Mantık Sorusunu Kimse Çözemedi-BÜLENT'İN OĞLUNUN ADI NEDİR??

Başlatan ...mystery..., Ocak 17, 2009, 10:11:44 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

...mystery...

MANTIK SORUSUNDAKİ MANTIKSIZLIK

İlköğretim okulları 3. sınıflara dağıtılan kitaptaki mantık sorusu şöyle:
Milliyet gazetesinin haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim okulları 3’üncü sınıflara dağıtılan ‘İlköğretim Matematik 3 Öğrenci Çalışma Kitabı’nda yer alan mantık sorusu tartışma yarattı. Bu sorunun ilköğretim üçücü sınıf öğrencileri için ‘kazık soru’ olduğu belirtilirken, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, konuyu Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'na iletme kararı aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlköğretim Okulları için, Hülya Nalan Mamaç, Nevzat Ünsal ile Fatma Derya Yavuz’un yazdığı yeni müfredata göre hazırlanan İlköğretim 3’üncü sınıf Matematik Öğrenci Çalışma Kitabı’nın 85’inci sayfasındaki soru dikkat çekti. Kitapta, ‘İlginç’ başlığıyla verilen soru şöyle:

“Levent ve Bülent oğullarıyla balık tutmaya gittiler. Levent oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Bülent de oğlunun tuttuğu balığın iki katı kadar balık tuttu. Toplam 21 balık tutulmuştu. Levent’in oğlunun adı Mert’ti.
- Bülent’in oğlunun adı nedir?
- Her biri kaç balık tutmuştur?”

TALİM TERBİYE KURULU'NA İLETİLDİ

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil şahin, yeni müfredatta ezberciliğin yerine çocukların araştırmaya yönelik bir eğitim görmelerinin hedeflendiğini söyledi. Kitapta yer alan ‘kazık soru’ ile ilgili uzmanlarla değerlendirme yaptıklarını belirten Halil şahin şunları söyledi:

“Sorunun soruş şekli, rakamların içerisinde verilen bilgiler, bir babanın evladının isminin ne olup olmadığı yok. Herkesin soruyu görür görmez cevabı şu diyeceği bir şey yok. Arkadaşlarımızla toplanıp konuyu Talim Terbiye Kurulu'na iletme kararı aldık.”

mub@rek

Yuhh, bu soruyu hazirlayanin halasinin kizlik soy adi nedir?
Böyle birsey olmus bu.  ;D ;D

...mystery...

bars

Levent!in oğlu x tane balık tutmuş olsun.bu durumda Levent 2x tane tutmuştur...
Bülent'in oğlu y tane balık tutmuş olsun.bu durumda Bülent 2y tane balık tutmustur...

bu durumda toplam balık sayısı 21 ise

x+2x+y+2y=21,yani 3x+3y=21 dir.bu ifadeyi 3 parantezine alırsak,

3(x+y)=21 ve dolayısıyla x+y=7 dir...buradan sonra ise x ve y ye değerler verilerek soru çözülür...

x=7 için y=0 olmalıdır...
x=6 için y=1 olmalıdır...
x=5 için y=2 olmalıdır...
x=4 için y=3 olmalıdır...
x=3 için y=4 olmalıdır...
x=2 için y=5 olmalıdır...
x=1 için y=6 olmalıdır...
x=0 için y=7 olmalıdır....

Levent’in oğlu , Levent , Bülent’in oğlu , Bülent

7 14 0 0
6 12 1 2
5 10 2 4
4 8 3 6
3 6 4 8
2 4 5 10
1 2 6 12
0 0 7 14

Balık tutmuş olabilirler… yani şunu demek istiyorum...bu sorunun çözümü olabilecek 8 tane sayı dörtlüsü vardır...tekbir sonuç yoktur...o yüzden soruda herbiri kaçar balık tutmuş olabilir diye sorulmalı ve sorunun cevap şıkları olmalıdır...

Diger cocugun adida muhtemelen GERTdir

bars

cevabi alinti yaptigimi eklemeyi unutmusum.(mesaj düzellt butonu varmi ben bulamadimda)
kusura bakmasin undertacker.
Saygilar

...mystery...

kirsehir7

uff soruya bak yaa  :haha: :haha:

bülentin oglunun adi GERT  tir kesin  :haha: :haha:

...mystery...

zeytin

Alıntı yapılan: kirsehir7 - Ocak 19, 2009, 12:19:11 ÖÖ
uff soruya bak yaa  :haha: :haha:

bülentin oglunun adi GERT  tir kesin  :haha: :haha:

yane ben de öğrenci olsam vercem cvp bu olurdu herhal ;D

ATAAN

Bu Bülent'i Arayip Soralim Oglunun Ismini, Ne Ugrasiyorsunuz Burda Böyle Ya  ;D

gece

Alıntı yapılan: ATAAN - Ocak 19, 2009, 11:12:15 ÖS
Bu Bülent'i Arayip Soralim Oglunun Ismini, Ne Ugrasiyorsunuz Burda Böyle Ya  ;D

Bulunmuyo yok galiba öyle biri  :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

...mystery...

ATAAN

Cözeyim Su Soruyuda, Kafanizi Fazla Kurcalamasin,   :haha:

Soruda Levent ve Bülent`in oğullarıyla balık tutmaya gittikleri ve Levent`in oğlunun adının Mert olduğu belirtilerek, Bülent`in oğlunun adı soruluyor. Küçük bir mantık yürütmeyle Mert`in babası Levent`in, Bülent`in oğlu olduğu ve bu üçlünün dede, oğul, torun olarak balığa gittikleri sonucuna varılabilir. Yani cevap Levent`tir.

Toplam balık:21
Mert`in balıkları:x
Levent`in balıkları:2x
Bülent`in balıkları: 4x

x+2x+4x=21
7x=21
x=21/7
x=3
Öyleyse; Mert 3, Levent 6, Bülent 12 balık tutmuştur.

;D ;D ;D  Zekimiyim Ne   :haha:

SEVGI-40