Güzelim Türkülerimiz ve Hikayeleri :)

Başlatan gece, Haziran 13, 2008, 03:11:36 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gece

Sizde Türkü severmisiniz ? Beraber bir arsiv yapalim ne dersiniz. :)

gece

ZAHIDEM

Halk arasında “Zahidem” adıyla ün yapan türkünün şairi Aşık Arap Mustafa, 1901 yılında Çiçekdağı’na bağlı Orta Hacı Ahmetli köyünde dünyaya gelmiştir. Babasını annesini çok küçük yaşlarda yitirdi. İlk önce bir akrabasının himayesinde, daha sonraları da onun bunun yanında büyüdü.

Arap Mustafa’nın babası düğünlerde, toplantılarda “Koca Oyunu” adı verilen oyunda “Arap” rölünü üstlenirdi. Bu nedenle Mustafa’ya da “Arap” lakabı takılmıştır. Kimsesiz kalan Arap Mustafa 10 yaşına gelince Yukarı Hacı Ahmetli köyünden Hacı Bürozadeler’den Mehmet’e çiftçi durdu. Zaman içinde çalışkan, babayiğit, giyimine özen gösteren yakışıklı bir delikanlı olan Arap Mustafa, Ağasının yeni yetişen Zahide’ye gönlünü kaptırdı. Fakir ve kimsesiz olduğundan bu sırrını bir türlü açığa vuramadı.

20’sinde askere giden Mustafa’nın aklı, deliler gibi sevdiği Zahide’de kalmıştı. Köydeki dostlarına mektuplar göndererek Zahide’den haber almaya çalışan Arap Mustafa, Zahide’nin başka biriyle evlendirildiğini ve düğünün’ün de bir hafta sonra olacağını duyunca üzüntüsünü aşağıda içli mısralara dökmüştür. Türküyü Neşet Ertaş plağa okuyup tanıtmıştır. (1)

Zahide Kurbanım n'olacak Halim
Gene bir laf duydum kırıldı belim
Gelenden gidenden haber sorarım
Zahidem bu hafta oluyor gelin

Hezeli de deli gönül hezeli
Çiçekdağı döktü m'ola gazeli
Dolaştım alemi gurbet gezeli
Bulamadım Zahidem'den güzeli

Ay ile doğar da gün ile aşar,
Zahide’mi görenin tebdili şaşar
İyinin kaderi kötüye düşer,
Diken arasında kalmış gül gibi.

Zahide’m kurbanım kurtar bu dardan
Baban anlamadı bizim bu haldan
Kekiline sürmüş kokulu yağdan,
Derdin beni del’ediyor Zahide’m.

Ziyaret’ten çıktım Cender’in özü
Kum gibi kaynıyor Zahide’m gözü
Aslını sorarsan esalet yerden
Hacı Bürolardan Mehmet’in kızı.

Gurbet ellerinde esinim esir
Zahide’m kurbanım hep bende kusur
Eğer baban seni bana verirse
Nemize yetmiyor el kadar hasır.

Çiçekdağı’nda da hiç gitmez duman
Zahide’rn kurbanım hallarım yaman
Yapamadım şu babayın gönlünü
Fakir diye bana vermedi baban.

Anamdan doğalı çok çektim cefa,
şu yalan dünyada sürmedim sefa,
Adımı namımı soran olursa,
Orta Hacı Ahmetli Arap Mustafa...

https://de.youtube.com/watch?v=HdXLxwqwHGo

"link eklenmiyor  :-\"

esma 41

Alıntı yapılan: gece - Haziran 13, 2008, 03:11:36 ÖS
Sizde Türkü severmisiniz ? Beraber bir arsiv yapalim ne dersiniz. :)

Bende türkü sevenlerdenim .
Zahidem türküsüde güzelmis .
Paylasim icin tesekkürler .

Benim en cok sevdigim türkü "Kubat tan Gesi Baglari ".

Gesi bağları

Gesi bağlarında dolanıyorum yitirdim yarimi
Aman aranıyorum yitirdim yarimi aman aranıyorum
Bir tek selamına güveniyorum gel otur yanıma
Hallarımı söyleyeyim derdimden anlamaz ben o yari neyleyim

Gesi bağlarında üç top gülüm var hey Allah'tan korkmaz
Sana bana ölüm var hey Allah'tan korkmaz sana bana ölüm var
Ölüm varsa bu dünyada zulüm var
Atma garip anam beni dağlar ardına
Kimseler yanmasın anam yansın derdime

gece

Esma bende bu türküyü severim katkin icin tesekkürederim . :D
Hikayeside benden olsun ....

Gesi Bağları Türküsünün hikayesi;

Kayseride annesi ile yasayan genc kız Kayseri iline baglı gesi kasabasına gelin gider ozamanın sartlarında ulasım zor oldugu için genç kız
kayseriye gidip gelemez ve annesine olan özlemi onu cok üzer kocası vurdum duymaz gamsız birisidir genc kızla hic ilgilenmez kaynana ise despot ve kötü birisidir geline yapmadık eziyet bırakmaz aradan zaman gecer ve bir cocukları olur cocuğu ile avunmaya çalışır ama nafile annesine olan özlemi birtürlü dinmemistir annesinden hic haber alamadıgı için cok üzülmektedir.aylar yıllar geçer ve kötü haber gelir annesinin öldügünü ögrenen gelin üzüntüsünden gesinin güzel bagları arasında hem aglar hem de gesibagları türküsünü söyleye söyleye dolaşır durur.türkünün bilinen 64 beyiti derlenmiştir. Kaynak: Ahmet Gazi Ayhan.....

esma 41

Alıntı yapılan: gece - Haziran 13, 2008, 03:44:08 ÖS
Esma bende bu türküyü severim katkin icin tesekkürederim . :D
Hikayeside benden olsun ....

Gesi Bağları Türküsünün hikayesi;

Kayseride annesi ile yasayan genc kız Kayseri iline baglı gesi kasabasına gelin gider ozamanın sartlarında ulasım zor oldugu için genç kız
kayseriye gidip gelemez ve annesine olan özlemi onu cok üzer kocası vurdum duymaz gamsız birisidir genc kızla hic ilgilenmez kaynana ise despot ve kötü birisidir geline yapmadık eziyet bırakmaz aradan zaman gecer ve bir cocukları olur cocuğu ile avunmaya çalışır ama nafile annesine olan özlemi birtürlü dinmemistir annesinden hic haber alamadıgı için cok üzülmektedir.aylar yıllar geçer ve kötü haber gelir annesinin öldügünü ögrenen gelin üzüntüsünden gesinin güzel bagları arasında hem aglar hem de gesibagları türküsünü söyleye söyleye dolaşır durur.türkünün bilinen 64 beyiti derlenmiştir. Kaynak: Ahmet Gazi Ayhan.....

Paylasim icin tesekkürler gece .

Bu sakisinida cok severim.  :)

Gülüm

Benim derdim bana yeter birde sen vurma

Bahar gitti firtinalar eser basimda

Gülüm gülüm yetmez ölüm ben ölürüm vay

Etme gülüm, gitme gülüm ben ölürüm vay

Askin beni bir gül gibi soldurdu her gün

Yarali bir ceylan gibi öldürdü her gün

Yetmedi mi sana gülüm bir kuru sevda

Ne vereyim sana gülüm al canim feda

Askin beni bir gül gibi soldurdu her gün

Yarali bir ceylan gibi öldürdü her gün

Gülüm gülüm yetmez ölüm savur külüm

Gülüm gülüm yetmez ölüm savur külüm

3,14

İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım

İşte gidiyorum çeşm-i siyahım
Önümüze dağlar sıralansa da
Sermayem derdimdir servetim ahım
Karardıkça bahtım karalansa da

Haydi dolaşalım yüce dağlarda
Dost beni bıraktı ah ile zarda
Ötmek istiyorum viran bağlarda
Ayağıma cennet kiralansa da

Bağladım canımı zülfün teline
Sen beni bıraktın elin diline
Güldün Mahzuninin berbat haline
Mervanın elinde parelense de

(Not: Türkünün hikayesini bulamadim, eger bulan arkadasimiz olursa, ondan bizimle paylasmasini rica ediyorum. :))

SEVGI-40

"Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar: Çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. 16'ya yeni bastığında Zeynep'i, köylerindeki bir düğüne gelen Ali isimli bir genç görür ve çok beğenir. Köyüne döndüğünde hemen dünür gönderir. Zeynep'i, Ali'ye verirler ve hemen düğünleri yapılır. Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arasında 3 gün 3 gecelik mesafe vardır. Zeynep, anne, baba ve kardeşini tam 7 yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hal alır, köyün büyük tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak, kendi köyüne doğru, kendi yaktığı türküyü için için mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemini gidermeye çalışır. Kocası, Zeynep'in özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki, eski sevgisi de pek kalmadığından Zeynep'i horlamaya, eziyet etmeye başlar. Sonunda bu özlem ve horlanma Zeynep'i yataklara düşürür. Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip geçenler anasının, babasının çağrılmasını ister. Başka çaresi kalmadığını anlayan kocası da, kaynanası ve kayınbabasına haber vermeye gider. 3 gün 3 gece süren bir yolculuk sonrası köye ulaşan anne-baba, Zeynep'i yatakta bulur. Perişan halde olan Zeynep hala türküsünü mırıldanmaktadır. Anne ve babası da türküye eşlik eder. Çevrelerindeki bütün köy kadınları duygulanıp ağlarlar. Zeynep, hasretini giderir; ama çok geç kalınmıştır. Bir daha iyileşemez ve ölür"

valla onun hikayesini bulamadim ama bu türkünün hikayesi cok güzelmis bende bunu ekledim onuda bulursam eklerim

3,14

Alıntı yapılan: SEVGI-40 - Haziran 13, 2008, 04:22:06 ÖS

"Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar: Çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. 16'ya yeni bastığında Zeynep'i, köylerindeki bir düğüne gelen Ali isimli bir genç görür ve çok beğenir. Köyüne döndüğünde hemen dünür gönderir. Zeynep'i, Ali'ye verirler ve hemen düğünleri yapılır. Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arasında 3 gün 3 gecelik mesafe vardır. Zeynep, anne, baba ve kardeşini tam 7 yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hal alır, köyün büyük tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak, kendi köyüne doğru, kendi yaktığı türküyü için için mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemini gidermeye çalışır. Kocası, Zeynep'in özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki, eski sevgisi de pek kalmadığından Zeynep'i horlamaya, eziyet etmeye başlar. Sonunda bu özlem ve horlanma Zeynep'i yataklara düşürür. Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip geçenler anasının, babasının çağrılmasını ister. Başka çaresi kalmadığını anlayan kocası da, kaynanası ve kayınbabasına haber vermeye gider. 3 gün 3 gece süren bir yolculuk sonrası köye ulaşan anne-baba, Zeynep'i yatakta bulur. Perişan halde olan Zeynep hala türküsünü mırıldanmaktadır. Anne ve babası da türküye eşlik eder. Çevrelerindeki bütün köy kadınları duygulanıp ağlarlar. Zeynep, hasretini giderir; ama çok geç kalınmıştır. Bir daha iyileşemez ve ölür"

valla onun hikayesini bulamadim ama bu türkünün hikayesi cok güzelmis bende bunu ekledim onuda bulursam eklerim

Evet haklisin, cok güzelmis hikayesi... Ben de sözleriyle, Youtube'tan bir video ekliyorum.

Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar

Edirne/Yolüstü Köyü-Yöre Ekibi-Ümit Kaftancıoğlu

Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar,
Aşrı Aşrı Memlekete Kız Vermesinler
Annesinin Bir Tanesini Hor Görmesinler,

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.

Babamın Bir Atı Olsa Binse De Gelse,
Annemin Yelkeni Olsa Açsa Da Gelse,
Kardeşlerim Yolları Bilse De Gelse.

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.

Candan Ercetin - Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasinlar
https://de.youtube.com/watch?v=ZXq76tomCuQ

(Not: Youtube Link'i hata verdi.. :-\)

esma 41

Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 13, 2008, 04:16:25 ÖS
İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım

İşte gidiyorum çeşm-i siyahım
Önümüze dağlar sıralansa da
Sermayem derdimdir servetim ahım
Karardıkça bahtım karalansa da

Bağladım canımı zülfün teline
Sen beni bıraktın elin diline
Güldün Mahzuninin berbat haline
Mervanın elinde parelense de

(Not: Türkünün hikayesini bulamadim, eger bulan arkadasimiz olursa, ondan bizimle paylasmasini rica ediyorum. :))

Türkü güzelmis ama bir amasi var .
Umarim yanlis anlamazsiniz.

bu türkünün  son misrada söylenilen "ayagima cennet siralansada" dizesi ile insani  dinen "küfre" kötürebilecek siir. Cünkü ALLAH  cenneti insanlara mükafat olarak yaratmistir. İslam kurallari cercevesinde yasamis ve tevhid inanci yaninda Peygamberimiz sav in ALLAH in kulu ve elcisi oldugunu kabul eden her kisi Cennete girecektir. Cenneti begenmemek bir nevi ALLAH in  yaptigini  begenmemektir. Bunu kabul etmemek insanin haddine degildir.
Arkadaslar yanlis anlamayin ama ... bu ince ayrintilara dikkat etmeliyiz.
Maalesef böyle "isyan edici " sarkilarimiz türkülerimiz cok.
Bende zaman zaman dinliyorum ama iste  ....
Yinede, bir aciklama yapma geregi duydum .  :)

esma 41

Evet Yüksek Yüksek tepeleri candan ercetin cok güzel söylüyor.

Bakalim bende ki link gecerlimi sevgili onur.  :)

3,14

Alıntı yapılan: esma 41 - Haziran 13, 2008, 04:43:20 ÖS

Evet sende gecerli! :D :D :D Böyle daha iyi oldu, tesekkür ederim. :)

gece

Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 13, 2008, 05:43:10 ÖS
Alıntı yapılan: esma 41 - Haziran 13, 2008, 04:43:20 ÖS

Evet sende gecerli! :D :D :D Böyle daha iyi oldu, tesekkür ederim. :)

Arkadaslar bu parca beni cok etkiliyooorrr yaaa ...
Katkilarinizdan dolayi cokkk tesekkürlerrr   :-\

3,14

O zaman sen dinleme, sana yasak! ;D ;D (Üzülecek bir sey yok, neticete bir türkü.. :))

gece

Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 13, 2008, 09:02:00 ÖS
O zaman sen dinleme, sana yasak! ;D ;D (Üzülecek bir sey yok, neticete bir türkü.. :))

yok ben bu türküyü cok severim duygulanirim ama üzülmem merak etmeyin canimm . :-\

3,14

Alıntı yapılan: gece - Haziran 13, 2008, 09:03:58 ÖS

yok ben bu türküyü cok severim duygulanirim ama üzülmem merak etmeyin canimm . :-\

Tamam o zaman dinlemende sakinca görmüyorum.. ;D ;D Zaten bu türkünün yas siniri da yok. ;D :D ;D

gece

Alıntı yapılan: 3,14 - Haziran 13, 2008, 10:46:03 ÖS
Alıntı yapılan: gece - Haziran 13, 2008, 09:03:58 ÖS

Tamam o zaman dinlemende sakinca görmüyorum.. ;D ;D Zaten bu türkünün yas siniri da yok. ;D :D ;D

hahahahahahaha  ;D ;D artik duygulanmiycam bu türküyü dinlerken;cünkü espirin aklima gelicek..
Sagol kadesim 3,14 Onur izin verdigin icin tekrar tesekkürler  ;D ;)

3,14