Bilgisayarın baş düşmanı "toz"

Başlatan esma 41, Mart 07, 2008, 03:25:22 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esma 41

Bilgisayarın baş düşmanı "toz

Bilgisayarın, soğutma işlemi sırasında topladığı tozun, veri ve ekonomik kayıplara neden olmaması için en fazla 2 ayda bir bakımdan geçmesi gerekiyor

Konya'da bilgisayar satış ve bakım hizmeti veren bir şirketin İşletme Müdürü Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanımı hızla yaygınlaşan bilgisayarın, artık pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında yerini aldığını belirtti.

Sorunsuz bir bilgisayar kullanımı için, kaliteli bir bilgisayar edinmenin yeterli olmadığını, bakımının da büyük önem taşıdığını anlatan Yılmaz, ancak, Türkiye'de özellikle amatör düzeyde kişisel bilgisayar kullananların büyük bölümünün, bilgisayarın bakımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini söyledi.

En sık karşılaşılan bilgisayar arızalarının başında fan sorunlarının geldiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bilgisayar çalışır durumdayken, 'Power dağıtıcısı' olarak bilinen ve makineye giren elektriği değişik parçalara aktaran alet ve içinde işlemlerin gerçekleştirildiği, bilgisayarın en pahalı parçası olan 'işlemci', belli sıcaklık seviyesinde tutulmalıdır. Bu iki önemli parçanın aşırı ısınmaması için de soğutucu fanlar görev yapar. Son derece sessiz çalışan bu fanların durması ya da istenen performansı gösterememesi power dağıtıcısı ve işlemcinin yanmasına neden olur.

İşlemcinin yanması durumunda oluşacak ekonomik maliyetin bedeli ise 300-400 YTL'yi buluyor. Ortamdan aldığı havayı bilgisayar kasasının

içine aktaran fanların en büyük düşmanı ise ortamdaki tozdur. Fanın ya da soğutulacak parçaların üzerine biriken tozlar, aşırı ısınmaya bağlı olarak bilgisayara ciddi arızalar verebilir." Yılmaz, evlerde, işyerlerinde ya da bürolarda, bilgisayarın bulunduğu hemen her yerde belli miktar tozun bulunmasının kaçınılmaz olduğunu, bilgisayarın tozla temas etmesinin tamamen engellenmesinin ise son derece zor olduğunu belirtti.

Ekranınız donuyorsa

Bilgisayarın en pahalı parçası olan işlemcinin yanmasıyla sonuçlanan toz birikmesinin en net sinyalinin ise 'ekran donması' olduğunu anlatan Yılmaz, "Üzerinde çalıştığınız bilgisayarın ekranı aniden donar, mausu bile çalıştıramazsınız, bilgisayara müdahale edemezsiniz. Ancak bilgisayarı power düğmesinden kapatıp yeniden açabilirsiniz. İşte bu arıza şekli, bilgisayarın toz birikmesine bağlı sorunlar yaşamaya başladığının, en önem göstergesidir" diye konuştu.

Yılmaz, kasası orijinal olmayan bilgisayarda daha sık yaşanan, toz birikmesine bağlı bu tür sorunların, veri ve ekonomik kayıplara neden olduğunu vurgulayarak, benzer sorunlarla karşılaşmamak için bilgisayara en fazla 2 ayda bir bakım yapılması gerektiğini, bu işlemin maliyetinin ise 20 ile 30 YTL arasında olduğunu sözlerine ekledi.

esma 41

Bu yaziyi sizinle neden palyastigimi kisaca anlatayim.  :)

Bir saat önce (gece yarisi  saat 1.30 )  :)

Ekranim birden dondu .Kapatip tekrar actim , 15 dk sora tekrar dondu.

Esma ne yapti dersiniz ? :)
Aldi eline elektrikli süpürge makinesini gecenin 1.30 unda Kasayi temizledi.
Veee sonuc .....  artik bilgisayarim donmuyor. ;D

Yani bilgisayariniz/ ekraniniz  donuyorsa eger ,servise götürmeden önce bir Tozunu alin. ;D

jentzsch

Demek dünyadaki tek deli benim kardesim degilmis.Annem ne zaman temizlik yapsa bu da alir süpürgeyi,acar bilgisayarin kasasini,bir güzel süpürürdü ;D Yalniz Esma ve diger arkadaslara ufak bir uyarim olacak.Kardesim bunu en son yaptiginda volt sayisini unuttum ama baya bir volt elektrik yemisti.(kendisi elektrik müh. okumasina ragmen) ve ciddi sekilde rahatsizlanmisti.(hastanelik olmustu.) Saka yapmiyorum,espri falan da degil.Eger böyle bir ise kalkisiyorsaniz cooook dikkatli olun!!!

khoLpa$aLı

tesekkurler ama bilgisayarimizin garantisi varsa acamiyoruz zavalli makina o tozlari yutmaya mecbur kaliyor..

Sonsuzluk Yolcusu

Esma bu yararli bilgilerin icin tesekkürler. Basimiza Pc nin donmasi gibi olay gelirse, en azindan ne yapabilecegimizi ögrendik.

Sparta

Benim bilgisayar su soğutmalı , acaba aynı teknik işe yarar mı? :D :D :D

esma 41

Alıntı yapılan: jentzsch - Mart 07, 2008, 03:50:00 ÖÖ
Demek dünyadaki tek deli benim kardesim degilmis.Annem ne zaman temizlik yapsa bu da alir süpürgeyi,acar bilgisayarin kasasini,bir güzel süpürürdü ;D Yalniz Esma ve diger arkadaslara ufak bir uyarim olacak.Kardesim bunu en son yaptiginda volt sayisini unuttum ama baya bir volt elektrik yemisti.(kendisi elektrik müh. okumasina ragmen) ve ciddi sekilde rahatsizlanmisti.(hastanelik olmustu.) Saka yapmiyorum,espri falan da degil.Eger böyle bir ise kalkisiyorsaniz cooook dikkatli olun!!!

Uyarin icin tesekkürler Jentzsch.
Kardesinede gecmis  olsun . :)

Lütfen Bilgisayarinizin tozunu alirken dikkatli olun.

Sora esma dedi  veya demedi demeyin ...  :)

esma 41

Alıntı yapılan: khoLpa$aLı - Mart 07, 2008, 11:44:32 ÖÖ
tesekkurler ama bilgisayarimizin garantisi varsa acamiyoruz zavalli makina o tozlari yutmaya mecbur kaliyor..

Him evet haklisin.
Garantisi varsa servistekiler temizlesin , toz alsinlar o zaman.  :)

esma 41

Alıntı yapılan: Sparta - Mart 09, 2008, 11:12:01 ÖS
Benim bilgisayar su soğutmalı , acaba aynı teknik işe yarar mı? :D :D :D

Su sogutmali Bilgisayrlar  pek tozlanmaz bence. 

Bu Konuda pek bilgim yok maalesef.  :)

Cok titiz olanlar  icin  bu yöntem ile Toz almak da uygun olabilir  :)

Sonsuzluk Yolcusu

Bu ne ya! Gülmekten kirildim. ;D ;D ;D
Temizlik icin süper bir yönteme benziyor ???
Kökten temizlik ;D ;D

esma 41

Alıntı yapılan: Sonsuzluk Yolcusu - Mart 18, 2008, 01:57:02 ÖÖ
Bu ne ya! Gülmekten kirildim. ;D ;D ;D
Temizlik icin süper bir yönteme benziyor ???
Kökten temizlik ;D ;D

Evet kökten temizlik buna derler . ;D

Sizce bu Resimdeki adam hangi Ülkeden?  ;D

Ne Vatandasi?  :)

Sonsuzluk Yolcusu

Ilk gördügümde amerika aklima gelmisti ;D ;D

esma 41

Sonsuzluk Yolcusu

Sahsin simasi ve mekan baska ülkeyi hatirlatti bana. Avustralya olabilirmi acaba?

esma 41

Alıntı yapılan: Sonsuzluk Yolcusu - Mart 18, 2008, 02:39:37 ÖÖ
Sahsin simasi ve mekan baska ülkeyi hatirlatti bana. Avustralya olabilirmi acaba?

Bilmiyorumki  :-\

Hadi herkes tahmin etsin.

Sizce resimdeki temizlik yapan adam nereli?  ;D

Ben yinede türk diyorum.  :)

a_ysche

bu işi ( yani kökten temizliği ;D ) anca bi Türk yapar bence  :D  :D

Sonsuzluk Yolcusu