Askıda Kahve...Neden olmasın??

Başlatan ...mystery..., Şubat 02, 2009, 08:03:59 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

...mystery...

İtalya'da Venedik‘in kenar mahallelerinden birinde, bir Cafe-Barda, espressolarımızı içiyorduk.
İçeri giren müşterilerden biri, barmene "due caffee, uno sospeso" (iki kahve, biri askıda) dedi,
iki kahve parası verdi, bir kahve içip gitti, Barmen de duvar üzerinde asılı duran çiviye bir küçük kağıt astı.

Biraz sonra içeri iki kişi girdi.

Onlar da “trio caffee, uno sospeso" (üç kahve, biri askıda) dediler,
Üç kahve parası verdiler ve iki kahve içtikten sonra gittiler.

Barmen "askı“ ya yine bir küçük kağıt astı.

Bunun gün boyu böyle sürdüğü anlaşılıyordu.

Bir süre sonra kahveye, üstü başı biraz eski-püskü, belli ki yoksul bir kişi girdi ve barmen’e

"uno caffee sospeso "(askıdan bir kahve) dedi.

Barmen hemen bir kahve hazırladı ve Yeni müşterinin önüne koydu.
Yoksul kişi kahvesini içtikten sonra para ödemeden çıktı, gitti.
Barmen ise duvardaki askıya taktığı kağıtlardan birini kopardı,parçalayıp çöp kutusuna attı.

Bu gözlemimizin sonunda, gözlerimizi yaşartan, fakat kesinlikle örnek almamız gereken bir “İtalyan toplumsal terbiyesi" öğrendik:

Yardım etmek için insanların gereksinimlerini belirlerken, yalnızca yaşamsal gereksinimlerle sınırlı kalmak zorunda değiliz. Bir Venedikli için, yaşamsal olmasa da kahve, günlük yaşamda önemli bir yer tutmaktadır.Kahve içebilecek kadar parası olmayan kişilere yardım edebilecek düzeydeki kişiler, kendileri bir kahve parası daha ödüyorlar. Yardım ettiği kişiyi görmedikleri için bu kişiler de daha mutlu oluyorlar,kimden geldiğini bilmedikleri bu ikramı kabul eden kişiler ise huzurlu oluyor.Yardım eden ile alan arasında, bu caffe-bar'daki garson gibi, köprü görevi yapan kişilerin ise güler yüzlü ve sevgi dolu olmaları gerekiyor. İçeri giren yoksul bir kişinin "Bana askıda kahve var mı?" diye sormasına gerek bırakmamak için "askıda kahve olduğunu" belirten kağıt parçalarını kolaylıkla görünebilen bir yere asmak ise bu olgunun çok zarif bir bölümünü oluşturmaktadır.

Biz Türkler bu askıya birşeyler asamaz mıyız ??

Cevabını biraz düşündükten sonra aşağıya bakın...

Bir Ekmek Fırının’da, yada bir Bakkal’da, yada bir Market’te...

“Askıda Ekmek”

Kulağa hoş gelmiyor mu?

“Askıda Ekmek” uygulamasının

Isparta’da 3 Fırın tarafından yapıldığını biliyormuydunuz!?.

Mahallemizdeki fırın yeni bir uygulamaya başladı.

“Askıda ekmek” uygulaması!

“Askıda” kelimesi çoğumuz için yabancı değil.

İlk olarak bilgisayarlarımıza gelen e-maillerden haberdar olduk bu konudan. Yurt dışında bir kafeterya da ilk olarak uygulanmaya başlamış.

Bizim mahalle fırınındaki mekanik şu; ekmek almaya gittiğiniz zaman kendinize bir ekmek alacaksanız.

İki ekmek istiyorsunuz ve “bir tanesi askıda” diyorsunuz. Siz bir ekmeği alıp çıkarken diğer ekmek poşetlenip bu iş için hazırlanmış rafa konuluyor. Daha sonrada ihtiyacı olan sizin tanımadığınız birisi gelip bu ekmeği alıyor.

Kimin muhtaç durumda olduğunu, fırıncıdan başka kimse bilmiyor.

Bizim özümüze uygun, bir uygulama olduğunu düşünüyor. Toplumun her kesiminde yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum.

(alıntı)

bana "yayabilirmisiniz" diye bir mail geldi bende burada sizlerle paylaşmak istedim en azından siteyi ziyaret edipte okuyan kişiler olursa ve etrafta yayılırsa belki bigün gerçekleşebilir diye.... utanan:) utanan:)

zeytin

Çok güzel bir paylaşım Gizem.Sanırım bu uygulama benim bulunduğum yerdede başlayacaktı.Emin değilim ama ben bunun öncülüğünü yapabilirim aslında bulunduğum yer küçük olmasından dolayı tanıdıklarıma sorarım.Paylaşımın iyi fikir aslında ;) İyikide bize bu durumdan haber verdin alkis:) alkis:) alkis:)

...mystery...

Alıntı yapılan: zeytin - Şubat 02, 2009, 08:13:29 ÖS
Çok güzel bir paylaşım Gizem.Sanırım bu uygulama benim bulunduğum yerdede başlayacaktı.Emin değilim ama ben bunun öncülüğünü yapabilirim aslında bulunduğum yer küçük olmasından dolayı tanıdıklarıma sorarım.Paylaşımın iyi fikir aslında ;) İyikide bize bu durumdan haber verdin alkis:) alkis:) alkis:)
aa bu çok güzel bi haber... alkis:) alkis:) alkis:)

işe yaradığına çok sevindim... yuppi:) yuppi:)

zeytin

...mystery...

ATAAN

Bravo Asistanim, Cok Güzel Bir Konu, Iletebildigim Tüm Arkadaslarima Iletecem,  okey:) okey:) okey:)

...mystery...

gece

Cok Güzelmis ya Gizemcim  :-* okey:) okey:) okey:)
Bende Paylasicam Arkadaslarimla cok cici bir konu olmus ya  alkis:) alkis:) alkis:)

...mystery...

süper bi haber daha.... alkis:) alkis:)

yaa beğendiğinize ve işe yaradığına o kadar sevindimki anlatamam.... alkis:) alkis:)

gece

Alıntı yapılan: ...mystery... - Şubat 02, 2009, 09:32:52 ÖS
süper bi haber daha.... alkis:) alkis:)

yaa beğendiğinize ve işe yaradığına o kadar sevindimki anlatamam.... alkis:) alkis:)

:-* :-* :-* :-* :-* alkis:) alkis:) alkis:)

...mystery...

mub@rek

Bizzat dahil oldugum bir kampanya bu Askida Ekmek kampanyasi. ;)

...mystery...

ATAAN

Mübarek, Kampanyaya Katildim Derken, Askida ki Ekmekleri Götürmüyon Dimi, Senin Sagin Solun Belli Olmaz  :haha: