Almanyada öğrencilere dil eğitimi nasıl verilir

Başlatan yücel, Eylül 04, 2007, 03:26:41 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yücel

Dil Ögrenimi

Öğrencilere dil öğrenimi için 1 yıl süre verilir. Baglı bulunduğu Eğitim Ataşeliğince ve Milli Eğitim Bakanlığınca uygun görülen özüre dayandığı takdirde bu süre 6 ay uzatılabilir. Öğrenim yapmak istedikleri ülkenin dili ve edebiyatı ile ilgili bir bölümden mezun olanlar, o ülkedeki lisans üstü öğrenime doğrudan başlamak zorundadırlar. Ancak seviye tespit sınavına girmesi gerektiğini belgelendirenlere sınava girme hakkı tanınır.

Almanca dil kursu sarti, yurt icindeki üniversitelerde veya Goethe Enstitülerinde yerine getirilebilir. Almanya'daki üniversitelerin, Almanca dil kursu verme olanaklari cok azdir. Üniversitelerdeki bu kurslar, üniversite adaylarinin belli düzeyde Almanca bilgisine sahip olmalari durumunda yararli olmaktadir. Degisik özel kuruluslar tercih edilmelidir. 500 saatlik Almanca dil kursunu tamamladiktan sonra, üniversitelere basvuru yapilabilir. Ancak, üniversitelere kesin kayit yaptirmak icin, Almanca Yeterlilik Sinavini ("DSH" yani "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang") vermis olmak gerekir. Bu sinavi iki giriste veremeyenler icin, Almanya'da yüksekögretim görme sansi ortadan kalkmaktadir.

Almanya'da Abitur yapanlar,

ana dili Almanca olanlar (Avusturya, Isvicre ve Lüksemburg'dan gelen ögrenciler),

"Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz Stufe II" diplomasina sahip olanlar,

ya da; "Große" - "Kleine Deutsche Sprachdiplom" veya

Goethe-Enstitüsünün "Zentrale Oberstufenprüfung" isimli dil sinavini basarmis olanlar,

"Ökumenischen Studienwerks Bochum" "Internationalen Studienzentrums Heidelberg", bitirme belgesi olanlar,

DSH sinavindan muaf tutulur.

"Deutsch als Fremdsprache" sertifikasi yeterli sayilmamaktadir.

DSH sinavi kazanildiktan sonra, Türkiye'de kazanilan ya da ona yakin bir bölüme kesin kayit yaptirma hakki elde edilir.

T.C. Essen Baskonsoloslugu

GeweseBoy

Merhaba Yücel bey,

Ben bu yıl Tükiyede mak. müh. lisans eğitimini tamamladım önümüzdeki dönem itibariyle Almanya da y.lisans başvuru yapmak için geç kalmıs durumdamıyım?

Not: almanca bilgim mittelstufe(B1) olmasına ragmen y.lisans eğitimi için yeterli değildir. Düşüncem üniversitelerin dil kursuna kaydolmak ilk olarak. Bunu en erken nasıl gerçekleştirebilirim? YoKsa benim amacım sadece almanca öğrenmek olduğu için direkt özel kursa gelmemi mi tavsiye edersiniz ki öyleyse önerebileceğiniz dil kursu var mı?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

yücel

selam hakan, sen suan almanyadamisin?

GeweseBoy

Yok Türkiye'deyim Mercedes fabrikasında çalısıyorum! Dedim İngiltere ye gidecem dil öğrenmeye onlarda dedi Almanya neden değil bi araştır Almanyayı ona göre konuşalım benimde acil bilgi bulmam lazım bu konularda!

yücel

Almanyaya vize alabilmen icin Akrabalarindan Türk yada Alman olmasi fark etmez bir de Garanti Belgesi (Verpflichtigungserklarung gem. & 84 zwecks Studium )alabilmen lazim...

Istersen simdi gönderecegim yaziyi bir oku, ondan sonra devam ederiz...

yücel

GARANTİ   BELGESİ

Garanti belgesi (Verpflichtigungserklarung gem. & 84 zwecks Studium ), Almanya’daki bir tanıdıktan (Alman  ya da Türk olabilir, akraba olma zorunluluğu yoktur. ) ya da Türkiye’deki bir şahıstan alınabilir. Eğer Almanya’dan alınacaksa Yabancılar Kanunu madde 84’e uygun öğrenim için davetiyenin kefiliniz tarafından yabancılar dairesinden alınıp ve tasdikleştirilip size gönderilmesi gerekir.

Bu belgeyi alacağınız şahsın maaşına ve geçindirdiği aile fertleri sayısına lütfen dikkat ediniz. Size her ay gerektiğinde en az 525 Euro verebilecek durumda olmalı ve her ay düzenli bir geliri olmalıdır. Eğer tanıdıklarınızdan hiç kimse 525 Euro verebilecek durumda değilse, örneğin bir kişiden 150 Euro, bir diğerinden 375 Euro olmak üzere toplam 525 Euro edecek birkaç garanti belgesi de alabilirsiniz. Ancak, bu durumda yabancılar dairesinin soruşturma işlemleri de daha uzun sürecektir.

Türkiye’den garanti belgesi alacaksanız kefilinizin ( Almanya’da doğabilecek tüm masraflarınızı karşılayacağını beyan ettiği ) taahhütnamesinin noterden tasdik edilmesi ve Almanca tercümesi ile ( tercüme de noterden tasdik ettirilmelidir.) birlikte size verilmesi gerekmektedir. Bu durumda Alman konsolosluğunun vize bölümü sizden ayrıca kefilinizin gelir durumunu gösteren belgeler de isteyecektir. Bunlar kefiliniz çalışıyorsa iş evrakı ( yani vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, maaş bordrosu v.b. ) emekli ise emekli maaşını gösteren belgeler, hesap cüzdanları gibi belgelerdir.

Vize başvurusunda verdiğiniz ve Alman tarafını ilgilendiren evrakların birer nüshası Türkiye’deki Alman konsolosluğunca Almanya’da başvurduğunuz üniversitenin bulunduğu şehirdeki Yabancılar Dairesine (Auslanderbehörde) doğrulukları araştırılmak üzere gönderilir. Yabancılar dairesinin araştırmaları genelde dört ile altı hafta bazen de altı ila sekiz hafta arasında sürmektedir. Araştırma sonuçları Türkiye’deki vize bölümüne aktarılır ve olumlu ise Türkiye’deki temsilcilik vizenizi verir. Almanya’daki vize araştırmalarını çabuklaştırmak için, mümkünse garanti belgesi veren kefil, dil kursu ve üniversite aynı şehirde, en azından aynı eyalet sınırları içinde olmalıdır.

T.C. Essen Baskonsoloslugu

yücel

selam hakan,

Maddi yönden destekleyece birisi olmasi lazim. Devlet bunu karsilamiyor, ayrica da calisma iznin yok...
Benim burda tanidigim bir arkadsa vardi, amcasiyla beraber kaliyordu. Amcasi onun hesabina her ay 500-600 Euro civarinda para yatiriyordu. Tabi kendisi bu parayi harcamiyordu. resmi makamlar cocuktan aylik banka dekontu istiyorlardi.Tabi ondan  1 hafta sonra parayi amcasina geri veriyordu. yani bu sekilde yapanlarda yok degil...

Hangi kurs sorusunada söyle söyliyeyim;,,
Ben Essen-Duisburg üniversitesine bagli IKS kursuna gitmistim. ( https://www.iks.uni-duisburg-essen.de/ )
(Benim resmiminde orda görebilirsin... ;D) . kurs ücreti diger kurslardan uygundu 3 aylik icin 520 Euro.
Gercekten iyide ögretiyorlar, eger kiside o istek varsa... Diger özel kurslardan bile ögrenci geliyordu. Acikca ben memnundum.
Ama özel kurslar hakkinda bir bilgim yok