zu bağlacı

Başlatan theobromine, Ekim 14, 2009, 11:06:45 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

theobromine

ich hatte gelernt, mehr zu arbeiten /
da zu...? gibi 'zu' nun bircok yan cümle için kullanımı vardı ancak hatırlayamıyorum

'zu' bağlacı ile ilgili ayrıntılı bir konu arıyordum almancaxta olduğunu hatırlıyorum ancak hangi konu başlığında mevcuttu bulamadım. hatırlayan varsa beni o başlığa/başlıklara yönlendirebilir yada ayrıntılı bir şekilde anlatacak vaktinizi ayırırsanız zevkle okurum
şimdiden teşekkür ederim

metty

'Zu' tek başlık altında var mıdır bilemem kardeşim. zu pekçok gramer konusunda  geçer. örneğin; Es .............zu.. kalıbı vardır ve bazı kelimeler de zu ile kullanılır zu sıfat olarak da kullanılır vs. . 'Dazu' şeklindeki kullanıma gelince 'DA' önceki cümleyi simgeler 'zu' alması yükleme bağlıdır.yani dafür, darum ,davor... gibi de kullanılır. Ben birkaç örnek vereyim. Aklıma geldiği kadarıyla.

Es ist sehr teuer,mit Fugzeug nach Deutschland zu fliegen. (uçakla almanyaya gitmek çok pahalı) (Es.........zu kalıbı)
Der Kaffee ist zu heiß ( kahve çok sıcak yani içilmeyecek kadar sıcak ingilizcedeki 'too' gibi)
Jemand/etwas gehört zu etwas = Sie gehört zur Familie ( kelime 'zu' ile kullanılır. 'zu' suz kullanımı da var da şimdilik örnek olsun diye:) )
etwas zu jemandem sagen = Das habe ich zu ihm gesagt. (sagen fiilinin de zu suz kullanımı da vardır)
Du kannst das Geld nicht zurückbekommen. Dazu hast du kein Recht.. ( dazu'nun açılım: Du hast kein Recht, das Geld zurückzubekommen.)
Ohne.....zu.. = Du kannst doch diese Prüfung nicht bestehen, ohne vorzubereiten. / Ohne dich zu sehen, kann ich nicht leben.

Daha farklı kullanımları da vardır. Ancak aklıma bunlar geldi zaten genelde de bunlar kullanılır. Bunları bilsen konuşma diline yeterli bence :) ancak sınava gireceksen bilemem.
Yanlışım varsa düzeltilebilir. saygılarımla...
Başarılar..