Aile Birleşimi ve Almanca Hk. Destek

Başlatan brkbstnc, Şubat 17, 2019, 12:15:45 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

brkbstnc

Herkese selamlar, 

Arkadaşlar yaklaşık olarak 1 yıl içinde aile birleşimi ile Almanya' ya geleceğim fakat bazı hususlarda endişelerim var. Çok kısa Türkiye' de ne yapıyorum ondan bahsedeyim.

Mezuniyet yüksek lisans, iyi derecede ingilizce, Coca-Cola da satış departmanında çalışıyorum. fena sayılmayacak bir maaşım var. Şirket aracı bedava, sağlık sigorta falan filan işte. Yani demek istediğim Türkiye' de işsiz kalmam biraz zor kendimize yatırımı eh işte denecek kadar yaptık geçmişte.

Kız arkadaşım Stuttgarta yaşıyor durumumuz da karar aşamasında benim tarafımdan açıkcası bende sosyal haklarım, hayatın ilerleyen dönemleri gibi durumları düşünerek Almanya'ya yerleşeceğim fakat kendi mesleğimi yapmam gerek. Satış alanı içinde iyi derecede Almanca gerektiğine eminim. Zaten bunu oraya yerleşirsem global şirketlerde yapacağım için imkanlarda iyi olacaktır. Türkiyeden giden bir arkadaşım (orda doğup büymüştü zaten) yine coca colaya girdi ve 3000 euro  + araç bedava içeçek emekli aylığı gibi bir çok imkanı var. merak ettiklerim.

1- almanca öğrendiğim süreçte ki bunu ciddi üstüne düşerek yapacağım devlet bana ne gibi destek olacak
2- part time çalışıp 1 yıl boyuncada kursa devam etme gibi imkan oluyor
3-iyi bir seviyeye gelirsem orda da ücretsiz yüksek lisans yapabilir miyim?
4 işin özü şu ki burda statüm iyi oraya gelip 1.5 yılı kafadan silmeyi ve dili öğrenmeyi kafaya koydum alman hükümeti bu tarz durumlarda ne gibi destek sağlıyor.

Sizlerden ricam boşver durumun iyiymiş manyakmısın gelme falan gibi sohbetlere girmeyelim :)) her insanın ihtiyaçları başkadır ben maddi ve kariyer olarak vasatın üstü olsam da gelecek ve huzur kaygısı durumlarım var. orda da bana referans olabilecek üst düzey şirket yöneticilerine ulaşma şansım var. o yüzde en kısa sürede almanca öğrenirsem kapılar açılacaktır. zaten ingilizcede bildiğim için az buçuk dil mekaniğini tanıyorum.

Teşekkürler şimdiden cevap yazan arkadaşlar için

talha55

Alıntı yapılan: brkbstnc - Şubat 17, 2019, 12:15:45 ÖS
Herkese selamlar, 

Arkadaşlar yaklaşık olarak 1 yıl içinde aile birleşimi ile Almanya' ya geleceğim fakat bazı hususlarda endişelerim var. Çok kısa Türkiye' de ne yapıyorum ondan bahsedeyim.

Mezuniyet yüksek lisans, iyi derecede ingilizce, Coca-Cola da satış departmanında çalışıyorum. fena sayılmayacak bir maaşım var. Şirket aracı bedava, sağlık sigorta falan filan işte. Yani demek istediğim Türkiye' de işsiz kalmam biraz zor kendimize yatırımı eh işte denecek kadar yaptık geçmişte.

Kız arkadaşım Stuttgarta yaşıyor durumumuz da karar aşamasında benim tarafımdan açıkcası bende sosyal haklarım, hayatın ilerleyen dönemleri gibi durumları düşünerek Almanya'ya yerleşeceğim fakat kendi mesleğimi yapmam gerek. Satış alanı içinde iyi derecede Almanca gerektiğine eminim. Zaten bunu oraya yerleşirsem global şirketlerde yapacağım için imkanlarda iyi olacaktır. Türkiyeden giden bir arkadaşım (orda doğup büymüştü zaten) yine coca colaya girdi ve 3000 euro  + araç bedava içeçek emekli aylığı gibi bir çok imkanı var. merak ettiklerim.

1- almanca öğrendiğim süreçte ki bunu ciddi üstüne düşerek yapacağım devlet bana ne gibi destek olacak
2- part time çalışıp 1 yıl boyuncada kursa devam etme gibi imkan oluyor
4 işin özü şu ki burda statüm iyi oraya gelip 1.5 yılı kafadan silmeyi ve dili öğrenmeyi kafaya koydum alman hükümeti bu tarz durumlarda ne gibi destek sağlıyor.

Sizlerden ricam boşver durumun iyiymiş manyakmısın gelme falan gibi sohbetlere girmeyelim :)) her insanın ihtiyaçları başkadır ben maddi ve kariyer olarak vasatın üstü olsam da gelecek ve huzur kaygısı durumlarım var. orda da bana referans olabilecek üst düzey şirket yöneticilerine ulaşma şansım var. o yüzde en kısa sürede almanca öğrenirsem kapılar açılacaktır. zaten ingilizcede bildiğim için az buçuk dil mekaniğini tanıyorum.

Teşekkürler şimdiden cevap yazan arkadaşlar için

Merhaba aramıza hoşgeldin. Öncelikle belirtmeliyim ki ülke değiştirmek kolay bir karar değil. Bir çok şeyi göze alman gerekiyor. Ben çocukluğumda 6 yıl Almanya'da yaşadım, eşim şu an Almanya'da hakeza annem ve babam da orada. B2 düzeyinde Almanca biliyorum ve Türkiye'de doktorum. Şu anda vize bekliyorum. Gittiğim zaman diploma denkliği alıp kendi mesleğimi icra edene kadar muhtemelen 6 ay kadar baklavacı, dönerci gibi yerlerde çalışacağım. Bazen bu durumun ülkendeki statü veya iş ile değil hayatın sana getirdiği şartlar ile ilgisi var. Yoksa ben de şu şartlar altında ülke değiştirip her şeye sıfırdan başlayacak değilim. Ama sevdik, evlendik ve ikimizden birinin bu fedakarlığı yapması gerekiyordu. Bu doğrultuda sizin durumunuzda fedakarlık yapacak taraf siz olacaksanız eğer vakit kaybetmeden dil öğrenmeye, iş imkanlarını araştırmaya başlayın derim. Sorduğun sorulara da şöyle bir şey söyleyebilirim. Devlet yardımından ziyade iş bulup bir yandan çalışıp bir yandan dil kursuna gidebilirsin. Gerisi zaten sonra gelir.

istanbuller

Merhaba,

Ben konunun ingilizce ve iş tarafından gireceğim. İngilizce bilmek hem bir taraftan artı hem de diğer taraftan büyük bir eksiye dönüşüyor. Başta öğrenirken kendi adıma ingilizcenin almancaya çok benzediğini görünce sadece kalıp ezberleyip bu sayede a2 yi goethe istanbuldan almıştım. B1 i ise burada 2 ayda aldım. Yani iyi bir ingilizcen varsa en kötü şartlarda 1 yılda b2 ye rahatlıkla ulaşabileceğini varsayıyorum. Zaten sonraki seviye C1 burada üniversite seviyesi tıp doktorları ve diş hekimlerinden istenen seviye olduğunu biliyorum. Ben ilk sene B1 i alıp B2 kursunu 2. yılımda bitirdim ama sınavına girmedim. B1 seviyesi Almanca bilgisi burada neredeyse ( ikametgah ve vatandaşlıkla ilgili ) tüm kapıları açıyor. Ama iş için en az B2 olsa iyi olur hatta benim son iş görüşmemde benden C1 i ne zaman alabileceğimi sordular. O yüzden ne kadar öğrenirsen o kadar iyi deyip bu konuyu kapatıyorum. İngilizce bilmenin negatif tarafına değinmeyi unuttum, her başın sıkıştığında ingilizceye dönmek ve ben nasıl olsa ingilizce biliyorum deyip en azından benim adıma motivasyon bozukluğu yaptı. Buna özellikle ingilizce bilen ve aktif olarak kullanan arkadaşlar dikkat etmeli.

İş konusunda kendini Coca-Cola'ya  transfer ettirebilirsen bu senin için iş ve buradaki yaşamın hakkında en güzel şey olur. Kendi adıma pazarlama gibi bir alanda Köln çevresinde iş bulmakta çok zorlanıyorum. Bahsettiğim hem almanca hem de ingilizce işler hakkında. Her ne kadar üniversitem burada tanınıyor (anerkannt) olsa da yaptığımız işin içeriğini Almanlara anlatmakta çok zorlanıyorum. Çünkü Almanya'da iş tanımları çok sınırlı ve bizim Türkiye'de yaptığımız gibi herkes her işi yapmıyor. Adamlara ürün müdürü olarak yaptıklarımı anlattığımda ee diğer çalışanlar ne yapıyordu gibi bir soru sordu. Onun için görüşmelerde işi yalın tutmalı yaptıklarını en özetinden en önemli taraflarını (başvurduğun ile en uyan tarafını öne çıkaran) öne çıkarmalı diye düşünüyorum. Benim başımdan geçenler böyle..

Sorularına kısa kısa cevap vermek gerekirse...

Devlet eğer yeteri bir geliriniz yoksa tümünü ödüyor. Hatta yol parasına bile destek oluyor (jobcenter) Eğer eşnin çalışıp belirli yükseklikte geliri varsa yani ödemen gerekliyse de b1 seviyesine 2 yıldan önce ulaştığında ödediğin kurs miktarının %50sini geri alabiliyorsun.

2- part time çalışıp 1 yıl boyuncada kursa devam etme gibi imkan oluyor mu?

Aile birleşimi ile geldiğin için hemen çalışabilirsin. Hatta abendkursa  gidip full-time çalışan arkadaşlar bile vardı. Ama başta buradaki hayata alışmak için mini-job lar çok cazip (450 Euroluk işler)

Çoğu üniversite C1 seviyesinde Almanca istiyor. Kendi üniversitenin Alman hükümetince tanınırlığına bu adresten bakabilirsin: https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/hochschulabschluesse.html

Tam anlamıyla bilmesem de eş ve dosttan duyduklarıma göre Senin ve eşinin geliri belirli bir miktarın altında ise çeşitli kira ve ödenek yardımları yapıyor kursa ücretsiz katılabiliyor ve hatta sana yol parası için bile yardım edebiliyorlar.. Artı agentur dür arbeit seni akademisyen olarak ayrı şekilde değerlendiriyor ve sana bir memur atıyor senin özgeçmişine göre sana iş bulmada yardımcı oluyor.

Sana ve eşini şimdiden mutluluklar diler ve Almanya'da sorunsuz,mutluluk dolu başlangıçlar dilerim. İyi şanslar

NoFeaR

Merhabalar ben 04/12/2018 tarihinde başvuru yaptım yaklaşık 76 gün oldu hâlâ bekliyorum nişanlı olarak gidicem o yüzden mi uzun sürdü acaba? 2 hafta önce eşim yabancılar şubesine gitti birşey lazım mı? Evraklar geldi mi? diye sormuş.. Memur kadın evraklarımın köln'de olduğunu, incelendiğini söylemiş. Eşimin kendisi Münih'te bu arada.. Sonra eşime şunu söylemiş siz Almanya vatandaşı olduğunuz için öncelik size verilecektir ama çok uzun da sürebilir 5-6 ay sürebilir yada hemende olabilir, yoğunluğa bağlı demiş. Ve sonra bilgisayara bakarak sizin dosyanızda olumsuz bir durum göremiyorum bence sorun çıkmaz demiş. Sevinmeli miyim bilmiyorum 3 ay olmak üzere endişe ediyorum hergün. 90 günü aşabilir mi? Aşarsa birşey yapmam gerekir mi?