Trabzonun incisi Akçaabat

Başlatan khoLpa$aLı, Ocak 12, 2008, 05:00:55 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

khoLpa$aLı

Trabzon ilinin bir ilçesidir.
Akçaabat'ın Konumu 
Çarşıbaşı'nın doğusunda, Trabzon'un 13 km. batısında, Düzköy ve Maçka'nın kuzeyindedir.

Akçaabat'ın Tarihçesi
şehrin kuruluşuyla ilgili araştırmalar ilk yerlilerin Ege kıyılarından gelerek buralara yerleştiğini öne süren batılı araştırmacılar ile buraların Asya kökenli ya da Türk olduğunu ortaya koyan araştırmacılar arasında yoğunlaşır.

Çınar ağaçlarının çokluğundan ötürü (Platana =çınar yunancada) Pulathane adıyla anılan şehrin; sonraları ticaretin gelişmesi ve paranın bolluğundan dolayı Akçaabat adını aldığını belirten araştırmacıların yanı sıra beyaz evlerinden dolayı şehrin Akçaabat adını aldığını iddia eden araştırmacılar ile eski Türkçe’den kaynaklanan batıdaki şehir anlamına geldiğini söyleyen araştırmacılar da vardır.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında fethedilen, Akçaabat’ta Roma, Bizans, Kommenos ve Osmanlı dönemine ait tarihi yapıt ve izlere rastlamak mümkündür. Akçaabat‘ın, Osmanlı dönemine ait kaynaklarda şehir merkezi “Pulathane”, ilçe geneli ise “Akçeabâd” olarak geçmektedir.

şehrin tarihinde 1810 yılı Ramazan ayı ayrı bir yer tutar. Bu tarihte Rus donanması Sargana mevkiine çıkarma yapmak istemiştir. Akçaabat halkı 48’i kadın olmak üzere 969 şehit vererek yurdu savunmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırasında 20 Nisan 1916 yılında Çarlık Rusya’sı Akçaabat’ı işgal etmiş ancak bu işgal de uzun sürmemiş ve 17 şubat 1918‘de Akçaabat düşman işgalinden kurtulmuştur.

Kronolojik sıralama ile Akçaabat için önemli olayları şu şekilde sıralamak mümkündür;
M.Ö. 700 : Akçaabat, Milentos ticaret kolonilerinin bir uzantısıdır.
M.Ö. 312 : Akçaabat Pontus Krallığı’nın eline geçer.
1214 : Akçaabat Trabzon Rum İmparatorluğu'nun eline geçer.
1461 : Akçaabat Trabzon ile birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devleti’nin topraklarına katıldı.
1810 : Akçaabat tarihi açısından Osmanlı döneminin en önemli olayı Sargana Savunmasıdır.
1880 : Akçaabat Belediyesi kuruldu
1884 : Akçaabat, Teşkilat Nizamnamesi gereği ilçe kimliğini kazandı.
20 Nisan 1916 : I. Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusya’sı Akçaabat’ı işgal etmiştir.
17 şubat 1918 : Düşman işgalinden kurtulan Akçaabat, Cumhuriyet Döneminde kültür, sanat, eğitim, ticaret gibi alanlarda hızla gelişen bir ilçe durumuna gelmiştir.

Akçaabat Köftesi
Akçaabat'ın özel yetiştirilen dana ve öküzleri ile elde edilen bir köfte çeşididir.
Akçaabat ilçesinde 1 ve 2 yaşından büyük olmayan dana ve öküzler her sabah yetiştirici tarafından yöre otları ve yemlerine katılan tuz ile beslenir. Bu çeşit bir beslenme dana ve öküzün etine ayrı bir lezzet katar. Bu lezzetin farklı bir ilçe hayvanından elde edilmesi olanaksızdır.
Akçaabat Köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, işkembe yağı ve böbrek yağı kullanılmaz.
Akçaabat Köftesi'nin en önemli özelliklerinden biri Odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Ocak belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra ızgarası tel fırça ile silinir. Ardından böbrek yağı ile temizlenir. Ve sıra halinde köfteler ızgaraya dizilir.
Akçaabat Köftesi, piyaz, kızarmış biber, kızarmış domates, yöresel ekmek ile yenilir. İçecek olarak ayran tercih edilir.

Akçaabat Sebatspor
1923'te Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Sebat İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Kırmızı-Beyaz renklere sahip olan kulüp, bir ilçe kulübü olarak Süper Lig'e çıkmayı başarmış üç kulüpten birisidir. 1968 yılında Sebat Gençlik adıyla 3. lige kabul edilen ve 1977-78 sezonnuda grubunda şampiyon olarak 2. lige çıkan kulüp, 1981-82 sezonunda son 3 maçı kaybederek 1. lige çıkma hakkını 1 puanla Samsunspor'a kaptırmıştır. 1986 yılında bugünkü ismini almış, 1990-91 sezonunda sonuncu olarak 3. lige düşmüştür. Ertesi sezon yeniden 2. lige çıksa da 1992-93 sezonunda 4. klasman grubunu sondan 2. bitirerek yeniden 3. lige düşmüştür. 1999-2000 sezonunda yeniden 2. lige çıkan kulüp, ertesi sezon 4. klasman grubu lideri olarak ekstra yükselme maçlarına katıldı ve Malatyaspor'a 4-0 kaybetti ve 2. lig A Kategorisine katılmaya hak kazandı. 2002-2003 sezonunu 3. bitirerek Süper Lige çıkan kulüp, 2 sezon bu ligde oynadı. 2004-2005'de sonuncu olarak 2.Lig A Kategorisi'ne düştü. Geçen sezon 2.Lig A Kategorisi'nden düşmekten son anda kurtulan Akçaabat Sebatspor 2006-2007 sezonunda da aynı ligde mücadele edecek. şu anda kulübü İsmail BATUR çalıştırmaktadır.

yücel

Danke schön Dostum. Das war wirklich super... ;)  +rep

gütig

Esim köfteye bayilir... Onu Akcaabat`in köftesiyle tanistirmaliyim... Gerci henüz bana da nasip olmadi ama... Trabzon`lu arkadaslar, bu köfte denildigi kadar leziz mi gercekten ??

yücel

Alıntı yapılan: gütig - Ocak 12, 2008, 05:33:57 ÖS
Esim köfteye bayilir... Onu Akcaabat`in köftesiyle tanistirmaliyim... Gerci henüz bana da nasip olmadi ama... Trabzon`lu arkadaslar, bu köfte denildigi kadar leziz mi gercekten ??

Ayipsin kardesim Leziz olmaz mi...... ::) 8) :angel:

Hemen sulanmak yok ama...    ;D

jentzsch

oooooooooooooooooooffffffffffffffffffffff :o :o :o   akcaabat yolcusu kalmasinnnnnn,,haydiii gidiozzzz ;D ;D

yücel

hooooooooppppppp muavin topla paralari, parayi vermeyen kalmasin... ;D ;D

Ay sonu cikiyoz yola... ;D

gütig

Esim Akcaabat köftesinden tadarsa, bir daha benim yaptigim köfteleri begenmez. N`aparim o zaman ben ??? ;D En iyisi bunlari ona hic göstermeyim ;D

jentzsch

tamamm ben muavinim  ;D arkadan ücretleeeerrrrrr ;D 20 euro abla 20 eurooo yok mu bozukk?? :P kaptaann hadi hizlan biraz... daha essen'e cikip yuceli alcaz yol uzun ordan da ver elini akcaabat..köfteler sogumasin ;D

yücel

Neee 20 € mu! :o - 20€ ya adam dünya turu yapiyo yaw... ;D

Neyse Köftelerimiz sogumadan gidelim bari... ::) ;D

gütig

Evet yaa, sakasi bile istah aciyo... InsAllah günün birinde gercekten nasip olur oralara gitmek... Neyse ki memleketim Karadeniz. Trabzon pek uzak sayilmaz yani...

yücel

InsAllah almancax ailesi olarak bir gezi yapariz Akcaabata... :D :)

jentzsch

ya saka makaa ben karadenizli degilim ama yemekleri olsun,insani olsun,sehirleri olsun hepsi cok hosuma gidiyor..hatta 2 gün önce rüyamda ne gördüm.. ;D yücel hatirlar belki..kolbasti dansinin videolarini koymustun ben de sok olmustum..iste rüyamda evleniyorum kiz arkadasimda dügünde bana sürpriz yapmak icin kolbasti kursuna gitmis dügünde oynadii ;D ;D hatta dügündeki herkes oynadii ben sok oldum Allahtan kisa sürdü rüya uyandim hemen ;D ;D

gezi güzel fikir :) hele karadeniz de gezilecek onca yer varken baska yer de dusunulemez..

yücel

Alıntı yapılan: jentzsch - Ocak 12, 2008, 07:26:07 ÖS
ya saka makaa ben karadenizli degilim ama yemekleri olsun,insani olsun,sehirleri olsun hepsi cok hosuma gidiyor..hatta 2 gün önce rüyamda ne gördüm.. ;D yücel hatirlar belki..kolbasti dansinin videolarini koymustun ben de sok olmustum..iste rüyamda evleniyorum kiz arkadasimda dügünde bana sürpriz yapmak icin kolbasti kursuna gitmis dügünde oynadii ;D ;D hatta dügündeki herkes oynadii ben sok oldum Allahtan kisa sürdü rüya uyandim hemen ;D ;D

gezi güzel fikir :) hele karadeniz de gezilecek onca yer varken baska yer de dusunulemez..

Rüyada kolbasti hee, helal olsun...

Bende herhalde bu aksam köfte görürüm... ;D

jentzsch

bu arada konuyu acan arastirmaci arkadasa sesleniyorum :)  trabzonun incisi tamam..bir de kocaeli nin incisini arastirip nasil bir özelligi varmis bu kasabanin onu da koysan ya buraya ;)

khoLpa$aLı

karnım acıktı resimleri görünce beee..

gütig

Alıntı yapılan: khoLpa$aLı - Ocak 13, 2008, 12:59:19 ÖÖ
karnım acıktı resimleri görünce beee..

eeee, Akcaabat köftesinden bahsedersen olacagi budur. ;D ;D Sayenizde hepimizin istahi acildi burda... Sanirim, yakinda Akcaabat`a bir hücum yasanir  ;D ;D