Almanca Akkusativ ve Dativ Fiiller ile ilgili

Başlatan kicus, Temmuz 28, 2013, 06:08:40 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kicus

Merhaba Arkadaşar bır fıılın akkusativ mi yoksa dativ yaptıdıgı sozluge bakarak nasıl anlayabılırız nerde yazıyor ve nasıl yazıyor

diğer sorunda mesala atıyorum machen akkusativ yapıyorsa  aufmachen ,anmachen .....   ek+machen  da akkusativ yaparmı

asıll fııle eklenen ek akkusativ veya dativ olmayı etkıler mi ?

Teşekkürler

mbilal25tr

Sözlükte fiilin veya anlamının yanın büyük A yada D vardır bunlar akkusativ ve dativ i simgeker ve Ich mache das Fenster auf.
derken pencereyi açtım deriz yani pencereYİ dediğim için akkusativ vardır. eğer kafana takılan fiil olursa o fiili türkeçede kullan onu  yada ona gibi şeyler olursa oradan anlarsın

başa glen ler değiştirir mi hiç karşılaşmadım ama anlamına göre bazen değişir diye düşünüyorum

Reyya

Burayı okursan akkusativ dativ ayırımını anlayabilirsin.
Sana tablo olarak yazıyorum. Bu tabloyu ezberlersen iyi olur.
ALMANCADA NOMİNATİV,AKKUSATİV,DATİV,GENİTİV CÜMLELER..

der artikeli               das artikeli         die artikeli               çoğulda hep artikel DİE olu
--------------------------         -------------------     ---------------            ----------------------------
nominativ:  DER                    DAS                  DİE                         DİE     
akkusativ:   DEN                    DAS                  DİE                          DİE     
dativ:          DEM                   DEM                  DER                         DEN
genitiv         DES                   DES                   DER                         DER   şekillerini alırlar.

örnek                    Türkçedeki anlamı

NOMİNATİV:  YALIN HALDİR.           ADAM                    ek almaz.
AKKUSATİV: belirtme durumu          ADAM-I                   I,-İ,-U,-Ü,-YI,-Yİ,-YU,-YÜ ekleridir.
DATİV:          yönelme durumu         ADAM-A                  -A,-E,-YE,-YA ekleridir.
GENİTİV:       tamlayan durum          ADAM-IN                -IN,-İN,-UN,-ÜN,-NIN,-NİN,-NUN,-NÜN ekleridir.

Kİşİ                                 NESNE
NOMİNATİV       WER (KİM)                       WAS (NE)
AKKUSATİV       WEN(KİMİ)                       WAS (NEYİ)
DATİV                WEM(KİMİ)                      ..........
GENİTİV             WESSEN(KİMİN)             WESSEN(NEYİ
tabloda şekil olarak verdim. cümlenin akkusativmi, dativmi, nominativmi veya genitivmi olup olmadığnı öğrenmek için KİşİLERE sorulan sorular ve NESNELERE sorulan sorular.
örnek veriyorum: bir cümlede yalın durumu (NOMİNATİV) öğrenmek için kişilere WER, nesnelere WAS sorusu soruluyor. bu soruya cevap veren cümle öğesi NOMİNATİV(yalın durum) olur.Belirtme durumu yani cümlenin AKKUSATİV olup olmadığını öğrenmek için kişiye WEN, nesneye WAS sorusu sorulur. yönelme durumu(DATİV) olup olmadığnı öğrenmek içinde yine WEM, genitiv olup olmadığını öğrenmek içinde WESSEN sorusu sorulur.

ÖRNEK CÜMLE VERİYORUM
DER LEHRER ERKLART DEM SCHÜLER DEN SATZ.. (Öğretmen öğrenciye cümleyi açıklıyor)
bu cümlede hangisi nominativ, hangisi dativ, hangisi akkusativ,hangisi genitiv ..soru soralım bakalım.
1- öğretmen neyi açıklıyor.. cevap CÜMLEYİ (burada i hali durumu var. neyi: WAS sorusu sorulduğuna göre "cümleyi "akkusativdir. sonu "i ile bitiyor..kelimenin sonunda aldığa eke dikkat edin,
2- öğretmen kime cümleyi açıklıyor..cevap ÖĞRENCİYE (burada e hali durumu var. kime: WEM sorusuna karşılık "öğrenciye"dativ oluyor. sonu "e ile bitiyor..
3- kim öğrenciye cümleyi açıklıyor. cevap: ÖĞRETMEN( burada yalın hali var. WER sorusununda cevabını aldık. ohalde öğretmen nominativ halde..

ama cümleye WESSEN(kimin) sorusu sorduğumuzda cevap alamıyoruz . o halde cümlede genitiv hali yok.
yine bir örnek veriyorum..

DAS AUTO DES ONKELS İST KAPUTT (Amcamın arabası bozuk)
cümleye soru soruyorum. KİMİN (WESSEN) arabası bozuk..aldığım cevap AMCAMIN(DES ONKELS) ozaman bu cümlede genitiv hali var. des onkels genitiv halidir.
yine soruyorum. NE(WAS)  BOZUK. cevap ARABA..ohalde araba nominativ haldedir.
diğer sorularıma cümle cevap vermiyor. ozaman cümlede nominativ ve genitiv hal var.

WO-WOHİN SORU SÖZCÜKLERİ
WO: NEREDE anlamındadır. WOHİN: NEREYE anlamındadır.
şayet bir cümle WOHİN sorusuna cevap veriyorsa o cümlede edattan sonra gelen isim İ HALİNDEDİR yani (akkusativ)haldedir
cümle WO sorusuna cevap veriyorsa o cümlede edattan sonra gelen isin E HALİNDEDİR yani (dativ)haldedir.
örnek cümleler veriyorum:
DER MANN SİTZT VOR DEM FERNSEHER.(adam televizyonun önünde oturuyor.)
soru soruyorum WO SİTZ DER MANN? (adam NEREDE(WO) oturuyor.burada dativ hali var der fernseher dikkat ederseniz dem halini yani dativ halini almış.
DER VATER GEHT İN DAS BÜRO(baba büroya gidiyor)
WOHİN GEHT DER VATER(baba nereye (WOHİN) gidiyor)..burada akkusativ hali var. buradada das büro akkusativ hali das büro halinde dir.
WO: hareketsizlik,durgunluk söz konusu..ich bin zu hause. (ben evdeyim) hareket yok..(DATİV)
WOHİN: hareketlilik var. ich gehe nach Ankara.(ben ankaraya gidiyorum) hareketlilik var.(AKKUSATİV)