Yöresel yemekler

Başlatan lengur, Haziran 07, 2008, 11:20:21 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

...mystery...

Alıntı yapılan: jentzsch - Şubat 26, 2009, 05:06:20 ÖSAnlasıldı.Bu bonıbon cok uzaklardan uzayın dogusundan gelıyor. ;D
evet... :haha:

jentzsch

Heh şöylee.Öpüşün,barışın,kucaklayın birbirinizi.. okey:)  ;D

...mystery...

Alıntı yapılan: jentzsch - Şubat 26, 2009, 05:09:17 ÖSHeh şöylee.Öpüşün,barışın,kucaklayın birbirinizi.. okey:)  ;D
öptüm seni şap şup Nilsenam... :haha: :haha:

NİLSENAM

...mystery...

NİLSENAM

...mystery...

...mystery...

yaa biz bu konuyu da kaynatmışız.. :haha: o zaman farketmemiştim... ;D helal olsun bize..maşAllah elimiz kolumuz her yere yetişiyo.. :haha: (gece abla görmesin :-X ;D )

...mystery...

ÇİĞ KÖFTE
şanlıurfa

Çiğ Köftenin İçindekiler (5-7 kişilik)
500 gr ince köftelik bulgur
300 gr kıyma - dana antrikot; yağsız, sinirsiz ve damarsız, 4 kez makinada çekilmiş
80 gr pul biber (En az 50 en çok 150 gr yiyecek kişilere göre değişebilir)
20-30 gr ishot biber (siyah) - güzel olur - biz olmadığından koymadık.
20-30 gr karabiber
20 gr kimyon
6 tatlı kaşığı tuz
4  adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı domates salçası (200 gr)
2 yemek kaşığı biber salçası (50-100 gr)
3 diş sarımsak
1/3 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
2-3 adet limon
1 demet maydanoz
1 bağ yeşil soğan
2 adet marul - kıvırcık veya göbek (iceberg) servis için

Hazırlanışı :

Etimizin üzerine pul biberi, karabiberi, kimyonu ve tuzumuzu döküyoruz. Bu karışımı birbirine yedirerek (1-2dk) kenara alıyoruz.
Domatesleri ve soğanları rendeliyoruz (robotla da olur fakat domates kabuklarını ayıklayalım).
Rendelediğimiz soğan ve domatesi, domates salçamız ile birlikte bulgurumuzun üzerine dökerek biraz yoğuruyoruz (2 dk). 
Daha önceden hazırladığımız et baharat karışımımızı da bulgur karışımının üzerine katarak birlikte yoğurmaya başlıyoruz.
Bütün karışımı avucumuzda birbirlerine sürterek ve sert tepsi üzerinde avucumuz içi ile ezerek bulgurumuz ve etimiz pişesiye kadar yoğuruyoruz.(25-30 dk)
Bu yoğurma sırasında 2 limonu yıkayıp küçük parçalara bölerek karışımımızın içine kabukları ile atıyoruz. Limonlar sularını bıraktıktan sonra kabuklarını dışarı alıyoruz.
Bulgurumuz dişe vurmayacak kıvama geldiğinde içine 2 kaşık biber salçamızı karıştırıyoruz.
Karışımız kıvamına geldiğinde birer birer ezilmiş sarımsağımızı, az zeytinyağımızı ve yoğurdumuzu ilave ederek hepsini homojenize ediyoruz.
En son olarak ince ince doğradığımız yeşil soğan ve maydanozu ilave ederek azıcık daha yoğuruyoruz.Yeşillikler her tarafta eşit şekilde dağıldığında tüm karışımı sıkıştırarak top yapıyoruz. Çiğ köftemiz hazırdır.
Küçük köfteler şeklinde veya  tabağa  yayarak  yeşillik ve limon ile servis yapıyoruz.

Ayrıca(hangisi daha iyiyse diye 2 tane tarif veriyorum utanan:) )

1- Geniş bir tepsiye ayıklanmış bulgur alınır. Salçalar rendelenmiş kuru soğan ve limon eklenip iyice karışana kadar ovulur.

2- Kıyma ilave edilir ve yoğurulur.

3- Baharatlar da eklenip yoğrulmaya devam edilir. Ara sıra sıvıyağ azar azar ilave edilir. Yoğrulan köftenin içinden limon kabukları çıkarılır.

4- Bulgur iyice yumuşayana kadar yoğrulur. İnce kıyılmış yeşillikler ilave edilip yoğrulmaya devam edilir.

5- Daha sonra köfte şekli verilip marul ve taze nane ile servis yapılır.

Afiyet olsun

NİLSENAM

...mystery...

NİLSENAM

çok güzel görünüyor,  :o :obirazdan acıktım dersem hiç şaşmayın kur;) :P ;D

...mystery...

bunu eklemesemde desen yine şaşırmazdım Nilsenam... :haha: şaka şaka.. ye sen.. :) Can boğazdan gelirmiş... alkis:)

NİLSENAM

Alıntı yapılan: ...mystery... - Mart 23, 2009, 05:52:32 ÖSbunu eklemesemde desen yine şaşırmazdım Nilsenam... şaka şaka.. ye sen.. :) Can boğazdan gelirmiş... alkis:)

sen benim inadımamı asıyorsun şu güzelim yemekleri  kur;) :zopa: :haha:

...mystery...

evet daha bikaç planım daha var ama sonra sen git bi doyur karnını iyice... ;D sonra yine asıcam buraya sen yine acık diye.. :haha: iyi misin Nilsenamcım canım neden senin inadına asıyım buraya... ;D

dielosch

...mystery...

heheh amacıma ulaşıyorum yavaş yavaş... :haha: dermişim şimdi.. :haha: yok yaa dün bende gördümde canım istedi annemde burdaki güzel olmaz dedi almadı..o yüzden aklıma geldi buraya astım işte yoksa kötü emellerim yok yani... kop:)