YARDIM ELİ UZATMAK İSTEYENLERE....

Başlatan burcukafadar, Nisan 15, 2008, 05:54:10 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

burcukafadar

[b]ULUSAL KEMİK İLİĞİ BANKASI YAKINDA AÇILIYOR.KEMİK İLİĞİ DOKU BANKASI(KİDbank)[/b]
GÖNÜLLÜ KEMİK İLİĞİ VERİCİSİ OLMAK İSTEYENLERE DUYRULUR.

A) Kimler gönüllü verici (donör) olabilir?

a) 18-55 yaş arası olmak,
b) Önemeli bir hastalığa sahip olmamak,
c) Genel anestezi almaya engel bir durumunun olmaması (Enfeksiyon, kansızlık vb.)
d) Hepatit B - Hepatit C - AIDS vb. hastalıkların taşıyıcı olmamak.
e) Doku grupları uygun bir hastaya gerekli olduğunda kemik iliği vermeye gönüllü olmak ve engel durum taşımamak.

B) Nasıl verici olunur?

İzlenecek yollar:

a) Sizden 1 tüp kan alınacak ve Hepatit, AIDS gibi testlerinizle birlikte taramada gerekli doku gruplarınız çalışılacaktır.
Bunlar aslında 4 basamaktır. Örneğin Doku gruplarınızın (HLA-A, -B, -C, -DR gibi) en yüksek hassasiyete ve en güvenilir metotlarla çalşılması ve doğrulanması önemlidir.
b) Bu sonuçlarınız bir bilgi bankasında saklanarak, sürekli ihtiyacı olan hastalarla karşılaştırılacaktır. Kemik iliği bekleyen bir hasta ile uygun gönüllü verici bulunduğunda çağırılacaksınız.
Daha ileri testleriniz çalşılacaktır.
c) Son bir kez daha değerlendirildikten sonra sizinde onayınız alınarak, ya da damarlarınızdaki kanda dolaşan kök hücreler bir işlem uygulanarak özel cihazlaral toplanarak (periferik kök hücre) ya da genel anestezi altında tercihen büyük kalça kemiğiniz içine girilerek enjektör iğnesinin biraz daha büyüğü bir iğne ile kök hücrelerden zengin kemik iliği alınacaktır.
d) Bu işlem size hiçbir zarar vermemekte, kök hücelerinizde çok önemsiz bir eksilme olmamaktadır.
Vücudumuz kısa bir süre içerisinde bu eksikliği tamamlamaktadır.
e) Bu aşamadan sonra sizin göreviniz bitmekte ve toplanan kemik iliği, kök ücreler bir takım işlemlerden geçirilerek, nakil bekleyen hastaya verilecektir.
f) Sizin kemik iliğinizin alıcının vücudu tarafından red olmaması ve sağlıklı çalışması için hastaya yoğun bir bakım uygulanacak ve yoğun ilaçlar verilecektir.
g) Çeşitli testlerle yeni iliğin çalışıp çalışmadığına bakılacak ve uygunluk sağladığı takdirde BİR YAşAM KURTULMUş OLACAKTIR.

şİMDİ GÖNÜLLÜ KEMİK İLİĞİ VERİCİ OLMAK İSTEYEN NE YAPMALIDIR?
* DONÖR OLMAK İSTİYORUM formunu doldurarak, kendisine ulaşılabilecek iletişim adreslerini belirterek LÖSV'den kendisine gelecek çağrıyı ve yönlendirmeyi beklemelidir. Bu süre 1 ay ya da 1 yıl kadar olabilir.

* LÖSEV öncelikle gönüllü vericiden 1 tüp kan alacak ve doku gruplarını çalışarak sonuçları bilgi bankasında saklayacaktır. Gerekli hallerde gönüllüyü tekrar çağıracak ve bilgilendirecektir.

* Gönüllü çağrıldığı zaman bi hayat kurtaracağını asla unutmayarak, kemik iliğini vermek için koşacaktır. Bu geriye dönülmez bir yol olmalıdır.

İLGİLENEN VE DESTEK VERMEK İSTEYENLER;

DONÖR OLMAK İÇİN şİMDİLİK BİR FORM DOLDURMANIZ YETERLİ...

AşAĞIDAKİ ADRESTEN FORMA ULAşABİLİRSİNİZ;

https://www.losev.org.tr/bagissorgu/bagis/Bag_DBilgi_grs.aspx

Minik yüreklerin bu illet hastalığın üstesinden gelmesi inanın hiç kolay değil. Bu hastalığı başından geçen veya bu hastalığın ucundan dönenler anlar ancak, buna inanın. Bu konuyu buraya eklemekteki tek amacım, ne kadar duyulursa o kadar yardım elleri çoğalır. şimdiden herkese çok teşekkürler.

tusem

Bizde sana teşekkür ediyoruz.çok kan vermişliğim oldu ama bunu yapmamıştım.inan bana işlerimin arasına bunu da koyacağım.Bilgin için sağol,bugün sana yarın bana...bunu hiç unutmamak lazım. :)

burcukafadar

rica ederim canım, duyarlı olmana çok ama çok sevindim. bende bundan birkaç sene evvel acil bir hastaya kan vermek istemiştim ama benim kanım çok az çıktı, yaşımında küçük olduğunu söylemişlerdi ozamanlar:) sonrada kendimin bir kan hastalığım ortaya çıktı, ama neyseki bukadar yoğun bişi değil. neyse derin mevzuular bunlar girmeyim oralara. bunu yaşamayan veya yakınında görmeyen asla bukadar iyi bilemiyor bu illet hastalığı. o yüzden ne kadar duyarlı olursak etrafımızda o kadar al yanaklı, güler yüzlü, sağlıklı mı sağlıklı minik yumurcaklar görürüz:)