Yabancı diplomaların denklik süreci başlıyor - 01.04.2012'den itibaren.

Başlatan Rodolfo, Ocak 25, 2012, 04:02:47 ÖÖ

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Rodolfo

Bekleyen arkadaslar icin konuyu actim. Umarim herkes icin hayirlisi olur ;)

Yayınlanma Tarihi : 24 Ocak 2012 / 20:54

Almanya’nın kalifiye insan ihtiyacını karşılamak için gündeme getirdiği Yabancı Diplomaların Tanınması Yasası için geri sayım başladı. Yasanın 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı. Denklik için Almanca bilgisini belgeleme şartı aranmazken, herkesin şahsen başvuru yapması gerekiyor. Almanya Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, “Alman toplumu da yabancı diplomaların tanınmasını istiyor. Almanya olarak birçok sektörde yetişmiş kalifiye eleman açığımız var” diye konuştu. Annette Schavan, Frankfurt’ta Türk- Alman Gazeteciler Yuvarlak Masası’nın özel misafiri oldu. Bakan Schavan, “Almanya’da yaşayan ve yurtdışından mesleki diploması olan herkes kanunen diplomasının denkliğini talep edebilecek.” dedi. Küresel dünyanın insanları hareketli hale getirdiğini söyleyen Bakan Annette Schavan, Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF), tanınma sürecinde merkezi bir rol oynayacağına da dikkat çekti.

şAHSEN BAşVURU ZORUNLU

BAMF’dan gerekli bilgiler alındıktan sonra diplomaların Almanya’daki denkliğini meslek odaları inceleyecek ve belirli bir süre içinde cevap verilecek. Yabancı Diplomalar ın Tanınması Yasası’yla vatandaşlara bunun bir hak olarak verildiğini vurgulayan Annette Schavan, bir meslek alanında diplomanın tanınması diğerlerin de doğrudan tanındığı anlamına gelmediğini, herkesin şahsen başvurmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Federal İş Ajansı’na bağlı İstihdam Piyasası ve Mesleki Araştırmalar Enstitüsü’nün rakamlarına göre Almanya’da 2,8 milyon kişi yabancı diploma sahibi ve bunlardan 800 binini üniversite mezunları oluşturuyor. Bu kesimde yer alanların birçoğu ise diplomaları tanınmadığı için mesleki niteliklerinin altındaki işlerde ya da meslekleriyle hiçbir ilgisi bulunmayan iş veya iş kollarında çalışıyor.

ASIL SORUNLAR DENKLİK SONRASI

YENİ düzenlemeyle ilgili ilk tepkiyi Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) verdi. SPD yasal düzenlemenin denkliğini alamayan yabancılara ek mesleki nitelikler kazandıracak eğitimlere ve kurslara katılma hakkı sağlamasını da talep ediyor. Yasayı eleştirenler asıl zorluğun denklik ve tanıma başvurusundan sonra başlayacağına dikkat çekerek, birçok yabancının diplomasının tanınmaması halinde ihtiyaç duyulan ek mesleki nitelikleri edinmeyi sağlayacak imkanlara sahip olmadığını ifade ediyor. Yapılan reformun bu kitlenin yaşamını kolaylaştırması bekleniyor. Fakat reformla birlikte diplomalarının tanınması için başvuruda bulunacak yabancıların durumunda herhangi bir iyileşme olup olmayacağı hakkındaki tartışmalar daha uzun süre gündemde kalacak gibi görünüyor.

CİHAN Haber ajansi.

sabah.de sitesinden alintidir.

tugce_doerjer

DIPLOMA DENKLIGI TAMAMDA ISE BASVURDUGUMUZ ZAMAN ISVEREN BAKALIM NE DIYCEK? turkıyeden aldıgım dıplomam onun ıcın ne kadar ılgı cekıcı olacak cok merk edıyorum... ınsAllah ıyı olur hersey cok onemlıydı bu. onca sene vatanında oku meslek edın snra burda sorun yasa. hayırlı olsun valla cok guzel olur eger tıkır tıkır ıslerse.

Mutim

Ben gelir gelmez diplomalarimin denklik islemlerini yaptirdim.. Girdigim is yerindede cok ise yaradi.. Bu yeni geleceklere faydali olacak diye düsünüyorum.

Rodolfo

Alıntı yapılan: Mutim - Ocak 25, 2012, 02:47:19 ÖS
Ben gelir gelmez diplomalarimin denklik islemlerini yaptirdim.. Girdigim is yerindede cok ise yaradi.. Bu yeni geleceklere faydali olacak diye düsünüyorum.

Tam olarak  denkligi nasil yaptirdiniz? Bölüm falan neydi ,  kisaca bahsedermisin?

Mutim

Alıntı yapılan: Rodolfo - Ocak 25, 2012, 04:30:08 ÖS
Tam olarak  denkligi nasil yaptirdiniz? Bölüm falan neydi ,  kisaca bahsedermisin?

Ben Lise"de Bilgisayar bölümü mezunuyum. Üniversite"de Halkla Ilisker Bölümüne devam ediyorum..( simdi dondurdum tabii)

Öncelikle Notere gidip tastik ettirdim. Sonra Danismanim tüm islemleri hallet. Mektup attikdan sonra 2 hafta icinde diplomalarimi gonderdiler burada gecerli olacak sekilde. bir AWO ya gidip yardim alabilirsin.. Bu konu hakkinda

tugce_doerjer

Mutim

Alıntı yapılan: tugce_doerjer - Ocak 26, 2012, 03:59:16 ÖS
mutım awo da turklermı calısıyor yoksa almanlarmı?

Genel anlamda Türkler calisiyor.. Inan ki tugce insanin eli ayagi ve resmen beyni oluyolar.. O yaüzden herkese tavsiye ediyorum.. Özellikle  tek basina kaldigini düsünen ve birseyleri yapamadigini düsünen kisilerin mutlaka buraya basvurmasi gerek. Cünkü evrak islemleri konusunda, bilgilendirme konusunda, sosyal ve bir cok alanda insanlara yardimci oluyolar..

tugce_doerjer

BIZIM BURDA SIRF ALMAN CALISIYOR O YUZDEN SORDUM BENDE SANA. ASLINDA TURK OLSA DAHA IYI ANLASIR INSAN. YINE SANSIM YOK DESENE  funny:)

Mutim

Alıntı yapılan: tugce_doerjer - Ocak 26, 2012, 05:29:08 ÖS
BIZIM BURDA SIRF ALMAN CALISIYOR O YUZDEN SORDUM BENDE SANA. ASLINDA TURK OLSA DAHA IYI ANLASIR INSAN. YINE SANSIM YOK DESENE  funny:)

Tel. 0221/ 888 10 113 (Hülya Erksan-Flau) flau@awo-koeln.de burayi ara gerekli tüm bilgii edinebilirsin.. en azindan kafandaki soru isaretleri kalkar..

tugce_doerjer

cennetim

Alıntı yapılan: Mutim - Ocak 25, 2012, 02:47:19 ÖS
diploman neydiki esimde denklik yapmak istiyo türkiyede iki sene bilgisayar programciligi okudu ünide burdaki devletteki adama sorduk ama IT bölümünde kolaylasir anca almancasini gelisdirmek zorunda dedi ne kadar isine yarar bu denklik yardimci olursaniz sevinirim

smily

Mutim bey merhaba,
Denklik surecini daha ayrintili anlatabilir misiniz. Siz tecrube etmissiniz, bize vereceginiz ayrintili bilgiler cok faydali olacaktir bizim icin. Simdi benim elimde universite diplomam var. Ne yapmaliyim? Ve de nerelerde? Simdiden tesekkurler. Bi de awo nedir?