turkce dilbilgisi

Başlatan yazyagmuru001, Temmuz 03, 2006, 06:27:44 ÖÖ

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dogster

Türkçe Dilbilgisi Başlığı'nda bu kadar imla hatası olması oldukça ironik aslılnda.
Ben de bir kaç imla hatırlatmasında bulunayım.

-- Dahi anlamındaki de her zaman ayrı yazılır.

Örnek: 1-)Ben de burada yeniyim.
            2-) Siz de gelin lütfen.

-- Soru ekleri her zaman ayrı yazılır.

Örnek: 1-) Size bir soru sorabilir miyim?
            2-) Siz de gelir misiniz?

--Bağlaç olan ki de her zaman ayrı yazılır.

Örnek: 1-) Almanca öyle zor bir dil ki öğrenmesi yıllar alabilir.
            2-) Sorular öyle zordu ki kalem oynatamadım.
Not: Benimki, seninki, onunki yazarken -ki eki bitişik yazılır

NalanW

Anadilini herkez tabiki iyi bilmelidir...Ve sizin bahsettiginiz imla kurallarini buradaki herkezin bildiginden de kesinlikle eminim...Fakat biz burada almanca ögreniyoruz ve ihtiyacimiz olan seyleri arkadasimiz cok güzel yazmis.....Imla kurallari yazim sirasinda cok fazla dikkat etmiyoruz...

yazyagmuru001

tesekkur ederim nalan kesinlikle katiliyorum sozlerine  ;)

masilhan

Anlatım mükemmel teşekkürler

toricelli

arkadaşım yaptıklarını takdir etmemek elde değil.siteye alıştıkça enerjini ve hevesini sevinçle izlemeye başladım.harcamış olduğun emek bir gün mutlaka takdir edilecektir.kutluyorum seni.

rojek

"kendi dilimizi bilmeden baska dil ögrenemeyiz" bu dedigin cok dogru. bende artik edilgen fiil, zarf v.s gibi seyleri unutmustum. ama almanca ögrenirken fiiller yagmur gibi yagdi basima. onun icin önce kendi dilimizi ögrenmeye karar vermistim. senin yazilarin cok faydali oldu. cok tesekkür ederim.

yazyagmuru001

yardimci olduysam ne mutlu bana ve toricelli tesekkurler ovgu dolu sozlerin icin elimden geldikce siteyi dahada guncel tutmaya calisiyorum almanca adina pcde ne varsa bilinki hepsi buradada olacaktir

ak-kurt

derwisch

selam,

sevgili yaz yagmuru, öncelikle yazdiklarin icin tesekkür ederim.

benim bir sorum olacak, umarim yeri ve sirasidir.

türkce'de '-mis' li gecmis zamanda cekimlenen fiillerin almanca karsiliklari konusunda bazen zorlaniyorum.

" Pantolon yirtilmis.''
" Pantolon Antalya'dan satin alinmis."

mesela bu iki örnek cümleden yola cikarsak...

yazyagmuru001

selam derwisch almancada gecmis zamanin sonuna ge takisi katiliyor ve fiil ona gore cekimleniyor bunun bir kurali oldugunu sanmiyorum ancak ezberliyerek olur bu
ornegin ich bin gestern gekomm(en) dun geldim
ich habe gestern am woche gearbeit(et) gecen hafta calistim
parantez icindeki harfler o fiilin cekimini gosterir ve her zamirde ayni sekilde kullanilir
ornegin
sie ist (gekommen)
ich bin (gekommen)
du bist (gekommen)
tam olarak emin degilim ama sanirim almancada können ve sollen yardimci fiili kibar anlamda soru sorulmaya yariyor tabi net bir bilgim yok umarim arkadaslar yazilarimi dogrular yada duzeltir
0rnegin
kann ich sitzen (oturabilirmiyim)
ve ayrica bitte (lutfen ) kelimeside cumleyi yumusatir yani kibarlastirir
sen misli gecmis zaman olan gelmis gitmis yapmis yada yapacakmis tarzinda soruyorsan uzgunum bu konuda yeterli bir bilgim yok
umarim azda olsa yardimci olabilmisimdir

derwisch

selam,

tesekkür ederim arkadasim. ilgilenip cevap yazman cok nazik bir davranis.
bu sayfada bir yanit alamadigimi düsünüp bir baska sayfaya tasimistim sorumu. sanirim soru-cevap bölümü olacakti... nazire ve toricelli sag olsunlar onlar da üsenmeyip yardim etmisler bana. hepinize tesekkür ederim...

Nazire

Ich habe letzte Wochenende gearbeitet:gecen hafta calistim
Düzelttim :)

yazyagmuru001

tesekkur nazire ben gestern diye biliyordum letzte oldugunu bugun ogrendim kursta tekrar tesekkur

delfina

tesekkurler yazyagmuru,hep anadilde bilmedigim yok gibi geliyordu ama varmis...selamlar