Almanyaya geldikden sonra basinizdan nelergecti paylasirmisiniz?

Başlatan Acıvatan, Ocak 30, 2009, 10:07:09 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Acıvatan

Slm Arkadaslar ben 06.05.2008"de saat10.30 ucagina bindigimde gözlerim aglamaktan sismis birhaldeydi,biryandan esine kavusuyordun biryandada uzun yillar yasadigin ülkemden, sevdiklerinden,hergungectigin mahallenin sokagindan canim memleketimin sicak kanli insanlarindan uzaklasiyordum. 3.5 saat suren bir yolculuktan sonra Dusseldorf havaalanina indik;nornal kontrollerden gectikten sonra,tam cikisda sivil bir vatandas isaret parmagini sinsi sinsi bana gel isareti yaparak salliyordu önce sasirdim yanima yöreme baktim ama adam bana isaret ediyordu;bismillah deyip adama yaklasdim; nazik bir dille Almanyaya hosgeldin dedi.Valizimde beyan edecegim biseyler olup olmadigini sordu bende yok dedim inceleyebilirmiyim dedi bende tabiki diyerek valizimi incelemesi icin actim kisa bir inceleme sonucu bana tekrar.Hosgeldin diyerek gidebilecegimi söyledi;bu konuyu neden anlattim söyleyim adam onca insan icinde sadece beni cagirmis ve benim bavulumu incelemisdi biliyordu benim Almanyaya yeni geldigimi.hicbirseyi atlamiyorlardi yani.Ondan sonrasi ilk günler esime kavusdugum icin sevincli gecti amma bir hafta olmus olmamisdiki ben basladim duydugum,gördugum herseyden etkilenmeye,basladim ziril ziril aglamaya,erkek adam aglarmi demeyin valla öyle bir agliyorki yasamadan anlatilmaz bu duygular,zaman ilerliyor ben alismaya calisiyordum Almanyaya,geleli henuz 20 gun olmusduki,bir arkadas calisdigi yere bende gittim ve kursda ögrendigim catpat almancamla is istedim patrondan türkiyeden yeni geldigimi ve evde oturmak istemedigimi calismak istedigimi söyledim ve adam pasaportumu inceledikten sonra calisabilecegimi söyleyip hemen baslatti beni ise,bu is 5 saat calisilan job islerden birisiydi ama olsun benim almanyaya alismam daha önemlisi dilimi gelistirmek icin bana firsat yaratacakti.burada 3 ay calistim,bir gun yabancilar polisinden mektup geldi benim dil kursuna gitmem isteniyordu,bunun icin gidip görusme yaptim calistigimi anca benim geceleri kursa gidebilecegimi söyledim,oradaki memur beni teste tabi tutacagini eger bu testi gecer birde 8 saatlik devamli calisabilecegim bir is bulursam kurstan muaf tutulabilecegimi söyledi bunu duymak ilk önce bana cazip geldi ama hata yaptigimi sonradan anlayacaktim,oracikta beni teste tabi tuttu bu test A2 sinav testiydi 1 saat sure verdi birsuru sorularin oldugu evraklari verdi bunlari cevapla dedi,bende buyuk bir dikkatle bu sorularin hepsini cevapladim,kendim bile gecemem bu testten derken sonucda memur okudu ve cok güzel bizim icin yeterli bu bilginiz dedi eger 8 saatlik is bulursam kursdan muafsin dedi.bende calisdigim isyerinin patronuyla görusdum hemen 8 saatlik is istedim oda bana bu teklifi yapmayi dusundugunu söyledi ve sonucda ben 8 saat calisan biri olu verdim evraklarimi göturdum gerekli yerlere ,ogunlerde sevincliydim.
Ama sonralari anladimki kursa gitmemekle cok buyuk hata yapmisim,ben isde calistikca o bildigim almancam gittikce geriliyordu bildiklerimi bile unutur olmustum,cok basit sorulari bile cevaplayamaz olmustum,buda beni cok uzuyor sitrese sokuyordu,Alman arkadaslarla diyolog eksikligi yasiyor,depocu olarak calisdigim onlarla konusmam gerektigi onlarin isteklerini yerine getirmem gerektigi icin buna mecburdum,ama eksikti hep biryanim caliskandim ama olmuyordu karsinda anlayislisida var anlayissizida,dalga geceninimi dersin anlamiyor diye laflar arasinda kufurlu söz söyleyenimi dersin,herpsiyle karsilasiyorsun,elinden bir is gelmesede sirf alman oldugu sana tepeden bakiyorlar dil bilmemenin cok buyuk bir eksiklik oldugunu burada ne isimizin oldugunu acik acik söylemeselerde gözleriyle anlatiyorlardi,patronum benim az almanca bildigimi biliyorduve beni bile bile ise almisti,ha kasima gözumemi bakmisdi beni ise almakla tabiki cok caliskan olmamiz ve bu gürürla söyleyecegim bi gercektir türk insani becerikli,durust,aldigi paranin hakkini veren bir millet(Almanyanin butun yukunu türklerin tasidigini söylersem abartmamis olurum türkler olmasa almanyada carklar durur.)etken oldu.
Su anda almanyaya geleli 8 ay oldu,bu günlerde kendi kendime diyorum isden cik git dil kursuna ögren su almacayi iyice sonra calis diye ama bir yandanda isden cikarsam birdaha is bulabilecekmiyim ikilemindeyim,henuz karar veremedim, calisdigim surece dil ögrenemeyecegim ögrensemde yavas yavas cile ceke ceke ögrenecegim.öbur yandan profesyonel kisilerin verecegi kursa gidip dogru durust almanca ögrenmek var,Neden dogru durust diyorum anlatayim hani su der"leri das"lari ögreniyoruzya gunluk konusmalarda bunlari kullanmiyorlar,halk diliyle konusuyorlar onun icin ögrenmek cok zor,bazen dusunmedim degil ya hocalarimiz bize yanlis seylermi ögrettiler ama yok onlar dogrusunu ögrettiler kesinlikle ama günluk kullanimda farkli kullaniliyor.
Isde böyle biraz uzunda olsa basimdan gecenleri anlattim.sizinde anlayacaginiz gibi bu dil ögrenmenin nekadar önemli oldugunu anlatmaya calistim bunuda yasayarak tanik oldugum icin anlatmak istedim,lütfen buraya gelmek istiyorsaniz burada yasamak istiyorsaniz,kanunlar istedigi icin degil Merkelin koydugu bir engelleme yasasi olarak degil bize lazim olacagi icin ögrenin ögrenin ögrenin.
Hadi anlat bakalim sen neler yasadin?Ahmet,Hatice,Mustafa,Fatma...... kardesim.

ATAAN

O Kadar Güzel, O Kadar Samimi Bir Dille Anlatmissiniz ki Yasadiklarinizi, Paylastiginiz Icin Tesekkür Ederim  alkis:)

esma 41

Emeginize saglik.
Uzun zaman oldu görüsmeyeli .

Güzel ve saygili paylasimlar dilegimle ...

fuchs

Benim ilk geldigimde pasaport kuyrugunda beklerken önümde yasli bir teyze vardi  bu teyzede ziyaret vizesi ile gelmis bende cat pat almanca anliyordum polis yasli teyzeye almanca davetiye sordu fakat kadincagiz haliyle anlamadi bir baktimki polis bu sefer türkce davetiye dedi ben dondum kaldim. Bunca sene almanca ögrenmemisler fakat polisler türkce ögrenmis epey bir sasirmistim

amed58

Acıvatan abim peki şimdi ne haldesiniz memnunmusnuz geldiğinize

fuchs

Alıntı yapılan: Acıvatan - Ocak 30, 2009, 10:07:09 ÖSSlm Arkadaslar ben 06.05.2008"de saat10.30 ucagina bindigimde gözlerim aglamaktan sismis birhaldeydi,biryandan esine kavusuyordun biryandada uzun yillar yasadigin ülkemden, sevdiklerinden,hergungectigin mahallenin sokagindan canim memleketimin sicak kanli insanlarindan uzaklasiyordum. 3.5 saat suren bir yolculuktan sonra Dusseldorf havaalanina indik;nornal kontrollerden gectikten sonra,tam cikisda sivil bir vatandas isaret parmagini sinsi sinsi bana gel isareti yaparak salliyordu önce sasirdim yanima yöreme baktim ama adam bana isaret ediyordu;bismillah deyip adama yaklasdim; nazik bir dille Almanyaya hosgeldin dedi.Valizimde beyan edecegim biseyler olup olmadigini sordu bende yok dedim inceleyebilirmiyim dedi bende tabiki diyerek valizimi incelemesi icin actim kisa bir inceleme sonucu bana tekrar.Hosgeldin diyerek gidebilecegimi söyledi;bu konuyu neden anlattim söyleyim adam onca insan icinde sadece beni cagirmis ve benim bavulumu incelemisdi biliyordu benim Almanyaya yeni geldigimi.hicbirseyi atlamiyorlardi yani.Ondan sonrasi ilk günler esime kavusdugum icin sevincli gecti amma bir hafta olmus olmamisdiki ben basladim duydugum,gördugum herseyden etkilenmeye,basladim ziril ziril aglamaya,erkek adam aglarmi demeyin valla öyle bir agliyorki yasamadan anlatilmaz bu duygular,zaman ilerliyor ben alismaya calisiyordum Almanyaya,geleli henuz 20 gun olmusduki,bir arkadas calisdigi yere bende gittim ve kursda ögrendigim catpat almancamla is istedim patrondan Türkiyeden yeni geldigimi ve evde oturmak istemedigimi calismak istedigimi söyledim ve adam pasaportumu inceledikten sonra calisabilecegimi söyleyip hemen baslatti beni ise,bu is 5 saat calisilan job islerden birisiydi ama olsun benim almanyaya alismam daha önemlisi dilimi gelistirmek icin bana firsat yaratacakti.burada 3 ay calistim,bir gun yabancilar polisinden mektup geldi benim dil kursuna gitmem isteniyordu,bunun icin gidip görusme yaptim calistigimi anca benim geceleri kursa gidebilecegimi söyledim,oradaki memur beni teste tabi tutacagini eger bu testi gecer birde 8 saatlik devamli calisabilecegim bir is bulursam kurstan muaf tutulabilecegimi söyledi bunu duymak ilk önce bana cazip geldi ama hata yaptigimi sonradan anlayacaktim,oracikta beni teste tabi tuttu bu test A2 sinav testiydi 1 saat sure verdi birsuru sorularin oldugu evraklari verdi bunlari cevapla dedi,bende buyuk bir dikkatle bu sorularin hepsini cevapladim,kendim bile gecemem bu testten derken sonucda memur okudu ve cok güzel bizim icin yeterli bu bilginiz dedi eger 8 saatlik is bulursam kursdan muafsin dedi.bende calisdigim isyerinin patronuyla görusdum hemen 8 saatlik is istedim oda bana bu teklifi yapmayi dusundugunu söyledi ve sonucda ben 8 saat calisan biri olu verdim evraklarimi göturdum gerekli yerlere ,ogunlerde sevincliydim.
Ama sonralari anladimki kursa gitmemekle cok buyuk hata yapmisim,ben isde calistikca o bildigim almancam gittikce geriliyordu bildiklerimi bile unutur olmustum,cok basit sorulari bile cevaplayamaz olmustum,buda beni cok uzuyor sitrese sokuyordu,Alman arkadaslarla diyolog eksikligi yasiyor,depocu olarak calisdigim onlarla konusmam gerektigi onlarin isteklerini yerine getirmem gerektigi icin buna mecburdum,ama eksikti hep biryanim caliskandim ama olmuyordu karsinda anlayislisida var anlayissizida,dalga geceninimi dersin anlamiyor diye laflar arasinda kufurlu söz söyleyenimi dersin,herpsiyle karsilasiyorsun,elinden bir is gelmesede sirf alman oldugu sana tepeden bakiyorlar dil bilmemenin cok buyuk bir eksiklik oldugunu burada ne isimizin oldugunu acik acik söylemeselerde gözleriyle anlatiyorlardi,patronum benim az almanca bildigimi biliyorduve beni bile bile ise almisti,ha kasima gözumemi bakmisdi beni ise almakla tabiki cok caliskan olmamiz ve bu gürürla söyleyecegim bi gercektir türk insani becerikli,durust,aldigi paranin hakkini veren bir millet(Almanyanin butun yukunu türklerin tasidigini söylersem abartmamis olurum türkler olmasa Almanya'da carklar durur.)etken oldu.
Su anda almanyaya geleli 8 ay oldu,bu günlerde kendi kendime diyorum isden cik git dil kursuna ögren su almacayi iyice sonra calis diye ama bir yandanda isden cikarsam birdaha is bulabilecekmiyim ikilemindeyim,henuz karar veremedim, calisdigim surece dil ögrenemeyecegim ögrensemde yavas yavas cile ceke ceke ögrenecegim.öbur yandan profesyonel kisilerin verecegi kursa gidip dogru durust almanca ögrenmek var,Neden dogru durust diyorum anlatayim hani su der"leri das"lari ögreniyoruzya gunluk konusmalarda bunlari kullanmiyorlar,halk diliyle konusuyorlar onun icin ögrenmek cok zor,bazen dusunmedim degil ya hocalarimiz bize yanlis seylermi ögrettiler ama yok onlar dogrusunu ögrettiler kesinlikle ama günluk kullanimda farkli kullaniliyor.
Isde böyle biraz uzunda olsa basimdan gecenleri anlattim.sizinde anlayacaginiz gibi bu dil ögrenmenin nekadar önemli oldugunu anlatmaya calistim bunuda yasayarak tanik oldugum icin anlatmak istedim,lütfen buraya gelmek istiyorsaniz burada yasamak istiyorsaniz,kanunlar istedigi icin degil Merkelin koydugu bir engelleme yasasi olarak degil bize lazim olacagi icin ögrenin ögrenin ögrenin.
Hadi anlat bakalim sen neler yasadin?Ahmet,Hatice,Mustafa,Fatma...... kardesim.
iyi yapmamissin abi keske kursa gitsemissin, cünkü benimde basima geldi bende teil zeit is bulmustum hem okula gidiyordum haftanin 5 günü, hemde haftanin 3 günüde ise gidiyordum. bu sebepten dolayi ilk sinavi az bir farkla kacirdim sonra isi biraktim. Tamamen okula konsantre oldum ve 2. sinavi kazandim , yani anlayacagin abicim is ve okul birlikte yürümüyor. AYrica okulun epey bir faydasini gördüm orda ögretilen almanca hatasiz almanca, ama sokak almancasi cok farkli ve yanlis konusuluyor bunu seninle paylasmak istedim saygilar.......  

Acıvatan

Evet simdi dogrusunu yaptim ve okula basladim yaklasik 1 aydir okula devam ediyorum ve cok memnunum gercekten iyi ögreniyoruz.Keske ilk geldigimde gönderdiklerinde gitseymisim,ama zararin neresinden dönersen kardir dance:) dance:),okul bittikten sonrada meslek okulunadevam edecem almanyada yasamak icin meslek sahibi olmak sart.

mub@rek

amed58

SİMURG

Evett vize bekleyen arkadaşlarım neymiş;önce kurs sonra iş

umitaksoy

Alıntı yapılan: Acıvatan - Mayıs 08, 2009, 05:00:01 ÖS
Evet simdi dogrusunu yaptim ve okula basladim yaklasik 1 aydir okula devam ediyorum ve cok memnunum gercekten iyi ögreniyoruz.Keske ilk geldigimde gönderdiklerinde gitseymisim,ama zararin neresinden dönersen kardir dance:) dance:),okul bittikten sonrada meslek okulunadevam edecem Almanya'da yasamak icin meslek sahibi olmak sart.

Ne okuluna basladiniz okula basladim derken kurs mu demek istediniz..

Eger okul ise detaylari verirmisiniz nereye gidiyorsunuz..

sekonder

Arkadasin bahsettigi Entegrasyon kursudur, yaziyi tam okusaydiniz anlardiniz... :)

Acıvatan

Evet Arkadasim entegrasyon kursuna devam ediyorum; bu kurs zaten mecburi sadece 8 saatlik is bulursan gitmeye biliyorsun,onun haricinde Almanyaya aile birlesimiyle gelenlerin hepsine mecburi bir kurs 6 ay suruyor bu kurs ben 3 ayini atlattim hatta A1 sinavini olduk 3 ayin sonunda a1 sinavini burada birkez daha kazandim.geriye kalan 3 ayin sonunda  seviyene göre a2 veya b1 sinavina girecegiz.Bu sertifikayi aldiktan sonra bitmiyor hersey daha meslek kurslari var Almanyada basarili olmak istiyorsan mesleginin olmasi sart ben bu kurs bittikten sonra meslek kursuna devam edecem yani anlayacaginiz herseyi saglama aldiktan sonra ise baslayacam(simdilerde is aslanin midesinde orasida baska konu) Diyeceksinizki neyle geciniyorsun ise gitmiyorsunhabire okul bilmiyorum benim sansimami nedir.Ben isyeriyle mahkemelik olunca Buranin is bulma kurumu (Arge)
beni hart4 denilen yardimdan yararlanmama izin verdi. Normalde 2 sene benim hicbir sekilde devletten yardim almadan gecimimi temin etmem gerekli aksi taktirde suruluyorsun.Bu birazda esinin buradaki sitatusune bagli sanirim.isde böyle durumlar bir arkadasin yazdigi gibi neymis önce okul sonra is !!!

sekonder

Ben Hartz4 almadim hic, hakkim olan yol yardimini alana kadar da göbegim catladi. Hala para hesabima yatmis degil, sadece onay yazisi var elimde...

polar002

valla hi şaşılacak bir  durum nediye bilirimki  millet ne için gider oraya çalışıp parakazanmak hayatınımütevazi bir şekilde  sürdüre bilmek için  tr de bize derlerdi eğitim şart diye demek bulaf heryerde geçerliymiş ,şuan almanyada değilim ama vizim çıkar ve oraya gelirsem  dedikleriniz hep ilk planda olacaktır , saygılar