Sıfat tamlamalarıyla ilgili bir soru

Başlatan souverng, Ekim 04, 2011, 08:29:26 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

souverng

Merhaba, evde kenbi başıma Almanca öğrenmeye karar verdim. şu ana kadar güzel gidiyordum ama şu sıfat tamlamalarıyla ilgili bir sorum olacak. Soruma geçmeden önce kullanacağım ''akorlama'' kelimesini açıklayayım ; sıfatı ismin artikeline göre değiştirmek. Belki Almanca'da da vardır ama Fransızca okuduğum için ordan yola çıkara yazdım.

şimdi sorum şu,örnek vererek açıklayayım

Ja, das sind guten Bleistift.
Nein, das sind ......... gut.... Bleistifte ( Hayır, bunlar güzel kalemler değil. )

Burada noktalı yerlere ne geliyor ? Ein + sıfat + isim olduğunda ismin artikeli die ise -e geliyor sıfata. Peki bu örnekte ''kein'' olumsuzluğu da bir ''ein'' olarak mı kullanılıyor ? Yoksa direk çoğul sıfat akoruna göre mi yapacağız yani ''-en'' mi getireceğiz ?
Yani cevap hangisi olacak ?

a) Nein, das sind keine guten Bleistifte ( çoğul kurala göre )
b) Nein, das sind keine gute Bleistifte ( eine veya keine + sıfat + isim kuralına göre ) Tabi kein ile ein aynı değere sahip mi bilmiyorum :D

Bir de aşağıdakilerde göze çarpan bir yanlış var mı ?

der Bleistift
die Bleistifte
ein Bleistift

Ist das ein Bleistift ?
Ja, das ist ein Bleistift.
Nein, das ist kein Bleistift.

Ist sind Bleistifte ?
Ja, das sind Bleistifte.
Nein, das sind keine Bleistifte.

ein gute Bleistift
die guten Bleistifte

Ist das ein gute Bleistift ?
Sind das guten Bleistifte ?

Ist das ein guter Bleistift ?
Sind das guten Bleistifte ?
Ja, das sind guten Bleistift.

souverng

İlk yazdığım Almanca cümlede Bleistift'i çoğul yapmayı unutmuşum şimdi farkettim :D

Reyya

Merhaba... bazı bölümlerde yanlış yazmışsın... Almanyada yaşıyorum, gramatiğim iyi sayılır...bu konuda sana yardımcı olmak istedim.
SORULARIN::::

Nein,das sind KEİNEN GUTEN BLEİSTİFTE .... olacak..
Ayrıca KEİN (KEİNE)...ein(eine) nin olumsuz halidir...EİN (EİNE) artikelinin çoğulu yoktur..tıpkı Türkçede olduğu gibi...yani "bunlar güzel bir kalemler"  cümlesi zaten olamaz..

Ist das ein gute Bleistift ? değil  İST DAS EİN GUTER BLEİSTİFT ? olacak...en çok hatan şu: "sind "yazdığın yere tekil isim yazmışsın.."ist" yazdığın yere çoğul isim yazmışsın..
Das ist gute Bleistift (bu iyi kalemdir.)
Das sind guten Bleistifte (bunlar iyi kalemlerdir)
Das ist ein guter Bleistift (bu iyi bir kalemdir.)  .... (biliyorsunuz ein artikelinin  çoğulu olmaz..)
Das sind keine gute Bleistifte (bunlar güzel kalemler değildir.)

AYRICA,......
a) Nein, das sind keine guten Bleistifte (çoğul)  YANLIş...
b) Nein, das sind keine gute Bleistifte (çoğul)  DOĞRU..

der Bleistift.... DOĞRU
die Bleistifte...DOĞRU
ein Bleistift.....DOĞRU

Ist das ein Bleistift ?....DOĞRU
Ja, das ist ein Bleistift.....DOĞRU
Nein, das ist kein Bleistift.....DOĞRU

Ist sind Bleistifte ?....YANLIş ...doğrusu: SİND DAS  BLEİSTİFTE?
Ja, das sind Bleistifte...DOĞRU
Nein, das sind keine Bleistifte.....DOĞRU

ein gute Bleistift..YANLIş....doğrusu: EİN GUTER BLEİSTİFT.
die guten Bleistifte..DOĞRU

Ist das ein gute Bleistift ?...YANLIş..doğrusu: İST DAS EİN GUTER BLEİSTİFT.
Sind das guten Bleistifte ?..YANLIş.. doğrusu: SİND DAS GUTE BLEİSTİFTE.

Ist das ein guter Bleistift ?...DOĞRU
Sind das guten Bleistifte ?...YANLIş.. SİND DAS GUTE BLEİSTİFTE.
Ja, das sind guten Bleistift....YANLIş.. doğrusu: JA,DAS SİND GUTE BLEİSTİFTE (der Bleistift tekil..) (die Bleistifte çoğul...) 

Reyya

der Tisch ----- das Kind------die Blume kelimelerini örnek vererek yapacağım....

DER: tekil: der kleine Tisch-------çoğul: die kleinen Tische
                 ein kleiner Tisch------çoğulu yok...KLEİNE TİSCHE olur..(ein yazmıyoruz.)
                 kein kleiner Tisch-----çoğul: keine kleinen Tische

DAS: tekil: das kleine Kind  -------çoğul: die kleinen Kinder
                 ein kleines Kind--------çoğulu yok...KLEİNE KİNDER olur..
                 kein kleines Kind------çoğul: keine kleinen Kinder

DİE: tekil: die schöne Blume-------çoğul: die schönen Blumen
              eine schöne Blumen---çoğulu yok...SCHÖNE BLUMEN olur.
              keine schöne Blume-----çoğul: keine schönen Blumen

ÇOĞULda artikel der-das-die olsun hepsinde DİE olur..

DER...sıfat(E)----------------DAS....sıfat(E) takısı----------DİE....sıfat(E) takısı-
ÇOĞUL DİE..sıfat(EN) takısı,ÇOĞULDA DAİMA EN TAKISI ALIR..
EİN....sıfat(ER)--------------EİN......sıfat(ES)takısı---------EİNE..sıfat(E)takısı---------çoğulu yok.çoğulda, ein söylemeden direk sıfatla başlar cümle...örn: KLEİNE TİSCHE------KLEİNE KİNDER---------SCHÖNE BLUMEN...gibi..
KEİN çekimide aynı EİN çekimi gibidir. Yalnız çoğulu vardır.

BU ÖRNEKLER ALMANCANIN NOMİNATİVİ. YANİ YALIN HALDE...
birde Akkusativ (i hali)
Dativ (e hali) ve Genitiv (in hali ) çekimleri var..... önce nominativi iyice öğrenip sonra sırayla akkusativ ve dativ çekimlerini öğrenmen senin için daha iyi..hepsini birden öğrenmek kafa karıştırır... Dilersen AKKUSATİV VE DATİV çekimlerinin tablosunuda veririm... Nette biraz karışık olduğu için ben bu tabloyu kendi kendime yaptım ve çalışmıştım...kolay anlaşır bir tablo..

Reyya

benimde takıldığım konu yalnızca futur1 ve futur2 ...karıştırıyorum biraz.. ???esas fille yapılan cümlelerde sorunum yok ama y.fiille yanı sein ve haben ile yapılan futurlarda karışıyorum :)

souverng

keine schönen Blumen tümcesi aradığım cevabı verdi. Teşekkür ederim cevap için. Dediğinizi mantıklı buluyorum. İlk önce isim cümlelerini oturtup daha sonra aksiyon cümlelerine ve fiil çekimlerine geçmeyi düşünüyorum. Almanca çift anadal yapmayı düşünüyorum ama hazırlık snıfı yok. Umarım 1. sınıf seviyesine gelebilirim. Ondan sonrası zaten üniversitenin işi :D