Saglik Kösesi ...

Başlatan esma 41, Mayıs 09, 2008, 12:40:45 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esma 41

Herseyden önce saglik deriz ya.
Bende "saglik"  üzerine  bir Konu acmak istiyorum.
Her hafta yeni bir Konuya dayanarak , günümüzdeki hastaliklardan ,tedavi
yöntemlerini , saglikli yasam v.s. bilgi edinmek istiyorum.
Herkes birseyler paylasirsa cok sevinirim.

Saglik, yasam , beslenme v.s gibi Konular hakkinda paylasimlarda bulunabiliriz.

Bu haftaki konumuz :  :)

Tam bana göre .. ve Forumdaki bazi diger üyeler icin ( gecekuslari ) bir Konu.

Düzensiz uyku

Düzensiz uyku tüm sağlığı etkiliyor
ABD’de yapılan bir araştırmada, yeterli uyku uyuyamayanların aşırı şişman (obez) olma olasılığının daha yüksek olduğu, ayrıca bu kişilerin sigara ve alkol kullanma oranlarının da düzenli uyuyanlara göre daha fazla olduğu belirlendi...

ATLANTA - ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırmada da, gecede 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyanların aşırı şişman (obez) olma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya kondu. Düzensiz uyku ile büyük göbek arasındaki bağlantıya ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı araştırmalardan biri olduğu belirtilen çalışmada, az uyuyanların daha fazla sigara içtiği, daha az fiziksel faaliyette bulunduğu ve daha fazla alkol tükettiği yönünde de bağlantı kuruldu.

Çalışma, ABD’de Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi’ne bağlı Ulusal Sağlık İstatistik Merkezi tarafından 2004’den 2006’ya kadar kapı kapı dolaşılarak 87 bin erişkinle yapılan araştırmayı kapsıyor.

Amerikan Uyku Akademisi sözcüsü, Clorado’da görev yapan doktor Ron Kramer, yeni araştırmanın, yeterli uyku uyumayanlarda obezite ve diğer sağlık sorunları bulunmasıyla ilgili diğer bir dizi çalışmalara ek katkılar sağlandığını belirterek, “bütün verilerin, az ve çok uyumanın iyi olmadığını ortaya koyduğunu” söyledi.

Bu tür araştırmalarda, sigara içmenin mi uykusuzluğa neden olduğu ya da az uykunun mu sigara içmeyi tetiklediği gibi neden sonuç ilişkisinin ortaya konamadığına işaret edildi.

Çalışmada, aşırı yemek yemeye, sigara içmeye, uykusuzluğa etkisi olabilen depresyon gibi diğer unsurlar da dikkate alınmadı.

EN FAZLA SİGARA İÇENLER AZ UYUYANLAR
Yeni araştırmada, günde 6 saatten az uyuyanların yüzde 31’i, 9 saat ve daha fazla uyuyanların da yüzde 26’sı sigara içtiklerini söyledi.

Sigara içme oranının ortalama yüzde 21 olduğu ABD’de araştırmaya katılanlardan günde 7-8 saat uyuyanların sigara içme oranı yüzde 18 çıktı.

OBEZİTE İLE UYKU SÜRESİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

Günde 6 saatten az uyuyanların yüzde 33’ünün, 9 saat ve daha fazla uyuyanların da yüzde 26’sının aşırı şişman olduğu ortaya kondu. Yeterli uyku uyuyanlarda ise obezite oranı yüzde 22 çıktı.

EN FAZLA ALKOL KULLANANLAR EN AZ UYUYANLAR

Ancak günde 7-8 saat uyuyanlarla, 9 saat ve daha fazla uyuyanlarda alkol kullanım oranının benzer olduğu ortaya kondu.

Araştırmada ortaya konan bir diğer bağlantı da günde 9 saat ve daha fazla uyuyanların yaklaşık yarısının boş zamanlarında daha hareketsiz olduğu belirtildi. Fazla uyuyanların çoğunun egzersiz yapmalarını zorlaştıran ciddi sağlık sorunları bulunduğu kaydedildi.

Siz günde/ gece  kac saat uyursunuz arkadaslar ?
Uyku sorunu yasiyormusunuz ?

kirsehir7

5-6 saat uyurum
bazen degisebiliyoda.

gece

Ben cogu zaman 5 saat uyuyorum.;) ayrica ne sigara nede alkol kullanmiyorum . :)

esma 41

Bana günde 5 saat uyku yetiyor.  :)
Uyku sorunumda yok cok sükür.
Ama uykusuz kalinca , cekilmez bir hale geliyorum ... sabahlari .
Huysuzlasabiliyorum yani ... ( buda bir itiraf )  ;D

şems

banada 6 saat uyku yetıyor....fazlasını ıstesemde uyuyamıyorum.
ama daha az uyumalıyım dıye düşünüyorum...
çunku gune hayata daha erken başlamak gıbısı var mı?

esma 41

Alıntı yapılan: şems - Mayıs 09, 2008, 12:49:18 ÖÖ
banada 6 saat uyku yetıyor....fazlasını ıstesemde uyuyamıyorum.
ama daha az uyumalıyım dıye düşünüyorum...
çunku gune hayata daha erken başlamak gıbısı var mı?

Ama 6 saaten az uyumakta pek saglikli degil bence .... ( bunu 5 saat uyuyan birisi yaziyor )  ;D

jentzsch

Gece 2'den 3'den erken uyuyamam.Sabah 6 da da kalksam uyuyamam.Okul hayatimda 2. ögretimdim ve dersler ogleden sonraydi hep..Simdi is hayatimda da aksam calisiyorum.Yarasa miyim neyim anlamadim ama bu tarz bir düzeni seviyorum.Bu arada ortalama 6,7 saat uyuyorum.Yeteri kadar sigara ictim bugüne kadar ve su an icmiyorum.Obez degilim ama kiloya megilliyim..Alkol kullanmiyorum.
Sanirim almancax üyeleri olarak ABD'de yapilan kapsamli bir arastirmayi cürütmüs olduk.Darma dagin ettik koskoca arastirmayi.. ;D

Bu arada ben hesapladim.Günde 8 saat uyuyarak 60 yil yasayan bir insanin 20 yili uykuda geciyor.Eger bunu 6 saate düsürürsek 15 yilimiz uykuda gecer ve 5 yil daha fazla yasamis oluruz.. :D

esma 41

Alıntı yapılan: jentzsch - Mayıs 09, 2008, 12:56:06 ÖÖ
Gece 2'den 3'den erken uyuyamam.Sabah 6 da da kalksam uyuyamam.Okul hayatimda 2. ögretimdim ve dersler ogleden sonraydi hep..Simdi is hayatimda da aksam calisiyorum.Yarasa miyim neyim anlamadim ama bu tarz bir düzeni seviyorum.Bu arada ortalama 6,7 saat uyuyorum.Yeteri kadar sigara ictim bugüne kadar ve su an icmiyorum.Obez degilim ama kiloya megilliyim..Alkol kullanmiyorum.
Sanirim almancax üyeleri olarak ABD'de yapilan kapsamli bir arastirmayi cürütmüs olduk.Darma dagin ettik koskoca arastirmayi.. ;D

Bu arada ben hesapladim.Günde 8 saat uyuyarak 60 yil yasayan bir insanin 20 yili uykuda geciyor.Eger bunu 6 saate düsürürsek 15 yilimiz uykuda gecer ve 5 yil daha fazla yasamis oluruz.. :D

Bu güzel aciklamaniz icin tesekkürler Jentzsch bey.  :)

jentzsch

Sparta

Yarın sigarayı bırakmak için bir başlangıç olabilir... Lütfen forumdaki sigara içen herkes sigara içip içmemeyi bir daha düşünsünler..
     Sevdiklerinizi daha uzun süre görmek istiyorsanız lütfen sigarayı bırakınız...

gece

Ben biraktim  ;D ;D ;D baslamadan tabiki  ;)
birde birakamazsaniz bile lütfen yanliz oldugunuzda icin su zikkimi
yolda yürürken dahi yanimda sigara icen olursa nefes alamiyorum alarjim var benim gibi olan bir sürü
insan vardir eminim.
Sana katiliyorum Sparta . :D

Sparta

Katılmasan , kızardım sana zaten.. şu avatarının altında yazan yazıyı değiştirsen..

"İhtiyaç duyulan arkadaş gerçek arkadaştır"  Bence yanlış... Gerçek arkadaşa ihtiyaç duyulmaz. Gerçek arkadaş, sen daha ihtiyaç duymadan her zaman yanındadır.

Doğrusu :
İhtiyaç duyulan arkadaş ,sigara içmeyen arkadaştır.. :D :D :D   

Aslında buda olmadı. ( sigara içenler içinde yazayım )

Sİgara içen birisi için ihtiyaç duyulan arkadaş sigara içen arkadaştır... ( ateş ister )   :) :) :)

gece

Alıntı yapılan: Sparta - Mayıs 12, 2008, 03:03:25 ÖÖ
Katılmasan , kızardım sana zaten.. şu avatarının altında yazan yazıyı değiştirsen..

"İhtiyaç duyulan arkadaş gerçek arkadaştır"  Bence yanlış... Gerçek arkadaşa ihtiyaç duyulmaz. Gerçek arkadaş, sen daha ihtiyaç duymadan her zaman yanındadır.

Doğrusu :
İhtiyaç duyulan arkadaş ,sigara içmeyen arkadaştır.. :D :D :D   

Aslında buda olmadı. ( sigara içenler içinde yazayım )

Sİgara içen birisi için ihtiyaç duyulan arkadaş sigara içen arkadaştır... ( ateş ister )   :) :) :)

Bak bir tesekkürü daha hak ettin sagol dogru söylüyorsun ya ama nerde kardesim öyle arkadas
hep senden beklenirde neyse bu  bölüm saglikti demi?
karitirdim;)

Sparta

Yok doğru bölüm burası.. Sağlığa zararlı yada yararlı olan herşeyi yazalım... :)

gece

Alıntı yapılan: Sparta - Mayıs 12, 2008, 03:09:42 ÖÖ
Yok doğru bölüm burası.. Sağlığa zararlı yada yararlı olan herşeyi yazalım... :)

Buda dogru yanlis arkadas sagligi bozar hem ruh hemde akil sagligini .....

esma 41

"İdeal uyku 7 saat olmalı"

Kanada'da yapılan bilimsel bir araştırma, ideal uykunun 7 saat olması gerektiğini ve bu saatten az ya da fazla uyumanın şişmanlığa sebep olduğunu ortaya koydu.

Kanada'nın Quebec eyaletindeki Laval Üniversitesi profesörlerinden Jean-Philippe Chaput'nun Amerikan Uyku Hekimliği Akademisi Dergisi'nde yayımlanan bilimsel araştırmasının sonuçları uyku konusunda yeni açılımlar getirdi.

Uykunun insan hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili olarak 7 yıla yakın süre yaşları 21 ila 64 arasında değişen 276 kişi üzerinde araştırmalar yapan Jean-Philippe Chaput, 6 yıl boyunca 7 saatten az uyuyan deneklerin 1.8 kilogram ve 7 saatten fazla uyuyan hastalarının da 1.4 kilogram şişmanladıklarını tespit ettiğini açıkladı.

Jean-Philippe Chaput, günlük 7 saat uyuyan hastalarında ise kilo kaybı ya da kazanımı olmadığını belirttiği araştırma sonuçlarında, çok az ya da çok fazla uyumanın hormon dengesini değiştirdiğini ve aşırı iştahı tetiklediğini kaydetti.

Chaput, 7 saatten az ya da çok uyumanın obezite denilen şişmanlık hastalığına da neden olduğunu belirterek, özellikle günlük 5 saat uyuyanların midelerinde acıkma hissine sebep olan "grelin hormonunun" aşırı salgılandığının saptandığını, bunun da vücutta aşırı yağlanma ve kilo almaya yol açtığını vurguladı.

Uykunun kilo ile ne cok alakasi varmis ::) meger...

Sparta

Alıntı yapılan: gece - Mayıs 12, 2008, 03:12:41 ÖÖ
Alıntı yapılan: Sparta - Mayıs 12, 2008, 03:09:42 ÖÖ

Buda dogru yanlis arkadas sagligi bozar hem ruh hemde akil sagligini .....

:angel:  :angel:  :angel: