İsmin halleriyle ilgili soru

Başlatan Zorsavas, Ekim 02, 2011, 07:18:25 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Zorsavas

Mrb arkadaşlar benim başlık gördüğünüz gibi bir sorunum var lise 2 öğrencisiyim öğretmenimiz ödev verdi.Bir hayvan ile ilgili hem akk hemde dat alan edatları kulanarak 10 ar cümlü yazın dedi ben pek beceremedim bi kaç tane kurdum doğru ise bana biraz yardım da bulanabilirmsiniz bide cümle kurmada hep sorun yaşıyorum :D

Kurduğum cümleler:
Der Wolf ins wasser. Akk Kurt suyun içinde

Der Wolf auf eine Stein. Akk Kurt bir taşın üstünde.

Böyle kurdum doğruysa böle cümleler daha nasıl kurabilrim bide Dativ cümleler hiç kuramıyorum yardımcı olursanız çok Teşekkür ederim

deutschland_98

Öncelikle cümlelerinizde yüklem yok. Der Wolf ist im Wasser.
                                                          Der WOlf ist auf einem Stein.

İkincisi, Akk dediğiniz cümle anlamıyla örtüşmüyor. Sizin cümlenizin anlamı, "Kurt suyun içinedir". Ben düzelttim. şimdi -e hali için ;

auf                 der'se dem                                           der ==> dem Stein
an                  das'sa dem                                           das ==> Wasser
in                   die se der                                             die ==> der Tasche
unter     +      die(çoğul) se die .......n              +         die(çoğul) ==> die Büchern
.
.
.
.

-e hali ne kadar ezbermiş gibi görünse de örnek incelemeden asla yaılamaz. Eğer gerçekten iyi çalışırsanız zaten otomatik e hali yapabilirsiniz.  ;)

Reyya

der Esel ist in dem (im) Stall (dativ) eşek ahırın içinde...  WO
der Esel geht in den Stall (akkusativ) eşek ahıra gidiyor...WOHİN

die Katze sitzt auf dem Stuhl (dativ) kedi sandalyede oturuyor.. WO
die Katze läuft in das(ins) Haus (akk.) kedi eve koşuyor.... WOHİN

Reyya

Alıntı yapılan: Zorsavas - Ekim 02, 2011, 07:18:25 ÖS
Mrb arkadaşlar benim başlık gördüğünüz gibi bir sorunum var lise 2 öğrencisiyim öğretmenimiz ödev verdi.Bir hayvan ile ilgili hem akk hemde dat alan edatları kulanarak 10 ar cümlü yazın dedi ben pek beceremedim bi kaç tane kurdum doğru ise bana biraz yardım da bulanabilirmsiniz bide cümle kurmada hep sorun yaşıyorum :D

Kurduğum cümleler:
Der Wolf ins wasser. Akk Kurt suyun içinde

Der Wolf auf eine Stein. Akk Kurt bir taşın üstünde.

Böyle kurdum doğruysa böle cümleler daha nasıl kurabilrim bide Dativ cümleler hiç kuramıyorum yardımcı olursanız çok Teşekkür ederim

DATİV: cümlelerde soru şekli WO dur. yani NEREDE..
örn: ich bin İN DER Schule (ben okuldayım)
ben neredeyim? okuldayım... NEREDE sorusuna cevap alabiliyorum o halde bu dativ oluyor....

die Katze sitzt auf dem Stuhl (kedi sandalyenin üstünde oturuyor.)
kedi nerede oturuyor? sandalyenin üstünde... NEREDE soruma yine cevap alıyorum.. ohalde bu cümle dativ oluyor.
dikkat edersen dativ li cümlelerde hareket yok... ben okuldayım, kedi sandalyenin üstünde..cümlelerde durgunluk var hareket yok... DATİV de durgunluk var durmak, olmak, beklemek gibi....
AMA
AKKUSATİV: hep hareketlilik vardır. gitmek, koşmak... gibi
ich gehe İN DİE Schule (ben okula gidiyorum)   WOHİN: NEREYE
ben nereye gidiyorum... okula... nereye sorusuna cevap alabiliyorum o halde bu cümle akkusativ oluyor..

kendi kendine test et..ben nerede gidiyorum diye bir cümle saçma olur dimi... ben nereye gidiyorum doğru cümledir.. nereye (wohin) ozaman akkusativ

veya ich bin in der schule.. ben nereyeyim diye cümle olmaz dimi... ben neredeyim denir.. ozaman bu dativ cümle oluyor.. WO sorusuna cevap alıyorsam o cümle DATİV TİRR...
bak çok açıklayıcı anlattım.. takıldığın başka bir konu olursa sana severek yardımcı olurum. ben almanyada yaşıyorum...yani almanca iyi... kal sağlıcakla kardeşim

kendi kendine sor..