestimmte Artikel: im Nominativ (ismin yalın halinde)

der Mann
die Frau
das Kind

Yani örneklerdeki gibi baktığımızda görüyoruz açıkca Mann kelimesinin artikeli Der,
Frau kelimesinin Die, Kind kelimesinin Das.

unbestimmte Artikel' de ise
baktığınızda o kelimenin artikelini bilmiyorsanız artikelinin ne olduğunu anlayamazsınız. Örnek:

ein Mann
eine Frau
ein Kind

Bilmiyoruz diyelim Mann Kelimesinin artikelini, der de olabilir das da. Belli değil çünkü.

2- Bunun dışında belirli artikellerin Kullanımına  gelince (der Gebrauch des bestimmten Artikels ) evet doğrudur;
Belli, bir defalık bir eşya yada kişiyi tanımlayan isimlerin önüne gelir.

Örnek:
Das Stadion in Istanbul ist sehr gross.
İstanbul' daki stadyum çok büyüktür.

Den Film möchte ich unbedingt ansehen.
(Bu) filmi mutlaka görmek istiyorum.

Die Frau möchte ich kennen lernen.
(Bu) kadınla tanışmak isterim.

Sıfat (Adjektiv) pekiştirmelerinin en üst aşamasında ve sıra sayılarında da her zaman bestimmte (belirli) artikel kullanılır.

Örnek:

Das ist das höchste Gebaeude der Stadt.
Bu, şehrin en yüksek binasıdır.

Gehen Sie bitte in den dritten Stock.
Lütfen 3. kata gidiniz

3- Belirsiz Artikelin Kullanımı (der Gebrauch des unbestimmten Artikels )

Bir türü, bir sınıfı temsilen bir eşya ya da kişiyi tanımlayan isimlerin önünde kullanılır.

Örnek:

Wir haben noch eine Stunde Zeit.
Bizim daha bir saat vaktimiz var.

Ich habe eine Frage.
Benim bir sorum var.

4- Artikel kullanılmadığı durumlar da var.

a)Miktarı belirsiz tekil madde isimlerinde:

Ich trinke gern Milch.
Ben süt içmeyi severim.

Brauchen Sie Geld?
Paraya ihtiyacınız var mı?

b) Meslek isimlerinde:

Ich bin Arzt.
Ben doktorum

Ama isim bir sıfatla kullanılacaksa belirli ve belirsiz artikel de duruma göre kullanılır.
örnek:

Sie ist eine gute Lehrerin.
O, iyi bir öğretmendir.

Sie ist die neue Chefin unserer Abteilung.
O, bizim bölümün yeni şefidir

c) ismin -i halinde (Akkusativ) kullanılıp, fiille birlikte bir anlam oluşturan isimlerde:

Ich habe Hunger.
Açım.

Ich brauche Geld.
Paraya ihtiyacım var.

netafim