Alman Eğitim Sistemi

Başlatan yücel, Ekim 03, 2007, 02:48:10 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yücel

ALMAN EGITIM SISTEMININ GENEL YAPISI

Almanya'da okullari iki ana baslik altinda siniflandirilabiliriz;

I. Genel ögretim yapan okullar
II. Meslekî egitim veren okullar

I. Genel ögretim yapan okullar;

a. Okul öncesi egitim kurumlari
b. Temel egitim
c. Orta ögretim (I. kademe)
d. Orta ögretim (II. kademe)
e. Yüksek ögretim

A. Okul öncesi egitim (Kindengarten)
Okul öncesi egitim; zorunlu olmayan ve 3-6 yas grubunu kapsayan sistemli egitimin ilk
basamagidir. Velileri tarafindan okul öncesi egitime (Kindergarten) gönderilmek istenen her
çocuk için sorumlular yer bulmakla yükümlüdürler.

B. Temel egitim (Grundschule)

30 Haziran itibari ile alti yasini dolduran, bedensel, zihinsel ve sosyal yönden gelisimi temel
egitim seviyesine uygun çocuklarin basladigi zorunlu egitimin dört yillik ilk basamagidir.
Alman egitim sistemi, erken yönlendirmeyi esas almistir ve dolayisiyla ögrenciler; ilgi, yetenek,
çalisma ve basarisindaki gelisim süreci dikkate alinarak ilkokul 4. sinifta okul türlerine
yönlendirilir.

C. Orta ögretim ( I. kademe)

Orta ögretim birinci kademesi, farkli amaçlara göre programlanmis okullardan olusur. Bu
okullar sunlardir;
Hauptschule,
Realschule / Erweiterte Realschule,
Gymnasium,
Gesamtschule / Integrierte Gesamtschule,
Regionaleschule,
Duale Oberschule
Sonderschule,

a) Hauptschule;
Temel egitimde diger okullara yönlendirilecek derecede basarili olamamis ögrencilerin devam
ettigi, genel kültür ve mesleklere hazirlama egitiminin birlikte verildigi bir okul türüdür.
Dokuzuncu siniftan ayrilan ögrenciler, meslekî egitime devam eder. Basari düzeyi daha iyi
olanlarin 10/B diplomasi alarak bir üst okula devami mümkündür.

b) Realschule;
Ilkokulda (Grundschule) basari düzeyi "orta" olan ögrencilerin yönlendirildigi ve mezunlarinin
meslekî egitim veren bir üst ögretim kurumuna devami öngörülen bir okul türüdür.
Ögrenciler, 10. sinifin sonunda okuldan mezun olur ve ikinci bir yabanci dil okumus olanlardan
basarili olanlar, "Gymnasium Oberstufe"ye devam etme hakkini elde ederler.

c) Gymnasium;
Ilkögretimde; ilgi, yetenek, çalisma ve basarisindaki gelisim sürecine göre yüksek ögretim
yapabilecek düzeyde bulunan ögrencilerin yönlendirildigi bir okuldur. Gymnasium'un birinci
kademesi 10. sinifta, ikinci kademe ise Rheinland-Pfalz'da 13. Sinifta, saarland'da ise 12. sinifta
"Abitur" sinavinin basari ile verilmesi ile sona erer. Bu okullarin egitim seviyesi diger okullara
göre yüksektir. Mezunlari üniversiteye devam ederler.

d) Gesamtschule;
Gesamtschule uygulamasi ile Alman egitim sisteminde esas olan "erken yönlendirme"nin
dogurdugu sakincalarin telafisine yönelik uygun bir model gelistirilmistir. Bu okul modelinde
"Hauptschule", Realschule ve Gymnasium arasindaki yatay geçisler kolaylastirilmistir.

e) Regionale Schule (Bölge okulu):
,,Hauptschule" ve ,,Realschule"nin 5.-10. sinifina kadar olan genel egitimi kapsayan ve derslerin
sinif içi ayrimlasma (seviye gruplari olusturma) ile derslerin verildigi bir okul türüdür.

f) Duale Oberschule (DOS);
Ilkokuldan sonra dokuz yillik bir egitim imkâni sunan, "Gymnasium"a paralel, okul egitimi -
isyeri uygulamasini birlikte veren yeni bir okul türüdür. Rheinland/Pfalz Eyaleti'nde 1996/97
ögretim yilindan itibaren deneme mahiyetinde baslatilan uygulama hizla yayginlastirilmistir.
Mezunlari "Fachhochschulreife" belgesini almaya kazanabilir.

g) Sonderschule (Engelliler okulu);
Bedensel ve zihinsel engeli olan çocuklarin durumlarina uygun egitimin verildigi bir okul türüdür.

D. Gymnasium Oberstufe (Orta ögretim ikinci kademesi);

Liselerin I. kademesini tamamlayan ögrencilerin devam edebildigi ve yüksek ögretime hazirlik
amaci güden üç yil süreli bir genel egitimdir.
Gymnasium'da 10. sinifi basari ile tamamlayan, ,,Realschule"yi ikinci yabanci dil okuyarak
basari ile bitiren ve ,,Hauptschule" 10-B diplomasi alip, Qualifikation yapan ögrenciler orta
ögretim II. kademeye devam hakki kazanirlar.
Bu egitimin sonunda ögrenciler; "Abitur" ya da "Allgemeine Hochschulreife" denilen ve yüksek
ögretime devami saglayan belgeyi almaya hak kazanirlar.
...
...
...

Quelle : https://www.tcberlinbe.de/tr/egitim/AlmanEgitimSistemiHakkinda.pdf