Fatih Sultan Mehmet kösesi..

Başlatan esma 41, Aralık 15, 2007, 04:42:03 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatih Sultan Mehmet`in

Gemilerin karadan y
16 (44.4%)
Fatih`in 21 ya
11 (30.6%)
Ulubatl
1 (2.8%)
Orta
1 (2.8%)
0 (0%)
Ayasofya`da k
6 (16.7%)
Havan topunun ve
0 (0%)
1 (2.8%)

Toplam Oy Verenler: 32

esma 41

Alıntı yapılan: Aşil - Ekim 30, 2008, 01:10:49 ÖÖhosbulduk,

özlenmek güzel duygu,
özleyenlere bol saygi.....

okey:)

Ya ben gecen tesadüfen bir zamanlar bana yazmis oldugun siiri okudum.
Yani aradan birkac ay gectikten sonra anca gördüm.
Bari simdi tsk edeyim sana. :)
Sag olasin ...

Aşil

önemli degil ...

ama daha dikkatli ol lütfen... ya:)

esma 41

...mystery...

Alıntı yapılan: esma 41 - Ekim 29, 2008, 06:37:40 ÖSItiraf ediyorum ben  bir Fatih Sultan Mehmed hayraniyim. :)
Ne güzel,ince sözler bunlar....

;D ne güzel öyle saçma sapan insanların hayranı olunucağına(TOKİO HOTEL buna dahil değil ;D ) bizim geçmişimizi oluşturan insanların hayranı olunmalı bencede esma abla... okey:)
bende Fatih Sultan Mehmet'le   Kanuni Sultan Süleyman hayranıyım... ;D

hatta Kanuni'nin bir gazel örneğini veriyim bende bunun bi kısmını herkes bilir ama devamıda çok anlaşılmasa bile baş kısmı kadar güzel...neden bilinir dediğimi şimdi anlarsınız... :)

Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi

Ko bu ays u isreti çünkim fenâdur âkibet
Yâr-i baaki ister isen olmaya tâat gibi

Olsa kumlar sagisinca ömrüne hadd ü aded
Gelmeye bu sise-i çarh içre bir sâat gibi

Saltanat didükleri ancak cihân gavgaasidur
Olmaya baht u saâdet âlem-i vahdet gibi

Ger huzûr itmek dilesen ey Muhibbî fârig ol
Var midur vahdet makaami gûse-i uzlet gibi

sanırım ilk beyitten anladınız niçin bilinir dediğimi...konumuz Fatih Sultan Mehmet farkındayım ama bende bunu paylaşmak istedim umarım beğenirsiniz.. utanan:)

esma 41

Paylasim icin tesekkürler  mystery .  :)

Oy kullandinmi peki , merak ettim simdi.

Kullandiysan hangi SChIKKA   ;D ?

3,14

--> Ilk şık benim sectigim. Sebebine gelince bir gecede kac tane gemiyi gecirmisler ve kusatmada önemli etkisi oldugu icin. :)

esma 41

Alıntı yapılan: 3,14 - Ekim 31, 2008, 12:05:42 ÖÖ--> ilk şık benim sectigim. Sebebine gelince bir gecede kac tane gemiyi gecirmisler ve kusatmada önemli etkisi oldugu icin. :)

Unutmayalimki ....

Sultan II. Mehmed in büyük bir donanmasi vardi. Ondan baska, iyi egitilmis, deneyimli askerleri vardı. Ve koca “Sahi” toplari, manciniklari, kuleleri vardi.
Ama eger “olmaz”ı oldurup gemileri karadan yürütmeseydi, elindeki imkanlari kullanamayacak, dolayisiyla, Dogu Roma İmparatorlugunun 1125 yillik  baskenti İstanbul u fethedemeyecekti.

Iste bunun icin bende ilk şıkkI sectim.  :)

“İmkânın sınırını görmek için imkânsızı denemek lâzım” dedi padişah, “Tiz hazırlanasuz, gemiler karadan yürütülecek, daha da olmazsa havadan uçuracağız!”

Fatih Sultan Mehmed  okey:)

...mystery...

Alıntı yapılan: esma 41 - Ekim 30, 2008, 11:15:01 ÖSPaylasim icin tesekkürler  mystery .  :)

Oy kullandinmi peki , merak ettim simdi.

Kullandiysan hangi SChIKKA   ;D ?
bişey değil... utanan:)

kullandım

aslında gemileri karadan geçirmesi çok zekice ama bunu 21 yaşında akıl edebilmeside çok büyük bir başarı o yüzden 21 yaşında olduğu halde birçok kişinin bunu başaramayıpta fatih sultan mehmet'in bunu bu yaşta başarması daha ağır bastı bende kısaca 21 yaşında fethetmesini seçtim ben...umarım anladınız çok karışık oldu ama şöyle özetliyim

yaşı küçük olduğu halde bunları düşünebildiği için seçtim o şıkkı-çok küçük değil ama istanbulu fethetmeyi çok daha büyük yaşlarda başaramayan padişahları düşününce küçük-  hem o güçlü surları yıkabilcek topları tasarlayabildiği ve tüm olumsuzluklara rağmen gemileri karadan geçirmeyi akıl edebilmiş o yaşta..

yine karışık oldu ama... :-\

neden ben böyleyim bi anlatamıyorum kendimi... :(

esma 41

Alıntı yapılan: ...mystery... - Ekim 31, 2008, 07:32:57 ÖSbişey değil... utanan:)

kullandım

aslında gemileri karadan geçirmesi çok zekice ama bunu 21 yaşında akıl edebilmeside çok büyük bir başarı o yüzden 21 yaşında olduğu halde birçok kişinin bunu başaramayıpta fatih sultan mehmet'in bunu bu yaşta başarması daha ağır bastı bende kısaca 21 yaşında fethetmesini seçtim ben...umarım anladınız çok karışık oldu ama şöyle özetliyim

yaşı küçük olduğu halde bunları düşünebildiği için seçtim o şıkkı-çok küçük değil ama istanbulu fethetmeyi çok daha büyük yaşlarda başaramayan padişahları düşününce küçük-  hem o güçlü surları yıkabilcek topları tasarlayabildiği ve tüm olumsuzluklara rağmen gemileri karadan geçirmeyi akıl edebilmiş o yaşta..

yine karışık oldu ama... :-\

neden ben böyleyim bi anlatamıyorum kendimi... :(

Ben  seni anladim mystery. :)
Iki oy kullanma hakki olsa   :) iknci oyum kesinlikle " 21 yasinda bunlari akil edebilmesi " olurdu.  
Oyun icin tesekürler.

...mystery...

bişey değil esma abla... :)
evet keşke 2 oy kullanabilseydik burdada...çok arada kaldım... :-\
neyse oldu bi kere... ;D
ben bile ne yazdığımı anlamamıştım esma abla sen nasıl anladın?? ;D

esma 41

Alıntı yapılan: ...mystery... - Ekim 31, 2008, 10:53:59 ÖSbişey değil esma abla... :)
evet keşke 2 oy kullanabilseydik burdada...çok arada kaldım... :-\
neyse oldu bi kere... ;D
ben bile ne yazdığımı anlamamıştım esma abla sen nasıl anladın?? ;D

Ben anlarim ...  ;D

...mystery...

esma 41

Fatih Sultan Mehmet in Vasiyeti

Fatih Sultan Mehmet,gerçek mânâda bir devlet adamıdır.Tarih kirapları onu,İstanbul'u fethetmesiyle yâd eder.Oysa,arşiv belgeleri,onun çok farklı yönleri olan bir yönetici olduğunu ortaya koymaktadır.Ben burda sağlıkla ilgili olan vasiyetini aktaracağım.İşte vasiyetnamesi:

"Ben ki,İstanbul'u fetheden aciz bir kul olan Fatih Sultan Mehmet,bizzat alın teri ile kazanmış olduğum parayla satın aldığım,İstanbul'un Taşlık bölgesinde bulunan,sınırları belli 136 adet dükkanımı,aşağıdaki şartlar çerçevesinde vakfısahih eyledim.şöyle ki:

Bu gayrimenkullerimden elde edilecek gelirlerle İstanbul'un her sokağına ikişer kişi tayin ettim.Bunlar,ellerindeki bir kap içerisinde kireç tozu kömür külü olduğu halde günün muayyen saatlerinde sokaklarda gezecekler!Yere tükürenlerin tükürükleri üzerine bu tozu dökecekler.Bu işi yapacak olanlar günlük yirmi akçe alacaklar!

Ayrıca,on cerrah,on hatip,üç de hasta bakıcı hasta tayin ettim.Bunlar,ayın muayyen günlerinde İstanbul’u gezecekler!İstinasız her kapıyı çalacak ve içeride hasta olup olmadığını soracaklar;var ise, hastanın şifa bulmasını sağlayacaklar!Durumları ciddi ise hiçbir masraf ettirmeden hastaneye kaldırıp tedavi ettirecekler!

Allah korusun! Herhangi bir gıda maddesi buhranı yaşanabilir.Böyle bir durum yaşanırsa,bırakmış olduğum yüz silah,usta avcılara verilecek.Bunlar,hayvanların yumurtada veya yavruda olmadığı zamanlarda,ormanlara ava çıkacaklar ve hastaları gıdasız bırakmayacaklar!

Ayrıca,külliyemde inşa ettirdiğim imarethanede şehitlerimizin aileleri ve İstanbul’un fakirleri yemek yiyeceklerdir! Yemek yemeye veya almaya gelemeyen olursa ,bizzat görevliler ,yemekleri hava aydınlanmadan,kimsenin sokaklarda olmadığı zamanlarda,kapalı kaplarla evlerine götüreceklerdir! “

İşte Fatih’in,bundan beş yüz küsur önce kaleme aldırdığı vasiyetname…İdeal bir yönetici,milleti için kılı kırk yararcasına hizmet aşkıyla tutuşan bir zat…Vasiyetnamenin başında-kendi alın terimle-diyor, yani devlet hazinesi değil,bizzat elinin emeğinin kazandığı paradan bahsediyor!Padişahların her birinin bir mesleği vardı.Bu mesleklerle söz konusu şahsi gelirleri sağlardı.

Bu vasiyetnam,günümüz yönetici veya tebasının çıkaracğı dersler var!Bir yandan, “hastaneler benim vatandaşımın hizmetindedir “edebiyatı, öte taraftan bir ömür boyu SSK’ya prim yatırmasına rağmen,bu kurumun işleyeşinden dolayı,doktorsuz ve ilaçsız kalan insanlar ve bunları,hiçbir reaksiyon göstermeden seyredebilen büyükler…

NE HALDEYİZ BE!

alinti ...

...mystery...

esma abla süpermiş.. okey:) ne halde olduğumuz hakkında ise yorum yapmak istemiyorum konu uzuyor bugün keyfimi bozamıcam... dance:) neyse bu güzel bilgiler için teşekkürler ve en son +1 Beiträge :angel:

esma 41

Tesekkürler mystery.
Bu "haller " yavas yavas düzelecek insAllah.  :)

...mystery...

bişey değil esma abla... utanan:) yazdığım mesajı unutmuşum 1 hafta oldu yazalı sanırım... ::) ;D

inşAllah yakında düzelir... dance:)

zeytin

aslında 2 şık olsaydı daha iyi olurdu.seçim yaparken düşündüm ama 1incisi daha ağır bastı