Warum-Weil,Ülke-milletle ilgili cümleler ve dativ akkusativ Çok sıkıştım yardımm

Başlatan oacsau, Ocak 08, 2012, 05:57:21 ÖS

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oacsau

Merhabalar,
Forumda biraz arama yaptım ama tam bir şey bulamadım yarın sınavım olduğu için de çok fazla arayamıyorum kusura bakmayın.
    Öğrenmek istediğim konular şunlar: Warum-weil(cümlelerin yapısı gramer bakımından nasıl olmalı)
Ülkelerle ilgili cümle kurmak(Örneğin ben türküm,türkiyeden geliyorum türkiyede yaşıyorum gibi)
Bu ülkelerde istisnalar var sanırım onları da söyleyebilirseniz süper olur
Ve dativ cümleler.Bir cümlenin nasıl dativ olduğuna veya nasıl akkusativ olduğuna nasıl karar vereceğimiz bir cümle içindeki hangi kelime dat. e göre hangi kelime  akk.e göre çekimlenir?
Ve soru sorarken W-fragen lar nasıl çekimleniyor.Mesela bazen wer wen oluyor ne zaman olacağını nasıl anlıyoruz?
Yarın sınavım var inş. bu sorulara cevap bulabilirim.şimdiden çok teşekkürler

Reyya

Alıntı yapılan: oacsau - Ocak 08, 2012, 05:57:21 ÖS
Merhabalar,
Forumda biraz arama yaptım ama tam bir şey bulamadım yarın sınavım olduğu için de çok fazla arayamıyorum kusura bakmayın.
    Öğrenmek istediğim konular şunlar: Warum-weil(cümlelerin yapısı gramer bakımından nasıl olmalı)
Ülkelerle ilgili cümle kurmak(Örneğin ben türküm,Türkiyeden geliyorum Türkiyede yaşıyorum gibi)
Bu ülkelerde istisnalar var sanırım onları da söyleyebilirseniz süper olur
Ve dativ cümleler.Bir cümlenin nasıl dativ olduğuna veya nasıl akkusativ olduğuna nasıl karar vereceğimiz bir cümle içindeki hangi kelime dat. e göre hangi kelime  akk.e göre çekimlenir?
Ve soru sorarken W-fragen lar nasıl çekimleniyor.Mesela bazen wer wen oluyor ne zaman olacağını nasıl anlıyoruz?
Yarın sınavım var inş. bu sorulara cevap bulabilirim.şimdiden çok teşekkürler

Warum lernst du Deutsch?(niçin almanca öğreniyorsun?)
Warum dan sonra çekimli fiil gelir.

ich bin heute in die schule nicht gekommen, WEİL İCH KRANK BİN,
WEİL+SIFAT+ÇEKİMLİ FİİL.(weil olan cümlede özneye göre çekimlenmiş fiil daima en sonda yer alır)

ich bin ein Türke (ben bir türküm)      eğer söyleyen kişi bayansa İCH BİN TÜRKİN der.
ich komme aus der Türkei (Türkiyeden geliyorum)
ich lebe in der Türkei (Türkiyede yaşıyorum)
ich bin aus Ankara (ankaralıyım) anlamında kullanılır. mesela sen istanbullusun ve ben sana soruyorum.BİST DU AUS İSTANBUL? (sen istanbullumusun?)

ülke isimlerinin önünde artikel bulunmaz ama iistisnalar var. mesela TÜRKİYE artikellidir
DİE TÜRKEİ
almanya artikelsizdir. direk Deutschland denilir.
die Türkei ist ein schönes Land...
Deutschland ist ein schönes Land...

gelelim akkusativ ve dativ cümlelere..
almancada çoğu fiiller akkusativ alır. birkısmıda dativ fiillerdir. bunları ezberlemen şart..
yani bir cümle içindeki akkusativ fiil var ise , cümleyi akkusativli olarak kurman lazım.aynı şekilde dativ de öyle. bunları anlatmak zor. zaten almancax da yazıyor akkusativ alan fiiller ve dativ alan fiillir diye..

Reyya

WOHİN: akkusativ dir
WO-WOHER: dativ dir
örnek vereyim
İCH LEBE İN DER TÜRKEİ (türkiyede yaşıyorum)
nerede yaşıyorsun? WOHER LEBST DU?  demekki bu cümle dativ oluyor. die Türkei    dativ olarak in der Türkei oldu
İCH BİN İN DER TÜRKEİ (be türkiyedeyim)
sen neredesin? WO BİST DU? demekki bu cümlede dativ oluyor,die Türkei dativ olarak der Türkei oldu

ama...
İCH FAHRE  İN DİE TÜRKEİ (ben türkiyeye gidiyorum)
sen nereye gidiyorsun? WOHİN FÄHRST DU?  wohin akkusativ di. o zaman die Türkei aynen die Türkei olarak kaldı. şöyle söyleyim cümleye sorduğun soru ile o cümlenin dativ akkusativ olup olmadığını anlayabilirsin. birde dediğim gibi AKKUSATİV OLAN FİİLLER ve DATİV OLAN FİİLLERİ ezberlersen daha kolay anlarsın. umarım anlatabilmişimdir.

nom.     akk.     dat.

der       den     dem 
das       das      dem
die        die       der

WER     WEN     WEM
kim        kimi      kime

wer  /  was: nominativ
wen /  was: akkusativ
wem........: dativ
wessen:  genitiv

WER İST DAS? : O KİMDİR
AUF WEN WARTEST DU?: SEN KİMİ BEKLİYORSUN?(başına auf aldı çünki warten/auf beraber kullanılır.)
mit WEM GEHST DU?: KİMİN İLE GİDİYORSUN?
FÜR WEN GEHTST DU?: KİM İÇİN GİDİYORSUN
mit, zu,nach,aus,von....: daima dativdir..mit den sonra mutlaka dativ gelir.
für,um,ohne........: daima akkusativ dir. fürden sonra mutlaka akkusativ gelir