Yöresel yemekler

Başlatan lengur, Haziran 07, 2008, 11:20:21 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lengur

Yöresel yemekler köşesini ihmal etmiyelim.

Alıntı yapılan: gece - Haziran 14, 2008, 05:59:56 ÖS

En sevdigim yemektir . ;)

İyi de resmi çok iştah açıcı olan bu yemeğin ismi ne?

Alıntı yapılan: gece - Haziran 15, 2008, 05:24:17 ÖS
Bu aksam menüde BOHEM SAZANI (Çek Cumhuriyeti) olsun ;D

Sazan balığı,genelde tatsız bir balık türüdür.Öyle soslarla filan zenginleştirilmediği sürece hiç lezzetli değildir.Ben daha çok derisi yüzülmüş ve kılçıkları alınmış sazan balığının tereyağında kızartılmışını severim.Tereyağının kokusu bu lezzetsiz balığa güzel tad ve koku verir.

Çeklerin Bohem Sazanının yanında  aslında Türk usulü Hıyar salatası  ;D tarifi iyi giderdi ama bir çorba tarifi veriyorum.

Osmanlı çorbası

MALZEMELER
100 gr kemiksiz dana eti
10 Adet mantar
2 Adet taze sogan
1 Adet domates veya 1 çorba kaşığı salça
1 Su bardağı kıyılmış ıspanak
1 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı tereyağı

YAPILIş TARİFİ
Küçük küçük dogranmis etleri haslayin.
Daha sonra bir tavaya biraz tereyagi alin ve etleri yagda biraz çevirin.
Baska bir tencereye kalan tereyagini koyun.
Içine dilimlenmis mantar ve kiyilmis ispanaklari atin.
Sebzeler suyunu salana dek sote edin.
Içine ilik suyla ezilmis salça veya rendelenmis domatesle unu dökün.
Biraz sonra etleri ve et suyunu ekleyip, 25 dakika pisirin.
Üzerine yesil sogan dograyarak servis yapin

gece

Untmusum yemegin ismini yazmayi yaaa
hatirlattigin icin tesekküederim lengur ;)

lengur

Alıntı yapılan: gece - Haziran 16, 2008, 12:52:19 ÖS
Untmusum yemegin ismini yazmayi yaaa
hatirlattigin icin tesekküederim lengur ;)

Ni demek! Sulu köfteyi çok severim ve her yörenin değişik sulu köfte tarifleri var.Yemeğin ismini unutman önemli değil de yemeği ocağın üstünde unutmak kötü. ;D

Osmanlı mutfağından devam edeyim.

Sultan Reşat pilavı

6 kişilik

Gerekli malzeme:

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu veya su
1 kahve fincanı sıvıyağ
25 gr badem
2 çorba kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tutam tuz

Köfte için:

400 gr yağsız kıyma
1 çay bardağı sıvı yağ
1 rendelenmiş soğan
5 dilim bayat ekmek içi
1 çay kaşığı köfte baharı
Tuz, karabiber

Sos için:

2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 rendelenmiş domates
2-3 diş kıyılmış sarımsak
1 rendelenmiş ekşi elma
1 tatlı kaşığı salça
1 çorba kaşığı ketçap

Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
Bademleri bir kapta 1 su bardağı kadar suda 5 dakika bekletip kabuklarını soyun.
Bir tencerede sıvıyağını ısıtıp bademleri hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinçleri ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun. Kuru üzüm, sıcak et suyu ve I tutam tuz ekleyin. Pirinçler suyunu çekene kadar ağır ateşte pişirin. Pilavı 15-20 dakika demlendirin.
Köfteyi hazırlamak için, bir kapta kıyma, bayat ekmek içi, tuz, baharat ve soğanı yoğurup misket büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın. Tavada sıvıyağını kızdırıp köfteleri kızartın.
Sosu hazırlamak için; domates, elma ve sarımsakları bir tavada 2-3 dakika daha kavurun. Sıvıyağ ve sulandırılmış salçayı ekleyip yaklaşık I dakika suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten alıp tuz ve ketçabı ekleyerek iyice karıştırın.
Demlenen pilavı ortası delikli bir kek kalıbına bastırarak yerleştirin. Kalıbı ters çevirip pilavı servis tabağına çıkarın. Ortasındaki boşluğa köfteleri, üzerine domates sosunu yerleştirip servis yapın.

gece

Haklisin lengur ben hep yaparimmmm unuturum yaniiii  ;D ;D ;D ;D

gece

Ezogelin Çorbası :

Malzemeler
2 çorba kaşiğı un
2.5 çay kaşığı nane
2.5 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı margarin
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 kg kırmızı mercimek
1/2 çay kaşığı kırmızıbiber
Bir adet kücük boy  havuc
bir fincan bulgur
Tuz
Muhakkak bir tutam bir tatlikasigi kadar  Reyhan baharati ekleyin cok yakisiyor :D

4 kişilik

Kırmızı mercimeği , Bulguru ve  rendelediginiz havucu tencerenizde biraz kavurun ve  kaynattığınız et suyunun içine atın. Malzemeler  iyice yumuşayincaya dek pişirin. Sonra ayri bir tavada  domates salcasini yagda kavurup kaynayan corbaya Istege bagli olarak  un kullanilir yada kullanilmaz . Bu sırada unu diğer bir kapta hafif ateşte tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak kavurun. Unun rengi değiştiğinde ağır ağır ılık su ilave ederek macun kıvaına getirin ve et sulu mercimeği yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.Reyha baharatindanda ekleyin .Bunu bir taşım kaynatıp ateşten alın. Diğer bir kapta yağı eritin, içine kırmızıbiber, nane ve karabiber katın. Bu yağı çorbanın üstüne dökün ve bir iki karıştırıp, servis yapın.

AFIYET OLSUN!

jentzsch

Offff  ;D  Ramazan gelsede icsek..Ben ramazan disinda corba icmem pek.Fakat artik ramazanlarda da icilmeyecek gibi.Sicakta gitmez pek.

Aslinda icilir be. ;D Su an cok sicak ama görünce canim cekti.Olsa icerim vAllahi.. ;D

Offff  ;D Limonuda slkcan üstüneee.. ;D

gece

Alıntı yapılan: jentzsch - Haziran 22, 2008, 06:17:51 ÖS
Offff  ;D  Ramazan gelsede icsek..Ben ramazan disinda corba icmem pek.Fakat artik ramazanlarda da icilmeyecek gibi.Sicakta gitmez pek.

Aslinda icilir be. ;D Su an cok sicak ama görünce canim cekti.Olsa icerim vAllahi.. ;D

ben sana kuryeyle yollayim yaw pisirdim bugün yada gel buyur misafirimiz ol Jentzscsh :D

kirsehir7

Alıntı yapılan: jentzsch - Haziran 15, 2008, 05:34:40 ÖS
Balik güzel görünüyor gece ama bu tarifler pek biz erkeklere göre degil.Ya diyorki asagida; ;D

''Süzülmüs balik suyunu sicim gibi akitarak boza kivaminda salca elde etmeli'' ;D  Kimya deneyi gibi vAllahi ;D

Birde ''centilenircesine dogranmis sogan''  ;D

Son olarak  margarini eritmek icin lazim olan su ''kusane''  ;D Sanirim bizim evde yok.Öyle bir seyi hic duymadim.. ;D

itiraf edim bende anlamadim o dediklerini  ;D ne ayip yaa bide bayan olacam.hihi  ;D

jentzsch

Alıntı yapılan: gece - Haziran 22, 2008, 06:20:01 ÖS

ben sana kuryeyle yollayim yaw pisirdim bugün yada gel buyur misafirimiz ol Jentzscsh :D
Sagolasin gece. :D Ya Türkiye'de annem bana ben okuldayken yani baska sehirdeyken Efe Tur'a soföre ya da muavine verirdi bi canta dolusu yemek..Börek,cörek,dolma vs.. ;D 6 saatlik yol gelirdi yemekler.. ;D Sen simdi S-bahn a versen.Söylesen soföre belki kabul eder.. ;D ;D Ben Stuttgart Hauptbahnhof'dan alirim.. ;D

kirsehir7

Alıntı yapılan: jentzsch - Haziran 22, 2008, 06:28:21 ÖS

Sagolasin gece. :D Ya Türkiye'de annem bana ben okuldayken yani baska sehirdeyken Efe Tur'a soföre ya da muavine verirdi bi canta dolusu yemek..Börek,cörek,dolma vs.. ;D 6 saatlik yol gelirdi yemekler.. ;D Sen simdi S-bahn a versen.Söylesen soföre belki kabul eder.. ;D ;D Ben Stuttgart Hauptbahnhof'dan alirim.. ;D
bi alem sin yaa timur.hic gülecegim yoktu.valla güldürdün beni Allahtan seni güldürsün.

jentzsch

Alıntı yapılan: kirsehir7 - Haziran 22, 2008, 06:33:23 ÖS

bi alem sin yaa timur.hic gülecegim yoktu.valla güldürdün beni Allahtan seni güldürsün.
Güldügüne göre sanirim kabul etmezler.. ;D Neyse az kaldi Türkiye'ye gitmeme.Orada bol bol yerim artik insAllah.

gece

hahahahhahahahahahahaha :D olur yaw simdi ciksamm hmmm gece alirsin corbayi :D:D

kirsehir7

gece abla ben sana daha yakinim banada gönder,banane banane bende isterimm :'(

Sparta

Bakıyorumda kimse zeytinyağlı sarma tarifi yapmamış. Ahh nerde o eski  hanımlar... şimdiki yeni nesil saramıyorlar anlaşılan :)

3,14

Alıntı yapılan: Sparta - Haziran 22, 2008, 06:43:13 ÖS
Bakıyorumda kimse zeytinyağlı sarma tarifi yapmamış. Ahh nerde o eski  hanımlar... şimdiki yeni nesil saramıyorlar anlaşılan :)

;D ;D ;D ;D Sarabiliyorlardir ya... ;D

Sparta

Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 22, 2008, 06:46:05 ÖS

Yok sanmıyorum... Eski kızlar şimdi 40-45 yaşındalar.. Sarmakla bitmez ki. İçinin malzemesi filan ceviz , kuş üzümü ,baharatı filan ayrı bir ustalık ister...

Ben kıza kız demem sarma saramadıkça, ve hamur açamadıkça :D

jentzsch

Alıntı yapılan: Sparta - Haziran 22, 2008, 06:48:27 ÖS
Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 22, 2008, 06:46:05 ÖS

Yok sanmıyorum... Eski kızlar şimdi 40-45 yaşındalar.. Sarmakla bitmez ki. İçinin malzemesi filan ceviz , kuş üzümü ,baharatı filan ayrı bir ustalık ister...

Ben kıza kız demem sarma saramadıkça, ve hamur açamadıkça :D
Valla benim esim sariyor.Ben sansliyim o zaman.. ;D